ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΝΑΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με αισιοδοξία για τα νέα, σύνθετα και απαιτητικά καθήκοντα

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
Ακόμα πιο έμπειρη και έτοιμη να αντεπεξέλθει στα νέα, πιο σύνθετα και απαιτητικά καθήκοντα της ταξικής πάλης βγαίνει η Κομματική Οργάνωση Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ μέσα από τις οργανωτικές διαδικασίες που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και ολοκληρώθηκαν με τη Συνδιάσκεψη Περιοχής, την εκλογή νέας Επιτροπής Περιοχής και την επανεκλογή του Κώστα Μπάτσικα, μέλους της ΚΕ του Κόμματος, ως Γραμματέα της.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησαν οι Κώστας Παρασκευάς και Γιώργος Μαρίνος, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στην έναρξη κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του συντρόφου Τάσου Χρονά, στελέχους της ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή.

Μέσα από τη συζήτηση κατατέθηκαν η πλούσια πείρα και τα συμπεράσματα που έχει αποκτήσει η ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας τη διετία που μεσολάβησε από το 21ο Συνέδριο του Κόμματος και την προηγούμενη Συνδιάσκεψη. Αναλύθηκαν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή και στη ζωή των εργαζομένων και του λαού, η δράση των αστικών δυνάμεων, οι εξελίξεις στην οικονομία και οι επιδιώξεις του κεφαλαίου, αλλά και οι συνθήκες τις οποίες διαμορφώνει το ξέσπασμα οργής που ακολούθησε το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Παράλληλα, με βάση και την πείρα που έχει αποκτηθεί, επισημάνθηκαν ελλείψεις και αδυναμίες που απαιτούν βελτίωση, ενώ μπήκαν οι στόχοι για την επόμενη διετία και για το δυνάμωμα του ΚΚΕ ως πρωτοπορίας στον ιδεολογικό - πολιτικό αγώνα και στο μαζικό κίνημα, με πρώτο σταθμό την ενίσχυση του Κόμματος στις προσεχείς εκλογές.

Η δράση της Κομματικής Οργάνωσης, οι ισχυροί δεσμοί που σφυρηλατήθηκαν με πλήθος εργαζομένων, νέων, συνολικά με τον λαό της περιοχής στους αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αποτελούν και την παρακαταθήκη για ακόμα πιο σημαντικά βήματα στη διείσδυση στις λαϊκές μάζες, αλλά και για να δοθεί με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα η μάχη των βουλευτικών εκλογών, με στόχο να αυξηθούν και τα ποσοστά και οι βουλευτές που εκλέγει το ΚΚΕ στη Στερεά Ελλάδα και στην Εύβοια.

Πλούσια πείρα και συμπεράσματα από τα μέτωπα αγώνα

Συγκεκριμένα, έγιναν ιδιαίτερες αναφορές στην πείρα που απέκτησε η ΚΟ από τις αυξημένες απαιτήσεις και την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών σε μεγάλα μέτωπα αγώνα που ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, συνολικά ο λαός της περιοχής.

Μέτωπα όπως ο μεγάλος αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις των ρετσινάδων και του λαού της Βόρειας Εύβοιας για να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους μετά τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η καταστροφική πυρκαγιά, οι κινητοποιήσεις των αγροτών, ο αγώνας των υγειονομικών και των εργαζομένων την περίοδο της πανδημίας για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο αγώνας ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας και στη φτώχεια που βιώνει ο λαός.

Επισημάνθηκαν παράλληλα τα αποφασιστικά βήματα που έχουν γίνει στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής, για την ανατροπή της κατάστασης εκφυλισμού που επικρατούσε σε πολλά Εργατικά Κέντρα και σωματεία, αλλά και οι δυνατότητες που υπάρχουν για ακόμα πιο θετικά αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε ο καθοριστικός ρόλος που παίζει η πρωτοπόρα παρέμβαση και δράση των κομμουνιστών στην οργάνωση, ανάπτυξη και αντοχή των εργατικών - λαϊκών αγώνων. Αναφέρθηκαν τα κύρια ζητήματα που καθόρισαν τον τρόπο παρέμβασης, όπως η έγκαιρη και σωστή εκτίμηση των εξελίξεων, η γνώση του χώρου, η καλή προετοιμασία των αιτημάτων κ.λπ., χωρίς να λείψουν οι επισημάνσεις για την ανάγκη να ανέβει ακόμα περισσότερο η απαιτητικότητα και να αντιστοιχηθεί η κομματική δουλειά με τις υψηλές απαιτήσεις των εξελίξεων.

Αναβάθμιση του ρόλου της περιοχής στην καπιταλιστική οικονομία

Τη Συνδιάσκεψη απασχόλησαν επίσης οι εξελίξεις στην οικονομία και οι κατευθύνσεις που προωθεί στην περιοχή η αστική τάξη για τα συμφέροντά της, αναβαθμίζοντας τον ρόλο της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας στην καπιταλιστική οικονομία της χώρας, καθώς και η στάση των αστικών κομμάτων.

Αναδείχθηκε η μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό κέντρο της χώρας μέσα από την επέλαση των μονοπωλίων της «πράσινης» Ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή ο λαός της περιοχής βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια. Επισημάνθηκαν η παρουσία και η περαιτέρω συγκέντρωση σημαντικού τμήματος της εγχώριας βιομηχανίας στην περιοχή Οινοφύτων, Σχηματαρίου και Θήβας, καθώς και η ανάγκη ακόμα πιο αποφασιστικής παρέμβασης για την οργάνωση των χιλιάδων εργαζομένων στα εργοστάσια της περιοχής. Τονίστηκε το έντονο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το τουριστικό κεφάλαιο τόσο στην Εύβοια όσο και σε μια σειρά περιοχές της Στερεάς, καθώς και στο σχέδιο «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας το οποίο προωθεί η κυβέρνηση, με τη στήριξη των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, για τη μετατροπή της περιοχής σε πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων αλλά και για την ενσωμάτωση του λαού.

Για το δυνάμωμα της ΚΝΕ

Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στη στήριξη και στο δυνάμωμα της ΚΝΕ, συνολικά στη βελτίωση της παρέμβασης σε χώρους όπου συγκεντρώνεται νεολαία στην περιοχή, όπως σχολεία, ΙΕΚ και πανεπιστημιακές σχολές.

Υπογραμμίστηκαν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η μαζική συμμετοχή της νεολαίας στις κινητοποιήσεις για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, καθώς και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έγκαιρη πρωτοβουλία δυνάμεων της ΚΝΕ και του Κόμματος στην περιοχή, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για την ολόπλευρη στήριξη της νέας Επιτροπής Περιοχής και την καθοριστική συμβολή στην υλοποίηση των καθηκόντων που θέτει η απόφαση του 13ου Συνεδρίου της ΚΝΕ.


ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πιο τολμηροί, πιο στοχευμένοι στη δουλειά με τη στρατηγική μας

Από μπλόκο σε ΝΑΤΟϊκό κομβόι
Από μπλόκο σε ΝΑΤΟϊκό κομβόι
Με τη Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ ολοκληρώθηκε η εκλογοαπολογιστική διαδικασία στις ΤΕ και στις ΚΟΒ, που εξελίχθηκε παράλληλα με τη μαχητική παρέμβαση στο κίνημα, με κορύφωση τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη και την έντονη πολιτική δραστηριότητα ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής, ενώ Γραμματέας της επανεκλέχθηκε ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ανοίγονται νέες δυνατότητες για να αναβαθμιστεί συνολικά η παρέμβαση του Κόμματος. Εισηγητικά επισημάνθηκαν τα θετικά βήματα στο πολιτικό άνοιγμα αυτής της περιόδου, όπου περισσότερος εργατικός - λαϊκός κόσμος εκφράζει τη διάθεση να στηρίξει και να συμπορευθεί με το Κόμμα. Σε αυτήν τη βάση, αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για το πώς ο σχεδιασμός των ΚΟΒ θα τον εντάσσει στις μάχες του επόμενου διαστήματος, με πρώτη αυτή των εκλογών.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εισηγητικά, επιβεβαιώνουν την περαιτέρω ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας τροφίμων - ποτών στον άξονα Γιάννενα - Αρτα, που συνδέεται στενά με τον πρωτογενή τομέα, με συγκέντρωση μεγάλων καθετοποιημένων επιχειρήσεων και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Με ισχυρή κρατική στήριξη προχωράει και ο στόχος της αστικής τάξης και των κομμάτων της για την ανάδειξη της Ηπείρου σε τουριστικό προορισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, σε συνδυασμό με επενδύσεις εταιρειών στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που διασυνδέονται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και η χειροτέρευση των όρων ζωής των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής. Στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα, που όλα κινούνται γύρω από τον τουρισμό, αποτυπώθηκε ανάμεσα στα άλλα η σοβαρή υποβάθμιση και περαιτέρω εμπορευματοποίηση κάθε υποδομής που σχετίζεται με τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις (Υγεία, Παιδεία, Μεταφορές, ελεύθεροι χώροι, νερό κ.τ.λ.).

Πάνω σ' αυτές τις βασικές εξελίξεις στον αστικό σχεδιασμό, εκφράστηκε η ανάγκη να αναβαθμιστεί η παρέμβαση του Κόμματος στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, να μελετηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τον λαό. Ξεχώρισε επίσης η ανάγκη να στηριχθεί ολόπλευρα η δράση των εδαφικών Οργανώσεων.

Η συζήτηση αποτύπωσε την πλούσια πείρα του προηγούμενου διαστήματος. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του μπλόκου στο ΝΑΤΟικό κομβόι στην Ηγουμενίτσα, που έδωσε μεγάλη ώθηση στις δυνάμεις του Κόμματος να συζητήσουν για τον χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τους κινδύνους από τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν.

Αντίστοιχα, η πετυχημένη πανηπειρωτική σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων και Εργατικών Κέντρων έδειξε την αναγκαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών και την ανάγκη με διαρκή καθοδηγητική φροντίδα να αναζητούν οι Οργανώσεις τρόπους για να «ταράξουν τα νερά», πιάνοντας αιχμές που μπορούν να ανοίξουν συνολικότερα τη διαπάλη.

Επιβεβαιώθηκε επίσης η πολύτιμη συμβολή στην ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης των πέντε Εργατικών Κέντρων της περιοχής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και των δεκάδων ακόμα πρωτοβάθμιων σωματείων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και την απόσπαση δυνάμεων μέσα από τη μακρόχρονη σύγκρουση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Αναφέρθηκε επίσης το θετικό παράδειγμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας, με τα 9 επιχειρησιακά σωματεία, ως απόδειξη της ανάγκης να πατάει η Οργάνωση μέσα στους χώρους δουλειάς, να επιδιώκεται σχεδιασμένα η επαφή με τον μεγάλο όγκο των ανοργάνωτων εργαζομένων. Τονίστηκαν ακόμα τα θετικά βήματα στην ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος στην Αρτα και η σύνθετη διαπάλη στους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη.

Τέλος, εκτιμήθηκαν τα βήματα και οι καθυστερήσεις στην ιδεολογική δουλειά, η ανάγκη αυτή να απαντά στις εξειδικευμένες απαιτήσεις της κάθε ΤΕ. Αναδείχθηκε ως πολύτιμη πείρα η οργάνωση μαθημάτων σε οπαδούς για το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, που συνέβαλαν στην καλύτερη επαφή με την πολιτική και την ιδεολογία του Κόμματος, στην ένταξή τους με καλύτερους όρους στον σχεδιασμό δράσης των ΚΟΒ.

Επιπλέον τονίστηκε η ιδιαίτερη ευθύνη του Κόμματος στην ισχυροποίηση της ΚΝΕ, ενώ αναδείχθηκαν παραδείγματα, όπως παρεμβάσεις των ΚΟΒ εκπαιδευτικών, η δουλειά της ΚΟ της Αρτας μπροστά στο Φεστιβάλ κ.ά., που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ