ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Μάη 2023
Σελ. /24
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά, «Πανσπουδαστική ΚΣ» πρώτη δύναμη ξανά

RIZOSPASTIS

Για άλλη μια χρονιά το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών σκόρπισε χαμόγελα, αισιοδοξία, ελπίδα, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και κάθε λογής «σωτήρων» που θεωρούν ότι έχουν «προνομιακές σχέσεις» με τη νεολαία και ανέδειξε την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στην πρώτη θέση πανελλαδικά και στην πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων.

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι φοιτητές προσήλθαν μαζικά στις κάλπες τους, ανεβάζοντας τη συμμετοχή με πάνω από 5.000 ψηφίσαντες σε σχέση με πέρσι και δίνοντας ακόμα πιο βαρύνουσα σημασία στο μήνυμα της μεγαλύτερης κάλπης της νεολαίας, σχεδόν 60.000 νέων ανθρώπων, δέκα μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Από την άνοδο της συμμετοχής όλες οι παρατάξεις εμφανίζουν θετικό πρόσημο στις ψήφους τους σε σχέση με πέρσι, ωστόσο η άνοδος της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» είναι σαρωτική καθώς καρπώθηκε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των ψήφων, συγκεντρώνοντας 19.632 ψήφους πανελλαδικά και ποσοστό 35,04%, το μεγαλύτερό της μέχρι τώρα.

Η «Πανσπουδαστική» κατέγραψε πολλές πρωτιές και αυτοδυναμίες σε φοιτητικούς συλλόγους, ενώ είναι πρώτη δύναμη σε 14 Ιδρύματα: ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πάντειο, Γεωπονικό, ΠαΔΑ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ΑΣΚΤ, ΔΙΠΑΕ, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.


ΔΑΠ και ΠΑΣΠ δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν την πτωτική τάση στα ποσοστά τους, άνοδο σημείωσαν τα σχήματα των ΕΑΑΚ που στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ το Δίκτυο του ΣΥΡΙΖΑ εμφάνισε σταθερότητα στα πολύ χαμηλά ποσοστά του.

Να σημειωθεί ότι αυτά τα στοιχεία εξάγονται από τα πραγματικά και μόνα έγκυρα αποτελέσματα που συνυπογράφουν οι εφορευτικές επιτροπές σε κάθε φοιτητικό σύλλογο και δεν αμφισβητούνται από κανέναν, σε αντίθεση με τα θλιβερά «μαγειρεμένα» στοιχεία που εμφανίζει η ΔΑΠ προκειμένου να μην παραδεχτεί για ακόμα μια χρονιά την ήττα της. Σε αυτό το πνεύμα, που περιγράφεται τόσο εύστοχα από το σύνθημα της «Πανσπουδαστικής»... «Μόνοι τους και όλοι μας», ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες βράδυ σε κομματικό του ακροατήριο στον Βόλο (παρόντος και του Αχ. Μπέου) και καθώς το φυσάνε και δεν κρυώνει με την πρωτιά της ΠΚΣ για δεύτερη χρονιά σερί στις φοιτητικές εκλογές, έσπευσε να δώσει «συγχαρητήρια στη ΔΑΠ μας που για ακόμα μια φορά νίκησε στις φοιτητικές εκλογές»...

Με συνθήματα και γλέντια η υποδοχή της ξεκάθαρης νίκης της «Πανσπουδαστικής»

Ωστόσο η πραγματικότητα στις σχολές μιλάει από μόνη της, αφού τα συνθήματα και τα γλέντια για την ξεκάθαρη νίκη της «Πανσπουδαστικής» ξεκίνησαν μέσα στα ιδρύματα από το βράδυ των εκλογών και συνεχίζονται ακόμα...

Στην Αθήνα, μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, νέοι και νέες, με τη λάμψη ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους, άρχισαν να μαζεύονται στο κτίριο της Νομικής, στήνοντας μια εορταστική συγκέντρωση. Τα συνθήματα και τα τραγούδια ήταν ασταμάτητα με τον «Μικρόκοσμο» για τον «αλυσοδεμένο άνθρωπο που εμποδίζουν να βαδίζει» να κάνει την αρχή.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, εν μέσω χειροκροτημάτων και πανηγυρισμών και με τις κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν ψηλά.

Ακολούθησε πορεία προς το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, με τα συνθήματα, όπως «Η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», να αντηχούν δυνατά στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας.

«Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά, "Πανσπουδαστική ΚΣ" πρώτη δύναμη ξανά», έγραφε το πανό, ενώ η μία μετά την άλλη ανακοινώνονταν οι πρωτιές σε ιδρύματα και φοιτητικούς συλλόγους.

Την πορεία υποδέχτηκαν με θέρμη οι δυνάμεις της ΚΝΕ και της «Πανσπουδαστικής» του ιδρύματος, όπου στο μεταξύ συνεχιζόταν η καταμέτρηση.

Μπροστά από το κτίριο «Αβέρωφ», ολοκληρώθηκαν οι πανηγυρισμοί για την ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής ΚΣ» σε πρώτη δύναμη. Με πυρσούς και συνθήματα, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες έδωσαν την υπόσχεση ότι τις μέρες που απομένουν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές θα δώσουν όλες τις δυνάμεις ώστε το μήνυμα που έδωσε η νεολαία να βγει ακόμη πιο δυνατό και από τις κάλπες της 21ης Μάη.


Γλέντι για την πρωτιά της Πανσπουδαστικής

Λαϊκό γλέντι για την πρωτιά της Πανσπουδαστικής ΚΣ διοργανώνεται σήμερα Παρασκευή 12 Μάη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (Ιερά Οδός 75) με ώρα έναρξης στις 9 το βράδυ.


Πολλές δεκάδες πρωτιές και αυτοδυναμίες

Πολλές δεκάδες είναι οι σύλλογοι όπου η «Πανσπουδαστική ΚΣ» κατέκτησε πρωτιά και αυτοδυναμία.

Συγκεκριμένα πρώτη και αυτοδύναμη αναδείχθηκε στους παρακάτω Φοιτητικούς Συλλόγους:

ΕΚΠΑ: Μαθηματικών, Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Κοινωνιολογίας, Νοσηλευτικής, Οδοντιατρικής, Φιλοσοφικής, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου

ΕΜΠ: Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής

ΠαΔΑ: Σχολή Επιστημών Τροφίμων, Σχολή Επιστημών Υγείας, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού, Σχολή Μηχανικών.

ΓΠΑ: Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού.

Χαροκόπειο: Γεωγραφίας.

ΑΠΘ: Μαθηματικών, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Γεωλογίας, Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, Οδοντιατρικής, Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Φυσικής, Θεολογίας - Μουσουλμανικών Σπουδών.

Πανεπιστήμιο Πατρών: Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Λογοθεραπείας, Φαρμακευτικής, Ιστορίας - Αρχαιολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Ιατρικής, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Μηχανικών Επιστήμης Υλικών, Γεωπονίας, Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών.

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σχολή Επιστημών Υγείας, Σχολή Τεχνολογίας (Τμήματα Ψηφιακών και Ενέργειας), Μηχανολόγων Μηχανικών, Βιομηχανίας Πολιτισμού, Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, Σχολή Θετικών Επιστημών (Λαμία), Σχολή Επιστημών Υγείας, Ιστορίας - Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Φυσιοθεραπείας, Μαθηματικών.

Πανεπιστήμιο Κρήτης: Φυσικής, Επιστήμης Τεχνολογίας και Υλικών, Κοινωνιολογίας.

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Μεσογειακών Σπουδών, Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού, Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.

ΔΠΘ: Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής, Επιστημών Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία, Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Ψηφιακών Συστημάτων, Φυσικοθεραπείας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Νοσηλευτικής.

ΔΙΠΑΕ: Φυσικής, Χημείας, Γεωπονίας, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, Πληροφορικής, Σχολή Μηχανικών (Σίνδος), Σχολή Μηχανικών (Σέρρες), Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Σύλλογος Επιστημών Υγείας.

Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Μηχανολόγων Μηχανικών, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών.

Ιόνιο Πανεπιστήμιο: Πληροφορικής, Ιστορίας, Τεχνών Ηχου και Εικόνας, Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας.

Επίσης, η «Πανσπουδαστική» αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στους Φοιτητικούς Συλλόγους: Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πάντειο, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΑΣΟΕΕ), Φυσικής ΕΚΠΑ, Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ, Ιατρικής ΕΚΠΑ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ, Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών ΠαΔΑ, Χημείας ΑΠΘ, Βιολογίας ΑΠΘ, Φαρμακευτικής ΑΠΘ, Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας ΑΠΘ, Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής ΑΠΘ, Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ, Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ, Πολυτεχνική Σχολή ΔΠΘ, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Παν. Πατρών, Χημείας Παν. Πατρών, Μαθηματικών Παν. Πατρών, Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών Παν. Πατρών, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Παν. Πατρών, Πολιτικών Μηχανικών Παν. Πατρών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Παν. Πατρών, Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Παν. Πατρών, Φυσικής Παν. Πατρών, Ιατρική Παν. Πατρών, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Παν. Ιωαννίνων, Ιστορίας και Αρχαιολογίας Παν. Ιωαννίνων, Αρχιτεκτονικής Παν. Ιωαννίνων, Μαθηματικών Παν. Ιωαννίνων, Γεωπονίας - Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος Παν. Θεσσαλίας, Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης Παν. Κρήτης, Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Παν. Κρήτης, Ψυχολογίας Παν. Κρήτης, Σχολή Επιστημών Υγείας ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Μηχανικών Παν. Πελοποννήσου.


Ο Τύπος για τις φοιτητικές εκλογές

Στη ρότα της προσαρμογής ή της υποβάθμισης του ξεκάθαρου μηνύματος των φοιτητικών εκλογών και εν πολλοίς επανάληψης των κυβερνητικών επιχειρημάτων περί «απαραίτητης» τάχα... «αποκομματικοποίησης», που σιγοντάρει την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να χτυπήσει και μέσω του νόμου - πλαίσιο τους φοιτητικούς συλλόγους, κινήθηκαν οι χτεσινές εφημερίδες. Στην πλειοψηφία τους δεν βρέθηκε ούτε λίγος χώρος στο πρωτοσέλιδο έστω για να πουν ότι έγιναν φοιτητικές εκλογές...

-- Η «Καθημερινή», πιστή στη νοοτροπία υποβάθμισης των συλλογικών διεκδικήσεων και διαδικασιών, που ξεμπρόστιασαν την πολιτική της κυβέρνησης όλα αυτά τα χρόνια, τιτλοφορεί το σχετικό ρεπορτάζ: «Περασμένα μεγαλεία στα αμφιθέατρα». Μεταξύ άλλων φιλοξενεί καταγγελίες της ΔΑΠ κατά της «Πανσπουδαστικής», παρουσιάζοντας την πρωτιά της ΠΚΣ - που αναγνωρίζεται και από άλλες παρατάξεις και φέτος - σαν διελκυστίνδα μεταξύ ΠΚΣ και ΔΑΠ. Βλέπει «χαμηλούς τόνους» και «μικρό ενδιαφέρον των φοιτητών» στη διαδικασία, ενώ φιλοξενεί δήλωση «έμπειρου φοιτητή» ότι «οι μέρες της δόξας έχουν παρέλθει», αφήνοντας τον αναγνώστη με την απορία αν αυτό αποτελεί παραδοχή ότι τέλειωσαν οι «μέρες δόξας» της ΔΑΠ...

-- Με τον τίτλο «Κατηγορίες για νοθεία από τα αποδυτήρια», τα «Νέα» φιλοξενούν ρεπορτάζ από την προχτεσινή μέρα των εκλογών σε κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας. Γίνεται λόγος για «αναιμική έως και αποκαρδιωτική» συμμετοχή των φοιτητών και καταγράφονται τα αποτελέσματα που έδιναν η ΠΚΣ σε 97 συλλόγους και η ΔΑΠ σε μόλις 16 μέχρι τις 11 το βράδυ. Μεταξύ άλλων φιλοξενείται σχόλιο με προβληματισμούς τύπου «με τις εκλογές δεν ασχολήθηκε κανείς, πέρα από εκείνα τα παιδιά που ζουν μέσα σε μία αναχρονιστική φούσκα». Για την Ιστορία, στις φετινές φοιτητικές εκλογές ψήφισαν σχεδόν 58.000 φοιτητές...

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι στο παραπάνω σχόλιο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «θα περίμενε κανείς από τη Νέα Δημοκρατία να κάνει το πρώτο βήμα και να αποσύρει ή να καταργήσει τη ΔΑΠ. Δεν το έκανε. Ε, θα το κάνει η ζωή. Οι φοιτητικές εκλογές με κομματικό πρόσημο θα σβήσουν, θα πνιγούν μέσα σε άδειες κάλπες. Αμήν». Αβίαστα έρχεται στον νου ο νόμος - πλαίσιο της ΝΔ, στον οποίο επιχειρείται ξεκάθαρο χτύπημα των φοιτητικών συλλόγων και των συλλογικών διαδικασιών, με τα αντίστοιχα επιχειρήματα. Η θεσμοθέτηση, στον νόμο - πλαίσιο, της εκπροσώπησης των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των Τμημάτων όχι μέσα από τους θεσμοθετημένους συλλόγους τους, αλλά μέσα από ηλεκτρονικές εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο, σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται. Και πήρε αποστομωτική απάντηση από τους ίδιους τους φοιτητές, καθώς όπου πήγαν να υλοποιηθούν τέτοιες διαδικασίες στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία, με ορισμένα στελέχη της ΔΑΠ να στελεχώνουν τα «ενιαία ψηφοδέλτια» (!) και τους φοιτητές να αρνούνται ακόμα και να μπουν σε εφορευτικές επιτροπές!

-- Για «αυξημένη συμμετοχή στις κάλπες» κάνει λόγο η «Εφημερίδα των Συντακτών», που καταγράφει ότι «τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πρωτιά της Πανσπουδαστικής για δεύτερη χρονιά, αν και η ΔΑΠ θεωρεί νικητή τον εαυτό της». «Παρά τη διάσπαση της ΕΑΑΚ τα αριστερά σχήματα εμφανίζονται φέτος ενισχυμένα, ενώ αξιοπρεπή ποσοστά, κοντά στο 2,5%, συγκεντρώνει το Δίκτυο Αριστερών Προοδευτικών Φοιτητών, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνει μεταξύ άλλων.

-- Τέλος, καμία αναφορά δεν γίνεται στις φοιτητικές εκλογές από την έντυπη «Αυγή» που κυκλοφόρησε χτες... Για την Ιστορία, το «Δίκτυο» του ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε το 2,6% των ψήφων. Ισως γι' αυτό επιχειρεί να το ρίξει στο... τσάμικο στην ηλεκτρονική σελίδα η «Αυγή», όπου σημειώνεται ότι «για μια ακόμη χρονιά οι φοιτητικές εκλογές επιβεβαίωσαν την κυριαρχία και ενίσχυση των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων, με τα αποτελέσματα να δείχνουν προάγγελος όσων θα ακολουθήσουν στις εθνικές εκλογές. Η Πανσπουδαστική κυριάρχησε, αφήνοντας ξανά τη ΔΑΠ στη δεύτερη θέση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ