ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Ψήνονται» ευρωατλαντικές διευθετήσεις «σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας»

INTIME NEWS

Στην Τουρκία βρέθηκαν χθες οι υπουργοί Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, και Μετανάστευσης, Ν. Μηταράκης, για συναντήσεις με τους ομολόγους τους, καθώς επιταχύνονται συνεννοήσεις και διευθετήσεις σε ευρωατλαντικό πλαίσιο.

Στην πρώτη επίσκεψη Ελληνα υπουργού Αμυνας στην Τουρκία από το 2002, ο Ν. Παναγιωτόπουλος κατόπιν πρόσκλησης του ομολόγου του, Χουλούσι Ακάρ, μετέβη στην Αντιόχεια, όπου είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στο Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων. Επισήμως ενημερώθηκε εκεί «για τις τελευταίες εξελίξεις και την επικρατούσα κατάσταση», ενώ κατόπιν μετέβησαν με ελικόπτερο σε σημεία των καταστροφών. Επισκέφτηκαν επίσης νοσοκομείο της περιοχής, καθώς και χώρους όπου στεγάζονται σεισμόπληκτοι.

Σε δήλωσή του αργότερα ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι «αυτές οι ακραίες καταστροφές, κάποιες από τις οποίες οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή, αποτελούν νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας (...) και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε (...) ίσως και από κοινού». Φρόντισε δε να υπενθυμίσει τη δήλωση Μητσοτάκη ότι «θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε όσο μπορούμε την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής».

Σε αυτό το φόντο, έστειλε «συμβολικό μήνυμα» από την επίσκεψή του ότι «οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω από οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας. Θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Και, βέβαια, ο τελικός στόχος είναι, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις (και θα πρέπει να εργαστούμε γι' αυτό), η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας».

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Ακάρ στάθηκε στο γεγονός ότι «μετά από αρκετά χρόνια, σήμερα φιλοξενούμε τον Ελληνα υπουργό Αμυνας».

Θύμισε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι «σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ εδώ και πάνω από 70 χρόνια». «Φυσικά και έχουμε κάποια προβλήματα», πρόσθεσε. «Πρέπει να λύσουμε και αυτά τα προβλήματα. Ελπίζω και πιστεύω με όλη μου την καρδιά ότι ως δύο πολιτισμένες χώρες μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο».

«Οπως και οι χώρες μας, η φιλία μας και τα προβλήματά μας είναι πολυδιάστατα», επανέλαβε ο Ακάρ στο ίδιο τέμπο, ενώ επέμεινε «να συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση και θετική ατμόσφαιρα μετά τον καταστροφικό σεισμό», ζητώντας - βασικά - επιτάχυνση στις συνεννοήσεις.

Εξάλλου, πιάνοντας το νήμα από όργανα όπως ο «μηχανισμός αποκλιμάκωσης» που στήθηκε στο ΝΑΤΟ, ακριβώς για τα διμερή ζητήματα, όπου η τουρκική αστική τάξη βρίσκει κάθε φορά ευκαιρία να αραδιάζει τις απαιτήσεις της, ο Ακάρ επέμεινε για τη «δημιουργία ενός μόνιμου περιβάλλοντος συνεργασίας».

Συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα

Δεν περνά απαρατήρητο ότι την ίδια ώρα, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ν. Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου, είχαν σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Σύντομη συνομιλία είχε ο Ν. Δένδιας και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Α. Μπλίνκεν.

Σημειωτέον, στην Τουρκία βρέθηκε και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, και μαζί με τον Τούρκο υφυπουργό Εσωτερικών Ισμαήλ Κατακλί πραγματοποίησε αυτοψία με ελικόπτερο πάνω από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τους φονικούς σεισμούς. Στη συνέχεια μετέβη στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, σε camp που είχε στηθεί για Σύρους πρόσφυγες αλλά μετά τους καταστροφικούς σεισμούς φιλοξενεί και σεισμόπληκτους πολίτες. «Οσοι σεισμοί και να γίνουν, οι χώρες θα παραμείνουν γείτονες. Στην Ελλάδα μπορείτε να βλέπετε έναν καλό γείτονα», είπε εκεί.

Ακολούθως συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις. Εκεί ο Ν. Μηταράκης είπε για τα Ελληνοτουρκικά ότι «για τα μεγάλα θέματα ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε σε όλα. Δεν πειράζει. Πρέπει να αποφασίσουμε οι κυβερνήσεις μας να περάσουμε σε μια καλύτερη περίοδο τα επόμενα χρόνια», ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό το πώς εκφράζονται οι κυβερνήσεις, για να περνάει το θετικό μήνυμα». Ο δε Σοϊλού χαρακτήρισε την επίσκεψη Μηταράκη «πολύ σημαντική» και «σημαντικό σύμβολο της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Την ίδια ώρα, και καθώς οι μπίζνες σέρνουν τον χορό των διευθετήσεων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu» «για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στα θέματα της Θετικής Ατζέντας», όλα προτάγματα του κεφαλαίου. Θυμίζουμε ότι τέλη Μάρτη συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπουράκ Ακτσαπάρ, στην τέταρτη συνάντηση των αρμόδιων υφυπουργών των δύο χωρών για την ενίσχυση της διμερούς «συνεργασίας» σε μια σειρά τομείς.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη πρόοδος σε θέματα που έχουν σχέση με την οικονομία, το Εμπόριο, την Ενέργεια, τον Τουρισμό, τις Συγκοινωνίες, τις Μεταφορές, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό», είπε επ' αυτού ο Κ. Φραγκογιάννης, εκτιμώντας ότι με τέτοιες συνεννοήσεις η «επιχειρηματική κοινότητα» «θα μπορεί να κάνει επενδύσεις από τη μία χώρα στην άλλη, αλλά και σε τρίτες χώρες».

Δείχνοντας μάλιστα ότι «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», χαρακτήρισε τη «Θετική Ατζέντα» «μια δυναμική συνεργασία, όπου πράγματα που ολοκληρώνονται βγαίνουν από την ατζέντα και μπαίνουν καινούργια», αφού «όταν υπάρχει αυτή η καλή ατμόσφαιρα και πετύχεις 3 - 4 από τους 10 στόχους, αυτό σου γεννά επιθυμία να βάλεις κι άλλους, να κάνεις κι άλλα πράγματα, να προσπαθήσεις περισσότερο και να φέρεις κι άλλα αποτελέσματα».

ΕΚΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ
«Κρίσιμη» η Τουρκία για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ

Νέα έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για το θέμα της πώλησης των F-16 αντανακλά την αξία που η Ουάσιγκτον δίνει στη διαρκή αναβάθμιση της στρατιωτικής μηχανής της Τουρκίας, αλλά και τη συνθετότητα των σχέσεων με την Αγκυρα.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι στους παράγοντες που θα επηρεάσουν τη σχετική απόφαση είναι «η αντιπαλότητα της Τουρκίας με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα», ενώ αναφέρεται και ότι οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από «το εύρος των μελλοντικών αλληλεπιδράσεων ΗΠΑ - Τουρκίας - Ελλάδας και τα σχετικά αποτελέσματα των επερχόμενων προγραμματισμένων εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα».

Στην έκθεση περιγράφονται διάφορα επιχειρήματα για τη σημασία αλλά και την πολυπλοκότητα των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ (και διαφωνιών που παραμένουν), αλλά την ίδια στιγμή επαναλαμβάνεται ότι «ο Αμερικανός πρέσβης Τζεφ Φλέικ έχει αρνηθεί κάθε αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ για την ασφάλεια, εξηγώντας πως οι συλλογικές προσπάθειες εστιάζουν στον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία». Υπενθυμίζεται δε ότι και σε πρόσφατη ακρόαση σε Επιτροπή του Κογκρέσου, ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση εργάζεται για τη μείωση οποιωνδήποτε εντάσεων μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία και η Ελλάδα», ώστε «να μην εμπλέκονται ούτε σε ενέργειες ούτε σε ρητορική που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εντάσεις».

Φυσικά, η έκθεση επισημαίνει πως «η ικανότητα της Τουρκίας να βοηθήσει το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες περιλαμβανομένης της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τις απειλές και τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας καθιστά μια πώληση F-16 σημαντική για να διατηρηθεί η Τουρκία ευθυγραμμισμένη πάνω σε αυτή την προτεραιότητα με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ». Ακόμα, επισημαίνει τη «γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας» που «της προσδίδει πολύ μεγάλη αξία για την προώθηση κρίσιμων συμφερόντων των ΗΠΑ στη γύρω περιοχή».


Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον δήμαρχο Αμμοχώστου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες, στα γραφεία του Κόμματος στη Βουλή, με αντιπροσωπεία του δήμου Αμμοχώστου, αποτελούμενη από τον δήμαρχο Δρ. Σίμο Ιωάννου, τον αντιδήμαρχο Χρύσανθο Ζαννέττο, δημοτικούς συμβούλους και την γραμματέα του δήμου. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος Αμμοχώστου ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τις βαριές συνέπειες της πολύχρονης κατοχής και του ανοίγματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, που προωθεί η τουρκική και τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καταδίκασε την πολύχρονη τουρκική κατοχή στο 37% της Κύπρου, εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον κυπριακό λαό και εξέθεσε τις θέσεις του Κόμματος ενάντια σε κάθε είδους διχοτομικά σχέδια, για Κύπρο ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, εγγυητές και προστάτες, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο δήμαρχος πρόσφερε στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αντίτυπο αρχαίου νομίσματος που απεικονίζει την κεφαλή του Ηρακλή. Ο Δ. Κουτσούμπας πρόσφερε στον δήμαρχο το λεύκωμα για το κτίριο που στεγάζει την έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό, για την ιστορία του, σε ξυλόγλυπτη θήκη.

Συγχαρητήρια κυβέρνησης για Φινλανδία - ΝΑΤΟ

Συγχαρητήρια στη Φινλανδία, που έγινε επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ, έσπευσε να δώσει χθες ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ δήλωσε ανυπόμονος να συνεργαστεί με τη φινλανδική κυβέρνηση «για την ενίσχυση της συλλογικής μας ασφάλειας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, καθώς και σε άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Ο δε υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας τόνισε ότι «στην 74η επέτειο ίδρυσης του ΝΑΤΟ η Συμμαχία ισχυροποιείται, καθώς καλωσορίζουμε επίσημα τη Φινλανδία ως το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ