ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση η 3η Συμφωνία (της Πρωτομαγιάς) του Σοστακόβιτς

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζει σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση την 3η Συμφωνία (της Πρωτομαγιάς) του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, την Πέμπτη 25 Μάη στο Θέατρο «Ολύμπια» (Ακαδημίας 59), σε μουσική διεύθυνση Βύρωνα Φιδετζή.

Συμμετέχει η Χορωδία του δήμου Αθηναίων υπό τη διδασκαλία του Σταύρου Μπερή.

Ο Σοστακόβιτς έγραψε την 3η Συμφωνία το 1929 και την παρουσίασε το 1930. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λένινγκραντ και την Ακαδημαϊκή Χορωδία, στην επέτειο του θανάτου του Λένιν. Η ποίηση στο φινάλε της Συμφωνίας είναι του Σεμιόν Κιρσάνοφ.

Οπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης: «Στην 3η Συμφωνία προσπάθησα απλώς να μεταδώσω τη γενική ατμόσφαιρα του γιορτασμού της Μέρας της Παγκόσμιας Εργατιάς. Θέλησα να απεικονίσω την ειρηνική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το στοιχείο του αγώνα, της ενεργητικότητας και της αδιάκοπης δουλειάς διαπερνά όλη τη Συμφωνία σαν μια κόκκινη κλωστή».

Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνουν το «Ποιμενικό του καλοκαιριού» του Α. Χόνεγκερ και τρεις μικροί λυρικοί κύκλοι ελληνικών τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα των Μ. Ραβέλ, Κ. Ντβόρακ και Κ. Σφακιανάκη, με σολίστ την Αρτεμη Μπόγρη.

Προπώληση εισιτηρίων: ticketservises.gr

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με το Σωματείο Εργαζομένων Μουσείου Ακρόπολης

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, την Βέτα Πανουτσάκου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και υποψήφια βουλευτή Α' Αθήνας του ΚΚΕ, και την Νίκη Κυριαζή, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του Κόμματος, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Θεοφάνη Χάρχαρο, πρόεδρο, και την Ευγενία Χανδρινού, αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Μουσείο, αλλά και τις διεκδικήσεις τους. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκαν στον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Πολιτισμού που μετατρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας σε ΝΠΔΔ και τα αποκόπτει από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, στην ανάγκη στελέχωσης του Μουσείου Ακρόπολης με μόνιμο προσωπικό και υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κ.λπ.

Από την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επεσήμανε τη στήριξη του Κόμματος στις διεκδικήσεις των εργαζομένων του Μουσείου της Ακρόπολης, συνολικά στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι του χώρου της πολιτιστικής κληρονομιάς. Οπως τονίστηκε, τα σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του Μουσείου της Ακρόπολης συνδέονται συνολικά με την πολιτική που εφαρμόζεται τόσο στον τομέα του πολιτισμού όσο και στην οικονομία, με τις συνθήκες και τους όρους εργασίας.

Υπογραμμίστηκε επίσης η ανάγκη να μεταφερθεί ακόμα πιο πλατιά η πείρα από την κατάσταση που επικρατεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς ενδιαφέρει και απασχολεί όλους τους εργαζόμενους των αντίστοιχων χώρων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά και όλους όσοι επισκέπτονται μουσεία και επηρεάζονται από τη μουσειακή πολιτική που εφαρμόζεται.

Ανοιξε η έκθεση του ΕΕΤΕ

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή τα εγκαίνια της μεγάλης ομαδικής έκθεσης σύγχρονου έργου του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ), με τίτλο «1922 - 2022 Εξοδος - Διέξοδος», στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (Λένορμαν 218), η οποία θα είναι επισκέψιμη έως τις 15 Ιούνη.

Στη μεγάλη έκθεση του ΕΕΤΕ, που ετοιμάζεται από το περσινό καλοκαίρι, συμμετέχουν 372 καλλιτέχνες, με έργα από όλα τα είδη των εικαστικών τεχνών, ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, εγκαταστάσεις, βίντεο, performance. Στο επίκεντρο βρίσκονται ο άνθρωπος, η καταγραφή των σκληρών βιωμάτων των προσφύγων, η καταγγελία της απανθρωπιάς του πολέμου και της καταστροφής. Η έκθεση επιχειρεί να προβληματίσει, συνομιλεί ζωντανά με το κοινό, αναδεικνύει πώς μέσα από την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα των λαών ανθίζει η ελπίδα.

Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν κλήθηκαν να μελετήσουν τα ιστορικά γεγονότα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας που οδήγησαν στην Καταστροφή, να αναδείξουν τις τραγικές ιστορίες των πάνω από 1,5 εκατομμυρίων Ελλήνων, Αρμένιων και Τούρκων προσφύγων, τις περιπέτειες στους τόπους εγκατάστασης. Ακόμη, να θίξουν σύγχρονες πλευρές του πολέμου, του ξεριζωμού και της προσφυγιάς, να αναρωτηθούν για τις αιτίες της μεγαλύτερης μάστιγας στην Ιστορία, που οι άνθρωποι την προκαλούν και οι άνθρωποι μπορούν να την εξαφανίσουν.

Στα εγκαίνια έδωσαν το «παρών» οι υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΚΕ, Ηλίας Σιώρας, στην Α' Αθήνας και η Κέλλυ Παπαϊωάννου, στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Για οργανωμένες επισκέψεις και ξεναγήσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΕΕΤΕ, στο τηλ. 210.3300.016 και στο e-mail: chafartg@otenet.gr

Για την είσοδο στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Εφυγε» από τη ζωή ο Γιάννης Βογιατζής

Πέθανε το πρωί της Δευτέρας, σε ηλικία 89 ετών, ο τραγουδιστής Γιάννης Βογιατζής. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Γεννήθηκε στις 20 Δεκέμβρη 1934 και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το τραγούδι από τις βραδιές ταλέντων του Ζοζέφ Κορίνθιου.

Στη μακρόχρονη διαδρομή του «έντυσε» με τη φωνή του πολλές ελληνικές ταινίες, πρωταγωνιστώντας μάλιστα και σε κάποιες από αυτές. Βραβεύτηκε δύο φορές με το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, το 1963 με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» (των Κώστα Κλάββα και Αλέξη Αλεξόπουλου) και το 1970 με το τραγούδι «Αδέρφια μου αλήτες πουλιά» (των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου).

Ο Γιάννης Βογιατζής συνεργάστηκε με όλους τους γνωστούς δημιουργούς του «ελαφρού» τραγουδιού. Εχει ερμηνεύσει τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Μίμη Πλέσσα, Γιώργου Μουζάκη, Γιώργου Θεοδοσιάδη, Κώστα Καπνίση κ.ά. Εκανε πολύ μεγάλες επιτυχίες με τραγούδια όπως «Ενας ουρανός μ' αστέρια», «Η πρώτη μας νύχτα», «Σου το 'πα μια», «Σ' αγαπώ σε όλες τις γλώσσες», «Νύχτα καλοκαιριού», «Θέλω κοντά σου να μείνω» κ.ά.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Μεγάλη ανταπόκριση στην έκθεση ζωγραφικής

Μεγάλη ανταπόκριση είχε η εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Χαλανδρίου, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων του 12ου Δημοτικού Σχολείου Χαλανδρίου, με θέμα «Ο πόλεμος μέσα από τα μάτια των παιδιών».

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 636 έργα από 12 συνολικά σχολεία, 8 Δημοτικά, 3 Γυμνάσια και 1 Λύκειο, ατομικής και ομαδικής ζωγραφικής, χειροτεχνίες και συνθέσεις εκπληκτικής έμπνευσης και ωριμότητας.

Οι τοίχοι της μεγάλης αίθουσας τελετών του σχολείου μετά βίας χώρεσαν τα έργα των μαθητών, που τα δημιούργησαν με τη συνεργασία εκπαιδευτικών των σχολείων τους. Ηρθαν με τους γονείς και πολλούς από τους δασκάλους τους, για να τα θαυμάσουν, δηλώνοντας και με αυτόν τον τρόπο αυτό που ζωγράφισαν: «Οχι στον πόλεμο των ισχυρών του πλούτου και τους εξοπλισμούς. Ειρήνη σε όλο τον κόσμο». Με περηφάνια οι μαθητές φωτογραφίζονταν δίπλα στα έργα τους και πήραν τα αναμνηστικά της συμμετοχής τους.

Οι επισκέπτες παρακολούθησαν την εκδήλωση που περιλάμβανε χαιρετισμό της Επιτροπής Ειρήνης Χαλανδρίου, απαγγελία του ποιήματος «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου και ζωντανό μουσικό πρόγραμμα από τον κιθαρίστα Νίκο Σπέγγο με αντιπολεμικά τραγούδια.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
Εκθεση ζωγραφικής με θέμα «Φύλακες της μνήμης - Squardi de memoria»

Αύριο, Τετάρτη, τα εγκαίνια στα Παλαιά Σφαγεία

Τα εγκαίνια της καλλιτεχνικής έκθεσης «Φύλακες της μνήμης - Squardide memoria», με έργα του ζωγράφου Georgesde Canino, θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στα Παλαιά Σφαγεία, από κοινού με το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου, ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Πατρέων.

Πρόκειται για τη συνέχεια της προσπάθειας που καταβάλλει για την ενίσχυση των συνεργασιών με εκπαιδευτικές κοινότητες από την Ελλάδα και άλλες χώρες, στον τομέα των εικαστικών δράσεων, ενώ με αφορμή την έκθεση αντιπροσωπεία από την Ιταλία θα συναντηθεί αύριο στις 10 π.μ. με τον δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, και στη συνέχεια, θα ξεναγηθεί στο ιστορικό καταφύγιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Η έκθεση είναι ενταγμένη στο κοινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου με το σχολείο Istituto diistruzione Superiore "Largo Brodolini" της Ρώμης με θέμα την ιστορική μνήμη, την αντίσταση και το ολοκαύτωμα», τονίζεται από τον Οργανισμό.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι μετά την εκδήλωση 20 έργα του George de Canino θα χαριστούν στον Πολιτιστικό Οργανισμό, συγκεκριμένα, καμβάδες ζωγραφισμένοι με μεικτή τεχνική και κολάζ των οποίων τα θέματα αφηγούνται τα «Sguardi di Memoria» (Βλέμματα Μνήμης) που σχετίζονται με την περιοχή.

Η έκθεση οργανώνεται, τέλος, με την υποστήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Πατρέων - Καρναβάλι Πάτρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ