ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο σοβαρό βήμα κλιμάκωσης η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η Μόσχα εκπαιδεύει Λευκορώσους σε ρωσικά πυρηνικά ως «απάντηση», ενώ προτάσσει το «νέο δόγμα» εξωτερικής πολιτικής

Η διεύρυνση της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας στα σύνορα με τη Ρωσία σηματοδοτεί νέο στάδιο κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης

Copyright 2023 The Associated

Η διεύρυνση της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας στα σύνορα με τη Ρωσία σηματοδοτεί νέο στάδιο κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης
Η Φινλανδία έγινε χθες επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, με τη Ρωσία να επισημαίνει την «επιδείνωση της κατάστασης» και να προαναγγέλλει «αντίμετρα», όπως η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και με τη Φινλανδία να μοιράζεται σύνορα πάνω από 1.000 χλμ. με τη Ρωσία, η νέα διεύρυνση της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας στην Ευρώπη - και ενώ εκκρεμεί η επικείμενη ένταξη της Σουηδίας - αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό βήμα κλιμάκωσης στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και στη Ρωσία.

Η ένταξη της Φινλανδίας «θα κάνει τη Φινλανδία περισσότερο ασφαλή και το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ προσερχόμενος στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας, που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, με βασικά θέματα τις «αμυντικές» δαπάνες του ΝΑΤΟ και τη μελλοντική σχέση με την Ουκρανία.

Στη Σύνοδο συμμετέχει και ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα, ενώ χθες συνεδρίασε και η επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας για την υποστήριξη των κρατών - μελών στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις (βλ. και σελ. 7).

Μια μέρα πριν ο Στόλτενμπεργκ είχε επισημάνει ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν παραδώσει 65 δισ. ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, καθώς και ότι αναμενόταν να αποφασιστεί η έναρξη εργασιών με στόχο την «ανάπτυξη ενός πολυετούς προγράμματος για την Ουκρανία».

Ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη, λέγοντας ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν ήθελε να απομακρυνθούν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ από τις χώρες - μέλη του στην Ανατολική Ευρώπη και να κλείσουν οι πόρτες του ΝΑΤΟ σε νέα μέλη, αλλά «η απάντηση που παίρνει είναι μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», η ένταξη της Φινλανδίας και σύντομα της Σουηδίας.

Απαντώντας στις τελευταίες ανακοινώσεις της Μόσχας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τη στάση του, πραγματοποιεί περισσότερες ασκήσεις και έχει μεγαλύτερη παρουσία στη σκανδιναβική περιοχή.

Αναφερόμενος στη Σουηδία, επεσήμανε ότι η ένταξή της στο ΝΑΤΟ πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, καθώς όλοι οι σύμμαχοι συμφωνούν (με την Τουρκία ωστόσο να μπλοκάρει την ένταξη, επικαλούμενη «αντιτρομοκρατικές» ανησυχίες). Τόνισε δε ότι η Σουηδία, λόγω του ειδικού καθεστώτος που έλαβε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον περασμένο Ιούνη στη Μαδρίτη, «είναι τώρα σε πολύ καλύτερη θέση».

«Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ θα σταθμεύουν στη Φινλανδία μόνο με τη συγκατάθεση της χώρας», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ. Υπογράμμισε ότι η Φινλανδία θα φέρει «προηγμένη αμυντική βιομηχανία» και «υψηλού επιπέδου ικανότητες» στη «συμμαχία», ενώ πρόσθεσε ότι όταν η Φινλανδία ενταχθεί θα καλύπτεται από το Αρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ περί «συλλογικής ασφάλειας», σε περίπτωση που τα κράτη - μέλη δεχτούν στρατιωτική επίθεση.

Από την πλευρά του ο Φινλανδός Πρόεδρος Σ. Νιινίστο ισχυρίστηκε ότι «η ένταξη της Φινλανδίας δεν βάζει κάποιον στο στόχαστρο, ούτε αλλάζει τα θεμέλια ή τους στόχους της φινλανδικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας». Υπογράμμισε δε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ «δεν θα είναι ολοκληρωμένη χωρίς να ενταχθεί και η Σουηδία».

ΗΠΑ: Νέο στρατιωτικό πακέτο 2,6 δισ. δολαρίων για το Κίεβο

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τουρκία και την Ουγγαρία να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».

Χθες, εξάλλου, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, εκτιμώμενης αξίας 2,6 δισ. δολαρίων.

Οι ΗΠΑ θα παραδώσουν άμεσα στην Ουκρανία όπλα και πυρομαχικά αξίας 500 εκατ. δολαρίων, από το οπλοστάσιο των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ τα υπόλοιπα 2,1 δισ. δολάρια αφορούν παραγγελίες στην «αμυντική» βιομηχανία.

Το πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιπλέον πυραύλους για το σύστημα «Patriot» και πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, πρόσθετα πυρομαχικά για το πυραυλικό σύστημα εδάφους - αέρος NASAMS, βλήματα πυροβολικού και τεθωρακισμένων, στρατιωτικά οχήματα, 23 εκατομμύρια σφαίρες κ.ά.

Το νέο πακέτο ανεβάζει σε 35,1 δισ. δολάρια τη συνολική στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ξεκίνησε η εκπαίδευση Λευκορώσων σε ρωσικά πυρηνικά

Η ένταξη της Φινλανδίας και οι κινήσεις του ΝΑΤΟ να αυξήσει την «ετοιμότητα μάχης» «προκαλούν κινδύνους για μια σημαντική επέκταση της σύγκρουσης» στην Ουκρανία, υπογράμμισε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας. Οπως είπε, το ΝΑΤΟ «έχει εντείνει τις δραστηριότητες μάχης και αναγνώρισης κοντά στα κρατικά σύνορα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε την απόφαση να δοθούν στη Λευκορωσία πυρηνικά οπλικά συστήματα «απάντηση» στην επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσίας και απαραίτητα «αντίμετρα» για την «υπεράσπιση της ασφάλειας του Ενωσιακού Κράτους» Ρωσίας - Λευκορωσίας.

Ενα από αυτά τα μέτρα είναι και η ενίσχυση της δυνατότητας πυρηνικού πλήγματος της Λευκορωσίας.

Ο Σοϊγκού υπενθύμισε ότι «ένα επιχειρησιακό τακτικό σύστημα πυραύλων "Iskander-M" παραδόθηκε στις λευκορωσικές Ενοπλες Δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί συνηθισμένους πυραύλους, αλλά και πυρηνικούς» και από τη Δευτέρα Λευκορώσοι στρατιωτικοί άρχισαν να εκπαιδεύονται στη Ρωσία στη χρήση του συστήματος αυτού.

Κατά τ' άλλα, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας η ένταξη της Φινλανδίας δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία.

«Η είσοδος της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι άλλη μια επιδείνωση της κατάστασης, η επέκτασή του αποτελεί καταπάτηση της ασφάλειας της Ρωσίας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Σημείωσε ακόμα ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι θεμελιωδώς διαφορετική από το πρόβλημα με την Ουκρανία, καθώς «η Φινλανδία δεν ήταν ποτέ κατά της Ρωσίας».

Ο Πούτιν και ο Λευκορώσος ομόλογός του, Αλ. Λουκασένκο, έχουν συνομιλίες σήμερα στη Μόσχα για «πιεστικά διμερή και διεθνή ζητήματα». Αύριο θα συνεδριάσει το Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο του «Ενωσιακού Κράτους».

Πιο άμεση επίθεση της Ρωσίας στην ΕΕ

Η ΕΕ έχει μετατραπεί σε εχθρική δύναμη και «με δική της ευθύνη έχει "χάσει" τη Ρωσία», τόνισε σε συνέντευξή του ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ, απειλώντας ότι η Μόσχα θα αντιδράσει «με σκληρό τρόπο αν χρειαστεί». Η Ρωσία σηκώνει τους τόνους απέναντι στην ΕΕ, την οποία γενικότερα παρουσιάζει σαν έναν γεωπολιτικό παίκτη «χωρίς αυτονομία», ο οποίος «σέρνεται» από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

«Οι χώρες - μέλη και οι ηγέτες της ΕΕ δηλώνουν ανοιχτά ότι θεωρούν απαραίτητο να καταφερθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία», υπενθύμισε ο Λαβρόφ.

Η Μόσχα υιοθέτησε πρόσφατα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής και σύμφωνα με τον Λαβρόφ «έχει πάρει τις αποφάσεις της για το πώς θα αντιμετωπίζει την ΕΕ, η οποία εφοδιάζει το εγκληματικό καθεστώς στο Κίεβο με όπλα και εκπαιδευτές».

«Αντιδρώντας σε εχθρικά μέτρα θα ενεργούμε με σκληρό τρόπο αν είναι απαραίτητο, με βάση τα εθνικά συμφέροντα της Ρωσίας και την αρχή της αμοιβαιότητας, που είναι αποδεκτή στη διπλωματική πρακτική», είπε.

Στο νέο δόγμα ορίζεται το «εγγύς εξωτερικό» ως ζώνη πρόσβασης της Μόσχας, όπου δεσμεύεται να καταπολεμήσει τη «στάθμευση ή την ενίσχυση της στρατιωτικής υποδομής μη φιλικών κρατών». Επιπλέον, θα αποτρέπονται «μη φιλικές ενέργειες από ξένα κράτη και τις συμμαχίες τους, που προκαλούν διαδικασίες αποσύνθεσης στο εγγύς εξωτερικό».

Επιπλέον, η Μόσχα θα λάβει μέτρα ενάντια σε οτιδήποτε εμποδίζει «την άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος των συμμάχων και εταίρων της Ρωσίας να εμβαθύνουν τη συνολική συνεργασία με τη Ρωσία», με φόντο τη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας σε Λευκορωσία, Μολδαβία, Γεωργία, Αρμενία και αλλού.

Η Μολδαβία ζητά στρατιωτικούς εξοπλισμούς από τη Δύση

Στο πλαίσιο των γεωπολιτικών εντάσεων που μεγαλώνουν στη Μολδαβία και στη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας, ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς επισκέφτηκε προχθές τη Ρουμανία, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Κλ. Γιοχάνις και τον πρωθυπουργό Ν. Τσκιούκα, αλλά και με την Πρόεδρο της γειτονικής Μολδαβίας Μ. Σάντου.

Την προηγούμενη βδομάδα είχε επισκεφτεί τη Ρουμανία και τη Μολδαβία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, τονίζοντας τη μεγάλη γεωστρατηγική τους σημασία στην αντιπαράθεση της ΕΕ με τη Ρωσία.

Η επίσκεψη του Σολτς στο Βουκουρέστι έγινε μία μέρα αφότου η γερμανική βιομηχανία όπλων «Rheinmetall» ανήγγειλε ότι δημιουργεί έναν κόμβο συντήρησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης στη βόρεια Ρουμανία για εξοπλισμούς που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Ο Γιοχάνις προέτρεψε το ΝΑΤΟ να αυξήσει την παρουσία του στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ τόνισε επίσης τη σημασία της υποστήριξης της «σταθερότητας και ανθεκτικότητας» της Μολδαβίας.

«Η κατάσταση της Μολδαβίας είναι πολύ περίπλοκη, λόγω υβριδικών επιθέσεων από τη Ρωσία. Μια σημαντική επιπλοκή είναι ο μεγάλος αριθμός Ουκρανών προσφύγων και ο αντίκτυπος στην οικονομία της Μολδαβίας από τον πόλεμο στην Ουκρανία», πρόσθεσε.

Η παρουσία της Μολδαβής Προέδρου στο Βουκουρέστι κατά τις επαφές Σολτς αποτυπώνει επίσης τη βαρύτητα που αποδίδει πλέον και η γερμανική πλευρά στη στρατηγική σημασία της χώρας. Η Μολδαβία είναι μία από τις χώρες - κλειδιά στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και διεξάγεται έντονη διαπάλη στο εσωτερικό της, μεταξύ της φιλοδυτικής κυβέρνησης και της φιλορωσικής αντιπολίτευσης. Οι εκλογικές αναμετρήσεις τόσο στη Μολδαβία όσο και στη Ρουμανία, το 2025, θεωρούνται «κρίσιμες» για τα δύο στρατόπεδα.

Η Σάντου απηύθυνε έκκληση για στρατιωτική υποστήριξη από τη Δύση απέναντι στις «υβριδικές επιθέσεις» από τη Ρωσία, «που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση» της χώρας. «Πρέπει να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας στον τομέα της Αμυνας. Βεβαίως χρειαζόμαστε βοήθεια και φυσικά συζητάμε με τους εταίρους μας γι' αυτό το θέμα», είπε.

Μόσχα: Καταγγέλλει προσπάθειες για «δεύτερο μέτωπο» στη Γεωργία

Οι δυτικές χώρες προσπαθούν να πείσουν τη Γεωργία να ανοίξει «δεύτερο μέτωπο» κατά της Ρωσίας με φόντο τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο διευθυντής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (SVR), Σ. Ναρίσκιν, ο οποίος χθες συναντήθηκε στο Μινσκ με τον Λευκορώσο Πρόεδρο Αλ. Λουκασένκο.

«Βλέπουμε επίμονες προσπάθειες από την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο να πείσουν τη γεωργιανή ηγεσία να ανοίξει ένα λεγόμενο δεύτερο μέτωπο. Βλέπουν ότι η κατάσταση στο πεδίο της μάχης δεν είναι υπέρ της Ουκρανίας», είπε, για να προσθέσει ότι επιχειρείται να πειστεί η Τιφλίδα πως «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας».

Στο μεταξύ, και ο πρωθυπουργός της Γεωργίας, Ιρ. Γκαριμπασβίλι, αναφέρθηκε χθες σε σχέδια των «εχθρών της Γεωργίας» να «ουκρανοποιήσουν τη χώρα», τα οποία όμως «απέτυχαν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ