ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Απρίλη 2023 - Κυριακή 30 Απρίλη 2023
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Παζάρια και ανακοίνωση «εκεχειριών» ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις

Παζάρια με διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για άλλη μια τριήμερη παράταση της εκεχειρίας στο Σουδάν βρίσκονταν σε εξέλιξη έως το βράδυ της Πέμπτης, με τις συγκρούσεις ωστόσο να συνεχίζονται, όπως και όλες τις προηγούμενες μέρες, που υποτίθεται ότι βρισκόταν σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δύο εμπόλεμες πλευρές, του επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν και του επικεφαλής των παραστρατιωτικών δυνάμεων, στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο (ή Χεμέτι).

Ο στρατηγός Μπουρχάν ενέκρινε την πρόταση να παραταθεί η κατάπαυση του πυρός και να σταλεί αντιπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων στην Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, για να διεξαχθούν συνομιλίες. Εως το βράδυ της Πέμπτης, η RSF δεν είχε δώσει ξεκάθαρη απάντηση για την παράταση της εκεχειρίας ή για την αποστολή αντιπροσώπου στην Τζούμπα.

Με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν αναβαθμισμένο «διαμεσολαβητικό» ρόλο στη σύγκρουση, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην Αφρική, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν και ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης Μουσά Φακί Μααμάτ συμφώνησαν την Τετάρτη να συνεργαστούν για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες που ξέσπασαν στις 15 Απρίλη στο Σουδάν, ανάμεσα σε διαφορετικές πτέρυγες των πραξικοπηματιών. Ακολούθησε την Πέμπτη συνάντηση ανάμεσα στον Μπλίνκεν και τον γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες.

Εντείνεται το δράμα για τον σουδανικό λαό

Την ώρα που συνεχίζονται παζάρια εντός και εκτός συνόρων, οι εντεινόμενες αεροπορικές επιδρομές και η χρήση πυρών πυροβολικού και από τις δύο πλευρές σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, στις γειτονικές πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι, καθώς και στην Τζενένα του δυτικού Νταρφούρ, αυξάνουν τα τεράστια δεινά που αντιμετωπίζει από τις συγκρούσεις ο σουδανικός λαός.

Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκτίμησε την Πέμπτη πως από τις συγκρούσεις έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 512 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 4.200.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Ενωση Σουδανών Γιατρών, 60 από τα 86 νοσοκομεία στις περιοχές συγκρούσεων έχουν σταματήσει να προσφέρουν υπηρεσίες. Επιπλέον, σε πολλά φαρμακεία της πρωτεύουσας τα φάρμακα για διαβητικούς, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς και άλλες κατηγορίες ασθενών που πάσχουν από μακροχρόνιες ασθένειες είναι δυσεύρετα.

Οι συγκρούσεις προκάλεσαν συνολική διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας στο μεγαλύτερο μέρος του Χαρτούμ. Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας πασχίζουν να επιβιώσουν αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα και είδη διαβίωσης, αλλά και σε υπηρεσίες όπως η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες.

Ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση και στην πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, Τζενένα, όπου ορδές ενόπλων πυρπόλησαν κυβερνητικά κτίρια και υπηρεσίες, λεηλάτησαν καταστήματα, σπίτια, λαϊκές αγορές, εμπορικά κέντρα. Οι νεκροί άμαχοι στην πόλη εκτιμάται πως ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες.

Σε αυτές τις συνθήκες αυξάνονται συνεχώς τα κύματα προσφύγων και εκτοπισμένων. Αξιωματούχοι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμούσαν ότι πάνω από 270.000 Σουδανοί θα αναζητήσουν τις επόμενες μέρες καταφύγιο σε γειτονικές χώρες όπως το Νότιο Σουδάν και το Τσαντ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, πάνω από 14.000 Σουδανοί είχαν περάσει έως την Πέμπτη τα σουδανο-αιγυπτιακά σύνορα, τα οποία εξακολουθούσαν να κατακλύζονται από χιλιάδες κόσμου και οχήματα. Την πρώτη βδομάδα των συγκρούσεων, κάπου 20.000 Σουδανοί είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο Τσαντ και αρκετές χιλιάδες άλλοι (κυρίως Νοτιοσουδανοί πρόσφυγες) είχαν μεταβεί στο Νότιο Σουδάν.

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού πολιτών άλλων χωρών

Σε δύσκολες συνθήκες ζουν και χιλιάδες ξένοι που ζούσαν και εργάζονταν στο Σουδάν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις απεγκλωβισμού με στρατιωτικές δυνάμεις που στέλνουν μια σειρά χώρες, όπως η Γερμανία, η Βρετανία κ.ά.

Στα μέσα της βδομάδας, η Κίνα έστειλε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στο Σουδάν, για να απομακρύνουν εσπευσμένα υπηκόους της, ενώ ήδη το είχαν εγκαταλείψει πάνω από 1.300 Κινέζοι εργαζόμενοι.

Ο Καναδάς σχεδίαζε την ανάπτυξη περίπου 200 στρατιωτών για να συντονίσουν την εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων του.

Στο μεταξύ, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Στην τελευταία τέτοια αποστολή, ελληνικό C-130 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Ασουάν της νότιας Αιγύπτου με προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ και προορισμό την Αεροπορική Βάση Wadi Seidna βόρεια του Χαρτούμ. Πήρε από εκεί 39 άτομα, εκ των οποίων 20 είναι Ελληνες πολίτες και μέλη οικογενειών τους. Οι υπόλοιποι ήταν πολίτες άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, καθώς και τρίτων χωρών. Τους έφερε κατόπιν στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Ο αριθμός των απεγκλωβισθέντων Ελλήνων και μελών οικογενειών τους ανήλθε συνολικά στα 125 άτομα.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγκαινιάστηκε ο σταθμός πυρηνικής ενέργειας στο Ακουγιού

«Η Τουρκία ανήλθε στις παγκόσμιες πρωταθλήτριες χώρες που παράγουν πυρηνική ενέργεια, αν και με μια καθυστέρηση 60 χρόνων», δήλωσε την Πέμπτη ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας διαδικτυακά κατά τα εγκαίνια του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας, ο οποίος αποτελεί το χαρακτηριστικότερο δείγμα της ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας.

Οπως είπε ο Ερντογάν, ο σταθμός του Ακουγιού αποτελεί τη «μεγαλύτερη κοινή επένδυση» με τη Ρωσία, καθώς την κατασκευή του ανέλαβε ο ρωσικός κολοσσός «Rosatom».

Πρόσθεσε πως όταν ο σταθμός θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα καλύπτει το 10% της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Τόνισε δε πως το νέο έργο θα συμβάλλει ετησίως με 1,5 δισ. δολάρια για τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου της Τουρκίας.

Στην τελετή χαιρέτισε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, μιλώντας και αυτός για «ένα εμβληματικό έργο» που «συμβάλλει στην ενίσχυση της πολύπλευρης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο κρατών μας». Περιέγραψε δε το Ακουγιου ως «το μεγαλύτερο πρότζεκτ κατασκευής πυρηνικού σταθμού στον κόσμο».

Το έργο, ύψους 20 δισ. δολαρίων και ισχύος 4.800 μεγαβάτ, βρίσκεται στη νότια επαρχία Μερσίνη, κοντά στα παράλια της Μεσογείου. Ο πρώτος από τους συνολικά τέσσερις αντιδραστήρες που προβλέπονται σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον Ιούνη.

«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τη λειτουργία της μονάδας το επόμενο έτος... προκειμένου να είμαστε σε θέση να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια σε σταθερή βάση από το 2025», δήλωσε ο Α. Λιχατσόφ, επικεφαλής της «Rosatom».

Πρώτη εμφάνιση Ερντογάν μετά το πρόβλημα υγείας

Στο μεταξύ, ο διαδικτυακός χαιρετισμός του Ερντογάν στην τελετή των εγκαινίων ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την έντονη αδιαθεσία που ένιωσε την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρούσε.

Ακολούθησε η προσωρινή ακύρωση των προεκλογικών του δραστηριοτήτων, με τις επίσημες ανακοινώσεις να κάνουν λόγο για «λοιμώδη γαστρεντερίτιδα» και να διαψεύδουν αναφορές και εικασίες για σοβαρότερο πρόβλημα υγείας.

Ολα αυτά ενώ η προεκλογική περίοδος μπαίνει στην τελική ευθεία, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 14ης Μαΐου.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αποστολή αμερικανικού υποβρυχίου με πυρηνικούς πυραύλους

Την ολόπλευρη ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε Ασία - Ειρηνικό επιβεβαιώνουν τα σχέδια που συζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του, Γιουν Σουκ Γέολ, στην Ουάσιγκτον, για τον ελλιμενισμό σε νοτιοκορεατικό λιμάνι αμερικανικού υποβρυχίου εξοπλισμένου με βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους (SSBN).

Η πρώτη τέτοια επίσκεψη από τη δεκαετία του 1980 πραγματοποιείται επισήμως ως «απάντηση» στις στρατιωτικές κινήσεις της Βόρειας Κορέας, ταυτόχρονα ωστόσο εντάσσεται στη συνολικότερη στρατιωτική κινητικότητα των ΗΠΑ στην περιοχή, με το βλέμμα στην Κίνα και τις αντίστοιχες δικές της κινήσεις.

Ολους τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει οι υποσχέσεις των ΗΠΑ ότι θα αναπτύξουν περισσότερα αποκαλούμενα «στρατηγικά μέσα», εξοπλισμένα «συμβατικά και μη» στην περιοχή, στο όνομα της ετοιμότητας για αποτροπή του «κινδύνου που συνιστά η Βόρεια Κορέα».

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει 14 SSBN. Καθένα απ' αυτά τα υποβρύχια φέρει 20 πυραύλους «Trident II D5», καθένας από τους οποίους μπορεί να φέρει έως 8 πυρηνικές κεφαλές και να πλήττει στόχους σε απόσταση μέχρι και 12.000 χιλιομέτρων.

Την Τετάρτη, σε κοινή συνέντευξη με τον Μπάιντεν, ο Γιουν Σουκ Γέολ δήλωσε ότι οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση της Βόρειας Κορέας θα λάβει απάντηση, ενώ ισχυρίστηκε ότι «μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη με συντριπτικά ανώτερες δυνάμεις και όχι μια πλασματική ειρήνη, βασισμένη στην καλή θέληση της άλλης πλευράς».

Τις επόμενες βδομάδες ο Μπάιντεν θα βρεθεί στην Ιαπωνία για τη Σύνοδο Κορυφής του G7, κατόπιν της οποίας θα μεταβεί και στην Αυστραλία, όπου θα γίνει Σύνοδος Κορυφής του σχήματος «Quad» (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ