ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2023
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πήρε πίσω την κατάπτυστη εγκύκλιο για τις εφημερίες στα νοσοκομεία

Νίκη για τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους ασθενείς η αναδίπλωση του υπουργείου Υγείας

Αναδιπλώνεται η κυβέρνηση μετά την άμεση και οργισμένη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών, της ΟΕΝΓΕ, της ΕΙΝΑΠ κ.λπ., σχετικά με την αντιεπιστημονική εγκύκλιο με θέμα την «Εφημέρευση Τομέων/Νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών».

Ετσι, αφού έπεσε στο κενό η πρώτη απόπειρα του υπουργείου Υγείας να λειτουργήσει πυροσβεστικά στις αντιδράσεις, με «διευκρινίσεις» του τύπου «δεν αφορά τα τριτοβάθμια νοσοκομεία», η κυβέρνηση χθες επανήλθε με νέο έγγραφο προς τους διοικητές των ΥΠΕ, με θέμα «εφαρμογή εγκυκλίου», το οποίο υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μ. Γκάγκα. Οπως ενημερώνει, «το θέμα επανυποβάλλεται στο ΚΕΣΥ για περαιτέρω επεξεργασία και συμπληρωματική γνωμοδότηση. Εως τη νεότερη εισήγηση του ΚΕΣΥ, ισχύουν οι προ της εγκυκλίου ρυθμίσεις για τις νοσοκομειακές εφημερίες».

Υπενθυμίζεται ότι και με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο η κυβέρνηση υποχρέωνε τους γιατρούς «όλοι να τα κάνουν όλα», με σοβαρούς κινδύνους για τους ασθενείς, ενώ ομολογούσε τις τεράστιες ελλείψεις που διαχρονικά υπάρχουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτό που επιχείρησε ήταν, για παράδειγμα, γιατρός μιας ειδικότητας του Παθολογικού Τομέα, π.χ. παθολόγος, να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του Τομέα, π.χ. ασθενείς καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κ.λπ., και αντίστοιχα, γιατρός μιας ειδικότητας του Χειρουργικού Τομέα, π.χ. γενικός χειρουργός, να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του Τομέα, π.χ. ασθενείς ορθοπεδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κ.λπ., εκθέτοντας την υγεία των ασθενών σε ανυπολόγιστους κινδύνους. Μια κατάσταση δηλαδή που επικρατεί χρόνια τώρα, με ευθύνη όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των διοικήσεων των νοσοκομείων, επιχειρήθηκε να θεσμοθετηθεί και επίσημα από το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα η πρακτική αυτή με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε μπαράζ παραιτήσεων τους γιατρούς, επιταχύνοντας τα βήματα προς το «νέο ΕΣΥ», με κλείσιμο νοσοκομείων / Τμημάτων και διεύρυνση των νοσοκομείων - επιχειρήσεων.

Ωστόσο ο ελιγμός της κυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς τα προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών και οδηγούν σε επαγγελματική εξουθένωση το προσωπικό όχι απλά παραμένουν αλλά οξύνονται, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με τις προχθεσινές παρεμβάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη. Οπως είπε, «αναπόσπαστο σημείο του προγράμματός μας ο νέος υγειονομικός χάρτης, τον οποίο ήδη μελετούμε, πού χρειαζόμαστε δομή Υγείας. Προσοχή, όχι νοσοκομείο». Τα κριτήρια βέβαια είναι γνωστά και θα οδηγήσουν σε λουκέτα, αφού όπως είπε θα εξετάζεται «αν είμαστε καλύτερα να έχουμε μέσα σε ένα εύρος 30 χιλιομέτρων τρία μεσαία νοσοκομεία τα οποία υπολειτουργούν, ή μπορούμε με κάποιο τρόπο να ξανασκεφτούμε τις υφιστάμενες δομές με έναν τρόπο ο οποίος να είναι πιο αποτελεσματικός», δηλαδή με αυξημένες πληρωμές για όλο και λιγότερες υπηρεσίες Υγείας.

ΠΑΜΕ: Δεν ανεχόμαστε αυτές τις εγκληματικές μεθοδεύσεις

Την αντίδραση των εργατικών συνδικάτων στην κατάπτυστη εγκύκλιο εξέφρασε και το ΠΑΜΕ, απαιτώντας την απόσυρσή της. Οπως σημείωσε το ΠΑΜΕ, «πρόκειται για τη συνέχεια της πολιτικής της ΕΕ, που αποψιλώνει συνολικά το δημόσιο σύστημα Υγείας, στέλνοντας τους εργαζόμενους - όσους από αυτούς μπορούν - στα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών επιχειρήσεων. Για τους υπόλοιπους θα ισχύει το "πάμε κι όπου βγει". Είναι η ίδια πολιτική που στη λογική κόστους - οφέλους οδήγησε στο τραγικό έγκλημα στα Τέμπη, μετατρέποντας και τα νοσοκομεία σε μια "κοιλάδα των Τεμπών".

Τα Συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα και οι Ομοσπονδίες, η εργατική τάξη της χώρας μας να μην αποδεχτεί αυτές τις μεθοδεύσεις από καμία κυβέρνηση. Να πάρουμε πρωτοβουλίες και μαζί με τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα Υγείας να επιβάλουμε στην πράξη την απόσυρση αυτής της εγκυκλίου, παλεύοντας ταυτόχρονα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Χωρίς γιατρό έμεινε το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα

Χωρίς εφημερεύοντα γιατρό στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα έμεινε το περασμένο Σάββατο το Νοσοκομείο Αρτας, με τη διοίκηση του νοσοκομείου να παραπέμπει τους ασθενείς σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της περιοχής κατόπιν επικοινωνίας, σε εφαρμογή των αντιλαϊκών κατευθύνσεων για συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας ν. Αρτας και η 3μελής Επιτροπή Γιατρών του Νοσοκομείου, «από τις αρχές Απρίλη, η ημέρα του Σαββάτου 29/4/2023 ήταν χωρίς γιατρό στο πρόγραμμα εφημεριών για το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του Νοσοκομείου», δηλαδή η διοίκηση είχε όλο τον χρόνο να αντιμετωπίσει τα συγκεκριμένα κενά. Εξάλλου, το πρόγραμμα εφημεριών για τον Απρίλη έχει εκτελεστεί με εντέλλεσθε στους 2 γιατρούς που έχουν απομείνει στο Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα και γιατρούς που ήρθαν από άλλα νοσοκομεία, ενώ και για το κατατεθέν πρόγραμμα εφημεριών του Μάη υπάρχουν κενά, με το πρώτο να είναι στις 5 του μήνα.

«Αναρωτιόμαστε ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη και τι θα συμβεί σε περίπτωση σοβαρών περιστατικών που θα έρθουν στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου. Πώς γίνεται να εφημερεύει το Νοσοκομείο χωρίς να λειτουργεί το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα; Εγκεφαλικά, ισχαιμικά, ανακοπές, διακομιδές σε ΜΕΘ, τροχαία, ατυχήματα, βαριά περιστατικά Covid πώς θα εξυπηρετηθούν; Με τηλέφωνο στο ιδιωτικό ακτινοδιαγνωστικό; Οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς;», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του σωματείου. Οι εργαζόμενοι απαιτούν άμεσα προσλήψεις προσωπικού όλων των κατηγοριών, ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης και εργασίας και για τους εργαζόμενους και για τους ασθενείς.

Τη συνειδητή εγκατάλειψη του νοσοκομείου και τις ολέθριες συνέπειες για την υγεία του λαού καταγγέλλει η ΤΕ Αρτας του ΚΚΕ σημειώνοντας ότι «σε αυτό το αποτέλεσμα έχει οδηγήσει η πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που έχουν κάνει την Υγεία εμπόρευμα. Δεν κάνουν προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η λύση που δίνουν στις χρόνιες ελλείψεις των δημόσιων νοσοκομείων είναι να μπουκώνουν με χρήματα από τη φοροληστεία του ελληνικού λαού τους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας». Η ΚΟ ζητά να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών, γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την Υγεία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο τον λαό.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι θέσεις του ΚΚΕ για τη σύγχρονη παιδιατρική φροντίδα

Αύριο, Παρασκευή, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»

Αύριο, Παρασκευή, στις 2 μ.μ.. η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΚΚΕ καλεί στο κεντρικό αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», σε εκδήλωση με θέμα: «Η δημόσια παιδιατρική περίθαλψη σε συνεχή υποβάθμιση. Οι θέσεις του ΚΚΕ η πραγματική λύση για τη σύγχρονη φροντίδα των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους». Θα μιλήσουν ο Γιώργος Μητσιάκος, καθηγητής Παιδιατρικής - Νεογνολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και η Δήμητρα Σταματέλου, υποψήφια βουλευτής στην Α' Πειραιά, επιμελήτρια Β' στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από υγειονομικούς των παιδιατρικών νοσοκομείων.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δυνατό ΚΚΕ για να εμποδίσουμε τις εφημερίες «πάμε και όπου βγει»

Σε σχόλιό του για την πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης διακήρυττε τη "δίκαιη πολιτική για την Υγεία", το υπουργείο Υγείας έστελνε μια πρόσφατη κατάπτυστη και επικίνδυνη εγκύκλιο - που αναγκάστηκε να την πάρει πίσω μετά την κατακραυγή - η οποία θεσμοθετούσε η περίθαλψη των ασθενών στα νοσοκομεία να γίνεται κι από άσχετες ειδικότητες.

Μια πρόγευση για το τι είναι πραγματικά αυτή η πολιτική: Ενα σύστημα Υγείας που το κράτος θα δίνει ακόμα λιγότερα και οι ασθενείς θα πληρώνουν ακόμα περισσότερα για τις ανάγκες τους στα κοράκια των ιδιωτικών ομίλων και στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο τομέα Υγείας. Ενώ η "αξιολόγηση των μονάδων Υγείας", που έθεσε ως προτεραιότητα, σημαίνει δομές που θα λειτουργούν σαν καλά μαγαζιά, με λιγότερο και ελαστικά εργαζόμενο προσωπικό και αύξηση των έμμεσων και άμεσων πληρωμών από τους ασθενείς - πελάτες.

Χρειάζεται πιο δυνατό ΚΚΕ και ενίσχυση του αγώνα του λαού για να εμποδίσουμε τις εφημερίες "πάμε και όπου βγει", την αντιλαϊκή πολιτική που προετοιμάζει νέα "Τέμπη" για την Υγεία του λαού, για πλήρεις, σύγχρονες, ασφαλείς και δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες Υγείας».

ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ - ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Συλλυπητήρια στην σ. Μαρία Κατσαλή για τον θάνατο της μητέρας της

Το Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική Δουλειά εκφράζει στην συντρόφισσα Μαρία Κατσαλή τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο της μητέρας της, Χριστίνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ