ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Μάη 2023
Σελ. /32
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ PEGA ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ
Διαπιστώνει το εκτεταμένο φακέλωμα, αθωώνει το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Ευθύνες για το μεγάλο εύρος των παρακολουθήσεων και του φακελώματος στην Ελλάδα, πολιτικών προσώπων, κομμάτων, δημοσιογράφων και πολλών άλλων ατόμων, καθώς και για την εξαγωγή κατασκοπευτικού λογισμικού, καταλογίζει η έκθεση της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου στην κυβέρνηση της ΝΔ, ωστόσο το πόρισμά της αποδέχεται ως «νόμιμο» το πολυδαίδαλο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις και έχουν στηρίξει διαχρονικά οι αστικές κυβερνήσεις, χρεώνοντας τις εκτεταμένες υποκλοπές σε ...κατάχρησή του!

Κατά συνέπεια, οι «συστάσεις» της Επιτροπής όχι μόνο δεν κάνουν λόγο για απαγόρευση της χρήσης, διάθεσης, εξαγωγής κ.λπ. τέτοιων κατασκοπευτικών λογισμικών, αλλά περιλαμβάνουν την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τις νομιμοποιεί στη λογική του «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».

Το πόρισμα της PEGA κάνει λόγο για «μια πολύ ανησυχητική ιστορία ενός περίπλοκου και αδιαφανούς δικτύου σχέσεων, πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων, ευνοιών και νεποτισμού, καθώς και πολιτικής επιρροής», υπογραμμίζοντας ότι «το κατασκοπευτικό λογισμικό... χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας και ελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας», που έχει αποδυναμώσει τους μηχανισμούς ελέγχου, ώστε να καθίσταται ευκολότερη η παράνομη παρακολούθηση και ο εκφοβισμός όσων ασκούν κριτική ή καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη.

Επιπρόσθετα σημειώνει πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν στενές διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ ορισμένων προσώπων και συμβάντων που σχετίζονται με την κυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους παρόχους κατασκοπευτικού λογισμικού», ιδίως την «Krikel», προτιμώμενο προμηθευτή εξοπλισμού επικοινωνιών και παρακολούθησης, μεταξύ άλλων, στην αστυνομία και την ΕΥΠ.

Η έκθεση αποκλείει την περίπτωση οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις να είναι δράση μόνο ιδιωτών, επισημαίνοντας πως «η υπόθεση ότι πίσω από τις επιθέσεις με Predator κρύβονται ιδιωτικοί φορείς είναι εξαιρετικά απίθανη, καθώς δεν εξηγεί την επιλογή των στόχων».

Το πόρισμα καταλήγει με τις συστάσεις προς την κυβέρνηση, καλώντας την μεταξύ άλλων να αποκαταστήσει επειγόντως και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών εκ των προτέρων και εκ των υστέρων ελέγχων, καθώς και ανεξάρτητων μηχανισμών εποπτείας. Να ανακαλέσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν πλήρως με τον κανονισμό για τα είδη διπλής χρήσης, δηλαδή με τον κανονισμό... που τις επιτρέπει, και να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές, μεταξύ άλλων στο Σουδάν. Να διασφαλίσει ότι οι αρχές μπορούν να διερευνούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα όλες τις καταγγελίες για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού. Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του νόμου 2472/1997, με την οποία καταργήθηκε η δυνατότητα της ΑΑΔΕ να ενημερώνει τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών. Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των αρμόδιων εποπτικών οργάνων, όπως ο διαμεσολαβητής και οι αρχές προστασίας δεδομένων, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης συνεργασία και πρόσβαση όλων των εποπτικών φορέων στις πληροφορίες και η παροχή πλήρους ενημέρωσης σε όλα τα θύματα. Να αντιστρέψει τη νομοθετική τροποποίηση του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού και να εφαρμόσει την Οδηγία για τους «μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος». Οπως και να καλέσει την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες.

Η έκθεση υπερψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ, 2 κατά και υπήρξαν 4 αποχές, ενώ οι συστάσεις με 30 ψήφους υπέρ, 5 κατά και υπήρξαν 2 αποχές.

Ο λαός να αποδυναμώσει τα κόμματα που υπερψήφισαν το πλαίσιο των παρακολουθήσεων

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τα κατασκοπευτικά λογισμικά παρακολούθησης (PEGA):

«Η έκθεση της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη διερεύνηση της χρήσης του λογισμικού Pegasus και αντίστοιχων κατασκοπευτικών λογισμικών παρακολούθησης, όπως το Predator, κ.α. (PEGA) με βάση πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων αναγνωρίζει τη μεγάλης έκτασης παρακολούθηση και φακέλωμα που συστηματικά πραγματοποιεί η ΕΥΠ, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού εναντίον πολιτικών προσώπων, κομμάτων, δημοσιογράφων και χιλιάδων άλλων ατόμων, καθώς και την εξαγωγή κατασκοπευτικού λογισμικού σε τρίτες χώρες. Από την έκθεση ωστόσο απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην αποδεδειγμένη και επιβεβαιωμένη συνεχιζόμενη παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ από το 2016, υπόθεση η οποία έμεινε εκτός διερεύνησης και από τη σχετική εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής, με ευθύνη όλων των άλλων κομμάτων.

Η παρακολούθηση και το φακέλωμα κάθε προσώπου από την ΕΥΠ και διάφορες άλλες κρατικές υπηρεσίες και μηχανισμούς καταστολής στηρίζεται σ' ένα πολυδαίδαλο νομοθετικό πλαίσιο, που διαχρονικά έχει θεσμοθετηθεί από όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πόρισμα αποδέχεται ως κανόνα το απαράδεκτο αυτό νομοθετικό πλαίσιο, με βάση το οποίο οι παρακολουθήσεις θεωρούνται "νόμιμες", καταλογίζοντας σε "καταχρήσεις" τις υποκλοπές στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Γι' αυτό και οι όποιες "συστάσεις" του δεν ζητούν την απαγόρευση της χρήσης, διάθεσης, εξαγωγής κ.λπ. τέτοιων κατασκοπευτικών λογισμικών, αλλά τη διατήρηση και εφαρμογή του απαράδεκτου κανονισμού της ΕΕ που τις επιτρέπει.

Κρίσιμο για τον λαό είναι να αποδυναμώσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, τα κόμματα δηλαδή που είτε από τη θέση της κυβέρνησης υλοποίησαν, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης υπερψήφισαν σε Βουλή και Ευρωβουλή όλο το σκοτεινό και αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων. Να ενισχύσει το ΚΚΕ, τη μοναδική δύναμη που με ευθύνη το αποκαλύπτει και θα συνεχίσει να το αντιπαλεύει απέναντι στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση σχηματιστεί την επομένη των εκλογών».

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Το πρόγραμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα γι' αυτές τις μέρες περιλαμβάνει:

Στη Λαμία

Την Παρασκευή 12 Μάη στις 21.00 θα μιλήσει σε συγκέντρωση της ΚΟ Φθιώτιδας στη Λαμία, στην πλατεία Ελευθερίας.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Το Σάββατο 13 Μάη στις 20.30 θα μιλήσει σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Μεϊντάνι (πεζόδρομος Ιδης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ