ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Απρίλη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Νέες αγωνιστικές παρεμβάσεις ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο στη Γαλλία

Από την αγωνιστική «υποδοχή» του Μακρόν στην κωμόπολη Γκανζ

Copyright 2023 The Associated

Από την αγωνιστική «υποδοχή» του Μακρόν στην κωμόπολη Γκανζ
Πολύμορφες και ευρηματικές κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι εργαζόμενοι της Γαλλίας, απαιτώντας να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης Μακρόν.

Μπροστά στο νέο συντονισμένο αγωνιστικό ραντεβού τους για την 1η Μάη και τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την Εργατική Πρωτομαγιά, εργατοϋπάλληλοι και συνδικάτα από διάφορες περιοχές και κλάδους οργανώνουν μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση που κλιμακώνεται για να υπηρετήσει τα κέρδη των μονοπωλίων.

Αυτό ήταν το μήνυμα της χθεσινής συμβολικής κατάληψης του κτιρίου EURONEXT, όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο του Παρισιού, στην περιοχή Λα Ντεφάνς.

Επίσης χθες, εργαζόμενοι από την Ενέργεια με το συνδικάτο τους, CGT Energie de l'Herault, έκοψαν το ρεύμα στο αεροδρόμιο του Μονπελιέ ενόψει της άφιξης του Γάλλου Προέδρου εκεί, στο πλαίσιο επαφών που συνεχίζει σε διάφορες περιοχές για να «αναστηλώσει» το προφίλ του...

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, προκειμένου να διαφυλάξει την... τάξη, δεν δίστασε να δώσει οδηγίες στην αστυνομία ακόμα και για κατάσχεση κατσαρολικών (!) από διαδηλωτές, προσδοκώντας έτσι ότι θα εμποδίσει τη συμμετοχή σε κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί στην περιοχή Γκανζ της Οξιτανίας, όπου ο Μακρόν είχε προγραμματίσει ομιλία. Το αποτέλεσμα ήταν αστυνομικοί να ελέγχουν αν οι διαδηλωτές κουβαλούν στα σακίδιά τους ...κατσαρολικά ή τηγάνια (!), κάτι που φυσικά δεν απέτρεψε μία ακόμα μαζική κινητοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο Μακρόν είχε δηλώσει πως «οι κατσαρόλες δεν θα βοηθήσουν τη Γαλλία να προοδεύσει», ενοχλημένος από αντίστοιχη διαμαρτυρία εργαζομένων στην Αλσατία, ειρωνευόμενος μάλιστα ότι δεν γίνεται να ακούγονται εκείνοι που «κάνουν τον περισσότερο θόρυβο»...

Σιδηροδρομικοί οργάνωσαν δυναμικές κινητοποιήσεις και χθες (φωτ. από το Παρίσι)
Σιδηροδρομικοί οργάνωσαν δυναμικές κινητοποιήσεις και χθες (φωτ. από το Παρίσι)
Στην Γκανζ δυναμική παρέμβαση έγινε χθες και στο αμφιθέατρο του κολεγίου «Louise Michel», όπου ο Μακρόν είχε προγραμματίσει ομιλία, αφού εργαζόμενοι έκοψαν το ρεύμα και εκεί. Για να σώσει τα προσχήματα, ο κυβερνητικός μηχανισμός έστησε στο προαύλιο του ιδρύματος μια γραφική «παράσταση» με μέλη του κυβερνητικού κόμματος που συνομιλούσαν με τον Πρόεδρο.

Διαμαρτυρίες οργανώθηκαν και σε άλλες περιοχές, όπως στην Μπαγιόν, όπου εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του καταστήματος «ΙΚΕΑ» με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας του κλάδου (CGT Commerce).

Στο Παρίσι ξεχώρισε και η διαμαρτυρία σιδηροδρομικών στον σταθμό του Βοζιράρ, από όπου μετά έγινε πορεία στον σταθμό του Μονπαρνάς, ενώ χαρακτηριστική ήταν και η υποστήριξη που συνάντησαν από επιβάτες.

Στη Λιλ, διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά σιδηροδρομική γραμμή.

Γερμανία: Απεργία των εργαζομένων στις Μεταφορές

Στη Γερμανία, ξεκίνησε χθες η απεργία των εργαζομένων στα αεροδρόμια του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου και της Κολωνίας, κατά την πρώτη μέρα ενός νέου γύρου απεργιών που οργάνωσε το συνδικάτο Ver.di, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων στην ασφάλεια και τον έλεγχο επιβατών και αποσκευών.

Σήμερα η απεργία επεκτείνεται και στο αεροδρόμιο της Στουτγκάρδης, το οποίο ακύρωσε όλες τις αναχωρήσεις.

Το συνδικάτο ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται με την ένωση αεροπορικής ασφάλειας BDLS ζητώντας να αυξηθούν οι αμοιβές για τις νυχτερινές βάρδιες, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, αλλά «δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια λύση».

Παράλληλα, σήμερα απεργούν και οι εργαζόμενοι στις Μεταφορές, μετά την πρόσφατη μεγάλη απεργία που είχε παραλύσει όλη τη χώρα. Η σημερινή απεργία θα επηρεάσει 50 οργανισμούς αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, ανάμεσά τους και την εταιρεία διαχείρισης των εθνικών σιδηροδρόμων «Deutsche Bahn».

Το συνδικάτο EVG, που διαπραγματεύεται για λογαριασμό 230.000 εργαζομένων, ζητά αύξηση μισθών 12% ή τουλάχιστον επιπλέον 650 ευρώ τον μήνα. Η κρατική «Deutsche Bahn» έχει προσφέρει αύξηση 5% και εφάπαξ πληρωμές ύψους έως 2.500 ευρώ.

Ο υψηλός πληθωρισμός στην ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της Ευρώπης έχει προκαλέσει κύμα απεργιών τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν υψηλότερους μισθούς προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Κιλιτσντάρογλου

Προβάδισμα στον ηγέτη του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος CHP, Κ. Κιλιτσντάρογλου, υποψήφιο Πρόεδρο της χώρας με τη στήριξη της εξακομματικής «Εθνικής Συμμαχίας», δίνουν δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 14ης Μάη στην Τουρκία.

Ερευνα της «Aksoy» (το διάστημα 1 έως 8 Απρίλη) εμφανίζει τον Κιλιτσντάρογλου μπροστά με 47,8% και τον νυν Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν να ακολουθεί με 38,4%. Αλλη έρευνα, της ΜΑΚ (το διάστημα 10 έως 16 Απρίλη), δίνει στον Κιλιτσντάρογλου επίσης 47,8% και στον Ερντογάν 43,7%.

Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50% των ψήφων θα ακολουθήσει και δεύτερος γύρος, 15 μέρες μετά τον πρώτο. «Κλειδί» σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται μεταξύ άλλων η εξέλιξη της υποψηφιότητας του Μουχαρέμ Ιντζέ (ο οποίος το 2018 ήταν υποψήφιος Πρόεδρος με τη στήριξη του CHP και το 2021 ίδρυσε το κόμμα «Πατρίδα»). Στις παραπάνω έρευνες εμφανίζεται να συγκεντρώνει 9% και 3,4% αντίστοιχα.

Σε δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν εμφανίζεται στην 1η θέση, ωστόσο παρουσιάζονται ενισχυμένα τα κόμματα που συναπαρτίζουν την αντιπολιτευόμενη «Εθνική Συμμαχία».

Σε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία «ORC Research» το διάστημα 13 έως 16 Απρίλη, το ΑΚΡ λαμβάνει 35,9% στην πρόθεση ψήφου και το εθνικιστικό MHP - κυβερνητικός του εταίρος, μαζί συγκροτούν τη «Λαϊκή Συμμαχία» - 4,8%.

Την ίδια στιγμή το CHP συγκεντρώνει 29,8% και το «Καλό Κόμμα» (IYI), που συμμετέχει στην «Εθνική Συμμαχία» (μαζί με άλλα κόμματα, προερχόμενα από πρώην στενούς συνεργάτες του Ερντογάν και του ΑΚΡ), παίρνει 11,6%.

Υπενθυμίζεται ότι στις βουλευτικές εκλογές του 2018 το AKP είχε πάρει 42,7%, το CHP 26,4 %, το ΙYI 8% και το MHP 8,3%.

Από τη μεριά του ο μηχανισμός του CHP εστιάζει την παρέμβασή του σε λαϊκά στρώματα, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια για την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, καθώς και σε μειονότητες.

Εντείνονται προεκλογικές διεργασίες - Επιθέσεις σε γραφεία του ΑΚΡ και του CHP

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κιλιτσντάρογλου, σε νέο «χαλαρού στυλ» βίντεο από το σπίτι του, δήλωσε αλεβίτης, εμφανιζόμενος έτοιμος να βάλει τέλος στις διακρίσεις και στις «θρησκευτικές διενέξεις που κάνουν να υποφέρει» η Τουρκία.

Αντίστοιχα, εμφανίστηκε ως υπέρμαχος των Κούρδων, κατηγορώντας την κυβέρνηση επειδή «εκατομμύρια Κούρδοι αντιμετωπίζονται σήμερα ως τρομοκράτες» και «κάθε φορά που μιλάμε για εκλογές, κάθε φορά που το (σ.σ. προεδρικό) παλάτι βλέπει ότι θα χάσει τις εκλογές, αρχίζει ένας συλλογικός στιγματισμός, μια αντιμετώπιση των Κούρδων ως τρομοκρατών».

Στο μεταξύ, καθώς συνεχίζονται οι προεκλογικές διεργασίες, επισημαίνεται ότι στα τέλη Μάρτη ο Κιλιτσντάρογλου επισκέφτηκε τον Μ. Ιντζέ στην έδρα του κόμματός του, με φόντο σενάρια για πιέσεις ώστε ο δεύτερος να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα και να στηρίξει τον πρώτο.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Ιντζέ αρνήθηκε ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητά του και είπε ότι «όλοι βάλλουν εναντίον μας, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε». Πρόσθεσε πάντως ότι «αυτός ο Ερντογάν πρέπει να φύγει. Αυτός ο Ερντογάν είναι κουρασμένος και αλαζόνας. Δεν πιστεύει στη λογική, στην επιστήμη, στο δίκαιο. Δεν πρέπει να διευθύνει τη χώρα ούτε για 5 λεπτά ακόμα».

Από την πλευρά του ο Κιλιτσντάρογλου μίλησε για προσπάθειες να επεκταθεί η «Εθνική Συμμαχία», σημειώνοντας ότι «αποτελεί καθήκον δικό μου και του κ. Ιντζέ να βάλουμε τα προβλήματα στο τραπέζι και να παράξουμε λύσεις».

Στο μεταξύ, προχτές ο Ερντογάν είπε ότι «πρέπει να δείξουμε πως είμαστε άξιοι διάδοχοι του (σ.σ. αρχιναύαρχου του οθωμανικού Πολεμικού Ναυτικού) Μπαρμπαρόσα» και αναφέρθηκε σε σειρά σχεδίων για αναβάθμιση των εξοπλισμών της χώρας. Διαφημίζοντας μεταξύ άλλων το πλοίο «Αναντολού», που ναυπηγήθηκε φέτος στην Τουρκία και η Αγκυρα το κατατάσσει στην κατηγορία των αεροπλανοφόρων, ανέφερε ότι «με τα 1.300 άτομα θα ανοιχτεί στις γαλάζιες θάλασσες στη Μεσόγειο και θα δείξει τη δύναμη του Τούρκου», ενώ έκανε λόγο για επαφές με ισπανικά και αγγλικά κεφάλαια ώστε να προχωρήσει η ναυπήγηση και υποβρυχίων.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες σημειώθηκε ένοπλη επίθεση στα γραφεία του ΑΚΡ στα Αδανα. Ο ύποπτος - που πυροβόλησε πάνω από δέκα φορές - συνελήφθη και φέρεται να φώναζε ότι είναι μέλος του AKP.

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη επίθεση σε γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη, επίσης με πυροβολισμούς.

ΗΠΑ
Συνεχίζεται το κύμα μαζικών απολύσεων

Κατά χιλιάδες συνεχίζουν να απολύουν εργαζόμενους αμερικανικά μονοπώλια, με τη μεγαλοεργοδοσία να εντείνει σχέδια «αναδιαρθρώσεων», για τη θωράκιση των καπιταλιστικών κερδών από τις «αναταράξεις» στην οικονομία.

Η διοίκηση της «Meta», μητρικής εταιρείας του Facebook, του Instagram κ.λπ., μεσοβδόμαδα κάλεσε τους εργαζόμενους στη Βόρεια Αμερική να εργαστούν από το σπίτι, καθώς ετοιμάζεται ο δεύτερος γύρος περίπου 4.000 απολύσεων από τις 10.000 που είχαν ανακοινωθεί τον Μάρτη. Οι απολύσεις αφορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram και WhatsApp και το τμήμα εικονικής πραγματικότητας Reality Labs.

Την Τρίτη, η διαδικτυακή μεσιτική εταιρεία «Opendoor» ανακοίνωσε απολύσεις 560 εργαζομένων (22% του προσωπικού), με τη διοίκηση να επικαλείται «ζητήματα οξείας μετάβασης στην αγορά κατοικιών», μετά και τη σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed).

Η αμερικανική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών «McKinsey & Company» ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 1.400 άτομα στο πλαίσιο εταιρικής αναδιάρθρωσης.

Στον ίδιο κλάδο, 3.000 απολύσεις εργαζομένων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα η βρετανική «Ernst&Young», ενώ 19.000 απολύσεις προβλέπει το σχέδιο «μείωσης του λειτουργικού κόστους» που ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου η «Accenture». Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι και η KPMG προτίθεται να απολύσει 700 εργαζόμενους στις ΗΠΑ.

Η μεγαλύτερη αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων νυφικών, «David's Bridal», ανακοίνωσε απολύσεις άνω των 9.000 εργαζομένων σε όλες τις ΗΠΑ, ειδοποιώντας σχετικά και το ομοσπονδιακό υπουργείο Εργασίας στις 14/4, ενώ έντονη είναι η φημολογία για πιθανή υπαγωγή της στον πτωχευτικό κώδικα.

Περικοπές θέσεων εργασίας αποφάσισε και η αμερικανική εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών «Electronic Arts», που αποφάσισε να απολύσει περίπου 780 εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν έναν μήνα και η «Amazon» αποφάσισε την απόλυση 9.000 εργαζομένων, πέρα από τις 18.000 απολύσεις που είχε ανακοινώσει τον Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ