ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιταχύνεται το παζάρι στα Ελληνοτουρκικά

Με οδηγό τα ευρωατλαντικά σχέδια στην περιοχή και «μπούσουλα» επικίνδυνες συμφωνίες

Eurokinissi

Στην Αθήνα βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σ. Σούκρι, λίγες μέρες πριν από άλλο ένα ταξίδι του στην Τουρκία, κι ενώ ανεβάζει ταχύτητες το πολυεπίπεδο παζάρι για αμερικανοΝΑΤΟικού τύπου «διευθετήσεις» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Αρχικά ο Σούκρι συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια. Κατά την κυβέρνηση η συζήτηση αφορούσε «την περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων σε ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων οικονομίας, επενδύσεων, Ενέργειας, κλιματικής αλλαγής». Στην ατζέντα βρέθηκαν επίσης οι «διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος», η Ανατολική Μεσόγειος, Λιβύη και Μέση Ανατολή, οι σχέσεις ΕΕ - Αιγύπτου, καθώς και τα «σχήματα περιφερειακής συνεργασίας», όπως στήνονται π.χ. για τα μερίδια της λείας στην Ενέργεια στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Στις δηλώσεις τους κατόπιν, ο Ν. Δένδιας χαρακτήρισε τις «ισορροπίες στην περιοχή» «εύθραυστες», ισχυριζόμενος παράλληλα ότι «η στενή και διαρκής συνεργασία Αθηνών και Καΐρου αποφέρει πολλά θετικά αποτελέσματα για την αποφυγή εντάσεων, για την αποφυγή κρίσεων». Παρέπεμψε άλλωστε και στη διμερή Συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, που ωστόσο είναι μερική, δεν περιλαμβάνει τη ζώνη από τη μισή Ρόδο έως και το Καστελόριζο, στις οποίες απλώνει τις διεκδικήσεις της η Τουρκία, ενώ αναγνωρίζει μειωμένη επήρεια ακόμα και στο μεγαλύτερο ελληνικό νησί, την Κρήτη.

Στο μεταξύ, προβάλλοντας το πεδίο των μπίζνες ως προνομιακό για κολιγιές, τόνισε ότι «ο τομέας της Ενέργειας είναι ένας τομέας στενής συνεργασίας», παραπέμποντας και στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου και στέλνοντας μήνυμα στην Αγκυρα ότι «εμείς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή και άλλων κρατών στο Φόρουμ, αλλά με μία βασική, νομίζω και αυτονόητη, προϋπόθεση: Τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», στο οποίο παραπέμπει, βέβαια, και η τουρκική αστική τάξη, καθώς τέτοια κείμενα γίνονται λάστιχο όποτε είναι να υπηρετηθούν σχεδιασμοί του κεφαλαίου και των διακρατικών ενώσεών του.

Διόλου τυχαία, ο Δένδιας ενημέρωσε τον Σούκρι για «τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», «για το κλίμα που επικρατεί» μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς και την επίσκεψή του στην Αντιόχεια. «Γνωρίζουμε πάντα τις δυσκολίες των διμερών μας σχέσεων με την Τουρκία», πρόσθεσε, αλλά εξέφρασε την ελπίδα για «διατήρηση του ήρεμου κλίματος», προκειμένου «να λειτουργήσει ως αφετηρία έναρξης ενός ειλικρινούς διαλόγου» για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ με μπούσουλα τις συμφωνίες με την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Αλβανία, που σημαδεύονται από τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Προεκλογική «σιγή ασυρμάτου» για μετεκλογικές διευθετήσεις

Στο μεταξύ, ο Τσαβούσογλου με δηλώσεις του προχτές ξανάβαζε θέμα κυριαρχίας σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, αμφισβητούσε το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου στα 10 ν.μ. όπως και το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12, ενώ ζήτησε «διαβούλευση» για «όλα ως πακέτο»...

Επιχειρώντας να κρύψει την ουσία των διευθετήσεων που δρομολογούνται, ο υπουργός Εξωτερικών επιχείρησε να τις αποδώσει σε «προεκλογικές ανάγκες», ενώ έσπευσε να πει πως «οφείλουμε και οι δύο πλευρές να προστατεύσουμε αυτό το κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε. Διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε, μετά τις εκλογές, να εκμεταλλευτούμε τα όποια περιθώρια υπάρχουν για συνεννόηση και δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να ενταχθεί η θεματολογία των ελληνοτουρκικών σχέσεων στην προεκλογική περίοδο, που βρίσκεται παράλληλα σε εξέλιξη και στις δύο χώρες».

Θυμίζουμε, ο Ν. Δένδιας, σε απανωτές παρεμβάσεις του το τελευταίο διάστημα, τονίζει για τις λεγόμενες διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο μερών ότι «την επομένη των εκλογών» θα εισηγηθεί «κάποιες διαφοροποιήσεις της διαδικασίας, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν πιθανόν, αν και η Τουρκία θέλει, σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στη διαφορά μας», δείχνοντας προς δρομολόγηση εξελίξεων αμέσως μετά τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, ο Σούκρι μετέβη κατόπιν στο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Επισήμως, η συνάντηση «επικεντρώθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων των δύο χωρών». Συζητήθηκε ακόμη «η πρόοδος του στρατηγικής σημασίας έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος-Αιγύπτου "GREGY Interconnector"», ενώ «αντηλλάγησαν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις», ειδικά για Ουκρανία, Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη.

Σημειωτέον, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί εκ νέου στην Αγκυρα αυτήν τη βδομάδα, όπως γνωστοποίησε ο Τούρκος ομόλογός του, Μ. Τσαβούσογλου, τονίζοντας μάλιστα ότι ενδέχεται να σημειωθεί πρόοδος για τον επαναδιορισμό πρέσβεων, μια δεκαετία μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με την ανατροπή τότε του Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι. Θυμίζουμε, ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Κάιρο τον περασμένο μήνα, ενώ ο Σούκρι επισκέφτηκε την Τουρκία πριν δύο βδομάδες, ενώ οι διαβουλεύσεις μεταξύ ανώτερων αξιωματούχων των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών είχαν ξεκινήσει ήδη από το 2021, καθώς η Τουρκία ξεκίνησε την εξομάλυνση των σχέσεών της με Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ και Σαουδική Αραβία.

Τέλος, σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στον τ/σ «ENA Channel», αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά επανέλαβε ότι «η προσέγγιση αποτελεί ευκαιρία» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «μετά τις εκλογές πιθανώς να επανεκκινήσουν οι διαδικασίες ενάρξεως του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά

Τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα με τίτλο «Παράθυρα ανοίγουμε στο μέλλον», την Κυριακή 30 Απρίλη στις 7.30 μ.μ. στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον χώρο όπου πριν από 79 χρόνια, την 1η Μάη 1944, εκτελέστηκαν 200 ήρωες κομμουνιστές.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία, στην οποία συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Γιώργος Μεράντζας, Μανώλης Μητσιάς, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιάννης Μπέζος, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Απόστολος Ρίζος, Μάκης Σεβίλογλου, Διονύσης Τσακνής, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Η ενορχήστρωση και καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Γιάννη Παπαζαχαριάκη, υποψήφιου βουλευτή στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Στον ίδιο χώρο από τις 5.30 μ.μ. θα στηθεί μια μεγάλη γιορτή, ένα μικρό φεστιβάλ για παιδιά όλων των ηλικιών. Δρώμενα, καλλιτεχνικές και αθλητικές δραστηριότητες, εργαστήρια θα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοινωθεί αναλυτικά τις επόμενες μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ