ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2023
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Τιμάμε τη μνήμη του - δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ

Εκδηλώσεις χτες από ΕΕΔΥΕ και ΕΔΥΕΘ στον Τύμβο του Μαραθώνα και στη Θεσσαλονίκη

Μαραθώνας
Μαραθώνας
Τα 60 χρόνια συμπληρώθηκαν χτες από τις 22 Μάη του 1963, τη μέρα που δεχόταν τη δολοφονική θανάσιμη επίθεση στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς ο αγωνιστής και μάρτυρας της Ειρήνης, βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης, ενώ βρισκόταν στην πόλη για να συμμετάσχει σε εκδήλωση της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης. Είχε προηγηθεί, στις 21 Απρίλη 1963, η πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης από τον ίδιο τον Γρ. Λαμπράκη, κατά την οποία είχε δεχθεί επίθεση από τραμπούκους και είχε συλληφθεί.

Στη μνήμη του, χτες, εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τόσο στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκε στη Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα, στον Τύμβο του Μαραθώνα, από όπου είχε ξεκινήσει την ιστορική Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης.

Εκδήλωση στον Τύμβο του Μαραθώνα

Στον Μαραθώνα λοιπόν, στον Τύμβο, όπου στέκει η προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη, έγινε η εκδήλωση τιμής από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μάλιστα ο γιος και ο εγγονός του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γιώργος και Γρηγόρης.

Επίσης η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1973 μαζί με μέλη του ΔΣ, ο δήμαρχος Μαραθώνα, Στέργιος Τσίρκας, ο Σπύρος Ηλίας, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Μαραθώνα, και ο Νίκος Στεφανίδης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή, ενώ ακολούθησε επίσκεψη των συγκεντρωμένων στο μουσείο Μαραθώνιου Δρόμου, που βρίσκεται στον οικισμό του Μαραθώνα. Εκεί ανάμεσα σε πολλά εκθέματα που αφορούν το συγκεκριμένο αγώνισμα, εκτίθενται και πολλά για τον μάρτυρα της ειρήνης, Γρ. Λαμπράκη, τόσο από την αγωνιστική του παρακαταθήκη αλλά και τη σημαντική αθλητική σταδιοδρομία του.

Τέλος, η ΕΕΔΥΕ έδωσε σε όλους μια παλιότερη επανέκδοση του περιοδικού «Δρόμοι της Ειρήνης» (φύλλο 66) του Ιούνη του 1963, έναν μήνα δηλαδή μετά τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη, που ανάμεσα σε άλλα φιλοξενεί και το προσωπικό του ημερολόγιο.

Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, μακριά και έξω από τις λυκοσυμμαχίες

«Τιμάμε τη μνήμη του, συνεχίζουμε και δυναμώνουμε την πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ», έγραφε το κεντρικό πανό στον χώρο της εκδήλωσης, στην οποία μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, Σταύρος Τάσσος.

Αναφέρθηκε στον Γρηγόρη Λαμπράκη, τον βουλευτή της ΕΔΑ και αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, τον διακεκριμένο επιστήμονα και βαλκανιονίκη αθλητή, που εκείνη τη μέρα χτυπήθηκε θανάσιμα από τους παρακρατικούς μηχανισμούς, που βρίσκονταν υπό την προστασία και καθοδήγηση του επίσημου μετεμφυλιακού κράτους και των ανακτόρων.

Στεφάνια στο μνημείο στο σημείο της δολοφονίας
Στεφάνια στο μνημείο στο σημείο της δολοφονίας
«Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Νίκος Νικηφορίδης, αλλά και αμέτρητοι άλλοι αγωνιστές του λαού μας, αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την πραγματική ειρήνη, ενάντια στο σύστημα που γεννά τον πόλεμο, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», ανέφερε ο Στ. Τάσσος, ενώ ειδικά για τον Γρ. Λαμπράκη σημείωσε:

«Δεν ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα έξω και πάνω από τον λαό, αλλά μέσα στον λαό, τα προβλήματα και τις αγωνίες του. Ηταν γέννημα θρέμμα του λαού, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, γνήσιος αντιιμπεριαλιστής που αντιτάχθηκε στους σχεδιασμούς και στην παρουσία των ΗΠΑ στη χώρα μας, στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Συνέβαλε στις προσπάθειες για την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος».

Και, μιλώντας για το σύγχρονο μήνυμα που εκπέμπει η θυσία του Γρ. Λαμπρακη, ανέφερε: «Το μέλλον του λαού και της νεολαίας δεν βρίσκεται στα αποκαΐδια που αφήνει πίσω του καθημερινά το εκμεταλλευτικό σύστημα, που γεννά τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τους ανταγωνισμούς, τις κρίσεις, τους πολέμους, την προσφυγιά. Το σάπιο και βάρβαρο αυτό σύστημα ούτε ακλόνητο είναι, ούτε ανίκητο. Ο λαός, μέσα από την οργανωμένη πάλη του, έχει τη δύναμη να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Μπορεί και έχει τη δύναμη να αποσπάσει κατακτήσεις, να γίνει κυρίαρχος της ζωής του και του πλούτου που παράγει, να θέσει ο ίδιος τους όρους για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Για έναν κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με τους άλλους λαούς, γιατί οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, μακριά κι έξω από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και κάθε άλλου ιμπεριαλιστικού οργανισμού. (...)

Από το Μουσείο
Από το Μουσείο
Και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τον αγώνα και τη θυσία του Γρηγόρη Λαμπράκη και όλων αυτών που αγωνίστηκαν για τα ιδανικά της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε η Νατάσα Καμπέλη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, στο σημείο της δολοφονικής επίθεσης

Στη Θεσσαλονίκη την εκδήλωση πραγματοποίησε η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, με συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας του, στη συμβολή των οδών Βενιζέλου και Ερμού, και πορεία στο προξενείο των ΗΠΑ. «Η Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «αυτοί σκοτώσαν Λαμπράκη - Μπελογιαννη, φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», ήταν ανάμεσα στα συνθήματα που αντήχησαν δυνατά σε όλη την πόλη.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε πως η στυγνή δολοφονία ήταν ένα μήνυμα του αστικού κράτους σε καθέναν που σήκωνε κεφάλι και αγωνιζόταν ενάντια στην εκμετάλλευση και τους εκμεταλλευτές, ενάντια στην κοινωνική αδικία, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που ασταμάτητα γεννά. «Πίστευε το κράτος των αστών ότι με τη βία και τη φυσική εξόντωση μπορούσε να επιβάλει την άνομη εξουσία του και να καταστείλει την αντίδραση του λαού», είπε.

Αφού αναφέρθηκε με λίγα λόγια στη ζωή και τους αγώνες του Γρ. Λαμπράκη, αλλά και στο χρονικό της δολοφονίας, μίλησε για τη σημερινή όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα, με την εμπλοκή δεκάδων άλλων κρατών.

Αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία ανάμεσα στα παραπάνω στρατόπεδα και κλιμακώνεται επικίνδυνα, με ορατό τον κίνδυνο γενίκευσής του, με ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Επίσης μίλησε για τις δεκάδες νέες θερμές εστίες στη Μέση Ανατολή, στον Περσικό Κόλπο, στην Αφρική, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, και προειδοποίησε πως «η απειλή των πυρηνικών είναι ξανά στην πρώτη γραμμή. Οι εξοπλισμοί αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό, νέα φονικότερα όπλα σφυρηλατώνται στα εργαστήρια του πολέμου».

Ακόμα, στάθηκε στις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων, που για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της ελληνικής αστικής τάξης εμπλέκουν τον λαό και τη νεολαία στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. «Μετατρέπουν τον λαό μας σε θύτη άλλων λαών, αλλά και σε θύμα, σε στόχο αντιποίνων», είπε και πρόσθεσε: «Η αποστολή όπλων, η μεταφορά ΝΑΤΟικού οπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, οι βάσεις της Σούδας, της Λάρισας, του Στεφανοβίκειου και τόσες άλλες, οι αποστολές στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων βάζουν στο στόχαστρο και σε θανάσιμο κίνδυνο τον λαό μας».

Συνεχίζουμε, με νέες δυνάμεις, με νέα ορμή!

Ο Νίκος Ζώκας σημείωσε επίσης πως στις εκλογές ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία έδωσαν μεγαλύτερη δύναμη στις δυνάμεις που αγωνίζονται ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών, για την ειρήνη, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για την ισότητα όλων των ανθρώπων, για τη συναδέλφωση των λαών και των εργαζομένων.

Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων στο μνημείο, από την ΕΔΥΕΘ, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, το ΠΑΜΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε τον Χαρίλαο Φλωράκη στο Παλιοζογλώπι

Τη μνήμη του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη (Καπετάν Γιώτη), ιστορικού ηγέτη του ΚΚΕ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 22 Μάη 2005, τίμησε χτες αντιπροσωπεία της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ στο Παλιοζογλώπι.

Εκεί, στο μνήμα του, ψηλά στον Αϊ-Λια, όπου ο ίδιος διάλεξε να ταφεί, η Χριστίνα Μπεκιάρη, Γραμματέας της ΤΕ Καρδίτσας και μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας, κατέθεσε λουλούδια.




Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ