ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2023
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Επικρίσεις Ερντογάν και διαθεσιμότητα για παζάρια

Copyright 2023 The Associated

Τις επικρίσεις του για τη στάση της Δύσης απέναντι στην υποψηφιότητά του για να παραμείνει στην προεδρία της Τουρκίας επανέλαβε ο (επικεφαλής του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγα 24ωρα πριν από τον β' γύρο των εκλογών (την Κυριακή 28 Μάη), των οποίων το αποτέλεσμα θα αναζωπυρώσει τα παζάρια με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Μιλώντας στο δίκτυο TRT είπε: «Για μένα δεν είναι παράξενο που οι δυτικοί λένε "να φύγει ο Ερντογάν". Διότι ο Ερντογάν είναι εγχώριος και εθνικός. Δεν μας χωνεύουν επειδή ξεριζώσαμε την τρομοκρατία (...) Δεν μας θέλουν επειδή πληρώσαμε το χρέος μας και βγάλαμε το ΔΝΤ έξω από την Τουρκία». Πρόσθεσε δε ότι «σε επίπεδο πολιτισμού κάναμε κάποια βήματα. Απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφιά. Αυτοί μας μισούν επειδή απελευθερώσαμε την Αγιά Σοφιά...». Ενώ κατέληξε δηλώνοντας προθυμία να αντιμετωπίσει «τις τρομοκρατικές οργανώσεις, τους ιμπεριαλιστές και τους τοκογλύφους...».

Την ίδια στιγμή, επανέλαβε δεσμεύσεις για την ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτική ισχυροποίηση της Τουρκίας, λέγοντας ότι «θα γίνουμε πιο ισχυροί στις θάλασσες...».

Σημειωτέον, χτες έγινε δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου «Tayfun», στο αεροδρόμιο της Ριζούντας (Αρτβιν) στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στα σύνορα με τη Γεωργία. Είναι η δεύτερη φορά που η Τουρκία πραγματοποιεί δοκιμαστική εκτόξευση του συγκεκριμένου τύπου πυραύλου, με κατασκευάστρια εταιρεία την τουρκική «Roketsan».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο υποψήφιος Πρόεδρος της «Εθνικής Συμμαχίας» (του 6κομματικού συνασπισμού της αντιπολίτευσης, όπου μεταξύ άλλων πρωτοστατεί και το σοσιαλδημοκρατικό CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε τον Ερντογάν ως «πλαστογράφο» επειδή εκείνος επικαλέστηκε μονταρισμένο βίντεο για να ισχυριστεί ότι ο Κιλιτσντάρογλου συνδέεται με το ΡΚΚ. «Μονταρισμένα ή όχι, τράβηξαν βίντεο με αυτούς στο Καντίλ και τα μέλη του PKK δείχνουν την υποστήριξή τους στον Κιλιτσντάρογλου μέσω βίντεο», επέμεινε με νέα του ανάρτηση ο επικεφαλής του ΑΚΡ, καθώς μετά και την ανοιχτή στήριξη (του τρίτου υποψηφίου Προέδρου στον α' γύρο) Ογάν για την υποψηφιότητα Ερντογάν, οι δύο αντίπαλοι υψώνουν τους τόνους για το πόσο «πατριώτες» και «αντιτρομοκράτες» είναι, στοχεύοντας ειδικά τις ψήφους των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων.

Τέλος, εκπρόσωποι διαφόρων αστικών επιτελείων, ΜΚΟ κ.τ.λ. επαναφέρουν κατηγορίες για «πρωτοφανές επίπεδο οργανωμένης παραπληροφόρησης» από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με «συντονισμένη επίθεση από πολλαπλές πηγές, με την κυβέρνηση να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό το προβληματικό φαινόμενο, όπως μαρτυρά η τακτική του Ερντογάν να αμαυρώσει την αντιπολίτευση μέσω διαφόρων διαύλων».

Τσαβούσογλου: Επαναφέρει «ζήτημα νησίδων και βραχονησίδων»

Για νέους γύρους σκληρών παζαριών ετοιμάζεται η τουρκική αστική τάξη, όπως ανέδειξε και η συνέντευξη που έδωσε ο νυν ΥΠΕΞ (προερχόμενος από το ΑΚΡ που ήδη με τους συμμάχους του διαθέτει πλειοψηφία στη Βουλή), Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες μέρες πριν από τον β' γύρο των εκλογών.

«Τα ελληνοτουρκικά προβλήματα είναι πολύ περίπλοκα», είπε, προσθέτοντας ότι «τα προβλήματά μας δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια» και σημειώνοντας: «Προσωπικά δεν είμαι πολύ αισιόδοξος για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Σε μια ρεαλιστική προσέγγιση». Μίλησε για «περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας», «νησίδες και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον ανήκουν με τις συμφωνίες και που η Τουρκία ονομάζει δικές της και η Ελλάδα δικές της», ενώ επέκρινε την ελληνική πλευρά επειδή «απαιτούν (οι Ελληνες) 10 μίλια αντί για 6 μίλια...».

Πρόσθεσε δε ότι «την απαίτηση για 10 μίλια εναέριου χώρου πάνω από 6 μίλια χωρικά ύδατα, όλοι τη βρίσκουν λίγο αστεία, είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ας πούμε το πιο απλό. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι αν η άλλη πλευρά, η Ελλάδα, θα κάνει βήματα σε αυτά τα θέματα. Ο Μητσοτάκης έλεγε προεκλογικά "δεν θα διαπραγματευτούμε παρά μόνο για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες". Στην πραγματικότητα, αυτό δεν είναι μια φράση που ειπώθηκε για τις εκλογές, η ελληνική πλευρά το λέει και στις διερευνητικές επαφές. Η ελληνική πλευρά λέει ας συζητήσουμε μόνο ένα θέμα. Εμείς λέμε ότι όσο συνεχίζονται τα άλλα προβλήματα, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε ένταση». Δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στη «διαδικασία εξομάλυνσης» που η Αγκυρα έχει ξεκινήσει με την Αίγυπτο, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ήδη βάλαμε τα θεμέλια με τη Συρία», αφού «υπάρχουν πάντα πολλά να κάνουμε στην εξωτερική πολιτική».

Ξανά για «δύο κράτη» ο Τατάρ

Στο μεταξύ, όξυνση παζαριών γενικά στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προμηνύει και το νέο κάλεσμα για συνομιλίες στη βάση μιας λύσης βασισμένης στη συνεργασία «μεταξύ των δύο κρατών που ζουν δίπλα δίπλα», που απηύθυνε ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Μιλώντας σε παρουσίαση αγγλόφωνου βιβλίου που έγραψε με τον τίτλο «The Vision for Two States in Cyprus» (Το Οραμα για Δύο Κράτη στην Κύπρο), ο Τατάρ έκρινε σκόπιμο να τονίσει πως τα «δύο κυρίαρχα κράτη» στο νησί θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε τομείς όπως ο Τουρισμός, οι υδατικοί πόροι αλλά και η Ενέργεια, για την οποία μάλιστα δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει διάφορα σχέδια που υπάρχουν για την ανάπτυξη υποδομών που θα συνδέουν το νησί με την Τουρκία. Οπως ανέφερε, υπάρχουν κάποια ενεργειακά έργα γύρω από το νησί, αλλά υπάρχουν προβλήματα για τη σύνδεσή τους με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω Τουρκίας, γι' αυτό και - όπως συνέχισε - πρέπει να υπάρξει μια «διεθνής λύση» στην Κύπρο για να ξεπεραστούν και αυτά τα προβλήματα.

ΣΥΡΙΑ
Εξομάλυνση με Τουρκία μόνο εάν φύγουν τα στρατεύματα

Κάθε ενδεχόμενο εξομάλυνσης και αποκατάστασης των σχέσεων της Συρίας με την Τουρκία απέκλεισε, για μια ακόμη φορά, χτες ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ Μικντάντ, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος.

Τόνισε πως η συριακή κυβέρνηση επιθυμεί το συντομότερο τον «τερματισμό αυτής της ανωμαλίας», ενώ δεν παρέλειψε να εξάρει τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία για να επιτευχθεί η αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας.

Το ίδιο ζήτησε και για τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα στη Συρία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε αισιόδοξοι πως η κατοχή πρέπει να τελειώσει είτε βορειοδυτικά, βορειοανατολικά είτε στο αλ Τανφ», όπου υπάρχουν αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις.

Η Γαλλίδα ΥΠΕΞ απαιτεί να δικαστεί ο Ασαντ

Στο Παρίσι, πάντως, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά απαίτησε να δικαστεί ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ, κατηγορώντας τον για «τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς» και «τη χρήση χημικών όπλων» που αποδίδονται στην κυβέρνησή του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του «France 2», αν «θα θέλατε να δικαστεί», η Κολονά ισχυρίστηκε ότι «ο αγώνας κατά των εγκλημάτων, κατά της ατιμωρησίας αποτελεί μέρος των αξιών της γαλλικής διπλωματίας». Η ίδια φυσικά «έθαψε» την ιμπεριαλιστική επέμβαση και στη συγκεκριμένη χώρα, όπου συμμετέχει ενεργά η Γαλλία, όπως και τις ...μπίζνες της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας «Lafarge» με τους δολοφόνους του «Ισλαμικού Κράτους». Σε αυτό το πλαίσιο, η Κολονά δεν δέχθηκε ούτε κουβέντα για άρση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της συριακής κυβέρνησης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση μέχρι τις 8 Ιουνίου αναφορικά με διάφορες κατηγορίες που αντιμετωπίζει (μεταξύ άλλων για διαφθορά, σύνδεση με «τρομοκράτες» κ.τ.λ.). Θυμίζουμε ότι, αντιδρώντας στη σύλληψή του στις αρχές Μάη, οπαδοί του κόμματός του (ΡΤΙ) οργάνωσαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Από την πλευρά τους οι αρχές συνέλαβαν διάφορα στελέχη του ΡΤΙ, ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες ακροβολίστηκαν σε πολλές μεγαλουπόλεις και στη διάρκεια συγκρούσεων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 10 άτομα.

ΜΙΝΣΚ. -- Προεδρική χάρη έλαβε προχτές ο αντιπολιτευόμενος δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς, που συνελήφθη πριν από δύο χρόνια στη Λευκορωσία αφού οι λευκορωσικές αρχές υποχρέωσαν αεροσκάφος της «Ryanair», στο οποίο επέβαινε, να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ. Ο Προτασέβιτς αφέθηκε ελεύθερος ενώ είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών και «ευχαρίστησε προσωπικά» τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλ. Λουκασένκο.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Επτά άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν παιδιά, σκοτώθηκαν από την κατάρρευση στέγης γηπέδου σε σχολείο της επαρχίας Πίσιτ στην Ταϊλάνδη. Η κατάρρευση έγινε αφού η περιοχή επλήγη από καταιγίδα, ενώ εκείνη την ώρα διάφορα παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών αθλούνταν στο γήπεδο, με κοινό να παρακολουθεί.

ΡΑΜΑΛΑ.-- Το σπίτι του 23χρονου μέλους της παλαιστινιακής «Χαμάς», Μοάταζ Χαουάτζα, κατεδάφισαν χτες στην πόλη Ναάλιν (βορειοδυτικά της Ραμάλας στη Δυτική Οχθη) οι μπουλντόζες του ισραηλινού στρατού, εφαρμόζοντας το απαράδεκτο μέτρο της συλλογικής τιμωρίας μετά την επίθεση του νεαρού στο Τελ Αβίβ, που είχε αποτέλεσμα τον Μάρτιο τον θάνατο ενός και τον τραυματισμό άλλων δύο Ισραηλινών.

ΡΙΑΝΤ.-- Στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, βρίσκεται από χτες ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών, Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεφ, όπου συνάντησε τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Αμπντουλαζί μπιν Σαούντ. Σε βάρος του Κολοκόλτσεφ έχουν επιβληθεί δυτικές κυρώσεις, τις οποίες δεν εφαρμόζει η Σαουδική Αραβία.

ΒΗΡΥΤΟΣ.-- Ο Λίβανος ενημερώθηκε χτες προφορικά από τη Γερμανία για ένταλμα σύλληψης σε βάρος του διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Λιβάνου Ριάντ Σαλαμέχ «με κατηγορίες για διαφθορά, πλαστογραφία... και ξέπλυμα χρημάτων και κατάχρηση». Μια δεύτερη πηγή, που γνωρίζει το θέμα, επιβεβαίωσε στο «Ρόιτερς» την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Ο Σαλαμέχ αρνείται όλες τις κατηγορίες.

ΗΠΑ
Πρόσκρουση φορτηγού στον Λευκό Οίκο

Μια σειρά ποινικές κατηγορίες αντιμετωπίζει ο Sai Varshith Kandula, 19χρονος οδηγός ενοικιασμένου φορτηγού που αργά το βράδυ της Δευτέρας προσέκρουσε - πιθανώς σκόπιμα - στις μπάρες ασφαλείας φράχτη του Λευκού Οίκου.

Ο νεαρός από το Μιζούρι κατηγορείται μεταξύ άλλων για απειλή δολοφονίας, απαγωγής ή πρόκλησης βλάβης στον Πρόεδρο, στην αντιπρόεδρο ή σε μέλος της οικογένειάς του, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες μέσα στο φορτηγό του βρέθηκε και μία σημαία με τη σβάστικα των ναζί. Ο ίδιος, λίγο αφότου προσέκρουσε στον φράχτη του Λευκού Οίκου, άρχισε να κραδαίνει στο χέρι τη ναζιστική σημαία, λέγοντας στους αστυνομικούς ότι ήθελε να καταλάβει την εξουσία, να ανατρέψει την κυβέρνηση και να σκοτώσει τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός WUSA μετέδωσε βίντεο στο οποίο οι αστυνομικοί φάνηκαν να προσεγγίζουν το φορτηγό. Τηλεκατευθυνόμενο ρομπότ άνοιξε την πίσω πόρτα, όπου φάνηκε και η ναζιστική σημαία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ