ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάη 2023
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ 10 ΜΑΗ
«Κάν' το όπως το 2022»! Ανάδειξε σε 1η δύναμη την «Πανσπουδαστική ΚΣ»

Στην τελική ευθεία έχουμε μπει για τις φοιτητικές εκλογές, που στην πλειοψηφία των Συλλόγων θα γίνουν σε λιγότερο από μια βδομάδα, την Τετάρτη 10 Μάη, και οι δυνάμεις της «Πανσπουδαστικής ΚΣ», μετά το μεγάλο βήμα που έγινε στις περσινές εκλογές με την ανάδειξη της ΠΚΣ ως πρώτης δύναμης πανελλαδικά, καλούν τους φοιτητές να κάνουν και φέτος το άλμα, δίνοντας ξανά την πρωτιά στην «Πανσπουδαστική», σε μια αναμέτρηση που θα γίνει λίγες μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές.

Οπως σημειώνει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Πανεπιστημίου Πειραιά: «Στις φετινές φοιτητικές εκλογές η στάση του καθένα και της καθεμιάς μετράει διπλά!

Αυτές οι φοιτητικές εκλογές είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Λίγο μετά το έγκλημα στα Τέμπη και μπροστά στα επόμενα εγκλήματα που ετοιμάζονται, οι φοιτητές έχουμε ευθύνη να δυναμώσουμε τη δική μας πλευρά, να φωνάξουμε δυνατά ότι δεν θα δεχτούμε τη ζωή που μας ετοιμάζουν!».

Και συνεχίζει δηλώνοντας: «Οι φοιτητές θα δώσουν απάντηση στο όργιο νοθείας που στήνει η ΔΑΠ για να ξεπλύνει τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας, αξιοποιώντας το αποτέλεσμα ως δήθεν άλλοθι για την πολιτική της!

Εχουμε την ευκαιρία αναδεικνύοντας ξανά 1η δύναμη την ΠΚΣ να δώσουμε ελπίδα σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο που οργίζεται και αγανακτεί με την κατάσταση στις σπουδές και την εργασία.

Η ψήφος στην ΠΚΣ είναι αυτή που "τσούζει" και τρομάζει αυτούς που επιστρατεύουν κάθε πιθανό και απίθανο μέσο για να τρομοκρατήσουν τους φοιτητές που αγωνίζονται κόντρα στην Παιδεία - εμπόρευμα.

Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές να βάλουν μπροστά τις ανάγκες τους, να εμπιστευθούν την "Πανσπουδαστική ΚΣ" που έχει συνεπή στάση και πρωτοστατεί σε κάθε διεκδίκηση.

Από την εκδήλωση στη ΝΟΠΕ
Από την εκδήλωση στη ΝΟΠΕ
Αυτά που κατακτήσαμε είναι σημαντικά, βελτίωσαν τους όρους σπουδών και ζωής πολλών συναδέλφων. Η εξασφάλιση της εμβόλιμης εξεταστικής σε όλα τα Τμήματα, το πάγωμα της απόσπασης της παιδαγωγικής επάρκειας από τα πτυχία, οι 800 περισσότεροι φοιτητές που τρώνε δωρεάν στη λέσχη, οι 40 φοιτητές από την επαρχία που πήραν δωμάτιο σε ξενοδοχείο γιατί δεν υπήρχαν επαρκή δωμάτια στις εστίες, το μπλοκάρισμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας και άλλα πολλά. Αυτά ήταν ένα βήμα που δείχνουν ότι βαδίζουμε στον σωστό δρόμο. Τώρα τολμάμε το άλμα.

Οπότε... "Κάν' το όπως το 2022". Ανέδειξε 1η δύναμη την ΠΚΣ. Στείλε μήνυμα ελπίδας και αγώνα», καταλήγει απευθύνοντας κάλεσμα στους φοιτητές να επιλέξουν τα ψηφοδέλτια με τα γαρίφαλα.

Με πολύμορφη δραστηριότητα «ζωντανεύουν» τις σχολές

Πιάνοντας το νήμα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις και διαρκείς δράσεις όλο το προηγούμενο διάστημα μέσα κι έξω από τις σχολές για κάθε θέμα που αφορά και προβληματίζει τους φοιτητές, οι υποψήφιοι της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» συνεχίζουν την πολύμορφη δραστηριότητα, «ζωντανεύοντας» τις σχολές τους και μπροστά στις εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στις σχολές της Νομικής και Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Αθήνας διοργάνωσαν χτες εκδήλωση με τίτλο «Σπάμε τον φαύλο κύκλο της εκμετάλλευσης, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας». Την εισηγητική ομιλία έκανε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, ενώ παρεμβάσεις έκαναν η Σεμίνα Διγενή, δημοσιογράφος, και οι Ελένη Κρεμαστιώτη και Ρόζα Φωτιάδου, μητέρες δολοφονημένων γυναικών. Ακολούθησε πλούσια συζήτηση που ανέδειξε πώς μπορούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι να χτίσουν πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Από την εκδήλωση στη ΣΕΥΠ του ΠαΔΑ
Από την εκδήλωση στη ΣΕΥΠ του ΠαΔΑ
Επίσης, μετά από πρόταση των εκλεγμένων της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» έγινε από τον Φοιτητικό Σύλλογο ΣΕΥΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ένα ενδιαφέρον σεμινάριο διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων, με σχετική παρουσίαση από τον Τάσο Παπαγιώργο, ειδικευόμενο παθολόγο.

Αντίστοιχα, για σήμερα Πέμπτη οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στους Φοιτητικούς Συλλόγους Σχολής Μηχανικών και ΣΔΟΚΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής διοργανώνουν students event (στις 14.00), με stand up comedy από τον Κώστα Μαλιάτση, συναυλία με φοιτητικά συγκροτήματα και ομιλία από τον Θανάση Θεοδωρόπουλο, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Σχολής Μηχανικών.

Ξεχωριστή πρωτοβουλία και στον Σύλλογο Τοπογράφων του ΕΜΠ, όπου τη Δευτέρα 8 Μάη οργανώνεται αντιφασιστική συναυλία (στις 13.00, στην πλατεία της Πολυτεχνειούπολης), που θα χαιρετίσει η Μάγδα Φύσσα και θα συμμετάσχουν οι: Εισβολέας Full Band, Tiny Jackal and the Yellow Mary, Raibo, Frank The Zapper, Drugitiz. Η εκδήλωση οργανώνεται από τον Σύλλογο Τοπογράφων με τη στήριξη του Συλλόγου Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας».

ΣΕΥ - ΣΜΗ ΔΙΠΑΕ ΣΙΝΔΟΥ
Με μαζική συμμετοχή φοιτητών η πρώτη μέρα των εκλογών

Μαζικά ξεκίνησαν χθες να προσέρχονται στις κάλπες οι φοιτητές των Σχολών Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) και Μηχανικών (ΣΜΗ) του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο, για την ανάδειξη νέων ΔΣ στους Φοιτητικούς τους Συλλόγους.

Κόντρα στο κλίμα βίας, νοθείας, εξαγοράς και εκβιασμών των φοιτητών το οποίο προσπαθεί να διατηρήσει η ΔΑΠ στα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ στη Σίνδο, οι φοιτητές δίνουν τη μάχη της ενίσχυσης των Συλλόγων τους, που ιδρύθηκαν μέσα σε περιόδους αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τα δικαιώματά τους.

Οι εκλογές θα συνεχιστούν στη ΣΕΥ και στη ΣΜΗ και σήμερα Πέμπτη, από τις 8 π.μ. έως και τις 8 μ.μ., ενώ δυνατότητα ψήφου θα έχουν επίσης οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της ΣΕΥ στα Νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και «Παπαγεωργίου», ώρες 12 μ. με 4 μ.μ.

Οι φοιτητές προσήλθαν στις κάλπες με ενθουσιασμό, προκειμένου να δυναμώσουν με την ψήφο τους τα συλλογικά τους όργανα, αξιοποιώντας και την πρόσφατη πείρα τους. Οι Σύλλογοί τους πρωτοστάτησαν πέρυσι σε μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις - κατάφεραν π.χ. στη Σχολή Μηχανικών να αποτρέψουν τη συγχώνευση και κατάργηση δύο Τμημάτων και τη μεταφορά ενός άλλου στις Σέρρες. Από την άλλη ο Φοιτητικός Σύλλογος της ΣΕΥ, παρά τις προσπάθειες της ΔΑΠ και τα εμπόδια που τέθηκαν από τη Διοικούσα Επιτροπή και την Κοσμητεία της Σχολής, είχε πραγματοποιήσει μαζικές εκλογές το 2022 με εκατοντάδες ψηφίσαντες και πρωτοστάτησε στον αγώνα για ζητήματα σπουδών των φοιτητών, όπως το αίτημα για πρακτική με σύγχρονους όρους.

Η εδραίωση των ζωντανών Φοιτητικών Συλλόγων, όπου οι φοιτητές θα συζητούν συλλογικά τα προβλήματά τους, θα λαμβάνουν αγωνιστικές αποφάσεις και θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους για σπουδές με σύγχρονους όρους και πτυχία με αξία, όπως κατάφεραν το προηγούμενο διάστημα, είναι βασικό επίδικο των εκλογών.

Σήμερα το νέο podcast της ΚΝΕ με την Νατάσσα Μποφίλιου

Το podcast της ΚΝΕ επιστρέφει στο «πατρικό» του, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος», για να συζητήσει με μία μοναδική καλλιτέχνη, έναν ξεχωριστό άνθρωπο, την δική μας Νατάσσα Μποφίλιου.

Μια συζήτηση διαφορετική, εντός έδρας, πάνω σε θέματα που την απασχολούν και προβληματίζουν.

Ποιος είναι ο ρόλος της Τέχνης; Η ίδια κάνει στρατευμένη Τέχνη; Ποια είναι η χρησιμότητα - όπως η ίδια λέει - του καλλιτέχνη;

Αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα που συζήτησε ανοιχτά, πάντα με το μοναδικό χιούμορ και την ευαισθησία που την διακρίνουν, αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας νέος - και όχι μόνο - καλλιτέχνης και την ανάγκη της συλλογικότητας, των «γαλαξιών» μας και του αγώνα.

Η εκπομπή προβάλλεται σήμερα στις 21.00 στο κανάλι της ΚΝΕ στο YouTube.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΠΘ
Αύριο τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους φοιτητές που χάθηκαν στο έγκλημα των Τεμπών

Αύριο Παρασκευή στις 12 μ., στα γρασίδια της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ, θα γίνει η εκδήλωση αποκαλυπτηρίων του μνημείου που στήνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ για τους νεκρούς φοιτητές στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών.

Πρόκειται για κοινή πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων Μαθηματικού, Φυσικού, Χημικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών, Χωροταξίας, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτονικής, Γεωπονίας, Δασολογίας, Ιατρικής, Φαρμακευτικής, ΠΤΔΕ και ΜΜΕ του ΑΠΘ, όπως και του ΣΟΦΕΘ.

Επεσαν ξανά σοβάδες, αυτήν τη φορά στο 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων!

Από τύχη δεν τραυματίστηκε κανένας μαθητής στο 2ο Γυμνάσιο Τρικάλων, όταν σε σχολική αίθουσα και ενώ υπήρχαν μέσα μαθητές υποχώρησε μέρος του ταβανιού και έπεσε, σε σημείο όπου δεν καθόταν κάποιο παιδί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο Γυμνάσιο είναι το σχολείο στο οποίο έχει εγκριθεί ως επιτακτική η αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου, λόγω παλαιότητας και φθορών.

Φωτιά σε αίθουσα στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας εν ώρα μαθήματος!

Τους μεγάλους κινδύνους ακόμα και για την ασφάλεια των φοιτητών από την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων αναδεικνύει το περιστατικό που καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι φοιτητές με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο Τμήμα Λογιστικής του ΔΙΠΑΕ Καβάλας.

Οπως σημειώνουν, την Τρίτη 2 Μάη και ώρα 17.30, στην αίθουσα 24, εν ώρα μαθήματος, όταν οι φοιτητές άναψαν το φως... στον ήδη σκασμένο από την υγρασία τοίχο εκδηλώθηκε φωτιά!

Οι εκλεγμένοι με την ΠΚΣ καταγγέλλουν ότι καθημερινά οι φοιτητές έρχονται αντιμέτωποι με αίθουσες που στάζουν και για να πάνε στις αίθουσές τους κάνουν «ζικ - ζακ» ανάμεσα στους απλωμένους κουβάδες στους διαδρόμους...

«Δεν θα τους περάσει! Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε μάθημα σε απάνθρωπες συνθήκες!», τονίζουν και καλούν τους φοιτητές να δυναμώσουν τον Φοιτητικό τους Σύλλογο, να βγάλουν 1η δύναμη την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στις 10 Μάη, για να δυναμώσει η φωνή των φοιτητών και να διεκδικήσουν αποκατάσταση των ζημιών στο 100% και γενναία χρηματοδότηση, για την επισκευή και συντήρηση των εγκαταστάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ