ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάη 2023
Σελ. /28
Στον Πειραιά πέφτει η αυλαία των προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΚΚΕ

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα την Παρασκευή 19 Μάη στην πλατεία Κοραή

Από σύσκεψη νεολαίας στο εκλογικό περίπτερο του Κόμματος στον Πειραιά
Από σύσκεψη νεολαίας στο εκλογικό περίπτερο του Κόμματος στον Πειραιά
Στον Πειραιά, τη γενέθλια πόλη του ΚΚΕ, θα κλείσει την Παρασκευή 19 Μάη το πρόγραμμα των μαζικών προεκλογικών συγκεντρώσεων του Κόμματος. Στις 8.30 μ.μ. στην πλ. Κοραή θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Βασίλης Γκιτάκος, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α' Πειραιά, και ο Ανέστης Τσουκαράκης, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στη Β' Πειραιά.

Οι Οργανώσεις Πειραιά του ΚΚΕ και της ΚΝΕ βρίσκονται στο πόδι προετοιμάζοντας τη μεγάλη συγκέντρωση και στοχεύοντας να είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχει γίνει στην πόλη τα τελευταία χρόνια. Φιλοδοξούν η μαζικότητα και ο παλμός αυτής της συγκέντρωσης, που θα γίνει στη λήξη της προεκλογικής περιόδου, να δώσουν μήνυμα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ στη μάχη της κάλπης την ερχόμενη Κυριακή.

Ετσι, απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στον λαό και τη νεολαία της περιοχής, στους εργαζόμενους στο λιμάνι, σε άλλους μεγάλους χώρους και ευρύτερα. Προπαγανδίζουν το μεγάλο ραντεβού με όλους τους τρόπους σε συνοικίες και γειτονιές, στολίζοντας κόμβους και εμπορικούς δρόμους, με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις, με συσκέψεις νεολαίας στα εκλογικά περίπτερα.

Οχι στη φίμωση του ΚΚΕ!

«Η δημοτική αρχή Πειραιά, με εντολή του δημάρχου κ. Μώραλη και του αντιδημάρχου Καθαριότητας, κ. Ρέππα, προχωρά στο "ξήλωμα" των πανό και των χαρτονιών που καλούν στην κεντρική συγκέντρωση του ΚΚΕ», καταγγέλλει η ΤΕ Πειραιά.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Είναι τόσο μεγάλος ο "ζήλος" της δημοτικής αρχής για τα χαρτόνια και τα πανό του ΚΚΕ - που αντικειμενικά δεν προκαλούν ρύπανση και θα μπορούσαν να αφαιρεθούν με το τέλος της προεκλογικής περιόδου - καθώς ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε γειτονιές του Πειραιά, την ίδια στιγμή επιβάλλουν σε εργαζόμενους συμβασιούχους του τομέα καθαριότητας να "μη μείνει τίποτα όρθιο", σπαταλώντας δυνάμεις καθημερινά σε αυτό το "καθήκον" και στερώντας από τον λαό του Πειραιά την επίλυση άλλων επειγόντων και ζωτικών προβλημάτων.

Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να φιμώσουν τη φωνή του ΚΚΕ και μια από τις λίγες διεξόδους που δίνονται για να προπαγανδίσει τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που παίρνει, ιδιαίτερα εν μέσω προεκλογικής περιόδου!» σημειώνει και καλεί τον λαό του Πειραιά σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ. στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει η Μαρία Φραγκοπούλου, υποψήφια βουλευτής Λασιθίου.

-- Στις 9 μ.μ. στη Ζάκυνθο, στην πλατεία Αγίου Μάρκου. Θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 7.30 μ.μ. στην Κέρκυρα, στον πεζόδρομο Γ. Θεοτόκη (Πόρτα Ρεάλα). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 8 μ.μ. στην Ιεράπετρα, στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει ο Κωστής Δερμιτζάκης, υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου.

-- Στις 8.30 μ.μ. στην Ικαρία, στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής.


Την αναθεώρηση της Ιστορίας προωθεί το υπουργείο Παιδείας Κύπρου

Καταγγελία της ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ

Την αναθεώρηση της Ιστορίας μέσω της εξίσωσης κομμουνισμού και ναζισμού προωθεί η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω του υπουργείου Παιδείας. Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης της Κύπρου δημοσίευσε πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής σε «θερινά σχολεία» για καθηγητές Ιστορίας και μαθητές, τα οποία οργανώνονται από το Εσθονικό Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης σε συνεργασία με τη γερμανική πρεσβεία στο Ταλίν και προωθούν τον ιστορικό αναθεωρητισμό και τον αντικομμουνισμό.

Οσον αφορά την περιγραφή του προγράμματος, γίνεται ξεκάθαρος ο χαρακτήρας εξίσωσης ναζισμού - κομμουνισμού, με τις εξής ανιστόρητες χυδαιότητες: «Ωστόσο, ένας από τους εγκληματίες πολέμου, η Σοβιετική Ενωση, βγήκε από τον πόλεμο ως σύμμαχος και νικητής, έχοντας κατακτήσει νέα εδάφη και υποτάσσοντας άλλα στον έλεγχό της. Καμία δίκη δεν έγινε ποτέ σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπραξε η χώρα αυτή. Ακόμη και σήμερα, υπάρχει ένας διαδεδομένος μύθος ότι μόνο η Γερμανία ήταν υπεύθυνη για το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και ότι μόνο η Γερμανία διέπραξε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου.

Την προκλητική και ανιστόρητη μεθόδευση καταγγέλλει η ΚΟ Κύπρου του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων θυμίζει για την Εσθονία ότι πρόκειται για μία χώρα «της ΕΕ που έχει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα απαγορεύοντας τη δράση του, που απαγορεύει τα αντιφασιστικά σύμβολα και την αντιφασιστική δράση, γκρεμίζει και καταστρέφει τα μνημεία του αντιναζιστικού απελευθερωτικού αγώνα του λαού της και του Κόκκινου Στρατού και αναγορεύει σε ήρωες και αντιστασιακούς τους ναζιστές συνεργάτες των χιτλερικών στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

Προσθέτει ότι «αυτές οι προσπάθειες αποτελούν συστατικό της επίσημης πολιτικής της ΕΕ που μετέτρεψε τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών σε Μέρα της Ευρώπης, ενώ με συστηματικό τρόπο και με πακτωλό χρημάτων επιχειρεί να ξαναγράψει την Ιστορία στα μέτρα των καπιταλιστών, με στόχο να ρίξουν λάσπη στον σοσιαλισμό και την εργατική εξουσία, την προοπτική των λαών. Οσα ιδρύματα, θερινά "σχολεία", ψέματα στα σχολικά βιβλία και ακριβοπληρωμένες καμπάνιες κι αν χρηματοδοτήσετε, η ιστορική αλήθεια, η κόκκινη σημαία στο Ράιχσταγκ αποτελούν άσβεστο μάρτυρα για το ποιος εξολόθρευσε τον ναζισμό».

Επίσης, αναφέρει ότι «η Ιστορία του Β' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου και όλη η κατοπινή Ιστορία αποδεικνύει ότι ο φασισμός αποτελεί μία από τις μορφές της καπιταλιστικής εξουσίας και επομένως η αντιφασιστική πάλη παραμένει λειψή, όταν δεν στοχεύει στην πάλη για την ανατροπή της. Η 9η Μάη πριν από λίγες μόνο μέρες δείχνει τη δύναμη που διαθέτει ο λαός με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές/στριες, για να νικήσει τον όποιο ιμπεριαλιστικό συνασπισμό και εγχώριο ταξικό εκμεταλλευτή, να ανοίξει τον δρόμο για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Είναι η καλύτερη απόδειξη του συνθήματος ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, με ΚΚΕ δυνατό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής».

Η ΚΟ Κύπρου καλεί κάθε Ελληνα μετανάστη και φοιτητή να δείξει αυτή τη δύναμη και στις εκλογές της 21ης Μάη ισχυροποιώντας το ΚΚΕ.


Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ
Τα «ματωμένα» πλεονάσματα πρωταρχικό καθήκον της επόμενης κυβέρνησης

Τις αντιλαϊκές προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης περιέγραψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, προσδιορίζοντας επί της ουσίας το κοινό πρόγραμμα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, το οποίο όπως και όποιος σχηματίσει κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει γονατίζοντας τον λαό...

«Πρωταρχικό καθήκον της επόμενης κυβέρνησης (α) το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσει την διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα και θα αυξήσει την ολική παραγωγικότητα της οικονομίας και (β) η επιστροφή σε πρωτογενή, διαρθρωτικά δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, ώστε φέτος να ανακτηθεί, να διατηρηθεί και μεσοπροθέσμως να υπερακοντιστεί η επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα έχει ευνοϊκές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών.

Ηταν σαφής: Η επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» ένα «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» για ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα της οικονομίας. Φράσεις που υποκρύπτουν σκληρά μέτρα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, όπως γινόταν πριν και κατά τη διάρκεια των μνημονίων από όλες τις κυβερνήσεις! Ο λαός πρέπει ξανά να ματώσει για να βγουν τα πλεονάσματα και να ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα που είναι προϋπόθεση φτηνότερης δανειοδότησης και πάλι των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτούς είναι «ευνοϊκές πολλαπλασιαστικές επιδράσεις» και γι' αυτούς πασχίζουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με το κοινό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και της επενδυτικής βαθμίδας.

Ζήτησε, έμμεσα, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «σύνεση, υπευθυνότητα και δέσμευση των υπευθύνων χάραξης της οικονομικής πολιτικής ώστε να διαφυλαχθούν οι θυσίες της προηγούμενης περιόδου και να συνεχιστεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί», ισχυριζόμενος ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα ήταν η απώλεια της αξιοπιστίας της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής».

Αυτός είναι και ο λόγος που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος έχει ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα για να μη θιχτούν οι «προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», στις οποίες δεν χωράνε οι λαϊκές ανάγκες διότι είναι ...κόστος!

Στο μεταξύ, χτες, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε και το τρίτο αίτημα πληρωμής από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1,7 δισ., αφού προηγουμένως υλοποίησε άλλα 45 αντιλαϊκά «ορόσημα» που συνδέονταν με αυτήν την εκταμίευση, όπως το νομοσχέδιο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ