ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάρτη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Προετοιμασία της νέας απεργιακής μάχης στις 6 Απρίλη

...ενώ κυβέρνηση και εργατοπατέρες αναζητούν τρόπους εκτόνωσης των κινητοποιήσεων

Από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης στο Παρίσι

Copyright 2023 The Associated

Από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης στο Παρίσι
Την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου της κυβέρνησης Μακρόν συνεχίζουν να ζητούν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Γαλλίας, μέσα από πολύμηνες δυναμικές κινητοποιήσεις και πάνω από δέκα πανεθνικές απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν γίνει μόνο από τον Γενάρη.

Η προχτεσινή 24ωρη απεργία και οι μαζικές διαδηλώσεις που έγιναν σε εκατοντάδες πόλεις - με πάνω από 2 εκατομμύρια διαδηλωτές - έστειλαν μήνυμα αποφασιστικότητας για τη συνέχιση της πάλης. Ηδη, με τις μαζικές αγωνιστικές διαθέσεις να βάζουν τη σφραγίδα τους, το Συντονιστικό των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων κάλεσε σε νέα «μέρα αγωνιστικών δράσεων και απεργιών» στις 6 Απρίλη.

Ξεχωριστά στιγμιότυπα εξακολουθούν να καταγράφονται σε μια σειρά από κλάδους και χώρους, όπου επαναλαμβανόμενες απεργίες συνεχίζονται εδώ και μέρες: Χτες, απεργοί σιδηροδρομικοί από τις Βερσαλλίες επισκέφτηκαν απεργούς που περιφρουρούσαν τον αγώνα τους σε έναν από τους μεγαλύτερους αποτεφρωτήρες απορριμμάτων στο Παρίσι. Εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της αποκομιδής απορριμμάτων - που αντιμετωπίζουν επιστρατεύσεις και επιχείρηση συκοφάντησης από αστικά επιτελεία - οι σιδηροδρομικοί παρέδωσαν και χρηματική βοήθεια για την ενίσχυση του αγώνα τους.

«Ανησυχίες» για τον «κοινωνικό συμβιβασμό»...

Και ενώ οι εργαζόμενοι σε μια σειρά από κλάδους προετοιμάζουν νέες, απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις, κυβέρνηση και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ψάχνουν τρόπο εκτόνωσης των αγωνιστικών διαθέσεων.

Χτες το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι στις 14 Απρίλη θα εκδώσει απόφαση για την προσφυγή που έγινε για τη συνταγματικότητα του νέου νόμου και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στις αρχές της επόμενης βδομάδας πιθανολογείται συνάντηση συνδικαλιστικών ηγεσιών με την πρωθυπουργό, Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία απηύθυνε σχετική πρόσκληση. Οπως έσπευσε μάλιστα να εκτιμήσει ο επικεφαλής της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης CFDT (όπου πλειοψηφούν δυνάμεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος), Λ. Μπερζέ, «ακούσαμε την πρωθυπουργό να λέει: Συμβουλεύομαι με τους υπεύθυνους από τις κοινοβουλευτικές ομάδες, μετά από τα πολιτικά κόμματα και στη συνέχεια από τους κοινωνικούς εταίρους». Επανέλαβε δε από τη μεριά του ότι μπορεί να συζητηθεί μια αναβολή της μεταρρύθμισης και «αν δεν φτάσουμε σε κάποια συμφωνία μέσα σε έξι μήνες (...) ας επανέλθετε στη σύνταξη στα 64 χρόνια, αλλά κάντε χώρο στην κοινωνική συμφωνία».

Μιλώντας στο «France Info», ο Μπερζέ δήλωσε πανέτοιμος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση με την κυβέρνηση για να «εξηγήσει»... «ότι αυτή η μεταρρύθμιση είναι αδιέξοδη», συσκοτίζοντας τον ταξικό χαρακτήρα της υπέρ του γαλλικού κεφαλαίου. Χαρακτήρισε ακόμα «τρέλα από την πλευρά των κυβερνώντων το να μην πάρουν χρόνο» και διαμαρτυρήθηκε γιατί «δεν αναζητήθηκε ένας κοινωνικός συμβιβασμός γι' αυτήν τη μεταρρύθμιση».

Μάλιστα, εκφράζοντας ανοιχτά την ανησυχία του για την πίεση που οι αγώνες μπορεί να αυξήσουν σε κυβέρνηση και εργοδοσία, τόνισε: «Δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας (ως χώρα) μέσα στον κόσμο της εργασίας πάνω στη μνησικακία που θα μείνει αν το κράτος προωθήσει αυτόν τον νόμο (...) Πρέπει να επιστρέψουμε σε μια διαδικασία διαβούλευσης. Πρέπει να θέσουμε σε προσωρινή παύση την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης».

Ενώ ξεκαθαρίζοντας και σχεδιασμούς που ήδη μελετούν οι εργατοπατέρες κατέληξε ότι «το Συντονιστικό των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών κάνει μια χειρονομία εκτόνωσης, για να βρεθεί μια δίοδος εξόδου, πρέπει αυτή να αξιοποιηθεί».

Θυμίζουμε ότι και ο επικεφαλής της CGT, Φιλίπ Μαρτίνες, δήλωσε ότι «συνυπολογίζοντας την κινητοποίηση που δεν αποδυναμώνεται, όπως το αποφασίσαμε και στο Συντονιστικό, προτείναμε ξανά την αναβολή του σχεδίου και τον καθορισμό διαμεσολαβητή».

Συνεχίζεται το συνέδριο της CGT

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες συνεχίζονται μέχρι αύριο στο Κλερμόντ Φεράν οι εργασίες του 53ου Συνεδρίου της CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας).

Η συζήτηση αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό γύρω από τον ίδιο τον προσανατολισμό που χρειάζεται να έχει το συνδικαλιστικό κίνημα.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση της Μουριέλ Μοράν, συνέδρου εκλεγμένης από τον κλάδο της Χημικής Βιομηχανίας (FNIC) από την περιοχή Ρον Λιόν, που τόνισε πόσο σημαντική είναι η στήριξη αλλά και περαιτέρω οργάνωση των Γενικών Συνελεύσεων που συνεχίζονται, όλων των συλλογικών δράσεων που αναπτύσσονται σε χώρους δουλειάς και κλάδους, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

«Εχουμε κάθε συμφέρον να είμαστε οι καλύτεροι υπερασπιστές της εργατικής δημοκρατίας», σημείωσε και υποστήριξε ότι η CGT πρέπει να οργανώσει την απάντηση «στον ανοιχτό πόλεμο που διεξάγει εναντίον μας η πλουτοκρατία. Να μην εγκλωβιστούμε στις θεσμικές αυταπάτες ενός δημοψηφίσματος ή μιας προσφυγής στο Συνταγματικό Συμβούλιο. Να μην παραπέμπουμε σε ένα μακρινό αύριο όταν η δύναμή μας βρίσκεται μπροστά μας, εδώ και τώρα! Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των επαναστατικών καταβολών της οργάνωσής μας. Να μη γίνουμε μια οργάνωση διαβούλευσης ούτε ρυμουλκούμενο της CFDT».

Αναφέρθηκε ακόμα εκτενώς στις μαζικές κινητοποιήσεις που οργανώνονται και σε άλλες χώρες (Γερμανία, Βρετανία κ.α.) μιλώντας για τη «διεθνή διάσταση του αγώνα μας». «Πρέπει να οδηγηθούμε σε κοινή δράση με τους εργαζόμενους αυτών των χωρών», τόνισε. «Αν οι αγώνες μας αποκτήσουν έναν χαρακτήρα διεθνή, δομημένο, αυτό είναι που θα πανικοβάλει τις άρχουσες τάξεις και τις κυβερνήσεις τους (...) Οπλο των εργαζομένων είναι η απεργία...!».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες»...

Είδαμε... την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, να περιοδεύει στη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, στο πλαίσιο της προεκλογικής διαφήμισης του «έργου» της κυβέρνησης της ΝΔ για την «αντιμετώπιση του δημογραφικού» και τη «στήριξη» των γυναικών και ζευγαριών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν.

Ακούσαμε... να δηλώνει ότι «απαιτείται η σύμπραξη της επιστήμης και της Πολιτείας, με σκοπό να δοθούν λύσεις που στηρίζουν έμπρακτα τη γυναίκα αλλά και την οικογένεια, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες στη ζωή τους και να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν».

Εύλογα, λοιπόν, μας γεννήθηκαν ορισμένα - ρητορικά - ερωτήματα...

* * *

1ον: Αλήθεια, ποιο κυβερνητικό έργο διαφημίζει η κ. υφυπουργός;

Μήπως ότι η συγκεκριμένη Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ) αφορά τη 1 από τις μόλις 7 δημόσιες δομές, αφού οι υπόλοιπες 48 μονάδες και τράπεζες κρυοσυντήρησης είναι ιδιωτικές, με τα ζευγάρια να χρυσοπληρώνουν τις απαραίτητες διαδικασίες και τους επιχειρηματικούς ομίλους να θησαυρίζουν με την αγωνία τους;

2ον: Μήπως ότι η περίφημη «σύμπραξη επιστήμης και πολιτείας» αφορά την ενίσχυση από το ίδιο το κράτος της τεράστιας κερδοφορίας των επιχειρηματικών κολοσσών στον τομέα - «φιλέτο» της ΙΥΑ, αφού τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας είναι πανάκριβα εμπορεύματα;

Αυτό αποδείχτηκε και με τον νόμο για την ΙΥΑ που πέρασε η ΝΔ το περασμένο καλοκαίρι - με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ - χωρίς να βγάλουν άχνα για την επιχειρηματική δράση, ανοίγοντας παραπέρα τον δρόμο για να γίνει η Ελλάδα «ιατρικό» τουριστικό θέρετρο, εκτοξεύοντας την «πελατεία» από το εξωτερικό.

3ον: Μήπως με τις «κατάλληλες συνθήκες στη ζωή των γυναικών για να μπορέσουν να τεκνοποιήσουν» η κ. υφυπουργός εννοεί τα ωράρια - λάστιχο, το σμπαραλιασμένο εισόδημα που εξανεμίζεται το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, το τσάκισμα της οικογενειακής και προσωπικής ζωής των γυναικών, αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής που εφαρμόζει η τωρινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, στο όνομα της «ισότητας των φύλων»;

Η εννοεί την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και των προηγούμενων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, που αντιμετωπίζει την προστασία της μητρότητας ως κόστος για το κράτος, ρίχνοντας όλα τα βάρη της φροντίδας της οικογένειας αποκλειστικά στην ατομική - οικογενειακή ευθύνη, διοχετεύοντας «επενδυτικά πακέτα» και προνόμια στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις;

* * *

4ον: Πώς η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει έμπρακτα τη γυναίκα, όταν στις 20/2/2023 απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για τις άδειες και τα επιδόματα μητρότητας, οι οποίες απορρίφθηκαν και από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάρτη 2019;

Απέρριψε την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση της απαράδεκτης προϋπόθεσης των 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια, για να παίρνουν όλες οι εργαζόμενες επίδομα και άδεια μητρότητας - τοκετού - λοχείας και την 9μηνη παροχή προστασίας της μητρότητας.

Απέρριψε το επίδομα μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες στο ύψος του κατώτατου μισθού, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, ανεξάρτητα από ασφαλιστική ενημερότητα, με κρατική δαπάνη και την απαλλαγή της γυναίκας από ασφαλιστικές εισφορές.

Απέρριψε τις θέσεις του ΚΚΕ για τη δωρεάν κάλυψη από το κράτος όλων των εξόδων των διαγνωστικών εξετάσεων, της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, του προγεννητικού ελέγχου, του τοκετού, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

* * *

Η βάρβαρη καθημερινότητα των νέων ζευγαριών, των γυναικών είναι αμείλικτη και καμία προεκλογική φιέστα δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της κοινής αντιλαϊκής πολιτικής τους.

Κάθε γυναίκα έχει μπροστά της μια κρίσιμη και αποφασιστική για το μέλλον της επιλογή: Να δυναμώσει το αγωνιστικό ρεύμα της σύγκρουσης με την πολιτική και το κράτος, που στραγγαλίζουν τις σύγχρονες ανάγκες της στην εργασία, στη δημιουργία οικογένειας, στον προσωπικό δημιουργικό χρόνο στον βωμό του κέρδους και των λεγόμενων αντοχών της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε αυτόν τον δρόμο μπορεί να αντλήσει θάρρος, δύναμη, ελπίδα να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη, με τη συμμετοχή της στον καθημερινό αγώνα και δυναμώνοντας το ΚΚΕ στις εκλογές.

(Αναδημοσιεύεται από το portal «902.gr»)

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Υπερασπίζεται την «αναλογική» αστυνομική βία ενάντια στον γαλλικό λαό

Την ώρα που οι λαοί της Ευρώπης γράφουν τη δική τους ιστορία, με μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, στη Γερμανία και αλλού, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των μονοπωλίων, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, οι πρωτοφανείς λαϊκές διαδηλώσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με βάρβαρη αστυνομική βία και καταστολή.

Οπως υπογραμμίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η ωμή βία του αστικού κράτους εναντίον του λαού βρίσκει την αμέριστη συμπαράσταση και κάλυψη του Ευρωκοινοβουλίου, στο οποίο χτες τέθηκε πρόταση να συμπεριληφθεί συζήτηση στην Ολομέλεια, και μάλιστα από την ομάδα της λεγόμενης «Αριστεράς», για την... «αναλογική χρήση βίας στη Γαλλία», βάζοντας «δοσομετρητή» στην άγρια καταστολή που αντιμετωπίζει ο γαλλικός λαός.

Προφανώς η ομάδα στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, που η κυβέρνησή του κατακρεούργησε τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ελλάδα, βρίσκει δικαιολογημένη τη βία των κρατικών δυνάμεων καταστολής σε βάρος των λαών, αρκεί να είναι «αναλογική», δηλαδή να στέλνει «με μέτρο» τους διαδηλωτές στα νοσοκομεία.

Στην προκλητική αυτή αντίληψη υπερθεμάτισαν βέβαια όλες οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες - Λαϊκό Κόμμα (ευρωομάδα της ΝΔ), Σοσιαλδημοκράτες (ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ), Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και ακροδεξιοί, οι οποίες με τον δικό τους μετρητή κρίνουν ότι η βία των δυνάμεων καταστολής στη Γαλλία είναι «ενδεδειγμένη», «αναλογική» και «απαραίτητη».

«Αυτό είναι το Ευρωκοινοβούλιο της ΕΕ. Αντίπαλος των λαών, των αγώνων και των δικαιωμάτων τους που τσακίζει με την αντιλαϊκή νομοθεσία του. Στήριγμα των αντεργατικών αστικών κυβερνήσεων και της ωμής κρατικής βίας που εξαπολύουν απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό. Γι' αυτό πρέπει να συναντήσει την πλατιά λαϊκή καταδίκη, μαζί με τα αστικά κόμματά του που ορκίζονται στο κεφάλαιο, την ΕΕ που το υπηρετεί και τις σάπιες "αξίες" της. Να ένας ακόμα λόγος για ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ στις εκλογές», καταλήγει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ