ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2023 - Κυριακή 14 Μάη 2023
Σελ. /48
Τώρα ΚΚΕ, γιατί για τα παιδιά μας θέλουμε το καλύτερο

Στην τελική ευθεία μπροστά στις εκλογές της 21ης Μάη το ΚΚΕ απευθύνεται με ειδική ανακοίνωση στους γονείς καλώντας τους να κάνουν κριτήριο ψήφου την πείρα τους και να το ενισχύσουν.

Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα καλά με γονείς μπροστά στις εκλογές ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με την Ελίνα Χαιρικάκη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.

-- Γιατί ιδιαίτερη, ξεχωριστή ανακοίνωση απευθυνόμενη σε γονείς;

-- Οταν μιλάμε για γονείς με παιδιά σε σχολεία, μιλάμε για εργαζόμενους που έχουν έντονα βιώματα από τα τελευταία 15 χρόνια. Εχουν γνωρίσει όλες τις κυβερνήσεις, διαφόρων συνδυασμών και αποχρώσεων. Εχουν δοκιμάσει τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και βιώνουν τις συνέπειες της πολιτικής τους καθημερινά στη ζωή τους. Εχουν υποστεί τις συνέπειες κομμάτων μιας χρήσης (Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΛΑ.Ο.Σ. κ.λπ.) που κάνουν βέβαια πρώτα τη δουλειά τους (συμμετείχαν ακόμα και σε κυβερνήσεις) και μετά σε μια μέρα εξαφανίζονται για να δώσουν τη θέση τους στους επόμενους (ΜέΡΑ25, Ελληνική Λύση) που θα παίξουν αντίστοιχο ρόλο στη στήριξη του συστήματος.

Είναι, λοιπόν, εργαζόμενοι που έχουν πείρα. Πολλοί από αυτούς σε προηγούμενες εκλογές έκαναν άλλες επιλογές και σήμερα συζητούν και λένε «όλοι τα ίδια είναι», «κανένας τους δεν θα κοιτάξει εμάς» κ.τ.λ. Αλλά εδώ δεν τσουβαλιάζουν το ΚΚΕ. Εχουν βγάλει συμπεράσματα στην πράξη για το πώς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ αλληλοδιαδέχονται στις κυβερνήσεις και ο ένας συνεχίζει το «έργο» του προηγούμενου, αφού συμφωνούν μεταξύ τους στα βασικά. Βλέπουν, καταλαβαίνουν πως το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα δικά τους συμφέροντα, αλλά ακόμη ίσως διστάζουν να το ακολουθήσουν. Πολλοί παραμένουν αναποφάσιστοι, ταλαντεύονται. Επομένως, μέχρι τελευταία στιγμή η συζήτηση, το κάλεσμα ενίσχυσης του ΚΚΕ έχει σημασία και αξία να ακούγεται και να δυναμώνει.

Και βέβαια είναι γονείς που έχουν γνωρίσει, έχουν συνεργαστεί με τους κομμουνιστές στα σχολεία των παιδιών τους, στους συλλόγους γονέων. Παρά τις όποιες διαφωνίες ή επιφυλάξεις, που θα συνεχίσουμε να συζητάμε και μετά τις εκλογές, ένα είναι το σίγουρο: Πως οι δεκάδες χιλιάδες γονείς που εμπιστεύονται και στηρίζουν τους κομμουνιστές στους συλλόγους, στις ενώσεις και τις ομοσπονδίες των γονέων αναγνωρίζουν την αγωνιστική και διεκδικητική μας στάση. Συμφωνούν με τη στάση μας να απαιτούμε για τα σχολεία των παιδιών μας αυτά που έχουν ανάγκη και να μη δεχόμαστε να βάζουμε ξανά και ξανά το χέρι στην τσέπη, παλεύοντας συνεχώς για το καλύτερο για τα παιδιά μας. Ξέρουν ότι αναδεικνύουμε κάθε πρόβλημα που απασχολεί τον γονιό και αφορά τη ζωή της οικογένειάς μας. Εμπνέονται από την ολοκληρωμένη μας θέση και τις επεξεργασίες μας για το περιεχόμενο του σχολείου και της μόρφωσης των παιδιών μας.

Τους καλούμε, λοιπόν, να κάνουν ένα ακόμη βήμα και να στηρίξουν - πολλοί για πρώτη φορά - τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και στις βουλευτικές εκλογές.

-- Η ανακοίνωση ξεκινά με ένα πρωτότυπο κόμικ, «Στον δρόμο προς τις κάλπες». Εικόνες που περιγράφουν πολλά;

-- Μέσα και από το κόμικ περιγράφουμε το κριτήριο με το οποίο καλούμε τους γονείς κι όλους τους εργαζόμενους να σκεφτούν και να αποφασίσουν πηγαίνοντας στην κάλπη. Να σκεφτούν δηλαδή με κριτήριο τις ζωές των παιδιών τους, τη ζωή της οικογένειάς τους. Τι σχέση έχει το σχολείο που πηγαίνουν κάθε μέρα τα παιδιά μας με το σχολείο που θα μπορούσαμε να έχουμε σήμερα με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας; Οι οργανώσεις των γονιών έχουμε καταγγείλει με πολλούς τρόπους πως τα σχολεία εκπέμπουν SOS. Δεν ξεχνάμε τι έγινε με τα σχολεία μέσα στην πανδημία όπου δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο παρά μόνο όσα φορτωθήκαμε εμείς και τα παιδιά μας (μάσκες, τεστ κ.τ.λ.). Να αναλογιστούμε, λοιπόν, ποιοι έβγαιναν και τότε μπροστά υπερασπιζόμενοι το σχολείο ως τον φυσικό χώρο των παιδιών φωνάζοντας πως και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή και ποιοι έσπερναν τον φόβο και τον συμβιβασμό λέγοντας ότι «θα λογαριαστούμε μετά...».

Η κατάσταση της Εκπαίδευσης και των σχολείων σήμερα είναι αποτέλεσμα διαχρονικών επιλογών με ευθύνες που βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων πολλών χρόνων. Η ταύτιση στα «κρίσιμα» και στην Παιδεία βγάζει μάτι. Να αναφέρω ένα παράδειγμα μιας και μας χωρίζουν λίγες μόνο μέρες από την έναρξη των εξετάσεων: Και οι δύο κράτησαν ένα Λύκειο - εξεταστική αρένα, όπου τα φροντιστήρια κυριαρχούν. Η ΝΔ θέσπισε επιπλέον την Τράπεζα Θεμάτων και την ΕΒΕ, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε, σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν, τον εξοβελισμό της Γενικής Παιδείας από το Λύκειο. Μαζί πετσόκοψαν τα μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας. Γιατί λίγες μέρες πριν από τις εκλογές πολλά ακούγονται, αλλά εμείς ξέρουμε ότι χρειάζεται να κρατάμε μικρό καλάθι...

Το πρόσφατο έγκλημα στα Τέμπη και οι μεγάλες κινητοποιήσεις που προκάλεσε με σημαντικό ρόλο των μαθητών και των φοιτητών, των παιδιών μας, βοήθησαν να ακουστεί δυνατά ένα σύνθημα: «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Αυτό αποτυπώνουμε και στο κόμικ της ανακοίνωσης. Υπάρχουν, από τη μία, τα αφεντικά, βιομήχανοι, επιχειρηματίες, εφοπλιστές, τραπεζίτες και ο τεράστιος πλούτος που συγκεντρώνουν από τη δική μας δουλειά και, από την άλλη, εμείς που ζούμε μέσα στο άγχος, χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες μας. Αφού, λοιπόν, τις ζωές μας τις χωρίζει άβυσσος που δεν γεφυρώνεται, δεν γίνεται και στην κάλπη να κάνουμε όμοιες επιλογές.

-- Αρκετοί γονείς έχουν και παιδιά που φέτος θα πάνε για πρώτη φορά στην κάλπη...

-- Πράγματι, υπάρχουν και πολλοί μαθητές (Β' και Γ' Λυκείου) που ψηφίζουν. Εχει μεγάλη σημασία να μιλήσουμε με αυτά τα παιδιά. Μας γνωρίζουν. Συζητήσαμε μαζί τους για τα προβλήματα των σχολείων. Ημασταν δίπλα στις αγωνίες τους και τις ανησυχίες τους. Στηρίξαμε τους μεγάλους αγώνες που έκαναν, σταθήκαμε ασπίδα σε κάθε προσπάθεια καταστολής της κυβέρνησης. Υπερασπιστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις το δικαίωμα της νεολαίας να διεκδικεί το σχολείο και το μέλλον που δικαιούται.

Τώρα χρειάζεται να ανοίξουμε τη συζήτηση μαζί τους για το τι πρέπει να γίνει σήμερα. Οτι το ζητούμενο είναι να δυναμώσει ο αγώνας για τη ζωή που τους αξίζει και όχι να τσαλακωθούν τα όνειρά τους στις «αντοχές» της οικονομίας. Οτι το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» πρέπει να πάρει σάρκα και οστά και στις εκλογές του Μάη, δυναμώνοντας τη φωνή αγώνα και διεκδίκησης. Γιατί κριτήριο πρέπει να είναι η ζωή που αξίζει σε κάθε νέο άνθρωπο που έχει όνειρα για τη ζωή του. Επομένως, όπως λέει και το σύνθημα της ΚΝΕ, «Πρώτη ψήφος στα σχολεία, κόκκινη με φασαρία»!


Τώρα ΚΚΕ, γιατί για τα παιδιά μας θέλουμε το καλύτερο!

Ψηφίζουμε ΚΚΕ γιατί θέλουμε να ζούμε όπως αρμόζει στο 2023 στη δουλειά, στο σχολείο, στο σπίτι, παντού.

Γιατί διεκδικούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας.

Γιατί υπάρχουν οι δυνατότητες να έχουν τα παιδιά μας πραγματικά δωρεάν ολόπλευρη μόρφωση, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας. Να χαίρονται τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, το παιχνίδι. Να έχουν όμορφα και σύγχρονα σχολεία από τον παιδικό σταθμό μέχρι το πανεπιστήμιο. Να έχουν όλα τα εφόδια για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι!

Τίποτα από αυτά δεν είναι πολυτέλεια. Γιατί πλούτος υπάρχει. Τον δημιουργούμε εμείς. Ομως τον χαίρονται λίγοι.

Γιατί θέλουμε και με την ψήφο μας να καταδικάσουμε όλα τα κόμματα που διαχρονικά κυβέρνησαν και ευθύνονται για τη ζωή μας σήμερα. Γιατί παρά τις διαφορές τους, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ (κι άλλοι που αλλάζουν κόμματα και συνεργασίες σαν τα μπλουζάκια) συμφωνούν κι έχουν στηρίξει ο ένας τον άλλον στα μεγάλα. Τσακώνονται για το ποιος και όχι για το πώς θα κυβερνήσει...

Γιατί περισσότεροι βουλευτές του ΚΚΕ σημαίνει περισσότερη δύναμη για να ακούγονται η φωνή και τα προβλήματά μας, μεγαλύτερη δύναμη στους αγώνες για το δίκιο μέσα κι έξω από τη Βουλή.

Γιατί τους κομμουνιστές τους ξέρεις και τους εμπιστεύεσαι στη δουλειά σου και το σωματείο σου, στο σχολείο των παιδιών σου και στον Σύλλογο Γονέων, στη γειτονιά.

Καθημερινά για τα παιδιά μας σκεφτόμαστε και παλεύουμε για το μεγαλύτερο καλό που θα κάνουμε κι όχι τη ζημιά που θα επιλέξουμε. Με τον ίδιο τρόπο ψηφίζουμε: αγωνιστικά, μαχητικά, αισιόδοξα!

Δεν «πάμε κι όπου βγει»!

Ανοίγουμε τον δρόμο της ανατροπής!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ