ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Απρίλη 2023
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα στις μετεκλογικές εξελίξεις

«

Ανοιχτά» είναι όλα τα ενδεχόμενα για τις μετεκλογικές εξελίξεις, στην προσπάθειά τους να στήσουν κυβερνητικά σχήματα ικανά να περάσουν, με τη μεγαλύτερη δυνατή «σταθερότητα», και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας το Σάββατο στον «ΣΚΑΪ» είπε μεν ότι η ψήφος στις 21/5 «θα καθορίσει τα πάντα. Αυτή θα δώσει την ισχυρή εντολή - προσβλέπω - στη ΝΔ για να μπορέσει στη συνέχεια, εφόσον χρειαστεί δεύτερη κάλπη, πράγμα πολύ πιθανό, να διεκδικήσει τη δυνατότητα να φέρει στον τόπο, την κυβερνητική σταθερότητα η οποία τόσο απαραίτητη είναι σήμερα». Ερωτηθείς ωστόσο αν θα καταθέσει αμέσως την εντολή εφόσον δεν έχει τους 151, απάντησε ότι θα σεβαστεί «απόλυτα τις προβλέψεις του Συντάγματος». Τοποθέτηση που ερμηνεύεται ότι εκμεταλλευόμενος το προβλεπόμενο διάστημα ενδεχομένως θα αναζητήσει κυβερνητικό εταίρο, εφόσον κατά το Σύνταγμα κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις μέρες.

Βέβαια, σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία» επέμεινε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση» και ζήτησε «αυτοδυναμία στη ΝΔ», παρουσιάζοντας όμως ως φόβητρο την «ακυβερνησία ή και παραλυσία» που, κατ' αυτόν, θα προέκυπτε από κυβερνητικά σχήματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ - Βαρουφάκης.

Στο μεταξύ, περιοδεύοντας χθες στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή και την τροπολογία που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το κόμμα Κασιδιάρη, ο πρωθυπουργός καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι «αυτοί οι οποίοι δεν θα ψηφίσουν αυτήν την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι "κλείνουν το μάτι" τελικά στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο». Επέμεινε, άλλωστε, ότι «δεν είχαν δυσκολία (...) όποτε χρειαζόταν να συμπορεύονται μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντ. Σαμαρά και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου, μαζί είχαν συμπορευθεί», βασικά επιβεβαιώνοντας την κοινή στρατηγική βάση όλων των αστικών κομμάτων και μορφωμάτων, πάνω στην οποία στήνονται ευκαιριακές ή και πιο μακρόχρονες κολιγιές, με θύμα πάντα τον λαό και τα συμφέροντά του.

Σε αυτό το πλαίσιο, με θράσος ζήτησε «να ομονοήσουμε επιτέλους, να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα δημοκρατίας. Η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη (...) Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ένα ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν». Αυτό ενώ με ευθύνη όλων τους - των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και των παραφυάδων τους - τόσα χρόνια τώρα δεν έχει υπάρξει τελεσίδικη καταδίκη των εγκληματιών της ΧΑ, έτσι που να μην έμπαινε καν θέμα καθόδου τους στις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, χαρακτήρισε τις εκλογές «κρίσιμες», λέγοντας ότι «οι πολίτες θυμούνται την τετραετία του κ. Τσίπρα. Θυμούνται τις κλειστές τράπεζες, οι συνταξιούχοι εδώ, που είναι μαζί μας, σίγουρα κάποιοι θυμούνται τον νόμο Κατρούγκαλου και την "προσωπική διαφορά"» - την οποία φυσικά εφάρμοσε και ο ίδιος κατά γράμμα, στο πλαίσιο της στοίχισής τους για πιστή εφαρμογή κάθε αντεργατικού μέτρου που θα διασφαλίσει επιπλέον πόρους για το κεφάλαιο.

Εξίσου υποκριτικός εμφανίστηκε και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού. Ενδεικτικά, μιλώντας στον ρ/σ «FM100» της Θεσσαλονίκης επανέλαβε τη «δέσμευσή» του ότι ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ «θα επιστρέψουν στον άμεσο έλεγχο του κράτους, θα βγουν δηλαδή από το Υπερταμείο και θα επιστρέψουν υπό άμεσο κρατικό έλεγχο». Αποσιώπησε ωστόσο ότι ακόμα και με ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ υπό «δημόσιο έλεγχο» - όπως τον εννοούν - η λειτουργία τους ασφαλώς θα συνεχίσει να καθορίζεται με κριτήριο το κέρδος, ανεξάρτητα από τον όποιον διαχειριστή. Αλλωστε, η κρατικοποίηση αποτελεί έναν ακόμα μοχλό στο πλαίσιο της «απελευθέρωσης», για την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού, με επικίνδυνες επιπτώσεις για τον λαό και σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας.

Χαρακτηριστικό της στρατηγικής σύμπλευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του δήλωσε πως σήμερα θα καταθέσει τροπολογία για την κρατικοποίηση της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ, τις οποίες ο ίδιος πέρασε στο Υπερταμείο...

ΣΥΡΙΖΑ
«Πολιτική αλλαγή» με ... «φιντάνια» από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Τη συγκομιδή του απ' τον «μπαξέ» που φύεται στο έδαφος της στρατηγικής σύμπλευσης των αστικών κομμάτων παρουσίασε την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ, ανακοινώνοντας υποψηφιότητες όπως του Ευάγγελου Αντώναρου, κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή (2004 - 2009) και στήριξη άλλων «μπουμπουκιών» για τις δημοτικές εκλογές, όπως του επί σειρά ετών εκλεκτού της ΝΔ στον δήμο Περιστερίου, Α. Παχατουρίδη!

Αυτοί και άλλοι θα πάρουν τη θέση τους πλάι σε προγενέστερες μεταγραφές όπως των Τζουμάκα, Κουρουμπλή, Ραγκούση και άλλων δοκιμασμένων στην εφαρμογή της στρατηγικής του κεφαλαίου.

Εκτός του Α. Παχατουρίδη στο Περιστέρι ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τις υποψηφιότητες του Ν. Παππά στον δήμο Αθηναίων, του Ν. Γαβρίλη στον δήμο Πειραιά, του Β. Αϊβαλή στον δήμο Πατρέων, του Α. Καλογιάννη στον δήμο Λαρισαίων και του Δ. Τραπεζιώτη στον δήμο Αγρινίου.

Προερχόμενος απ' το ΠΑΣΟΚ και ο Π. Τονικίδης, που θα είναι υποψήφιος στο Κιλκίς, υποψηφιότητα που οδήγησε στη δήλωση αποχώρησης απ' το ψηφοδέλτιο της νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό Ειρήνης Αγαθοπούλου.

Με τέτοιας ...ποιότητας υλικά φιλοδοξεί να συγκροτήσει την «προοδευτική διακυβέρνηση» ο ΣΥΡΙΖΑ. Η στήριξη του Α. Παχατουρίδη, δε, είναι σε συμβολικό επίπεδο δηλωτική του κοινού γηπέδου όπου τα αστικά κόμματα «παίζουν μπάλα» για λογαριασμό της αστικής τάξης.

Θυμίζουμε ότι ο Α. Παχατουρίδης στηρίζεται επίσημα από τη ΝΔ και τμήμα του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί του σύμβουλοι είναι υποψήφιοι βουλευτές ή κομματάρχες της ΝΔ, πριν από λίγα χρόνια είχε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο τον Μπούκουρα, μετέπειτα βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για τη δημοτική αρχή που υπηρετεί με ζήλο την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της φορομπηξίας, των συγχωνεύσεων σχολείων, που αφήνει κάθε χρόνο 270 παιδιά έξω από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για αντιπυρικό, αντισεισμικό και αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, που υποστηρίζει φανατικά τις «ελαστικές» σχέσεις εργασίας, που είναι γαλαντόμα στα δωράκια της απέναντι στους μεγάλους επιχειρηματίες της εστίασης, στους εργολάβους και τους ιδιοκτήτες ΠΑΕ και πολλά άλλα.

«Ναι» στην αλλαγή με τον ...Αντώναρο μπροστάρη

Κατόπιν αυτών μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η αποστροφή του Αλ. Τσίπρα, απ' το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ενέκρινε τις υποψηφιότητες, ότι «το όχι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετουσιώνεται σε ναι στην αλλαγή, ναι στην προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» και ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι, δε μοιάζουμε ούτε στις ιδέες ούτε στις κοινωνικές αναφορές ούτε στις αντιλήψεις μας για το κράτος ούτε στο ήθος και το ύφος της εξουσίας ούτε, βεβαίως, πολύ περισσότερο, στα συμφέροντα που εκπροσωπούμε»!

Πόσο μάλλον που την ίδια ώρα που τα έλεγε αυτά με τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» επιβεβαίωνε το ακριβώς αντίθετο, δηλώνοντας π.χ. για τα δάνεια του λαού και τα αρπακτικά που καραδοκούν να αρπάξουν τα σπίτια του ότι «η πρότασή μας επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με το μικρότερο δυνατό κόστος για όλες τις πλευρές. Οι εταιρείες διαχείρισης βρίσκονται και αυτές σε ένα αδιέξοδο γιατί το σχέδιο "Ηρακλής" απέτυχε (...) Εμείς λοιπόν προτείνουμε μια λύση που είναι και γι' αυτούς ελκυστική, πρώτα και κύρια γιατί είναι ρεαλιστική και, δεύτερον, γιατί δεν θα τους οδηγήσει σε ζημίες»!!! Χτες βράδυ σε συνέντευξή του στο STAR, το προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι η πρότασή του είναι «win win» και για τις τράπεζες, αφού ομολόγησε ότι «θα τα πάρουν τα λεφτά τους», ξεζουμίζοντας βέβαια τους δανειολήπτες.

Στη συνέντευξή του καλλιέργησε εκ νέου το έδαφος για «διευθετήσεις» με ΝΑΤΟική σφραγίδα στο Αιγαίο λέγοντας: «Υπάρχει πράγματι ένα παράθυρο ευκαιρίας που θα πρέπει να αξιοποιηθεί (...) Μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο αν υπάρχει πολιτική βούληση απέναντι στον φόβο του πολιτικού κόστους και εάν εξασφαλισθεί ένας δομημένος διάλογος με σαφείς κόκκινες γραμμές και σαφή στόχο (...) Κόκκινες γραμμές μας είναι η εδαφική ακεραιότητα (...) Και σκοπεύουμε να αξιοποιήσουμε τις συμμαχίες μας ορθά ώστε να υποστηρίξουμε αυτές τις κόκκινες γραμμές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και ο στόχος μας είναι απολύτως σαφής: Η προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ»!

Υπερασπιζόμενος τον φράχτη στον Εβρο δήλωσε: «Ο φράχτης, λοιπόν, μπορεί να συμβάλει σε ορισμένα σημεία στον Εβρο, αλλά προφανώς δεν είναι η λύση στο Μεταναστευτικό (...) Προφανώς και θα τον διατηρήσουμε, αλλά δεν θα μείνουμε σε αυτό». Στη βάση αυτής της σύμπλευσης ο Αλ. Τσίπρας απηύθυνε ξανά απ' το βήμα της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσμα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος «αν διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα δίνουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικών δυνάμεων, ποια ηγεσία, ποιου δημοκρατικού κόμματος θα είναι αυτή που θ' αποφασίσει να αγνοήσει αυτή τη θέληση;».

Η Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη θα είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ

Motionteam.gr

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Συνδιάσκεψης της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με την πρώην βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη, η οποία με δήλωσή της έχει ανακοινώσει τη συμπόρευσή της με το ΚΚΕ.

Στη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μάη, η Ασημίνα Ξηροτύρη - Αικατερινάρη θα είναι υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ.

Για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έχουν επίσης ανακοινωθεί:

-- Ο Κώστας Γιαννάκος, ανθυποπυραγός ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

-- Ο Κώστας Τριανταφύλλου, καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

-- Ο Διονύσης Τσακνής, τραγουδιστής και συνθέτης.

-- Ο Γιώργος Ρούσσης, καθηγητής πανεπιστημίου.

Στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας συμμετέχουν επίσης Ελληνες που ζουν και εργάζονται σε χώρες του εξωτερικού:

-- Η Αννα Γρηγοριάδου, διδάκτορας Περιβαλλοντικών Θεμάτων (Βερολίνο, Γερμανία).

-- Ο Παναγιώτης Ρετζελάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας, University College London (Μπέρμιγχαμ, Μ. Βρετανία).

-- Ο Παναγιώτης Αλωπούδης, νοσηλευτής, μέλος του επιχειρησιακού Συμβουλίου στα νοσοκομεία Rems-Murr-Kliniken και μέλος του τοπικού παραρτήματος του συνδικάτου Verdi (Σόρντορφ, Στουτγκάρδη, Γερμανία).

Υποψήφια είναι και η Γιουσούφ Εμπρού, από τη μουσουλμανική μειονότητα, γραφίστρια, στέλεχος της ΤΟ Ροδόπης του ΚΚΕ, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής (ΕΝΙΔΥΚ) και μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Fireart», η οποία ζει και εργάζεται στη Ροδόπη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Σταθερότητα» στη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής

Σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του Κυρ. Μητσοτάκη στον «ΣΚΑΪ», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η περιβόητη "σταθερότητα" που επαναλαμβανόμενα υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και άλλα κόμματα, είναι μόνο "σταθερότητα" στη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι η "σταθερότητα" στην ακρίβεια, στους χαμηλούς μισθούς, στο ξεζούμισμα και ξεσπίτωμα δανειοληπτών, στην υλοποίηση των επικίνδυνων για τους λαούς κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Ο τσακωμός τους αφορά στο ποιο θα είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα την υλοποιήσει.

Η σταθερότητα όμως για τον ελληνικό λαό και τα δικαιώματά του βρίσκεται σε μια ριζικά αντίθετη πορεία, με τον ίδιο πρωταγωνιστή των εξελίξεων και με ένα ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ