ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Μάη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΝΟΘΕΙΑΣ ΣΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Ξεσκεπάστηκε «σωματείο» - φάντασμα στα Τρίκαλα

Οταν οι εργαζόμενοι γιόρταζαν αγωνιστικά την Πρωτομαγιά, οι εργατοπατέρες γλεντούσαν με «χορηγίες»
Οταν οι εργαζόμενοι γιόρταζαν αγωνιστικά την Πρωτομαγιά, οι εργατοπατέρες γλεντούσαν με «χορηγίες»
Σωματεία και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απέτρεψαν το Σαββατοκύριακο την προσπάθεια να γίνουν αρχαιρεσίες σε ένα «σωματείο» - φάντασμα, με το όνομα «Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Υπαλλήλων Γραφείου ν. Τρικάλων», μια διαδικασία που στόχο είχε να στείλει νόθους και παράτυπα εκλεγμένους αντιπροσώπους στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων (ΕΚΤ).

Σημειωτέον, η θητεία της διοίκησης του ΕΚΤ λήγει στις 3 Ιούνη. Το συνέδριό του ήταν προγραμματισμένο για τον Σεπτέμβρη του 2022, ωστόσο δεν έγινε, εξαιτίας της σχεδιασμένης υπονομευτικής προσπάθειας της πλειοψηφίας, διότι τα σωματεία όπου οι ίδιοι εκλέγονταν δεν έκαναν καν αρχαιρεσίες, παρότι υπήρχε το χρονικό περιθώριο και οι όροι της πανδημίας είχαν αρθεί. Ετσι, επειδή ο συσχετισμός δεν τους έβγαινε, προχώρησαν διά της διολισθήσεως σε αναβολή του συνεδρίου!

Στη συνέχεια ο νυν πρόεδρος του ΕΚΤ, Γιώργος Κόσσυβας, επιχείρησε να διενεργήσει 2 φορές αρχαιρεσίες στο σωματείο από το οποίο εκλέγεται, αυτό των οικοδόμων, που υπάρχει μόνο στα χαρτιά, αλλά αυτές ακυρώθηκαν μετά από παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, λόγω σωρείας παρατυπιών και νοθείας.

Ακολούθως η πλειοψηφία του ΔΣ μεθόδευσε ουσιαστικά τη διάλυση 3 επιχειρησιακών σωματείων, στο εργοστάσιο γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ», στην Ενωση «Αγροτικός Συνεταιρισμός Τρικάλων» και στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Τρικάλων (ΔΕΥΑΤ), που ταυτόχρονα προσπαθεί να τα συγχωνεύσει σε ένα «σωματείο» - σφραγίδα με το όνομα «Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Υπαλλήλων Γραφείου ν. Τρικάλων», διασπαστικό στον κλάδο.

Οι αρχαιρεσίες αυτού του «σωματείου» είχαν προγραμματιστεί λοιπόν για το διήμερο 29 και 30 Απρίλη στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, αλλά δεν έγιναν τελικά, όχι μόνο εξαιτίας της πίεσης που άσκησαν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αλλά και γιατί ο εκφυλισμός του ήταν τέτοιος που η προσωρινή διοίκησή του δεν προσκόμισε ούτε τα απαραίτητα έγγραφα για τη διεξαγωγή της διαδικασίας.

Να μην περάσουν η νοθεία και ο εκφυλισμός

Οι εκλεγμένοι με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στη διοίκηση του ΕΚΤ και στις διοικήσεις σωματείων παραχώρησαν τις προηγούμενες μέρες συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία τόνισαν ότι «αυτά τα χρόνια η πλειοψηφία του ΕΚΤ δεν έβγαλε μιλιά για τα βάσανα των εργατών, για τα μνημόνια, για τη μείωση των μισθών και δικαιωμάτων, για τα εργατικά εγκλήματα σε χώρους εργασίας στην πόλη μας, για την υγειονομική κρίση, για την κρίση στην Ενέργεια και την ακρίβεια, για τους πλειστηριασμούς, και ότι οι τράπεζες παίρνουν τα σπίτια των εργατών. Εν τέλει, επειδή η κουτάλα τούς ενώνει, έφτασαν στο σημείο αυτοί που πιάστηκαν στα χέρια, που αλληλομηνύθηκαν, να κατεβούν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο στο συνέδριο του 2019 απέναντι στις ταξικές δυνάμεις, που παλέψαμε για να γίνει συνέδριο και μάλιστα καθαρό, χωρίς νοθείες κ.λπ. Σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα, έμειναν απαθείς και ουσιαστικά κυβερνητικοί υποστηρικτές ακόμα και μπροστά στο πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη! Παρ' όλες τις οχλήσεις μας για να συμμετέχει το ΕΚΤ στις δύο μεγάλες απεργίες (8 και 16 Μάρτη) για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αυτοί ούτε καν συνεδρίασαν, αδιαφόρησαν προκλητικά. Την ώρα που όλα τα Εργατικά Κέντρα στη Θεσσαλία προχωρούσαν σε κήρυξη απεργιών. Ακόμα και τώρα, μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά, αυτή η πλειοψηφία της προσωρινής διοίκησης του ΕΚΤ αρνήθηκε να προκηρύξει απεργία, αρνήθηκε να πάρει έστω μια πρωτοβουλία για τον εργατικό εορτασμό της 1ης Μάη!».

Καταλήγοντας, οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στους εργατοπατέρες, να δώσουν απάντηση στη νοθεία και στον εκφυλισμό.

Γλέντι με χορηγία για τους εργατοπατέρες της Φθιώτιδας

Τα παραπάνω περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε αντίστοιχες προσπάθειες εργατοπατέρων που συσπειρώνονται στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, και τις τελευταίες μέρες, προφανώς ενόψει εκλογών, έχουν ξαμοληθεί στα σωματεία, όπου με ένα όργιο νοθείας και εκφυλιστικών διαδικασιών επιχειρούν να αλλοιώσουν συσχετισμούς.

Τέτοια παραδείγματα είναι η μομφή στο πρόσωπο του προέδρου του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, η προσπάθεια ενεργοποίησης του εργοδοτικού παραμάγαζου στα σούπερ μάρκετ που παράγει αντιπροσώπους «συνδικαλιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι «εκλογές» - μαϊμού σε ανύπαρκτα σωματεία σε Φθιώτιδα και Βοιωτία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Φθιώτιδα ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός δεν κρατά πλέον ούτε τα προσχήματα: Οι εργατοπατέρες της περιοχής (συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ), που διοικούν το Εργατικό Κέντρο ΠΕ Φθιώτιδας, ξεπερνώντας κάθε όριο, ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς οργάνωσαν ...παραδοσιακό γλέντι στην εξοχή με τη χορηγία μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης εταιρείας έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στον δήμο Λαμιέων. Λίγη ώρα πριν, είχαν «φροντίσει» να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς της εργατικής τάξης, σε μια πλατεία άδεια από εργαζόμενους, παρέα με αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους και υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων που έχουν τσακίσει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

Τι διαφορετικό ωστόσο θα μπορούσε να περιμένει κάποιος από «συνδικαλιστές» που ειδικεύονται στα σεμινάρια, στις μαϊμού διαδικασίες, όπως πρόσφατα μπροστά στο συνέδριο της ΠΟΕΜ, ή που σιωπούν σε βαθμό αποδοχής όταν οι συνδικαλιστές της ΝΔ στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, κάποιοι και μέλη της διοίκησης του συγκεκριμένου Εργατικού Κέντρου, καταθέτουν πρόταση μομφής ενάντια στον πρόεδρο του Σωματείου... Χεράκι - χεράκι λοιπόν με την εργοδοσία, τα κόμματα και τους παρατρεχάμενούς της, οι εργατοπατέρες του ΕΚΠΕΦ γλέντησαν την Πρωτομαγιά με «μέγα χορηγό» εργοδότη της περιοχής και όλοι μαζί ετοιμάζονται να στείλουν τον «λογαριασμό» στους εργαζόμενους.

Να ανακληθούν οι απολύσεις σε εταιρεία της Τράπεζας Πειραιώς

Να παρθούν πίσω οι τρεις απολύσεις στην «Piraeus Real Estate Management» (PREM, εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της Τράπεζας Πειραιώς), που έγιναν την προηγούμενη βδομάδα, απαιτεί το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής.

Αναφέρει ότι η εταιρεία συστάθηκε το 2022, με απόσχιση από την Τράπεζα Πειραιώς, «με βάση τη νομοθεσία της προηγούμενης κυβέρνησης, που τη διατήρησε η τωρινή, και με τη σύμφωνη γνώμη του αντιπροσωπευτικού σωματείου ΣΕΤΠ και της ΟΤΟΕ. Οι συνάδελφοι ενημερώθηκαν πως απολύονται αυθημερόν, με πρόσχημα μειωμένη απόδοση εργασίας! Οι δήθεν εναλλακτικές επιλογές που τους δόθηκαν ήταν τυπική καταγγελία σύμβασης, με 12 μισθούς νόμιμη αποζημίωση, ή "οικειοθελής" παραίτηση με αποζημίωση 24 μισθών!».

Οπως τονίζει το Σωματείο Χρηματοπιστωτικού, δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός - στόχος των διοικήσεων των τραπεζών είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και η άνοδος της μετοχής τους, η μείωση του κόστους εργασίας. Στις συνθήκες αυτές οι εργαζόμενοι της Πειραιώς μειώθηκαν από 20.000 σε 8.000 μέσα σε εννιά χρόνια.

Το κλαδικό Σωματείο αναφέρει ότι θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με το νεοσύστατο επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στην PREM, τους οποίους καλεί να απαιτήσουν να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, με προοπτική την κλιμάκωσή τους.

ΛΕΣΧΗ ΑΠΘ
Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργολαβικοί εργαζόμενοι

Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ, απαιτώντας την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και μόνιμη - σταθερή δουλειά για όλους.

Σε Γενική Συνέλευση του σωματείου τους, την οποία πραγματοποίησαν το Σάββατο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε σειρά δράσεων το επόμενο διάστημα, καθώς και σε συνέντευξη Τύπου.

Οι εργαζόμενοι παλεύουν για την άμεση επαναπρόσληψη των 11 απολυμένων, ποιοτική δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές και να φύγουν οι εργολάβοι από το ΑΠΘ.

Η ενότητα των εργαζομένων είναι οδηγός για τη συνέχεια του αγώνα τους. Με το ΣΕΤΕΠΕ δίπλα τους, σωματεία άλλων κλάδων και συλλόγους φοιτητών, συνεχίζουν να διεκδικούν σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής, ενάντια στους εκβιασμούς της εργοδοσίας και την αδιαφορία της Πρυτανείας.

Στη συνέλευση του σωματείου τους παρευρέθηκε και ο Ηλίας Κονδύλης, πανεπιστημιακός και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Α' Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους.

Και νέο εργατικό «ατύχημα» στον δήμο Θεσσαλονίκης

Δεν έχουν τέλος τα εργατικά «ατυχήματα» στον δήμο Θεσσαλονίκης. Την Κυριακή 30 Απρίλη, κατά τη διάρκεια της αποκομιδής ανακύκλωσης στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, εργαζόμενη, στην προσπάθειά της να μεταφέρει βαριά σακούλα που ήταν έξω από τους κάδους, έσκισε το πόδι της με σπασμένο μπουκάλι που περιείχε η σακούλα. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου και της έγιναν πολλά ράμματα στο πόδι.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις δύο μέρες πριν, εργαζόμενη έσπασε τα δάχτυλα του χεριού της, επίσης την ώρα της αποκομιδής.

Βασικές αιτίες των εργατικών «ατυχημάτων», όπως αναδεικνύει η ΔΑΣ, είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης: Οι ελλείψεις προσωπικού, η μη σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού και η εντατικοποίηση της εργασίας, η μη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας, τα λειψά, προβληματικά και ασυντήρητα οχήματα, η μη εκπαίδευση των εργαζομένων για την υγιεινή και ασφάλεια κατά την εργασία κ.λπ.

Η ΔΑΣ καλεί την πλειοψηφία στο Σωματείο του δήμου να κάνει τώρα αποδεκτή την πρόταση που τους έχει καταθέσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και να πραγματοποιηθεί άμεσα συνέλευση των εργαζομένων. Οχι μόνο για τα εργατικά «ατυχήματα», αλλά και για τα άλλα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η υπηρεσία καθαριότητας και οι άλλες υπηρεσίες. Να δώσουν απάντηση και να βάλουν φραγμό στην εγκληματική πολιτική της διοίκησης του δήμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ