ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2023
Σελ. /24
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ
Υπάρχει ελπιδοφόρα προοπτική για τους νοσηλευτές, σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Eurokinissi

Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή η χτεσινή, 11η Μάη, και το ΚΚΕ αναδεικνύει για μια ακόμα φορά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό προσωπικό, φωτίζοντας τους υπεύθυνους και τις αιτίες, αλλά και θυμίζοντας την πλούσια δράση που ανέπτυξε για την έμπρακτη στήριξή του.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Το ΚΚΕ, με έμπρακτη και καθημερινή δράση όλα τα προηγούμενα χρόνια, ανέδειξε και διεκδίκησε λύσεις στα σοβαρά προβλήματα των νοσηλευτών και των νοσηλευτριών, τα οποία χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνονται από την αντιλαϊκή πολιτική των εναλλασσόμενων κυβερνήσεων.

Πραγματοποίησε εκατοντάδες Ερωτήσεις και Επερωτήσεις στη Βουλή, κατέθεσε τροπολογίες για τις ελλείψεις νοσηλευτών, για τις συνθήκες δουλειάς στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας, για τις διπλοβάρδιες, την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, το απαράδεκτο καθεστώς των προσωρινών και ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για το συνταξιοδοτικό, τον μισθό, αλλά και για ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν τις νοσηλεύτριες που αποτελούν την πλειοψηφία του κλάδου, όπως τις παροχές στις έγκυες, στις λεχωίδες, στις μωρομάνες, καθώς και ζητήματα που αφορούν τα παιδιά τους για δωρεάν νηπιοβρεφικούς σταθμούς. Ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα της εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης των φοιτητών/τριών της Νοσηλευτικής και ιδιαίτερα της άμεσης επαγγελματικής τους εξασφάλισης.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωτοστάτησαν προκειμένου όλα αυτά τα ζητήματα να αποτελέσουν προτεραιότητα στις διεκδικήσεις των σωματείων των υγειονομικών και ευρύτερα της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Εάν δε γίνονταν αυτοί οι αγώνες και περίμεναν από τις εκάστοτε κυβερνητικές εξαγγελίες να λυθούν τα προβλήματα, τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα.

Το ΚΚΕ με αυτόν τον τρόπο αντιλαμβάνεται τη στήριξή του στους νοσηλευτές και όχι με τις ανέξοδες και γλυκανάλατες "συμπάθειες" της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων που έχουν ως "κοινή γραμμή" την πολιτική της εμπορευματοποιημένης Υγείας, που θεωρεί τους ασθενείς πελάτες και τους υγειονομικούς αναλώσιμους, κακοπληρωμένους και εξοντωμένους.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες για να ζει ο λαός περισσότερο και καλύτερα. Αρκεί οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες, συνολικά ο λαός που παράγει τον πλούτο, μαζί με την καθημερινή πάλη για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα, να στοχεύσει σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, για βαθύτερες αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία γενικότερα.

Αυτή η ελπιδοφόρα προοπτική και για τους νοσηλευτές δυναμώνει σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία, με την αποφασιστική ενίσχυσή του στις εκλογές της 21ης Μάη, για να ενισχυθεί ο αγώνας των νοσηλευτών στα χειρότερα που έρχονται όποια κι αν είναι η επόμενη κυβέρνηση. Γιατί "μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό", στον δρόμο της ανατροπής».

Με ΚΚΕ ισχυρό στην καθημερινή πάλη για τη στήριξη του κοινωνικού δικαιώματος στην Υγεία

Οδοιπορικό στον κόσμο των ΤΟΜΥ και του Κέντρου Υγείας Λάρισας

Τι είναι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και ποια είναι η αποστολή τους; Από την αναζήτηση στον ιστότοπο του υπουργείου Υγείας πληροφορούμαστε ότι είναι «οι Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας. Παρέχουν ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας. Βασική τους μέριμνα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατ' οίκον φροντίδα και άλλες».

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα, όπως διαπιστώθηκε από το οδοιπορικό κλιμακίων του ΚΚΕ στις ΤΟΜΥ και στο Κέντρο Υγείας Λάρισας;

  • Ελλιπές προσωπικό και ανύπαρκτα ή (ποιος ξέρει!) υπαρκτά οργανογράμματα, τα οποία όμως αποτελούν κρατικό μυστικό!
  • Γενικοί ιατροί που παρέχουν υπηρεσίες εδώ και εκεί, συχνά με οργανική θέση σε Κέντρο Υγείας του νομού, με μετακίνηση όπου δει και κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα τα δυσαναπλήρωτα κενά, όταν καλύπτονται κάπου, να δημιουργούνται αλλού. Ταυτόχρονα οι ίδιοι γιατροί έχουν χριστεί και «προσωπικοί γιατροί», με χρέωση στην ευθύνη τους χιλιάδων ατόμων. Καλούνται δηλαδή να παίξουν και τον ρόλο των νεότευκτων κατασταλτικών θυροφυλάκων του «νέου ΕΣΥ» και της σχέσης «κόστους - οφέλους», που διέπει και τις παροχές Υγείας.
  • Στο ΚΥ Λάρισας ένας καρδιολόγος, μία οδοντίατρος, μία βιοπαθολόγος με σύμβαση, τεράστια προβλήματα στο Ακτινολογικό, Κυτταρολογικό που δεν πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας για την υγεία των εργαζομένων.
  • Οι παιδίατροι σπάνιο είδος, υπό εξαφάνιση. Η μοναδική παιδίατρος του ΚΥ Λάρισας οδεύει προς συνταξιοδότηση. Το ότι η προαγωγή της υγείας αρχίζει από την παιδιατρική μέριμνα δεν απασχολεί τους εντεταλμένους για την αποδόμηση της ΠΦΥ και την εκχώρηση εδάφους κερδοσκοπίας στους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Υγεία.
  • Οι δομές της ΠΦΥ φαίνεται ότι οριακά εξασφαλίζουν μόνο τη δυνατότητα διεκπεραίωσης των στοιχειωδών δραστηριοτήτων, κυρίως της επαναληπτικής συνταγογράφησης για χρόνιες παθήσεις.

Η «μέριμνα προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό» και η «ολοκληρωμένη φροντίδα» αποτελούν σύντομο ανέκδοτο, ειρωνικό για την επιστημονική αξιοπρέπεια, το κύρος, την αφοσίωση και τις δυνατότητες προσφοράς των άξιων εργαζομένων στις ΤΟΜΥ και στο ΚΥ Λάρισας.

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου και οι ανάγκες στελέχωσης των παραλιών και των νησιών των Σποράδων πάλι θα γίνουν εφιάλτης, όπως κάθε τέτοια εποχή, για τους σκληρά εργαζόμενους γενικούς ιατρούς, των οποίων η ζωή γίνεται «λάστιχο».

Το αστικού τύπου ΚΥ Λάρισας, στεγαζόμενο σε ακατάλληλο κτίριο, εμπορικό πολυκατάστημα στην προηγούμενη χρήση του (!), με δυσχερή πρόσβαση από τον πεζόδρομο και δύσκολα αναγνωρίσιμο για τους άπειρους, καλείται να επιτελέσει δυσανάλογης σημασίας έργο. Οι ανεπαρκείς ανελκυστήρες για τους 5 ορόφους, εργώδης και επικίνδυνη ανάβαση, υποχρεωτικός «Γολγοθάς» από το κλιμακοστάσιο για τους εξουθενωμένους υπερήλικες ή απλώς τους ενήλικες αρρώστους, τα παιδιά, τους συνοδούς και τα ΑμεΑ.

Το ΚΥ Λάρισας λειτουργεί χωρίς οργανόγραμμα, με υποτυπώδη στελέχωση, χωρίς τον στοιχειώδη για το 2023 ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, π.χ. Καρδιολογικό Ιατρείο χωρίς υπερηχοτομογράφο και δοκιμασία κόπωσης, ένας υπερηχοτομογράφος για χρήση από όλες τις ειδικότητες!

Κατά τη μαρτυρία των εργαζομένων, η προ μηνών Επερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή τάραξε τα προσωρινά λιμνάζοντα ύδατα της σχεδιασμένης υποβάθμισης, με κάποια ενίσχυση σε μη μόνιμο προσωπικό.

Πέραν των άλλων επικρέμαται και η απειλή των στόχων των μεσοπρόθεσμων δεσμεύσεων του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο αποτελεί πρόγραμμα για την όποια επόμενη κυβέρνηση, ανεξαρτήτως σύνθεσης, σύστασης και απόχρωσης, ενώ περιλαμβάνει δεσμεύσεις και για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΠΦΥ.

Οσον αφορά το μέλλον των ΤΟΜΥ, αυτό στηρίζεται στη χρηματοδότησή τους με εργαλείο την προσφιλή αντιλαϊκή τακτική του αστικού κράτους «πάμε - ΕΣΠΑ - κι όπου βγει».

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξελίσσεται σε ένα κατακερματισμένο συνονθύλευμα δομών και υπηρεσιών, που μόνο «ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας» δεν μπορεί να εξασφαλίσει.

Τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα δομούν τη βαρβαρότητα, αποδομούν την υγεία ως κοινωνικό αγαθό και έχουν κοινό πρόγραμμα την ιδιωτικοποίησή της, με διατήρηση ελάχιστων στοιχειωδών παροχών Υγείας.

Στήριξη του ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές σημαίνει συνεπής και αγωνιστική διεκδίκηση της απρόσκοπτης πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας ως κοινωνικού αγαθού.

Το Πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΚΚΕ, που κατατίθεται ολοκληρωμένα στον λαό, όταν αυτός αποφασίσει να πάρει την τύχη στα χέρια του, περιλαμβάνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη, με Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία κοντά στους τόπους δουλειάς, κατοικίας, Εκπαίδευσης, σε όλους τους δήμους και τις πόλεις, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, υγιών και ασθενών, με τις πλήρως ανεπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες Πρόληψης, Θεραπείας, Αποκατάστασης, Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας και της Δημόσιας Υγείας.

Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ ισχυρό στην καθημερινή πάλη για τη στήριξη του κοινωνικού δικαιώματος στην Υγεία.


Θανάσης ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
Συνταξιούχος γιατρός - ογκολόγος. Διετέλεσε επιστημονικός υπεύθυνος και συντονιστής διευθυντής του Τμήματος Παθολογικής Ογκολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας.Υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ

Απάντηση στα οξυμένα προβλήματα θα δώσει ο αγώνας των νοσηλευτών

Παγκόσμια Μέρα Νοσηλευτή - Νοσηλεύτριας σήμερα και ο κλάδος τη «γιορτάζει» με υπερεντατικοποίηση, πετσοκομμένους μισθούς και διαιώνιση της πολυδιάσπασης και της μη ένταξης στα ΒΑΕ, «χορτασμένοι» από δηλώσεις ...«αναγνώρισης της προσφοράς τους» από όλες τις κυβερνήσεις.

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα, σωματεία υγειονομικών παρεμβάσεις αναδεικνύοντας τις ζωτικές διεκδικήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο του ΠαΓΝΗ πραγματοποίησε χθες στάση εργασίας και εκδήλωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

«Κάθε χρόνο, ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε είναι αρνητικός για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, αναδεικνύοντας τη διαιώνιση των ελλείψεων, την πολυδιάσπαση, τη μη ένταξη στα ΒΑΕ κ.λπ. Ολα εκείνα δηλαδή που «εντάσσονται στον σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ενωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων"».

«Απάντηση μπορεί να δώσει ο αγώνας των νοσηλευτών και μαιών, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας, για να εξασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε Υγεία, Πρόνοια και Ασφάλιση», σημειώνει το Σωματείο, καλώντας σε αγώνα για τη διεκδίκηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος, ένταξη στα ΒΑΕ, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, για ενιαία κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού, με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και ένταξη με μεταβατικές διαδικασίες των ΤΕ και ΔΕ, αμοιβή των σπουδαστών με τον βασικό μισθό κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ