Συμμετέχει η Χορωδία του δήμου Αθηναίων υπό τη διδασκαλία του Σταύρου Μπερή.
Με την 3η Συμφωνία του ο Σοστακόβιτς συνεχίζει την αναζήτηση των μορφών και των εργαλείων του. Η συμφωνία αυτή που είναι αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά, γράφεται το 1929 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λένινγκραντ και την Ακαδημαϊκή Χορωδία, στις 21 Γενάρη 1930, στην επέτειο του θανάτου του Λένιν. Η ποίηση στο φινάλε της Συμφωνίας είναι του Σεμιόν Κιρσάνοφ.
Οπως είχε αναφέρει ο ίδιος ο συνθέτης, «στην 3η Συμφωνία προσπάθησα απλώς να μεταδώσω τη γενική ατμόσφαιρα του γιορτασμού της Μέρας της Παγκόσμιας Εργατιάς. Θέλησα να απεικονίσω την ειρηνική οικοδόμηση στην ΕΣΣΔ. Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το στοιχείο του αγώνα, της ενεργητικότητας και της αδιάκοπης δουλειάς διαπερνά όλη τη Συμφωνία σαν μια κόκκινη κλωστή».
Το πρόγραμμα της συναυλίας συμπληρώνουν το «Ποιμενικό του καλοκαιριού» του Α. Χόνεγκερ και τρεις μικροί λυρικοί κύκλοι ελληνικών τραγουδιών για φωνή και ορχήστρα των Μ. Ραβέλ, Α. Ντβόρζακ και Κ. Σφακιανάκη, με σολίστ την Αρτεμη Μπόγρη.
Προπώληση εισιτηρίων: ticketservises.gr
Μια συναυλία αναδρομή στο παρελθόν, με την προβολή σπάνιου οπτικού υλικού από την πενηντάχρονη πορεία του Βασίλη. Μια συγκινητική αλλά και γεμάτη ορμή συναυλία, που θα μας ταξιδέψει σε δίσκους σταθμούς, ιστορικές συναυλίες, διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια, παρέες που έγραψαν Ιστορία.
Ενα ταξίδι στον χρόνο με πυξίδα τη λυρική, δυναμική, βαθιά αισθαντική φωνή του Βασίλη και συνοδοιπόρους τους σπουδαιότερους συνθέτες, ποιητές και στιχουργούς που γέννησε αυτός ο τόπος: Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Λοΐζο, Θάνο Μικρούτσικο, Τάσο Λειβαδίτη, Κώστα Καρυωτάκη, Νίκο Καββαδία, Νικόλα Ασιμο, Σταμάτη Μεσημέρη, Κώστα Τριπολίτη, Γιάννη Νεγρεπόντη, Αλκη Αλκαίο, Οδυσσέα Ιωάννου, Λίνα Δημοπούλου και τόσους άλλους.
Συνοδοιπόροι στο μουσικό ταξίδι του Βασίλη οι μόνιμοι συνεργάτες του: Ο Ανδρέας Αποστόλου στις ενορχηστρώσεις και στο πιάνο, ο Βαγγέλης Πατεράκης στο ηλεκτρικό μπάσο, ο Στέφανος Δημητρίου στα drums, η Μαίρη Μπρόζη στο βιολί, ο Γιάννης Αυγέρης στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Απόστολος Μόσιος στην ακουστική κιθάρα και ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος στα πλήκτρα. Μετά από πολλά χρόνια στη σκηνή μαζί με τον Βασίλη θα βρεθούν και δύο αγαπημένοι φίλοι, ο Χριστόφορος Κροκίδης και η Τάνια Κικίδη, για να γιορτάσουν μαζί του και να τραγουδήσουν.
Τη συναυλία θα συνοδεύσει το φωνητικό σύνολο «Ρυθμός» με τη μουσική του πολυφωνία, με μαέστρο τον Νικόλαο Χιώτογλου.
Θα ακουστούν τα έργα: «Porto Leone» του Σπύρου Προσωπάρη, η εισαγωγή από τη «Δίρκη» του Δομένικου Παδοβά, «Αριστοφανιάδα» - ελληνική σουίτα για σόλο πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων του Χρήστου Λεοντή, εισαγωγή από τον «Ανακρέοντα» του Λουίτζι Κερουμπίνι, άριες και εισαγωγές από τις όπερες «Μιθριδάτης, βασιλιάς του Πόντου» και «Ο Ασκάνιος στην Αλμπα» του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, και η εισαγωγή από την «Πολιορκία της Κορίνθου» του Τζοακίνο Ροσίνι.
Τα έργα των Προσωπάρη και Λεοντή ακούγονται σε παγκόσμια πρώτη, η δε άρια κοντσέρτου «Ombra felice» του Μότσαρτ σε πανελλήνια πρώτη.
Προπώληση εισιτηρίων στο ticketservices.gr.
Η δουλειά της εικαστικού αφορμάται πάντα από προσωπικά βιώματα και επιχειρεί μέσα από αυτά να προσεγγίσει το γενικό και το πανανθρώπινο, να θέσει ερωτήματα για τη θέση του ανθρώπου στον κόσμο, για τη σχέση του με την Ιστορία και τον ρόλο του στην κοινωνική και ιστορική εξέλιξη.
Στην παρούσα έκθεση την απασχολούν η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία και η πάλη ενάντια στη γυναικεία ανισοτιμία. Τοποθετεί τη γυναίκα μέσα στα ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα και προσπαθεί να αναδείξει τις αιτίες. Να φωτίσει τη διπλή εκμετάλλευση που υφίσταται η γυναίκα, τόσο ως εργαζόμενη σε μια ταξική κοινωνία όσο και λόγω της έλλειψης ουσιαστικής αναγνώρισης του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας, καθώς και λόγω των αντιδραστικών αντιλήψεων και πρακτικών στις σχέσεις των δύο φύλων, οι οποίες αναπαράγονται σήμερα με νέες μορφές.
«Από σίδερο», λοιπόν, «είναι η γυναίκα του λαού, που στηρίζει ακούραστα την οικογένειά της, που συναντιέται με τα ιστορικά γεγονότα και παίρνει μέρος σε αυτά, που χαράζει το μέλλον της και αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο», όπως λέει η ίδια η Χρύσα Κοφίνα.
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από 6 μ.μ. έως 10 μ.μ.
Η αυλαία των συναυλιών θα ανοίξει με το σχήμα Georgios Tsolis and friends.
Το Σάββατο, την ίδια ώρα, τη σκυτάλη παίρνουν οι Vasilis Kostas και Layth Sidiq Duo. Δύο σπουδαίοι βιρτουόζοι μουσικοί και δημιουργοί διεθνούς φήμης, ο λαουτίστας Βασίλης Κώστας, υποψήφιος για Grammy 2023, και ο Ιορδανός βιολονίστας Layth Sidiq θα παρουσιάσουν το νέο έργο τους με τίτλο «STEPS», το οποίο φέρνει κοντά τους μουσικούς κόσμους του ελληνικού παραδοσιακού, αραβικού και σύγχρονου αυτοσχεδιασμού.
Η Κυριακή θα είναι επίσης γεμάτη από jazz καθώς στη σκηνή του αίθριου στις 9.30 το βράδυ θα βρεθεί το Yiorgos Fakanas Group, το οποίο απαρτίζουν οι Γιώργος Φακανάς, Tάκης Πατερέλης, Σάμμυ Αμίρης και Μένιος Πασιαλής, ενώ η ενότητα θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με το εργαστήρι τζαζ από το Δημοτικό Ωδείο Πάτρας. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στις 9.30 το βράδυ.
Προπώληση εισιτηρίων στο ticketservices.gr
Mε τίτλο «(Επι)Στροφή στο Σώμα», το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί από τις 14 έως τις 23 Ιουλίου, φιλοξενώντας φέτος χορογράφους, χορευτές και δασκάλους από 10 χώρες από τέσσερις ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής και του Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, καθώς και οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, στη Σπάρτη, στην Τρίπολη και το Ναύπλιο.
Ο σύγχρονος χορός, από όλα τα πλάτη και μήκη της Γης, αντιπροσωπεύεται μέσα από 17 συνολικά παραγωγές, 9 ομάδων από την Ελλάδα και 7 από το εξωτερικό: Μεταξύ αυτών ο πιο αναγνωρισμένος διεθνώς χορογράφος της Κίνας Tao Che και η ομάδα χορού Tao Dance Theater, που παρουσιάζουν σε συνεργασία με την Μπιενάλε Χορού Βενετίας την παράσταση 11, οι Καναδοί Out Innerspace Dance Theatre & Film Society, που για πρώτη φορά έρχονται στην Ελλάδα, ο πολυβραβευμένος Marco da Silva Ferreira από την Πορτογαλία κ.ά.
To πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι αναρτημένο στο www.kalamatadancefestival.gr.
Προπώληση: ticketmaster.gr και στο τηλ: 211 1981535.