ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2023
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΒΥΡΩΝΑΣ
Δεν πέρασαν τον πρωτοβάθμιο προσεισμικό έλεγχο σχολικά κτίρια Δημοτικών και Νηπιαγωγείων
  • Εδώ και 14 μήνες δεν έχει προχωρήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος ενώ τα σχολεία λειτουργούν κανονικά!
  • Σε πολύμορφες κινητοποιήσεις καλεί η Ενωση Γονέων της πόλης

Πολύμορφες κινητοποιήσεις με αίτημα ασφαλή σχολικά κτίρια οργανώνει η Ενωση Γονέων Βύρωνα, καθώς τις επόμενες δύο βδομάδες τα Δημοτικά Σχολεία 1ο και 6ο (μαζί και τμήματα των Νηπιαγωγείων 2ου, 5ου, 8ου και 9ου που στεγάζονται στα κτίρια αυτά) καλούνται να περάσουν από δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο, καθώς δεν «πέρασαν» τον πρωτοβάθμιο! Μάλιστα, τα κτίρια αυτά κατατάχτηκαν στην κατηγορία Α (υψηλή προτεραιότητα) στην από 12 Φλεβάρη 2022 βαθμονόμηση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ωστόσο, όπως καταγγέλλει η Ενωση, «οι απαιτητοί δευτεροβάθμιοι έλεγχοι, 14 μήνες αργότερα, δεν έχουν ακόμα γίνει!». Από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο διαπιστώθηκε ύπαρξη σεισμογενούς ρωγμής στην οροφή του β' ορόφου, η οποία απαιτεί άμεσα επισκευή με δομικά μέσα.

Τις ευθύνες του δήμου Βύρωνα για τον «δευτεροβάθμιο έλεγχο, που ακόμα δεν τον έχει κάνει για μόλις ...5.000 ευρώ, ενώ συνέχιζε να στεγάζει στα κτίρια αυτά 800 μαθητές κι εκπαιδευτικούς!», καταγγέλλει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη». Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι το θέμα έγινε γνωστό μόνο μετά από την απαίτηση της Ενωσης Γονέων να πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις. Τότε η δημοτική αρχή παραδέχτηκε ότι δεν είχε ενημερώσει τα σχολεία και τους συλλόγους γονέων επικαλούμενη «την έλλειψη εναλλακτικών χώρων διδασκαλίας, τα επακόλουθα διασποράς ελλιπών πληροφοριών και αποτελεσμάτων, αλλά και ελλείψει σαφών κεντρικών οδηγιών για ενέργειες σε παρόμοιες περιπτώσεις».

Η Ενωση καλεί τους Συλλόγους Γονέων να προχωρήσουν άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις και Διοικητικά Συμβούλια για την πλατιά ενημέρωση και οργάνωση του αγώνα τους. Παράλληλα οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη 4 Απρίλη, στις 8.30 π.μ. στο δημαρχείο Βύρωνα. Επίσης, αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. καλεί σε πολύμορφες δράσεις στην οδό Καραολή - Δημητρίου, καλώντας όλους τους φορείς της πόλης σε συμπαράσταση.

Η Ενωση διεκδικεί:

  • Να πραγματοποιηθούν τώρα ουσιαστικοί έλεγχοι των παραπάνω σχολικών μονάδων από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολικά κτίρια πριν ξαναμπούν τα παιδιά στις τάξεις.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση για ελέγχους όλων των σχολικών μονάδων σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια - προσεισμικός έλεγχος - έξοδοι διαφυγής - πυρασφάλεια - ασφαλής ηλεκτρολογική εγκατάσταση - πιστοποιητικά καυστήρων και θέση αυτών - επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης).
  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες ανέγερσης του νέου σχολείου του 4ου Δημοτικού Βύρωνα και οι κατασκευές νέων νηπιαγωγείων κ.ά.
«Ολοι στον αγώνα για ασφαλή σχολεία»

Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες παρεμβάσεις για την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων Βύρωνα 1ου και 6ου καθώς και για το 1ο Γυμνάσιο και 1ο Λύκειο Βύρωνα, με έκτακτη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατεπείγουσα εκπόνηση μελέτης και πραγματοποίηση εργασιών μέσα στις εορτές του Πάσχα, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ ζητά να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χαθούν ώρες μαθημάτων ή να χορηγηθούν ειδικές άδειες στους εργαζόμενους γονείς για τις μέρες που τα σχολεία παραμένουν κλειστά για τις απαραίτητες εργασίες.

Συμπεριλαμβανομένων των παραπάνω σχολείων οι Οργανώσεις Βύρωνα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι «τουλάχιστον τα 9 από τα 32 σχολεία του δήμου Βύρωνα, στα οποία φοιτούν πάνω από 1.000 μαθητές, διδάσκουν πάνω από 100 εκπαιδευτικοί και εργάζονται δεκάδες ως βοηθητικό προσωπικό, δεν είναι ασφαλή, τα 4 από αυτά και με τη "βούλα" των ανεπαρκών ελέγχων που έχουν γίνει». Στη συνέχεια καλούν: «Ολοι στον αγώνα για ασφαλή σχολεία».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Εστησαν γέφυρα από παγκάκια για να βγάλουν τα παιδιά από νηπιαγωγείο που πλημμύρισε!

Για άλλη μια φορά αναδείχτηκαν η έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών, η παντελής έλλειψη μέτρων για την προστασία των παιδιών και η τεράστια ευθύνη αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της δημοτικής αρχής, που βλέπουν την προστασία των παιδιών ως κόστος.

Συγκεκριμένα, χτες, με μια μικρή βροχόπτωση, πλημμύρισε περιμετρικά το 31ο Νηπιαγωγείο Τρικάλων, που μοιράζεται το ίδιο προαύλιο με το 3ο Γυμνάσιο. Οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους μαθητές του Γυμνασίου έστησαν μια γέφυρα με τα παγκάκια του νηπιαγωγείου και έτσι μπόρεσαν να βγουν με ασφάλεια τα παιδιά και να τα παραλάβουν οι γονείς τους.

Στο μεταξύ, τμήμα οροφής κατέρρευσε χτες στο 18ο Δημοτικό Σχολείο του Βόλου, σε αίθουσα που κάνει μάθημα η ΣΤ' τάξη. Σύμφωνα με ανάρτηση σε κοινωνικό μέσο δικτύωσης, το τμήμα οροφής έπεσε πάνω στην έδρα και στα πρώτα θρανία και από τύχη δεν είχαμε τραυματίες καθώς το συμβάν έγινε την ώρα που χτύπησε το κουδούνι για να μπουν οι μαθητές στην τάξη, από το τελευταίο διάλειμμα.

ΣΤΙΣ 10 ΜΑΗ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μόνοι τους και όλοι μας! Η οργή να γίνει ανατροπή! 1η δύναμη ξανά η «Πανσπουδαστική»

Την Τετάρτη 10 Μάη θα πραγματοποιηθούν οι φετινές φοιτητικές εκλογές. Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, μαζί με χιλιάδες αγωνιστές φοιτητές και φοιτήτριες σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, καλούν σε μαζική στήριξη των ψηφοδελτίων της «Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας».

Στις 10 Μάη, στην πρώτη κάλπη που θα στηθεί λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές, την πρώτη μεγάλη «δημοσκόπηση» της νεολαίας, μπορεί να εκφραστεί η μαζική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, της επικίνδυνης, αντιλαϊκής πολιτικής, που συνθλίβει τις σπουδές, τη ζωή και τα όνειρα της νέας γενιάς και έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Να δυναμώσει η αγωνιστική δράση και διεκδίκηση για τα δικαιώματα των φοιτητών στις σπουδές και τη ζωή, για όσα έχουν ανάγκη! Να ισχυροποιηθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, που αποδείχθηκε ότι αποτελούν τη δύναμη των φοιτητών και φοιτητριών.

Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» το 2022, με το γκρέμισμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, έδωσε νέα πνοή στο φοιτητικό κίνημα, αποτυπώθηκε σε σημαντικές κατακτήσεις και επιτυχίες για τους φοιτητές και τις ανάγκες τους, σε αναζωογόνηση της συλλογικής λειτουργίας πολλών Φοιτητικών Συλλόγων.

Οι ελπιδοφόρες, μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των φοιτητών το προηγούμενο διάστημα στέλνουν ηχηρό μήνυμα ότι οι φοιτητές μπορούν να κάνουν δική τους υπόθεση τις φοιτητικές εκλογές με τη μαζική τους συμμετοχή! Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει και το σύνθημα της «Πανσπουδαστικής»: «Μόνοι τους και όλοι μας. Η οργή να γίνει ανατροπή! 1η δύναμη ξανά η Πανσπουδαστική ΚΣ!».

Ρατσιστική επίθεση σε διεμφυλικό άτομο στο Πανεπιστήμιο Πάτρας

Καταδικάζουν το γεγονός οι εκλεγμένοι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Επίθεση σε βάρος διεμφυλικού ατόμου εντός του Πανεπιστημίου Πατρών επιβεβαίωσε ο πρύτανης του ιδρύματος, Χρήστος Μπούρας, ο οποίος μιλώντας χτες στην ΕΡΤ1, σημείωσε πως ενημερώθηκε πριν από δυο βδομάδες για το περιστατικό από την πρόεδρο του Τμήματος Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, ενώ είπε πως ο φοιτητής που δέχτηκε την επίθεση αρνήθηκε να τον δει.

Οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» καταδικάζουν την άθλια ρατσιστική επίθεση, τονίζοντας ότι «το κάθε άτομο μπορεί να έχει τις δικές του σεξουαλικές, πολιτικές, θρησκευτικές προτιμήσεις και να κάνει τις επιλογές του. Είναι απαράδεκτο αυτές να γίνονται αντικείμενο σύγκρουσης, να προπηλακίζονται φοιτητές επειδή έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι αποτελούν ασπίδα προστασίας για όλους τους φοιτητές, θα στέκονται δίπλα σε καθέναν και καθεμία που διώκεται, που χτυπιέται, που ασφυκτιά και δυσκολεύεται να ανασάνει».

Περιστατικό bullying στο Αρσάκειο

Τον δρόμο της δικαιοσύνης πήρε περιστατικό bullying που καταγγέλθηκε στο Αρσάκειο σε βάρος 15χρονου μαθητή, από άλλους έξι 15χρονους μαθητές του ίδιου σχολείου, που φέρονται να έδεσαν τον συμμαθητή τους με πετονιά από τον λαιμό σε μια καρέκλα, να τον εξύβρισαν και να γελούσαν εις βάρος του.

Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το περιστατικό τοποθετείται το πρωί της Παρασκευής (31/3/2023) μέσα σε σχολική αίθουσα στη διάρκεια διαλείμματος. Μόλις το παιδί επέστρεψε σπίτι του, η μητέρα του είδε τα σημάδια στον λαιμό και ακολούθως έκανε μήνυση στην αστυνομία. Ο μαθητής περιέγραψε την επίθεση, κατονόμασε τους δράστες, ενώ κατέθεσε πως η ίδια ομάδα του έκανε bullying και άλλες φορές.

Οι τέσσερις από τους έξι ανηλίκους οδηγήθηκαν την επόμενη μέρα στην αστυνομία με τη διαδικασία του αυτόφωρου και αφού εξετάστηκαν αφέθηκαν ελεύθεροι, με προφορική εντολή εισαγγελέα. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε και για τους άλλους ανήλικους που δεν εντοπίστηκαν στα χρονικά όρια του αυτοφώρου.

Αντίστοιχα από το Αρσάκειο ανακοινώθηκε ότι θα κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες ώστε να διερευνηθεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων η ευθύνη των εμπλεκόμενων μαθητών, ενώ υποβλήθηκε και κατεπείγον αίτημα για ΕΔΕ από την αρμόδια Περιφερειακή Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες εκπαιδευτικών.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την ανάγκη υπογραφής ΣΣΕ

Σωματεία ιδιωτικών εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα παίρνουν πάνω τους τη διεκδίκηση κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης και προχωρούν σε Μέρα Πανελλαδικής Δράσης σήμερα Τρίτη, για να φτάσει το κάλεσμα για την πάλη για ΣΣΕ σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση ν. Αττικής «ο Βύρωνας» στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεων σήμερα προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 11 π.μ. στα γραφεία της ΟΕΦΕ και του ΣΕΦΑ, καθώς και σε περιοδείες σε φροντιστήρια.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη ο ΣΕΦΙΕ προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 12.30 μ.μ. στον ΣΦΒΕ και περιοδείες σε φροντιστήρια, ενώ περιοδείες σε φροντιστήρια οργανώνουν αντίστοιχα σωματεία ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε Ηράκλειο, Χανιά, Γιάννενα, Λάρισα και Αγρίνιο.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης

Την Παρασκευή 31 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ συνάντηση εκπροσώπων του Σωματείου Εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) με τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας, και τον Πάρη Ζάμπα, μέλος του Τμήματος. Από το ΔΣ του Σωματείου παραβρέθηκαν ο πρόεδρός του, Χαράλαμπος Χρυσομαλλίδης, και τα μέλη του Παναγιώτης Φραντζής, Θόδωρος Μελαχροινίδης και Νατάσα Κυριακίδη.

Η συζήτηση έγινε βάσει υπομνήματος που διαβιβάστηκε από το Σωματείο στο Κόμμα για τα προβλήματα των εργαζομένων στο ΕΚΤ. Από την πλευρά του ΚΚΕ υπήρξε δέσμευση ότι θα στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων μέσω κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, αλλά και με την προσπάθεια να ενισχυθούν οι αγώνες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ