ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
Σελ. /48
Oπως πάντα θα ψηφίσουμε με περηφάνια το Κόμμα μας

Κοινή δήλωση του Γιώργου Λαμπράκη, συνταξιούχου ΟΤΑ και αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ, και του Γρηγόρη Λαμπράκη, καθηγητή Φυσικής Αγωγής, προπονητή μπάσκετ

Στις εκλογές στις 21 Μάη, ο λαός μας μπροστά στις κάλπες θα έχει δύο επιλογές:

Να επιλέξει όλους αυτούς τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων, που τα προηγούμενα χρόνια ψήφισαν μνημόνια, αντιλαϊκούς νόμους, υπέρ της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και βρέθηκαν απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα. Είναι σίγουρο πως μετά τις εκλογές είτε με αυτοδυναμία, είτε με συνεργασία των όποιων αστικών κομμάτων θα συνεχίσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.

Η άλλη επιλογή είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ που έναν αιώνα τώρα με αμέτρητες θυσίες και αγώνες βρίσκεται στην πρωτοπορία.

Για μια Ελλάδα έξω από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΝΑΤΟ, ΕΕ με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του. Για δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Αθλητισμό, για δουλειά με δικαιώματα για όλα όσα η επιστήμη και η τεχνολογία τον 21ο αιώνα μάς προσφέρει, να τα απολαύσουν οι άνθρωποι του μόχθου.

Εμείς όπως πάντα θα ψηφίσουμε με περηφάνια το Κόμμα μας, δίνοντας τη μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη του πατέρα και παππού Γρηγόρη Λαμπράκη, που την επομένη των εκλογών 22 Μάη συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη δολοφονία του.

Ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρός ο λαός πιο δυνατό λαϊκό - εργατικό κίνημα για να αποκρούσουμε τα χειρότερα και να ανοίξει ο δρόμος της προοπτικής για έναν κόσμο του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Οχι άλλη διάψευση των ελπίδων μας

Δήλωση του Μιλτιάδη Κλωνιζάκη, υποψήφιου βουλευτή Χανίων του ΚΚΕ

Οι επικείμενες εκλογές, με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν, καθιστούν αναγκαία τη στήριξη και τη συμπόρευση με τη δύναμη εκείνη που θα αποτελέσει τον βασικό πυλώνα των αγώνων του επόμενου διαστήματος. Τη δύναμη εκείνη που δεν θα προδώσει αλλά ούτε και θα ανταλλάξει την ψήφο μας με κυβερνητικές θέσεις. Τη δύναμη εκείνη που είναι ικανή να αποτελέσει το μεγάλο κοινωνικό ανάχωμα ενάντια στις πολιτικές που αποτελούν ταφόπλακα στις ελπίδες και τις προσδοκίες μας. Η δύναμη αυτή δεν είναι άλλη από το ΚΚΕ.

Οσοι προερχόμαστε από τον χώρο της κεντροαριστεράς είδαμε πολλές φορές, σε διάφορες φάσεις της Ιστορίας, τις ελπίδες μας να διαψεύδονται, με πιο χαρακτηριστική την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τον ΣΥΡΙΖΑ, που ενώ κέρδισε τις εκλογές με το σύνθημα της κατάργησης των μνημονίων, με έναν νόμο και ένα άρθρο, έφερε το 3ο μνημόνιο και με την πολιτική που εφάρμοσε γονάτισε την κοινωνία. Τον ΣΥΡΙΖΑ που μέσα σε ένα βράδυ έκανε το ΟΧΙ ΝΑΙ και γκρέμισε τις ελπίδες μας.

Η συσσωρευμένη εμπειρία των τελευταίων χρόνων πρέπει να αποτελεί για μας οδηγό για τις όποιες επιλογές μας. Ζήσαμε την τετραετία 2015 - 2019 με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ζούμε την τετραετία 2019 - 2023 τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τις πολιτικές που εφαρμόζει, στηριγμένη πάντα στις κατευθύνσεις του 3ου μνημονίου που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε, που οδηγεί μεγάλα στρώματα της κοινωνίας σε αδιέξοδο.

Απέναντι στα όποια διλήμματα που κάποιοι θα βάλουν, οφείλουμε να κρίνουμε από τη ζωή μας, από το 2010 μέχρι σήμερα. Να κρίνουμε με τρία πράγματα. Πρώτον: Ποιος μας έφτασε μέχρι εδώ. Δεύτερον: Να κρίνουμε με αυτά που έχουμε δει, ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική. Τρίτον: Να κρίνουμε ποιο κόμμα όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις δυσκολίες, ήταν όρθιο, συμπαραστάθηκε δίπλα μας σε όλα τα προβλήματα και πετύχαμε έστω και κάποιες «ανάσες».

Την επόμενη μέρα τι θέλουμε; Μια ισχυρή κυβέρνηση που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική ή ένα ισχυρό ΚΚΕ που θα είναι στην πρώτη γραμμή και να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση; Αν ο κόσμος ακούσει τη λογική και την καρδιά του, μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι για τις εκλογές.

Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν

Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης

Οι συνταξιούχοι πηγαίνοντας προς τις κάλπες δεν πρέπει να ξεχνούν ποια κόμματα με τις μνημονιακές πολιτικές τους από το 2010 μέχρι και σήμερα κάνουν μαύρη τη ζωή τους.

Τεράστια είναι τα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα η ελληνική κοινωνία και ειδικότερα τα 2,5 εκατ. συνταξιούχοι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια στα βασικά είδη διατροφής, στην Ενέργεια και στα καύσιμα, που ροκανίζουν τις συντάξεις μας από το πρώτο δεκαήμερο του μήνα! Επιπλέον, αντιμετωπίζουμε την έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία. Την έλλειψη φαρμάκων και κρεβατιών με αναμονή έως και 9 μήνες για εισαγωγή σε κλινική. Τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας! Και όμως, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μη δώσει λύσεις, να μη βοηθήσει οικονομικά τους συνταξιούχους, ούτε τώρα που εξαθλιώνονται.

Μετά από 13 χρόνια συνεχούς φτωχοποίησης των συνταξιούχων με πάνω από 120 δισ. απώλειες, φτάσαμε στο 2023, όπου ενόψει των εκλογών η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτούν ποιος θα δώσει τα περισσότερα, ενώ είναι φανερό ότι τα αιτήματα των συνταξιούχων δεν χωρούν στις πολιτικές τους, οι οποίες θα συνεχιστούν και θα συνεχίσουν να οδηγούν στην περαιτέρω φτωχοποίηση τους συνταξιούχους.

Για όλους αυτούς τους λόγους απευθύνω κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους συνταξιούχους να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες της παραπληροφόρησης και της τρομοκρατίας και με την ψήφο τους να στείλουν πιο δυνατό το ΚΚΕ στη Βουλή!

Οι χιλιάδες φωνές διαμαρτυρίας να γίνουν ψήφοι συστράτευσης με το ΚΚΕ για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

ΚΚΕ, με το συναίσθημα και το μυαλό

Γιάννης Μακριδάκης, συγγραφέας, αγρότης

Οταν ήμουν νεότερος, ψήφιζα ΚΚΕ μόνο με το συναίσθημα, τα τελευταία χρόνια ψηφίζω ΚΚΕ και με το μυαλό, επειδή θεωρώ ότι η πηγή όλων των δεινών που βιώνει η ανθρωπότητα και το οικοσύστημα είναι ο καπιταλισμός. Δεν χρειαζόμαστε εναλλακτικούς διαχειριστές, αλλά σταθερό αντικαπιταλιστικό λόγο και πολιτική.

Για να βάλουν οι νέοι άνθρωποι τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις

Αννα Λάζου, επίκουρη καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ

Οι φοιτητές και νεότεροι συνεργάτες μου με προσκάλεσαν να γράψω σε λίγες γραμμές τις σκέψεις μου για τη στήριξη του ΚΚΕ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Πολλά τα επιχειρήματα και αλλεπάλληλες οι σκέψεις που έχουν εκτεθεί και σε δοκίμια κι ερευνητικές μελέτες μου για τις μαρξιστικές ανθρωπιστικές αξίες και την κοντά δύο αιώνων προσφορά συνειδητών αγώνων για τη χειραφέτηση του εργαζόμενου λαού και το καλό του κόσμου μετά το Κομμουνιστικό Μανιφέστο το 1848. Με αφετηρία τη Γαλλική Επανάσταση και τον Διαφωτισμό σε διάλογο με επιστημονικές θεωρίες της εποχής τους για τη γνώση και την κοινωνία, οι Marx - Engels επεξεργάστηκαν και δημιούργησαν μια θεωρία - εργαλείο για την πάλη της εργατικής τάξης και την ανάληψη της ευθύνης από τον λαό για επικράτηση κοινωνικής δικαιοσύνης.

Μέχρι σήμερα οι κοσμοϊστορικές συνθήκες εξελίχθηκαν ραγδαία και στον τόπο μας με αγώνες του λαού, κατακτήσεις με θυσίες, με τον εξανδραποδισμό του έμψυχου δυναμικού της χώρας μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, ανατροπές και πισωγυρίσματα τις τελευταίες δεκαετίες των ευρωπαϊκών μνημονίων, την πανδημική και περιβαλλοντική κρίση που έχουν ολοφάνερες αιτίες στην παντοκρατορία του ιδιωτικού κέρδους στο καπιταλιστικό σύστημα. Το ΚΚΕ με τις διαδικασίες που ακολουθεί στην πολιτική του οργάνωση και στους κοινωνικούς αγώνες που αναλαμβάνει, με μια διεθνώς αναγνωρισμένη αξιοπρέπεια, στάθηκε όρθιο απέναντι στα κύματα αντεργατικών και αντιλαϊκών μέτρων των πρόσφατων κυβερνήσεων μέχρι σήμερα.

Για να εξειδικεύσω στον ακαδημαϊκό χώρο που υπηρετώ πολλά χρόνια, η πρόσφατη διαρκής υποτίμηση της έρευνας στις ανθρωπιστικές επιστήμες, η οικονομική δυσπραγία, οι προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που κατακερματίζουν τον ενιαίο χαρακτήρα θεωρίας και πράξης, περιορίζουν το διδακτικό περιεχόμενο, στραγγαλίζουν την έρευνα, επιβάλλουν πιέσεις στους διδάσκοντες, ακυρώνοντας στην πραγματικότητα τους νέους ερευνητές και υποβαθμίζουν το περιεχόμενο διδασκαλίας και το συνδημιουργικό ρόλο των φοιτητών. Οι παθογένειες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν θα λυθούν με νομοθεσία που επικαλείται κατ' όνομα μόνο τον εκδημοκρατισμό τους, ενώ στην πράξη ακολουθούνται άλλες τακτικές που αποβλέπουν στην ισοτίμηση ΑΕΙ και ιδιωτικών κολεγίων, την κυριαρχία ιδιωτικής επιχειρηματικής λογικής στα ΑΕΙ, την κατάργηση του ασύλου με την είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Δημοκρατικό μπορεί να είναι ένα πανεπιστήμιο όπου τις αποφάσεις θα παίρνουν οι διδάσκοντες, οι ερευνητές και οι φοιτητές του σε δημιουργικό διάλογο. Που με την έρευνα και τη διδασκαλία του θα προσφέρει στην κοινωνία, ιεραρχώντας με βάση τις αντικειμενικές κοινωνικές ανάγκες των πολλών και όχι με γνώμονα την κερδοφορία των λίγων.

Ψηφίζω και στηρίζω το ΚΚΕ για πολλούς λόγους. Γιατί με το δυνάμωμά του με την ψήφο μας μπορεί να κριθεί η ουσιαστική αλλαγή στον πολιτισμό, στην έρευνα και στην εργασία! Για να δοθεί πραγματικά η ευκαιρία οι νέοι άνθρωποι - που σήμερα αποπροσανατολιστικά αποκλείονται από το δικαίωμα στη δημιουργική ζωή, στην υγεία και στη γνώση - να βάλουν τη σφραγίδα τους στις εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ