ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Μάη 2023 - Κυριακή 7 Μάη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Υπόθεση των εργατών η υπεράσπιση του Σωματείου και της ενότητάς τους

Κάλεσμα από την «Αγωνιστική Ενότητα» για μαζική συμμετοχή στη συνεδρίαση του ΔΣ τη Δευτέρα 8/5

Κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση του Σωματείου από τα «χτυπήματα» του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, συμμετέχοντας μαζικά στη συνεδρίαση του ΔΣ που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 8 Μάη στις 10.30 π.μ., απευθύνουν οι εκλεγμένοι στη διοίκηση του Σωματείου με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας» Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ.

Να θυμίσουμε ότι απέναντι στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι συνδικαλιστές της κυβέρνησης, στοχεύοντας στη διάλυση του Σωματείου, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έδωσαν μία πρώτη δυναμική απάντηση μέσα από τη μαζική τους παρουσία στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην παραλία της Λάρυμνας.

Τα μέλη του ΔΣ του Σωματείου Παναγιώτης Πολίτης, Δημήτρης Παπαϊωάννου, Γιώργος Κάζας και Παρασκευάς Ζυγογιάννης καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν μία ακόμα δυναμική απάντηση στους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΕΝΩΣΥ, που στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά του προέδρου του, Παναγιώτη Πολίτη, και των υπόλοιπων μελών του προεδρείου, ζήτημα το οποίο θα τεθεί εκ νέου σε συζήτηση στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

«Τι ακριβώς θέλουν; Ο κόσμος καίγεται και οι συνδικαλιστές των ΔΑΚΕ - ΕΝΩΣΥ "χτενίζουν" το προφίλ της ΝΔ, του κ. Σταϊκούρα και των επενδυτών. Επίμονα και υπονομευτικά κάνουν συνεχώς παρατηρήσεις στο προεδρείο γιατί λέει "καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών". Παραπληροφορούν για το περιεχόμενο των συναντήσεων. Προσπαθούν να μας διασπάσουν με τα άλλα σωματεία», σημειώνουν στο κάλεσμά τους και τονίζουν ότι με την πρόταση μομφής στο προεδρείο οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές επιδιώκουν να μπλοκάρουν τη λειτουργία του Σωματείου.

Καλούν επίσης τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα από το όσα έλεγαν στο παρελθόν οι δήθεν «ορκισμένοι εχθροί» συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΕΝΩΣΥ, οι οποίοι είχαν συμμαχήσει μεταξύ τους και τον Ιούλιο του 2022, όταν «τρομοκρατούσαν πως αν δεν συμφωνήσουμε με τον νόμο - έκτρωμα και τις απολύσεις μας, θα χάσουμε τις αποζημιώσεις».

Οι εκλεγμένοι με την «Αγωνιστική Ενότητα» ενημερώνουν επίσης τους συναδέλφους τους ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας θα συζητηθεί η διαλυτική κατάσταση που κυριαρχεί στο εργοστάσιο, όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

«Οι εργαζόμενοι ζητάμε υλικά για τη συντήρηση και την επισκευή, αγωνιζόμαστε για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και η κυβέρνηση μας συκοφαντεί στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι "καθόμαστε και πληρωνόμαστε". Η κυβέρνηση έκλεισε τη ΛΑΡΚΟ με την ψήφο των βουλευτών της και την υπογραφή του κ. Σταϊκούρα και "κουνά το δάχτυλο" στους εργαζόμενους, που για την παραγωγή της ΛΑΡΚΟ έχουμε θρηνήσει 80 νεκρούς την ώρα εργασίας, εκατοντάδες θανάτους και σακατεμένους από επαγγελματικές ασθένειες», τονίζουν.

Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνουν κάλεσμα υπεράσπισης του Σωματείου και της ενότητας που έχουν κατακτήσει με κόπο οι εργαζόμενοι, ώστε να δοθεί συνέχεια στον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους, αλλά και για να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση που δεδομένα θα εξαπολύσει όποια κυβέρνηση προκύψει από τις εκλογές.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Πρόστιμο στη νέα εργοδοσία για μη καταβολή των Δώρων εισηγείται το ΣΕΠΕ

Αποκαλύπτονται τα ψέματα της κυβέρνησης περί «σωτηρίας» των εργαζομένων από την επένδυση που ψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ

Την επιβολή προστίμου στην εργοδοσία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, για τη μη καταβολή Δώρων Χριστουγέννων 2022 και Πάσχα 2023 στο σύνολο των εργαζομένων, εισηγήθηκε η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων, όπως προκύπτει από έγγραφο με το οποίο ενημερώνει τα συνδικάτα και τη «Συσπείρωση Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας», που έκαναν τη σχετική καταγγελία.

Η απόφαση δίνει αποστομωτική απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης, που βαφτίζουν την παράδοση των ναυπηγείων στον νέο ιδιοκτήτη «σωτηρία» και για τους εργαζόμενους, ενώ επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ ότι με τον νόμο που ψήφισε η ΝΔ μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα ναυπηγεία μετατρέπονται σε «ειδική οικονομική ζώνη», όπου κυριαρχεί η εργασιακή ζούγκλα.

Το ΣΕΠΕ αναφέρει ότι οι γραπτές εξηγήσεις που ζήτησε από την επιχείρηση «δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές», γι' αυτό και εισηγείται την επιβολή προστίμου. Παράλληλα, «απέστειλε στον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών (...) μήνυση κατά της επιχείρησης ΝΒΕΕ ΑΕ, προκειμένου να ασκηθούν οι ανάλογες ποινικές κυρώσεις».

Με αφορμή και την παραπάνω εξέλιξη, η «Συσπείρωση Εργαζομένων» στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) αναδεικνύει πόσο άθλιο ψέμα είναι όσα ισχυρίζονται η κυβέρνηση και η συνδικαλιστική πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου, ότι τάχα «πληρωνόμαστε κανονικά τον μισθό μας, πήραμε Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα χάρη στην περιβόητη "επένδυση"».

Υπενθυμίζει ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν μαζί το νομοσχέδιο το νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» των ναυπηγείων και «έχουν τεράστιες ευθύνες για τα δεινά που τραβάμε και σήμερα». Προσθέτει δε ότι ενώ εδώ και 6 μήνες δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς «ούτε καν τον μισθό μας πληρωνόμαστε κανονικά», καθώς και ότι «δουλεύουμε με συνθήκες σκλαβιάς, με 2 ευρώ την ώρα. Με μια παράνομη συμφωνία της νέας εργοδοσίας με την πλειοψηφία του Σωματείου, τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ μέσα στο εργοστάσιο».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Παραμονές εκλογών θυμήθηκαν να διορίσουν «συντονιστές διευθυντές»

Αλλη μια απαράδεκτη απόφαση, ύστερα από την εγκύκλιο για τις εφημερίες που αποσύρθηκε λόγω της κατακραυγής

Μπορεί εδώ και 4 χρόνια η κυβέρνηση να μην «τρέχει» τις αναγκαίες προσλήψεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να μην πρόλαβε να στελεχώσει τις κλινικές που καταρρέουν και όπου το κύμα παραιτήσεων όλο και φουσκώνει, όμως παραμονές εκλογών τρέχει να προκηρύξει θέσεις «υπερπροϊσταμένων», ώστε να μη χαθεί η «συνέχεια» της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής στον χώρο της Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού, Μίνας Γκάγκα, η κυβέρνηση προκηρύσσει το χρονικό διάστημα 15 έως 24 Μάη - κι ενώ οι εκλογές είναι στις 21 Μάη - ως περίοδο κατάθεσης υποψηφιοτήτων για 126 θέσεις «συντονιστών διευθυντών». Πρόκειται για πόστο στο οποίο έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2009 (!) και τώρα «ενεργοποιείται» για την πιο αποφασιστική προώθηση της αντιδραστικής πολιτικής στα δημόσια νοσοκομεία.

Την ίδια στιγμή, με άλλη εντολή του υπουργείου, παγώνουν οι διαδικασίες για τις θέσεις νέων επιμελητών που είχαν προκηρυχθεί πριν από λίγο καιρό.

Πρόκειται για ένα ακόμα «χτύπημα» παραμονές των εκλογών από την κυβέρνηση, ύστερα από αυτό με την εγκύκλιο για τις εφημερίες η οποία αποσύρθηκε ύστερα από την τεράστια κατακραυγή των υγειονομικών.

ΚΚΕ: Ψάχνουν πρόθυμους για την υλοποίηση της εγκληματικής πολιτικής

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τη «σκανδαλώδη» αυτή προκήρυξη για τις θέσεις των συντονιστών διευθυντών στα δημόσια νοσοκομεία, σημειώνει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ξαναχτύπησε μέσω της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, κας Γκάγκα, η οποία λίγο πριν από τη λήξη της θητείας της επιδιώκει να περάσει και το παραμικρό αντιλαϊκό μέτρο που μπορεί.

Μετά την απαράδεκτη εγκύκλιο για τις εφημερίες, που αναγκάστηκε να αποσύρει μετά από την κατακραυγή των νοσοκομειακών γιατρών, αυτήν τη φορά αποφάσισε να προκηρύξει την πρόσληψη 126 συνολικά γιατρών για τη θέση του συντονιστή διευθυντή.

Αποφάσισε δηλαδή να προκηρύξει, μετά από 15 χρόνια, θέσεις υπερπροϊσταμένων, οι οποίες είναι θέσεις - κλειδιά για την απαρέγκλιτη υλοποίηση της εχθρικής και εγκληματικής για τον λαό πολιτικής στον χώρο της Υγείας.

Την ίδια στιγμή που πάγωσαν τις ελάχιστες θέσεις νέων ηλικιακά επιστημόνων που προκήρυξαν μετά από 4 χρόνια για να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία, έρχονται νύχτα, μετά την προκήρυξη των εκλογών, να προχωρήσουν σε προσλήψεις ημετέρων, "πρόθυμων" που θα υλοποιήσουν την εγκληματική τους πολιτική. Απαιτούμε να ανακαλέσουν άμεσα τη σκανδαλώδη προκήρυξη».

Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στο «φακέλωμα» των συνδικάτων

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης για το ΓΕΜΗΣΟΕ

Την Παρασκευή συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η αίτηση ακύρωσης που έχει καταθέσει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) κατά του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) και του «φακελώματος» των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων από το υπουργείο Εργασίας.

Εξω από το ΣτΕ, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι, αναδεικνύοντας ότι η απαράδεκτη αυτή διάταξη του εκτρωματικού αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη χώνει «στη μέγγενη» του κράτους και της εργοδοσίας τη συνδικαλιστική δράση. Συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συμμετέχοντας στην παράσταση διαμαρτυρίας, σημείωσαν ότι «δεν δεχόμαστε καμία υπόδειξη από καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση, από καμία εργοδοτική ένωση, για το πώς θα λειτουργήσουν τα σωματεία» και κάλεσαν τους εργαζόμενους να ακυρώσουν στην πράξη τις αντεργατικές ρυθμίσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβρη το Δ' Τμήμα του ΣτΕ είχε κρίνει «μη νόμιμες» τις διατάξεις του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη (4808/2021) σχετικά με το ΓΕΜΗΣΟΕ, καθώς και της Υπουργικής Απόφασης για την έναρξη της λειτουργίας του, παραπέμποντας το ζήτημα στην Ολομέλεια. Κι αυτό γιατί έκρινε ότι ο νόμος φέρνει «ιδιαιτέρως σοβαρή επέμβαση στο δικαίωμα της συνδικαλιστικής ελευθερίας». Ενώ αναφορικά με την υποχρέωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να καταχωρούν στο ΓΕΜΗΣΟΕ τα στοιχεία των μελών των οργάνων διοίκησής τους, δηλαδή ακόμη και χωρίς τη συγκατάθεσή τους, το Δ' Τμήμα είχε κρίνει ότι οι σχετικές ρυθμίσεις αντίκεινται στη διάταξη του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων που «θέτει τον κανόνα της απαγόρευσης επεξεργασίας των ειδικών προσωπικών δεδομένων που αποκαλύπτουν τη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ