ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Απρίλη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Νέες απεργίες στη Βρετανία

Διαδηλώσεις ενάντια στη μεγάλη άνοδο των ενοικίων στην Πορτογαλία

Από τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου στη Λισαβόνα ενάντια στα πανάκριβα ενοίκια

Copyright 2023 The Associated

Από τη μεγάλη διαδήλωση του Σαββάτου στη Λισαβόνα ενάντια στα πανάκριβα ενοίκια
Τη διάθεσή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών εξέφρασαν οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία, απορρίπτοντας με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση της βρετανικής κυβέρνησης που δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους, ενώ προετοιμάζονται για νέες απεργίες.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση Σούνακ πρότεινε την εφάπαξ καταβολή 1.000 λιρών (1.137 ευρώ) και 4,5% αύξηση από την επόμενη σχολική χρονιά, ενώ ο πληθωρισμός από πέρσι καλπάζει ξεπερνώντας το 10%!

Η Εθνική Εκπαιδευτική Ενωση (NEU) ανακοίνωσε ότι το 98% των εκπαιδευτικών που ψήφισαν απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης.

Η NEU ανακοίνωσε ότι οι εκπαιδευτικοί θα απεργήσουν εκ νέου στις 27/4 και στις 2/5.

Στη Σκοτία, η μεγαλύτερη ένωση εκπαιδευτικών αποδέχτηκε μια μισθολογική συμφωνία, η οποία, σύμφωνα με την ίδια, θα αναλογεί σε μισθολογική αύξηση 14,6% για τους περισσότερους εκπαιδευτικούς ως το 2024. Αντίστοιχη απόφαση πήραν και οι εκπαιδευτικοί στην Ουαλία.

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκε ότι ξεκινούν 10 μέρες απεργίας περίπου 1.400 εργαζόμενοι στην ασφάλεια του αεροδρομίου Χίθροου, εν μέσω των διακοπών του Πάσχα, μετά τη στάση της διεύθυνσης του αεροδρομίου στις διαπραγματεύσεις με το συνδικάτο Unite.

Η εργοδοσία αρνήθηκε να βελτιώσει ουσιαστικά την προσφορά της για τις αμοιβές των εργαζομένων, αναφέρει το συνδικάτο.

Ενόψει της απεργίας, η «British Airways», βάση της οποίας είναι το Χίθροου, ακύρωσε εκατοντάδες πτήσεις.

Στο ίδιο διεθνές αεροδρόμιο είχαν γίνει και πέρσι μαζικές απεργίες, τόσο για τα θέματα των μισθών όσο και για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, που οδηγούν σε τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων στη Βρετανία ξεκίνησαν χτες απεργία 5 βδομάδων, μετά από κάλεσμα του συνδικάτου PCS.

Εξάλλου, το συνδικάτο, στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι, έχει καλέσει σε μαζική απεργία στις 28 Απρίλη. Το συνδικάτο ζητεί κυρίως μισθολογικές αυξήσεις πάνω από το 2% που έχει ήδη λάβει, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία ξεπερνά το 10% εδώ και πολλούς μήνες.

Πορτογαλία: 1.350 ευρώ το νοίκι, κάτω από 1.000 ευρώ ο μισθός...

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα και άλλες πόλεις σε όλη την Πορτογαλία το Σάββατο ενάντια στην άνοδο των ενοικίων και των τιμών των κατοικιών σε μια περίοδο που ο υψηλός πληθωρισμός, σε επίπεδα 8,2%, κάνει ακόμη πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές κ.ά. να τα βγάλουν πέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, περισσότεροι από το 50% των εργαζομένων αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ τον μήνα ενώ ο κατώτατος μισθός είναι στα 760 ευρώ. Το μέσο ενοίκιο για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στη Λισαβόνα είναι περίπου 1.350 ευρώ (!) έδειξε μελέτη της πύλης κατοικιών «Imovirtual».

Τα ενοίκια στη Λισαβόνα έχουν εκτοξευθεί κατά 65% από το 2015 και οι τιμές πώλησης κατά 137%, σύμφωνα με στοιχεία της «Confidencial Imobiliario». Τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 37% μόνο πέρυσι, σύμφωνα με μια άλλη εταιρεία δεδομένων ακινήτων, την «Casafari».

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αντ. Κόστα ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ένα «πακέτο στέγασης» που, μεταξύ άλλων, τερμάτισε το σύστημα «Golden Visa» και απαγόρευσε τις νέες άδειες για ακίνητα της Airbnb, ωστόσο αυτό δεν αρκεί για να μειωθούν οι τιμές βραχυπρόθεσμα.

Οι χαμηλοί μισθοί και τα υψηλά ενοίκια καθιστούν τη Λισαβόνα «την τρίτη λιγότερο βιώσιμη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς», σύμφωνα με μελέτη των ασφαλιστικών μεσιτών CIA Landlords.

ΓΑΛΛΙΑ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΚΡΟΝ
Με σκηνικό «κοινωνικού διαλόγου» επιχειρεί να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων

Με τη θέση ότι ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος είναι τελειωμένη υπόθεση, απέναντι στον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων που απαιτούν την απόσυρσή του και οργανώνουν νέα πανεθνική μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων την Πέμπτη 6 Απρίλη, η Γαλλίδα πρωθυπουργός, Ελ. Μπορν, θα συναντηθεί αύριο με τις ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

«Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, η συζήτηση στη Βουλή έχει περάσει, ο νόμος έχει ψηφιστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, Ολ. Ντισό - «ξεχνώντας» το γεγονός ότι υπό την πίεση των μεγαλειωδών εργατικών κινητοποιήσεων η κυβέρνηση Μακρόν παρέκαμψε ακόμα και την ψηφοφορία στο αστικό Κοινοβούλιο.

Αναδεικνύοντας την ετοιμότητα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τον «κοινωνικό διάλογο» για την εκτόνωση των εργατικών αγώνων, ο Ντισό επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι να ανοίξει το παζάρι για όλα τα θέματα που αφορούν την ανταγωνιστικότητα του γαλλικού κεφαλαίου: «Η πρωθυπουργός κάλεσε το Συντονιστικό των συνδικαλιστικών οργανώσεων για να κάνει μια επισκόπηση σε όλα τα θέματα: Τις συντάξεις και άλλα ζητήματα (...) Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για να ανανεώσουμε την επαφή και να δούμε πώς και σε τι θέμα μπορούμε να προχωρήσουμε».

Αλλά και η ίδια η Μπορν είπε ότι «καθένας μπορεί από τη μεριά του να αναφερθεί σε όποιο θέμα θέλει, εμείς θα εξηγήσουμε τις δικές μας θέσεις», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μπορούμε να θέσουμε σε "παύση" ένα νομοσχέδιο που έχει ήδη εγκριθεί...».

Ο επικεφαλής της CFDT (τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση όπου πλειοψηφούν οι δυνάμεις του Σοσιαλιστικού Κόμματος), Λ. Μπερζέρ, επέμεινε να εστιάζει σε «αναβολή» του νόμου, ζητώντας «να καθίσουμε στο τραπέζι για να συζητήσουμε για την απασχόληση (συνολικά) και να δώσουμε μια ευκαιρία σε έναν κοινωνικό συμβιβασμό αφού ο πολιτικός συμβιβασμός απέτυχε». Εξέφρασε μάλιστα ανησυχία γιατί «αν δεν ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις διαδηλώσεις και στον θυμό των Γάλλων, θα υπάρξει μια αγανάκτηση που όλοι θα τη πληρώσουν ακριβά».

Η δε νέα επικεφαλής της CGT, Σοφί Μπινέ, είπε ότι «το Συντονιστικό ενωμένο» θα συναντήσει την Μπορν «για να ζητήσει την απόρριψη της μεταρρύθμισης».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της CGT, αρκετοί αντιπρόσωποι άσκησαν έντονη κριτική στην ετοιμότητα της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας να παραστεί σε μια τέτοιου είδους συνάντηση με την κυβέρνηση, όταν οι προθέσεις είναι καθαρές και ενώ συνεχίζονται πολύμορφες κινητοποιήσεις κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις εργαζομένων από κλάδους όπου συνεχίζονται απεργίες: «Είναι αδύνατον να κάνει κανείς αυτήν τη δουλειά μέχρι τα 64!», τόνιζαν εργαζόμενοι στην αποκομιδή και καύση απορριμμάτων από την περιοχή Εσόν (νοτιοανατολικά του Παρισιού), που αποφάσισαν νέα απεργία και χτες το απόγευμα είχαν οργανώσει και συγκέντρωση έξω από τον αποτεφρωτήρα στο Βαρέν-Ζαρσί.

«Οσοι αδειάζουμε τους κάδους των απορριμμάτων, πληρωνόμαστε με 1.270 ευρώ, άρα με δυσκολία μπορούμε να επιβιώσουμε. Με τον πληθωρισμό, κάποιοι από τους συναδέλφους μου δεν μπορούν να πληρώσουν τα βασικά για να πάνε για δουλειά, να αγοράσουν κρέας κ.τ.λ.», πρόσθεσε ένας εργαζόμενος, εξηγώντας γιατί στα αιτήματα της κινητοποίησης προστέθηκε και αυτό για αύξηση των μισθών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε χτες από τη Φλόριντα για τη Νέα Υόρκη, όπου ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου για να του απαγγελθούν κατηγορίες. Η υπόθεση αφορά την καταβολή 130.000 δολαρίων στην πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς, προκειμένου ο Τραμπ να εξαγοράσει τη σιωπή της, λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016. Στον δρόμο προς το αεροδρόμιο είχαν συγκεντρωθεί ορισμένοι υποστηρικτές του Τραμπ, ο οποίος προτίθεται να διεκδικήσει ξανά το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές.

ΤΖΟΥΜΠΑ.-- Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Νότιου Σουδάν, ανάμεσά τους και ένας κυβερνήτης, εμπλέκονται σε εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον αμάχων και θα πρέπει να λογοδοτήσουν, εκτίμησε χτες ομάδα ανεξάρτητων ειδικών του ΟΗΕ. Πρόκειται για τον κυβερνήτη της βόρειας πολιτείας Γιούνιτι, Τζόζεφ Μινιτουίλ, καθώς και τον αντιστράτηγο των Δυνάμεων Αμυνας του Νοτιοσουδανικού Λαού, Τόι Τσανι Ριτ, που κατονομάζονται στη νέα έκθεση της ομάδας ειδικών του ΟΗΕ για το Νότιο Σουδάν, η οποία περιγράφει τις κρατικές ευθύνες για φόνους, βιασμούς και σεξουαλική σκλαβιά κατά αμάχων.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Τουλάχιστον 12 τραυματίες από εκτροχιασμό δύο τρένων

Δύο αμαξοστοιχίες του περιφερειακού σιδηροδρομικού δικτύου της Ελβετίας εκτροχιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων η μία από την άλλη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 12 επιβάτες, ένας εκ των οποίων νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, ανακοίνωσε η αστυνομία του καντονιού της Βέρνης.

Το πρώτο τρένο εκτροχιάστηκε το απόγευμα μεταξύ του Λίσερτς και του Μπιέλ και το δεύτερο 20 λεπτά αργότερα, στα περίχωρα του Μπίρεν τσουμ Χοφ, 20 χλμ. από τη Βέρνη.

Οι αρχές δεν έχουν δώσει εξηγήσεις για τα αίτια των διαδοχικών εκτροχιασμών, ενώ η σιδηροδρομική εταιρεία RBS έκανε λόγο για θυελλώδεις ανέμους.

Η Ελβετία φημίζεται για το πυκνό σιδηροδρομικό δίκτυό της και πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να ταξιδέψουν με τρένο. Το 2021 σκοτώθηκαν συνολικά 8 άνθρωποι και άλλοι 47 τραυματίστηκαν σε διάφορα δυστυχήματα με τρένα, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.

ΗΠΑ
Τουλάχιστον 32 νεκροί από μπαράζ ανεμοστρόβιλων

Νέο χτύπημα δέχτηκαν το Σαββατοκύριακο δεκάδες χιλιάδες αθωράκιστα λαϊκά νοικοκυριά σε νότιες και μεσοδυτικές Πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς σύστημα άνω των 50 ισχυρών ανεμοστρόβιλων κατέστρεψε σε ελάχιστο χρόνο τους κόπους μίας ζωής για χιλιάδες οικογένειες, ενώ αφαίρεσε τη ζωή τουλάχιστον 32 ανθρώπων σε Ινδιάνα, Τενεσί, Αρκανσο, Αλαμπάμα, Ιλινόι και Ντέλαγουερ. Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έμειναν ξανά από ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω εκτεταμένων βλαβών στις πεπαλαιωμένες υποδομές και στο μη υπογειοποιημένο σύστημα ηλεκτροδότησης. Ολόκληρες κομητείες και πόλεις θυμίζουν «βομβαρδισμένο τοπίο»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ