ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2023
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΤΗΣ «WOLT»
Τέσσερις μέρες απεργίας και κινητοποιήσεων ενάντια στις μειώσεις των αμοιβών και τη «μαύρη» εργασία

Συνεχίζουν με Γενική Συνέλευση την Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio»

Εκατοντάδες διανομείς συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα

RIZOSPASTIS

Εκατοντάδες διανομείς συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα
Τέσσερις μέρες απεργίας και μαζικών κινητοποιήσεων συμπλήρωσαν χτες οι διανομείς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt», σε μια αντίδραση που ξεκίνησε με αφορμή τη μείωση των αποδοχών τους και εξελίσσεται σε ένα ακόμα ξέσπασμα ενάντια στις συνθήκες δουλειάς - σκλαβιάς για χιλιάδες εργαζόμενους, πολλοί απ' αυτούς μετανάστες σε μια ακόμα τέτοια εταιρεία ντελίβερι.

Πιο συγκεκριμένα, τους διανομείς έβγαλε στους δρόμους η μείωση των αποδοχών τους, μέσα από τον νέο τρόπο υπολογισμού της αποζημίωσής τους ανά παραγγελία που έχει επιβάλει η εταιρεία, αλλά και το καθεστώς «μαύρης» εργασίας που υπάρχει για μεγάλο κομμάτι του προσωπικού.

Αρνητική η εταιρεία στα δίκαια αιτήματά τους

Χτες οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας, όπου εκπρόσωποι από τα σωματεία και την επιτροπή των απεργών είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της, η απαράδεκτη στάση των οποίων προκάλεσε την οργή τους, δυνάμωσε την αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση του αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, και με την εργοδοσία να αρνείται όλα τους τα αιτήματα, οι εργαζόμενοι στην Αθήνα προχωρούν σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη, στις 4.30 μ.μ., στον κινηματογράφο «Studio» (Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής), όπου θα συζητήσουν και συλλογικά θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

«Το μοντέλο είναι δυναμικό», ισχυρίζεται η εταιρεία, επομένως θα δίνει ό,τι αποζημίωση θέλει για κάθε παραγγελία και κάθε χιλιόμετρο ενώ πετά το μπαλάκι στους διανομείς που ...αν θέλουν και ...αν τους κάνει η αποζημίωση μπορούν να «αποδεχθούν» την παραγγελία που λαμβάνουν στην εφαρμογή τους. Οσο για τους «μεσάζοντες» εργολάβους - «στολάρχες», αναφέρθηκε προφορικά σε μια προσπάθεια να ...μπει ένα φρένο, χωρίς να κάνει όμως κάποια συγκεκριμένη και γραπτή πρόταση.

Είχε προηγηθεί η προκλητική αξίωση της εργοδοσίας να επιλέξει η ίδια τους εργαζόμενους που θα συμμετείχαν στην επιτροπή, αποκλείοντας από αυτήν τον εκπρόσωπο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. «Αυτό σημαίνει ότι θέλει να συνεχίσει η αδήλωτη εργασία στους "στολάρχες". Αυτό σημαίνει ότι θέλει να συνεχίσουν εκατοντάδες συνάδελφοι μετανάστες να δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι και ξεκαθάρισαν ότι τους εκπροσώπους τους τους επιλέγουν οι ίδιοι. Την ώρα της κινητοποίησης, έγιναν μάλιστα καταγγελίες ότι εργολάβοι απειλούσαν διανομείς να πιάσουν δουλειά γιατί αλλιώς θα τους «κλείσουν» την εφαρμογή. Κάτω από την αποφασιστικότητα των απεργών, στην αντιπροσωπεία συμμετείχε ο αντιπρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής.

Στο μεταξύ, στη συγκέντρωση των εργαζομένων έφτασαν μηνύματα αλληλεγγύης από τους συναδέλφους τους διανομείς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στη Γερμανία και τη Γεωργία. «Ολοι μαζί, Ελληνες και μετανάστες, εργαζόμενοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης, γινόμαστε μια γροθιά», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, Γιώργος Στεφανάκης.

Καθημερινές μοτοπορείες

Υπενθυμίζεται ότι οι δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την περασμένη Πέμπτη, με τους διανομείς να πραγματοποιούν από εκείνη τη μέρα καθημερινά απεργιακές συγκεντρώσεις και μοτοπορείες στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλους δήμους της Αττικής, με τα γαλάζια τους γιλέκα και πακέτα στα μηχανάκια τους να «πλημμυρίζουν» τους δρόμους, θυμίζοντας τις αντίστοιχες μεγάλες κινητοποιήσεις των διανομέων της «e-food».

Την πίεση που ασκεί ο αγώνας τους μαρτυρούν ήδη οι ανακοινώσεις της εταιρείας, που βρίσκονται αναρτημένες στο site της: Σε αυτές, χωρίς να αναφέρει τον λόγο, ενημερώνει τους πελάτες ότι «έχουμε μειώσει προσωρινά την ακτίνα διανομής στα κοντινά σ' εσάς καταστήματα και ενδέχεται οι χρόνοι παράδοσης να είναι μεγαλύτεροι από ό,τι συνήθως».

Από την Παρασκευή και μετά, το καθημερινό αγωνιστικό ραντεβού ήταν στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Εκεί το Σάββατο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι συνδικάτων από άλλους κλάδους, όπως οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι σε Τύπο - Χαρτί κ.α., χαιρετίζοντας τον αγώνα τους. Ενώ δίπλα τους βρέθηκαν και συνάδελφοί τους διανομείς από την «e-food».

«Μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση»: Το μήνυμα της εταιρείας στους καταναλωτές μαρτυρά την επιτυχία της απεργίας
«Μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση»: Το μήνυμα της εταιρείας στους καταναλωτές μαρτυρά την επιτυχία της απεργίας
Από το ίδιο σημείο, την Κυριακή ξεκίνησε μια ακόμα μεγάλη μοτοπορεία που έφθασε μέχρι το κτίριο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, όπου έξω από αυτό τους περίμεναν και τους υποδέχθηκαν με συνθήματα εκπρόσωποι σωματείων και φορέων. Οι διανομείς ζήτησαν να μεταδώσει η ΕΡΤ το απεργιακό τους μήνυμα ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να μειώσει την αμοιβή τους ανά παραγγελία.

Στην Πάτρα

Μαζική, μαχητική μοτοπορεία στους δρόμους της Πάτρας ενάντια στην απαράδεκτη εργοδοτική απόφαση της «Wolt» πραγματοποίησαν χτες Δευτέρα οι διανομείς, μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας, στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης εργασίας που εξήγγειλε, με συμμετοχή συνολικά στον κλάδο.

«Είμαστε δίπλα σας, μαζί σας. Η απεργία σας είναι απόλυτα επιτυχημένη, όπως και η 4ωρη στάση εργασίας του Συνδικάτου. Από το βράδυ της Κυριακής, η εφαρμογή για παραγγελίες στη "Wolt" έχει σταματήσει να λειτουργεί. Φαίνεται ξανά τι μπορούν να πετύχουν οι εργαζόμενοι παλεύοντας», σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου, Νίκος Κουφαλάκος, στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας, με συμμετοχή διανομέων της ίδιας, αλλά και εργαζομένων από άλλους χώρους δουλειάς.

Στο πλευρό τους βρέθηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον Βασίλη Βασιλείου, μέλος του ΔΣ.

Η μοτοπορεία πέρασε και από τμήματα σχολών των Πανεπιστημίων Πατρών και Πελοποννήσου. Στήριξη στον αγώνα των διανομέων εξέφρασαν αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι με ψηφίσματά τους, αφού αρκετοί είναι οι φοιτητές που αναγκάζονται να εργάζονται ως διανομείς προκειμένου να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα στα καθημερινά μεγάλα έξοδα των σπουδών τους.

Το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων Αχαΐας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Πέμπτη 6/4 στις 5 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας για τη συνέχεια του αγώνα.

Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους

Την υποστήριξή τους στις κινητοποιήσεις των διανομέων έχουν εκφράσει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων, τα Εργατικά Κέντρα Σάμου, Φωκίδας και Ιωαννίνων. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Επίσης, σωματεία - σύλλογοι - ενώσεις εργαζομένων: ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, Οικοδόμων Αθήνας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Λογιστών Ελεγκτών Αττικής, Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», ΟΤΑ Αττικής, δήμου Ηλιούπολης, Οδηγών, Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών δήμου Πειραιά, Τροφίμων - Ποτών Βοιωτίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, «e-food» Χανίων, Διανομέων Χανίων, Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Ηρακλείου.

«Δεν δεχόμαστε την άγρια εκμετάλλευση που υφίστανται όχι μόνο οι Eλληνες αλλά και οι μετανάστες εργαζόμενοι από τους "εργολάβους", που πολλές φορές αξιοποιούν την αδήλωτη εργασία χρησιμοποιώντας την απειλή της απέλασης. Είμαστε δίπλα σας γιατί ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», αναφέρει στη δική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Επίσης, στο έκτακτο συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Εργασίας εγκρίθηκε ψήφισμα που στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη «Wolt» και καταγγέλλει «το απαράδεκτο καθεστώς του "συνεργάτη", το οποίο επεκτάθηκε στον κλάδο της διανομής με τον νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη, απαλλάσσει την εργοδοσία από ασφαλιστικές εισφορές, άδειες, επιδόματα αδείας, Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, το κόστος των καυσίμων και την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για τη χρήση και συντήρηση του δικύκλου, πληρώνοντας με το κομμάτι».

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Αύριο η κινητοποίηση ενάντια στη βαρβαρότητα της δουλειάς μέρα - νύχτα

Στις 8.30 π.μ. στο υπουργείο Ανάπτυξης

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενάντια στην απαράδεκτη τροπολογία που δίνει το ελεύθερο σε κάθε δήμαρχο να αποφασίζει ουσιαστικά την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων, προχωρούν αύριο Τετάρτη, στις 8.30 π.μ., εργαζόμενοι και επαγγελματίες στο Εμπόριο. Το κάλεσμα απευθύνουν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, διεκδικώντας να παρθούν πίσω η απαράδεκτη ρύθμιση, οι νόμοι που απελευθερώνουν το ωράριο και καταργούν την κυριακάτικη αργία.

Υπενθυμίζεται ότι με τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τις προηγούμενες μέρες δίνεται η δυνατότητα να παρατείνεται το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων «μέχρι και τις 6.00 της επόμενης ημέρας» (!) με απόφαση «του κατά τόπον αρμόδιου δημάρχου, μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου». Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε μέσα στον Φλεβάρη (5019/2023) η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους δημάρχους να επεκτείνουν το άνοιγμα των καταστημάτων των δήμων τους σε όσες Κυριακές του έτους θέλουν.

«Με μια τζίφρα δημάρχου θα μας εξαναγκάζουν να δουλεύουμε μέσα στη μαύρη νύχτα και όσες Κυριακές επιθυμούν οι μεγαλέμποροι!», σχολιάζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. «Μπορεί ο υπουργός Ανάπτυξης να μοιράζει καλάθια ντροπής στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, αλλά από ό,τι φαίνεται το καλάθι που προσφέρει στην εργοδοσία τα έχει όλα! Ωράρια, Κυριακές, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, μισθούς ψίχουλα και μια σειρά άλλους νόμους που εξασφαλίζουν εργαζόμενους σύγχρονους δούλους και τσακίζουν τις ζωές μας για τα κέρδη των εκμεταλλευτών μας. Είναι ένα καλάθι που έχουν φροντίσει να γεμίσει με δεκάδες αντεργατικούς νόμους όλες μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις που στέκονται σούζα και νομοθετούν κάθε απαίτηση των επιχειρηματικών ομίλων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Την οργή και των μικρών αυτοαπασχολούμενων προκαλεί η τροπολογία, με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής να απαιτεί την κατάργησή της. Σημειώνει ότι και η σημερινή κυβέρνηση είναι «πιστή στην πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που η καθεμία έβαζε το λιθαράκι της στην απελευθέρωση του ωραρίου».

Να μην τολμήσουν οι δήμοι και οι εμπορικοί σύλλογοι να βάλουν σε εφαρμογή την τροπολογία της κυβέρνησης που φέρνει πλήρη διάλυση του ωραρίου, με δουλειά 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, διαμηνύει και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι ένα ακόμα δώρο στην εργοδοσία.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα για τη ΣΣΕ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Την υπογραφή τοπικής κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό - Επισιτισμό, απαιτεί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, που το Σάββατο, κλιμακώνοντας τη δράση του, πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πορεία. Επιπροσθέτως, καλεί σε Γενική Συνέλευση, την Παρασκευή 7 Απρίλη (7.30 μ.μ.) στο Εργατικό Κέντρο, με σκοπό να συζητηθεί η πρότασή του για τη ΣΣΕ και να συζητηθούν οι επόμενοι αγωνιστικοί σταθμοί.

Στη διάρκεια της μηχανοκίνητης πορείας, με ντουντούκες και συνθήματα ενημέρωναν τον κόσμο, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη στάση των ξενοδόχων. Οπως τονίστηκε, ενώ οι ξενοδόχοι φτιάχνουν το ένα μετά το άλλο τα νέα τους 5άστερα και άλλες μονάδες τους και στο νησί, αντί να πληρώσουν το προσωπικό τους, που ακόμα και με το αίμα του έχει χτίσει το «τουριστικό θαύμα», να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, απαιτούν, με τις πλάτες των κυβερνήσεων, νέους δούλους, από «τρίτες» χώρες, πάντα με μισθούς πείνας και πιέζοντας για αντίστοιχα μέτρα στο σύνολο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και όχι μόνο.

«Δεν πάει άλλο. Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ήταν το μήνυμα που έστειλε το Σωματείο, που διεκδικεί ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 5ήμερο - 8ωρο με ρεπό, πληρωμή των Κυριακών και αργιών κ.ά. Επιπλέον, αξιοποίηση του παλιού νοσοκομείου προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών αναγκών στο νησί, μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς και αντισεισμικής θωράκισης, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους εποχιακά εργαζόμενους, για όλο το διάστημα της ανεργίας τους.

Την κινητοποίηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων στήριξαν το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Γιώργο Κωνσταντίνου, καθώς και διοικήσεις άλλων εργατικών συνδικάτων του νομού.

Δίκαιες διεκδικήσεις απέναντι στην εργασιακή ζούγκλα

Οι διανομείς στη «Wolt» απασχολούνται με το καθεστώς του «συνεργάτη», καθώς η εταιρεία αξιοποιεί το λεγόμενο freelancing. Η εργασιακή αυτή σχέση δημιουργεί μια σειρά προβλήματα, καθώς οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν πόσες παραγγελίες θα λάβουν και τι αποδοχές θα έχουν, μένουν «ξεκρέμαστοι» όταν αρρωσταίνουν ή όταν πέφτουν θύματα «ατυχήματος» την ώρα της δουλειάς. Τώρα η εταιρεία προχωρά στη μείωση της αμοιβής ανά παραγγελία, σε μια περίοδο μάλιστα που το εισόδημα των διανομέων λεηλατείται από την ακρίβεια στα καύσιμα και στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.

Παράλληλα, μεγάλο μέρος των διανομέων, μεταξύ των οποίων και πολλοί μετανάστες, δουλεύουν με ακόμα πιο θολό καθεστώς: Ενώ εργάζονται στην πράξη για την ηλεκτρονική πλατφόρμα, προσλαμβάνονται ως μισθωτοί από «συνεργάτες» - εργολάβους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην ασφαλίζονται για τις ώρες και τις μέρες που πραγματικά δουλεύουν, και να πληρώνονται με μεροκάματα που διαμορφώνουν αυθαίρετα οι εργολάβοι.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

  • Καμία μείωση των αποδοχών ανά παραγγελία, επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Μάρτη του 2022 με αποζημίωση 0,40 ευρώ ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο.
  • Να σταματήσει η αδήλωτη εργασία.
  • Συμβάσεις αορίστου χρόνου απευθείας με τη «Wolt», με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη.
  • Δωρεάν χορήγηση όλων των απαραίτητων μέσων ατομικής προστασίας. Κράνος - μπουφάν μηχανής - εξοπλισμός.
  • Να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Συστήματα απογείωσης της εκμετάλλευσης

Η συζήτηση που είχαμε με διανομείς, λίγο πριν ξεκινήσει μία από τις συγκεντρώσεις τους, έκανε αμέσως αντιληπτό ότι είναι αντιμέτωποι με ένα σύνθετο σύστημα αμοιβών και μορφών εργασίας που στόχο έχει την αύξηση των κερδών, με τη μεγαλύτερη δυνατή συμπίεση του λεγόμενου «εργασιακού κόστους». Οπως μας είπαν, υπολογίζουν ότι στη «Wolt» απασχολούνται περίπου 6.000 εργαζόμενοι. Περίπου οι 2.500 απ' αυτούς δουλεύουν με «μπλοκάκι» και οι υπόλοιποι 3.000 - 3.500 μέσω εργολάβων, με ακόμα χειρότερες συνθήκες.

Οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» δουλεύουν συνήθως 8 ώρες τη μέρα, ίσως και παραπάνω, και περίπου 23 - 25 μέρες τον μήνα. Αμείβονται απευθείας από τη «Wolt», με βάση κυρίως τα χιλιόμετρα που διανύουν και την παραγγελία. Την 1η Μάρτη η «Wolt» προχώρησε στον επανυπολογισμό της αποζημίωσής τους, με αποτέλεσμα τη μείωσή των αποδοχών τους. Μετά από αρκετή κουβέντα - καθώς και οι ίδιοι δυσκολεύονταν να μας εξηγήσουν τον τρόπο υπολογισμού των αποδοχών τους, ο οποίος είναι συνειδητά περίπλοκος - έγινε καθαρό ότι μετά τις μειώσεις που έκανε η «Wolt», για μπορέσουν να βγάζουν όσα χρήματα έβγαζαν προηγουμένως, θα πρέπει να δουλεύουν 1-2 ώρες παραπάνω τη μέρα!

Στη συνέχεια η κουβέντα πέρασε στους εργολαβικούς εργαζόμενους, όπου φάνηκε ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα και πιο ανεξέλεγκτα. Οι εργολάβοι, ή αλλιώς οι λεγόμενοι «διαχειριστές», αναλαμβάνουν ένα μέρος του έργου από τη «Wolt» και οι μεγαλύτεροι απ' αυτούς έχουν στη δούλεψή τους εκατοντάδες εργαζόμενους, κυρίως μετανάστες. Οπως μας είπαν, πολλοί απ' αυτούς δουλεύουν σε συνθήκες μαύρης εργασίας, ενώ και όσοι ασφαλίζονται, παρόλο που δουλεύουν «υπερ-πλήρη» απασχόληση, τους κολλάνε πολλές φορές ακόμα και μόνο δύο ένσημα τον μήνα! Εχοντας την ανάγκη για μεροκάματο, αναγκάζονται να δουλέψουν πολλές φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα, 10-12 ώρες τη μέρα, για πολλές μέρες, χωρίς ρεπό. Ο εργολάβος εισπράττει - όπως φαίνεται - μια αμοιβή με βάση το έργο που παράγουν οι εργαζόμενοι αυτοί, της οποίας παρακρατεί ένα μεγάλο μέρος ως αμοιβή για τον ίδιο!

Ιδιαίτερα στο τμήμα αυτό των εργαζόμενων φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ούτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως είναι η Επιθεώρηση Εργασίας.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι εργαζόμενοι προχώρησαν μαζικά σε απεργία. Η μαζική συμμετοχή τους ξάφνιασε και τους ίδιους - όπως μας έλεγε ένας εργαζόμενος, «δεν το περίμενα ότι θα μαζευτούμε τόσοι πολλοί». Εχουν άλλωστε δίπλα τους εργαζόμενους και σωματεία από μια σειρά κλάδους, συναδέλφους τους και από την «e-food», οι οποίοι έρχονται στις συγκεντρώσεις για να τους στηρίξουν στον αγώνα τους. Ενας απ' αυτούς μας είπε: «Ο αγώνας τους είναι και δικός μας. Αν τους ρίξουν τα μεροκάματα, θα έρθουν και οι δικοί μας εργοδότες να κάνουν το ίδιο. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στήριξη στον αγώνα των διανομέων της «Wolt»

Σε ανακοίνωσή του για τον αγώνα των διανομέων της «Wolt», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εκατοντάδων διανομέων στη "Wolt", οι οποίοι με τη χθεσινή τους μεγάλη κινητοποίηση και με αυτές που ακολουθούν δίνουν μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, μετά από την προκλητική απόφαση για μείωση της αμοιβής των εργαζομένων ανά παραγγελία. Η απόφαση της εργοδοσίας ήρθε να προστεθεί στα συνεχόμενα θανατηφόρα και πολύ σοβαρά εργατικά "ατυχήματα", στα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας και ασφάλειας, στη δουλειά από ήλιο σε ήλιο, από νύχτα σε νύχτα.

Η δυναμική και μαζική τους συμμετοχή στην απεργία αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι μόνο με τον οργανωμένο, μαζικό αγώνα, με την αλληλεγγύη, μπορούν οι εργαζόμενοι να κερδίσουν και να κατοχυρώσουν τα δίκαια αιτήματά τους.

Ο αγώνας των διανομέων της "Wolt" είναι συνέχεια και συνδέεται με τον αγώνα όλης της εργατικής τάξης για ζωή με αξιοπρέπεια, ασφαλείς συνθήκες εργασίας, ασφαλή σχολεία, δρόμους, αντισεισμική θωράκιση, δωρεάν πρόσβαση στην Υγεία και την Παιδεία για όλο τον λαό και τους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ