ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2023
Σελ. /24
Η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις 10 Μάη βήμα για ισχυρό ΚΚΕ στις 21 Μάη!

Εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα «Μόνοι τους και όλοι μας, τώρα ΚΚΕ», με κεντρικό ομιλητή τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρή Κωτσαντή

Πλατύ κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μάη και ανάδειξης της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» ξανά σε 1η δύναμη στις φοιτητικές εκλογές της 10ης Μάη έστειλε η εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ και της ΤΟ ΑΕΙ Ηρακλείου της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες με μαζική συμμετοχή φοιτητών.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσε αντιπροσωπεία της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σάββα Βασιλειάδη, μέλος της ΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ, ενώ ακόμα παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Ηρακλείου με το ΚΚΕ Γιώργος Μαργαρίτης και Γενοβέφα Χουστουλάκη. Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση έκανε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ τόνισε μεταξύ άλλων:

«Βγάζουμε ξανά 1ητην ΠΚΣ, στέλνουμε μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, της πολιτικής που γεννά νέα Τέμπη και εγκλήματα κατά της ζωής, των δικαιωμάτων, των αναγκών μας. Ενισχύουμε τη συλλογική διεκδίκηση για δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα. Δυναμώνουμε τους φοιτητικούς συλλόγους απέναντι σε όσα θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, την επίθεση που ετοιμάζουν στις σπουδές, στις οικογένειες και το μέλλον μας.


Η περσινή πρωτιά της ΠΚΣ χάρισε χαμόγελα αισιοδοξίας και ελπίδας σε χιλιάδες νέους και μεγαλύτερους. Εβαλε τη σφραγίδα της σε όλες τις διεκδικήσεις και κατακτήσεις των φοιτητών αυτήν τη χρονιά. Απέδειξε πως μόνο με τον δικό μας αγώνα μπορούμε να περιμένουμε βελτίωση για εμάς και τις ανάγκες μας, να μπλοκάρουμε μέτρα και να ανοίξουμε τον δρόμο για νέες κατακτήσεις.

Ετσι καταφέρατε:

- Να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, να γίνουν οι μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της 10ετίας.

- Να μείνουν στα χαρτιά ψηφισμένα από τη Βουλή αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, με την ακύρωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, με το μπλοκάρισμα της απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία των καθηγητικών σχολών, οι φοιτητές των νεοϊδρυθέντων γεωπονικών σχολών κατοχύρωσαν τα πτυχία τους, κ.λπ.

- Να βελτιωθούν οι όροι διαβίωσης σε πολλές εστίες, να αυξηθούν οι κάρτες σίτισης σε πολλά ιδρύματα, αλλά και να υπάρχει διπλή εξεταστική για τους επί πτυχίω φοιτητές.

Εχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Εχουμε ακόμα πολλά να αλλάξουμε για να καταφέρει το φοιτητικό κίνημα να περάσει στην αντεπίθεση, μαζί με το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για να δυναμώσει ο πανελλαδικός αγώνας φοιτητών, μαθητών, μαζί με τους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενους.

Ομως, η δράση σας αυτή έχει ήδη ανησυχήσει το σύστημα, την κυβέρνηση, διάφορα αστικά επιτελεία και διοικήσεις που τρομοκρατούνται και μόνο στην ιδέα πως μπορεί οι φοιτητές να οργανωθούν στους φοιτητικούς συλλόγους τους και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους.

Και θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το αποτρέψουν.

Προσπάθησαν με την καταστολή και την πανεπιστημιακή αστυνομία, που ηττήθηκε από τους αγώνες των φοιτητών.


Συνέχισαν με τις διαβλητές ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία για την ανάδειξη των συμβουλίων φοιτητών - φερέφωνα των κυβερνήσεων, όμως οι φοιτητές τούς γύρισαν την πλάτη παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της ΔΑΠ.

Κλιμάκωσαν αυτήν την προσπάθεια με τις πρωτοφανείς διώξεις 2 συνδικαλιστών φοιτητών στους Πολιτικούς Μηχανικούς της Πάτρας, επειδή υπερασπίστηκαν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου τους να κινητοποιηθούν για το έγκλημα στα Τέμπη! Στο πρόσωπό τους διώκονται οι δεκάδες χιλιάδες φοιτητές που κατέκλυσαν τους δρόμους όλης της χώρας και απαίτησαν "το έγκλημα να μη συγκαλυφθεί". Μάλιστα, ο πρόεδρος του συγκεκριμένου Τμήματος έφτασε στο σημείο να ζητάει από τους φοιτητές δηλώσεις μετάνοιας, ότι δηλαδή δεν θα το ξανακάνουν και η ΔΑΠ πανηγύριζε για τις διώξεις!

Αντί για τους ενόχους της τραγωδίας, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και εμπλουτίζοντας διατάξεις που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, κυνηγάει τους φοιτητές που διαδήλωσαν!

Εφαγαν όμως ξανά τα μούτρα τους! Τα πειθαρχικά ανατράπηκαν στην πράξη από την αποφασιστικότητα των φοιτητών!

Τώρα, μπροστά στις φοιτητικές εκλογές, τα δίνουν όλα για όλα για να αναστηλώσουν τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ! Ενας βρώμικος μηχανισμός νοθείας, εξαγοράς, εκβιασμών έχει επιστρατευθεί για να ανακόψουν τη δυναμική και την πρωτιά της "Πανσπουδαστικής". Οι καταγγελίες πέφτουν βροχή! (...)

Υπερασπιζόμαστε τους φοιτητικούς συλλόγους και τη συλλογική διεκδίκηση

Η υπεράσπιση των φοιτητικών συλλόγων από τη διάλυση, τον εκφυλισμό και την νοθεία, η περιφρούρηση της συλλογικής διεκδίκησης, η αντίσταση στη σιγή νεκροταφείου που θέλουν να επιβάλουν είναι υπόθεση κάθε φοιτητή και φοιτήτριας!

Κανένας δεν περισσεύει! Για τον επιπλέον λόγο ότι για όλα τα κόμματα είναι στοίχημα η ψήφος της νεολαίας μπροστά στις βουλευτικές εκλογές. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης καλεί σε ενίσχυση της ΔΑΠ για να βγει 1ηδύναμη και να πάρει συγχωροχάρτι η πολιτική που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις! Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που πρέπει περισσότεροι φοιτητές από ποτέ να πάνε στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο της "Πανσπουδαστικής".

Κι ας λένε τα στελέχη της ΔΑΠ ότι είναι "εδώ για κάθε φοιτητή".

Εδώ είναι για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό όλων των κυβερνήσεων! Ενσαρκώνουν τις πιο σάπιες αξίες και πρακτικές μέσα στο Πανεπιστήμιο. Την αριστεία των αντιγραφών, την αξιοκρατία της νοθείας, την καινοτομία των κλεμμένων πατεντών από φοιτητές (...)

Από κοντά και η ΠΑΣΠ, που έχει δώσει εξετάσεις στην υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής, στην υπονόμευση των αγώνων. Το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ εξάλλου έχει ψηφίσει το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ (μεταξύ των οποίων και τον περιορισμό διαδηλώσεων, την κατάργηση του ασύλου, τους προϋπολογισμούς της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ) και είναι έτοιμο να κυβερνήσει με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα των εκλογών (...)

Η ψήφος στα ΕΑΑΚ δεν οδηγεί πουθενά αλλού παρά μόνο αλληλοτροφοδοτεί τις κόντρες των διαφόρων ομάδων που τα απαρτίζουν και κυρίως τη χρεοκοπημένη πολιτική γραμμή που ακολουθούν και οδηγεί σε ήττα και νέες απογοητεύσεις.

Τα μέλη της ΚΝΕ έχουμε μεγάλες ευθύνες απέναντι στους χιλιάδες ανθρώπους που θέλουν τα πράγματα να γίνουν αλλιώς.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, στο χέρι μας είναι τα χιλιάδες γαρύφαλλα της "Πανσπουδαστικής να οπλίσουν με δύναμη και αισιοδοξία όσους σκέφτονται να βαδίσουν τον ελπιδοφόρο δρόμο της ανατροπής, τον δρόμο που ο λαός σώζει τον λαό απέναντι σε κάθε επίδοξο διαχειριστή της βαρβαρότητας.

Η πρωτιά της ΠΚΣ να δώσει ώθηση σε χιλιάδες νέους να κάνουν την ίδια περήφανη επιλογή και στις βουλευτικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Αυτήν τη φορά να μετρηθούμε και να είμαστε περισσότεροι στην κάλπη και στους αγώνες. Να είναι λιγότεροι όσοι μας κλέβουν τη ζωή».

Για να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο οι αγώνες της νεολαίας την επόμενη μέρα

Παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο Γ. Μαργαρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κοινή σύμπλευση των προγραμμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και πώς αυτή εκφράζεται απέναντι στο ΚΚΕ, για παράδειγμα στον δήμο Πάτρας. Σημείωσε ότι παρά τη συντονισμένη προσπάθεια να μην εκφραστεί η ενίσχυση του ΚΚΕ, κάτι αρχίζει να αλλάζει. Το πρώτο βήμα ήταν η πρωτιά της «Πανσπουδαστικής» στις περσινές φοιτητικές εκλογές και οι αρχαιρεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων. «Το σύνθημα "Μόνοι τους και όλοι μας με ισχυρό ΚΚΕ" αποδεικνύεται λοιπόν στη ζωή», σημείωσε και τόνισε: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η νεολαία αποφασιστικά να ξαναβγάλει πρώτη δύναμη την "Πανσπουδαστική" και να ψηφίσει μαζικά το ΚΚΕ στις 21 Μάη. Για να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο οι αγώνες της νέας γενιάς την επόμενη μέρα».

Τον λόγο έλαβε ακόμα ο Χρήστος Πασχαλίδης, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία του από τη συμπόρευσή του τα προηγούμενα χρόνια με τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, των ΕΑΑΚ κ.ά., όπως οι «κινήσεις αλληλεγγύης», σημειώνοντας ότι «στην αυθεντικότερή τους μορφή τα σχήματα αυτά γεννιούνται από υπαρκτές ανάγκες, όπως αντιφασιστικές κινήσεις, αλλά αδυνατούν να συνδεθούν συνολικά με τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ομως, άλλοτε οι σκοποί δεν είναι τόσο ανιδιοτελείς, για παράδειγμα οι "κινήσεις αλληλεγγύης" που είδαμε το 2012 - 2015 και λειτούργησαν σαν προθάλαμος του ΣΥΡΙΖΑ αποπροσανατολίζοντας το κίνημα... Ποιος είναι τελικά ο δρόμος ενός ανθρώπου μέσα από αυτά τα σχήματα: Ο πρώτος είναι ο ατομικός δρόμος που έρχεται από απογοήτευση, ιδιαίτερα μετά το '15. Ο δεύτερος είναι ένας ανέλπιδος δρόμος μέσα σε δυνάμεις που και οι ίδιες παραδέχονται ότι βρίσκονται σε διάλυση και ο τρίτος της αυταπάτης της διαχείρισης του αστικού συστήματος. Υπάρχει άλλος δρόμος; Ναι, υπάρχει. Είναι ο δρόμος του συνεπούς και συνολικού αγώνα για το μέλλον και τις διεκδικήσεις των εργατών και εργαζομένων. Στα δικά μου μάτια αυτός ο δρόμος ακολουθείται με την ενίσχυση και συμπόρευση με τους νέους και τις νέες της ΚΝΕ, τους συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες του ΠΑΜΕ, τους κομμουνιστές και κομμουνίστριες του ΚΚΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ