ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2023 - Κυριακή 28 Μάη 2023
Σελ. /40
Σήκω σύντροφε. Εχουμε τα πάντα να κάνουμε!

RIZOSPASTIS

Τέσσερα χρόνια «τι ψηφίσατε ρε...» απέναντι στην κοινωνία. Τέσσερα χρόνια «φτου σας δεκανίκια της Δεξιάς» και «ξεφτίλες ομοφοβικοί».

Οκτώ χρόνια απέραντου ελιτισμού. Οκτώ χρόνια καριέρες στ' αποκαΐδια. Οκτώ χρόνια Democrats των Βαλκανίων, οκτώ χρόνια απέραντου θράσους και αλαζονείας απέναντι σε όσους δεν υποτάχθηκαν στον ηγέτη. Οκτώ χρόνια πλήρους αποσύνδεσης απ' το κίνημα, πλήρους σύνδεσης με το σύστημα. Οκτώ χρόνια Δεξιοί με κοινωνικό πρόσωπο.

Ηδη, μία εβδομάδα επίθεσης σε όσους δεν την «είδαν» την Αριστερά στις βάσεις του ΝΑΤΟ, στα μνημόνια του Ταμείου Ανάκαμψης, στα χρηματιστήρια της Ενέργειας, στις γκιλοτίνες των νόμων των Συλλογικών Συμβάσεων, στις φοροεπιδρομές του Ασφαλιστικού, στις συνεργασίες σε δήμους, σωματεία, με «προσωπικότητες» της Δεξιάς και του ιστορικού αναθεωρητισμού. Σε όσους δεν είδαν τον εαυτό τους στην «πρόοδο» των χειροκροτημάτων στους Αζόφ και των καλεσμάτων στους «παραπλανημένους» του Κασιδιάρη.

Ναι. Ενας ολόκληρος κόσμος παρακολουθεί σοκαρισμένος το κλείσιμο ενός κύκλου αγώνα και αυτοθυσίας. Αυτού του κινηματικού κύκλου που άνοιξε από το άρθρο 16, γιγαντώθηκε στον δρόμο το '08, ξέσπασε με τη λαίλαπα του ΔΝΤ, πάλεψε ειλικρινά - έκανε λάθη, ναι -, προδόθηκε και λοιδορήθηκε το '15.

Σοκαρισμένος, όχι από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ή καμιάς Αριστεράς. Ετσι κι αλλιώς αυτήν την θυμούνται στις ήττες, για να της ζητήσουν και τα ρέστα. Σοκαρισμένος για τη σαρωτική εκλογική νίκη της Δεξιάς. Σοκαρισμένος από φόβο γι' αυτό που έρχεται και γι' αυτό που φαίνεται να μην υπάρχει (;). Και πώς να σηκωθείς;

Οχι, συντρόφισσες. Οχι, σύντροφοι. Ακου, λέει, «τελειώσαμε». Τα ψέματα ναι. Το κίνημα όχι.

Για κοίτα, σύντροφε,

Μπαίνουν στο Σύνταγμα οι ντελιβεράδες με τις γροθιές υψωμένες. Είναι χιλιάδες. Παρέλυσε η Αθήνα. Νικάνε.

Στο λιμάνι παίρνουν Σύμβαση. Δεν δούλεψε κανείς. Νικάνε.

Στη ΛΑΡΚΟ τρία χρόνια οι εργάτες κάνουν αγώνα, στα Λιπάσματα σηκώνονται συνειδήσεις, στην «Μαλαματίνα» δεν περνάει κανείς.

Σπάνε οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες την απαγόρευση στο Πολυτεχνείο. Τους χτυπάνε. Τους σέρνουν στις κλούβες. Ο Γραμματέας χιμάει στα ΜΑΤ. Ο Παφίλης με σκισμένα πουκάμισα. Πίσω, συντεταγμένα, με συνθήματα. Μη μας σπάσουν.

Κοίτα συντρόφισσα. Απολύουν κόσμο στην εταιρεία επειδή απεργεί. Εκατοντάδες, συνδικαλιστές του ΣΜΤ, αλληλέγγυοι, αγωνιστές. Φέρνουν μπράβους. Πίσω γορίλες! Τα μαζεύουν.

Κοίτα, κατεβαίνουν χιλιάδες οι μαθητές για τα Τέμπη. Να κάνουμε στην άκρη να περάσουν τα παιδιά. «Δολοφόνοι! Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός!». Τα παιδιά.

Εδώ δεν πανηγυρίζει κανείς. Χαμόγελα ναι. Αλλά και βαθιά συνειδητοποίηση. Ο,τι αυξήθηκε, αυξήθηκε με αίμα, ιδρώτα και κλάμα. Πολύ αίμα, πολύ ιδρώτα, πολύ κλάμα.

Το ΚΚΕ έχει πλέον νέα, πολλά και πολύ σοβαρά καθήκοντα. Και το ξέρει. Το θέλει. Του το ψιθύρισε σ' αυτές τις εκλογές αυτός ο κόσμος, που δεν παραδέχεται την ήττα. Του το αναγνώρισε. Και αυτόν τον κόσμο τον καλεί το ΚΚΕ. Μας καλεί.

Με όρους ειλικρινείς κι έντιμους. Χωρίς κούνημα δαχτύλων και βεβαιότητες. Ολον αυτόν τον κόσμο που έχει στρέψει το βλέμμα, αλλά ίσως διστάζει για το παραπάνω.

Γιατί στη νέα κατάσταση, θα τα αναλάβουμε τα καθήκοντα, συντρόφισσες και σύντροφοι. Γιατί έχουμε κι εμείς κι εσείς την ευθύνη να βρεθούμε - πλέον στα σοβαρά - στο σωματείο, στον δρόμο. Δίπλα δίπλα. Να μιλάμε. Και θα μιλάμε.

Γιατί θα έχουμε μια σκληρή αντιλαϊκή κλιμάκωση από την κυβέρνηση της ΝΔ να αντιπαλέψουμε.

Γιατί σ' αυτή την ιστορική συνθήκη δεν θα ιδιωτεύσουμε. Θα δώσουμε το χέρι σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε αγωνιστή που όρθωσε ανάστημα. Χωρίς προαπαιτούμενα.

Χωρίς αυταπάτες πλέον και «αριστερούς» παραγοντισμούς. Το 2023 δεν είναι 2010.

Γιατί θα είμαστε η μόνη αντιπολίτευση μπροστά στον αντεργατικό κόλαφο που ετοιμάζουν.

Η Αριστερά πλέον είναι εδώ. Το κίνημα είναι εδώ. Με εντιμότητα, αλλά και κινηματικό πείσμα.

Κάθε αγωνιστής, κάθε αριστερός, κάθε άνθρωπος που επώδυνα συνειδητοποιεί ότι οι γενιές που έρχονται δεν μπορεί να μεγαλώσουν έτσι, να εκτοξεύσει το ΚΚΕ με την ψήφο του στις 25 Ιούνη.

Οχι γιατί αυτό θα λύσει τα πάντα. Αλλά για να τους γίνουμε ακόμα μεγαλύτερος εφιάλτης παντού. Στα σωματεία, στη γειτονιά, στα δικαιώματα.

Εχουμε σπίτια να σώσουμε, έχουμε συνειδήσεις να ξανασηκώσουμε.

Σήκω σύντροφε. Εχουμε δουλειά. Στις θέσεις μας.

ΤΩΡΑ ΚΚΕ.


Του
Αντώνη ΚΑΒΒΑΔΙΑ*
* Ο Αντ. Καββαδίας είναι συνδικαλιστής τραπεζοϋπάλληλος, μέλος του ΓΣ της ΟΤΟΕ, υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στην Ανατολική Αττική

Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να παίξει ρόλο λαϊκής αντιπολίτευσης

Το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μάη εντάσσεται μέσα στον γενικότερο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων. Το μόνο θετικό των εκλογών είναι η άνοδος του ΚΚΕ, γεγονός το οποίο ανοίγει δρόμους και προοπτική για την ανατροπή των συσχετισμών. Εξάλλου, σε όλη την προεκλογική περίοδο αυτή ήταν η κεντρική ιδέα της ανάλυσης του Κόμματος, ότι δηλαδή όποια κυβέρνηση και αν προέκυπτε, το ίδιο αντιλαϊκό πρόγραμμα θα ακολουθούσε, και γι' αυτό θα έπρεπε να ενισχυθεί το ΚΚΕ, για να είναι δυνατός και ο λαός.

Η άνοδος της ΝΔ είχε σπόνσορες όλο το προηγούμενο διάστημα, όταν με ποσοστά 50% ο ΣΥΡΙΖΑ και 75% το ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης ΝΔ. Οταν όλοι μαζί ψήφιζαν το τρίτο μνημόνιο, έστρωναν το χαλί σε αυτό που σήμερα μοιάζει να τους εκπλήσσει ως «συντηρητική στροφή της κοινωνίας». Η σταθερότητα, που αποτέλεσε το βασικό προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ, κρύβει ότι ο ελληνικός καπιταλισμός και το πολιτικό σύστημα που τον υπηρετεί παραμένουν πάνω σε ένα ρήγμα μιας ενδεχόμενης νέας οικονομικής κρίσης, με τα προειδοποιητικά μηνύματά της ήδη να υπάρχουν στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, ενώ και η ελληνική καπιταλιστική οικονομία επιβραδύνεται.

Η ανάγκη υλοποίησης των νέων μνημονιακών προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των δόσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Συμφώνου Σταθερότητας μεταφράζεται σε μια νέα αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, που σημαίνει επί της ουσίας έναν νέο γύρο κοινωνικών περικοπών και λιτότητας, στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων κατ' απαίτηση της ΕΕ και με στόχο την «επενδυτική βαθμίδα». Και σε αυτά έχουν ήδη συμφωνήσει ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Η προοπτική για τον λαό μέσα από την εφαρμογή αυτών των πολιτικών δεν θα είναι η επικαλούμενη σταθερότητα αλλά η κρίση, η αστάθεια και η πόλωση,

Η εκκωφαντική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει σαν αναδρομική λαϊκή τιμωρία για τη δεξιά πολιτική του από το 2015 που έγινε κυβέρνηση, αλλά και για τη συμπολιτευτική του στάση στα χρόνια της ΝΔ. Είναι ντροπή να επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι για την άνοδο της ΝΔ φταίνε η απλή αναλογική και η μη συμφωνία για κυβερνητική συνεργασία.

Η απλή αναλογική αποτελούσε και αποτελεί πάγιο δημοκρατικό αίτημα, όχι από τη σκοπιά των εκλογικών συνεργασιών αλλά από την άποψη της γνήσιας και ανόθευτης έκφρασης της λαϊκής ψήφου, η οποία αλλοιώνεται με κάθε άλλο είδος ενισχυμένου και προνομιακού για τα κόμματα εξουσίας συστήματος.

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου η ΝΔ θεωρεί ότι πάει να κάνει περίπατο, χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Είναι βαθιά γελασμένη. Η βασική της αναμέτρηση δεν είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ (που τους είχε σύμμαχους και συμπαραστάτες), αλλά με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ. Γι' αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΝΔ θα αποδυναμωθεί μόνο αν αυτές τις 30 μέρες όλο και περισσότερα εργατικά - λαϊκά στρώματα την εγκαταλείψουν και επιλέξουν τη μόνη ψήφο που φοβάται η ΝΔ, και είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο κοινωνικής και λαϊκής αντιπολίτευσης και οργάνωσης των αγώνων την επόμενη μέρα. Γι' αυτό ξανά, και στις 25 Ιούνη, ψήφο στο ΚΚΕ.


Του
Βασίλη ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ*
*Ο Β. Πετρόπουλος είναι υποψήφιος βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθήνας με το ΚΚΕ

Με αφετηρία την 21η Μάη να ψηλώσουμε ακόμα περισσότερο

Η σημαντική άνοδος του ΚΚΕ, +36,5%, σε ποσοστά από 5,3% σε 7,23% και σε κοινοβουλευτική δύναμη από 15 σε 26 βουλευτές, έρχεται από τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού που όλο το προηγούμενο διάστημα βγήκε στους δρόμους, αντιστάθηκε, διεκδίκησε και τελικά δεν «μάσησε» στα εκβιαστικά διλήμματα, ούτε στις στημένες «κοκορομαχίες», και έκανε το βήμα.

Αυτό το βήμα, μικρό ή μεγάλο, ή ακόμα και υπέρβαση, να το κάνουν στις εκλογές στις 25 Ιούνη και αυτοί που ενώ το σκέφτονταν, αναγνωρίζουν και συμφωνούν ότι μόνο το ΚΚΕ είναι πάντα μπροστά στους αγώνες και δίνει μάχες μέσα και έξω από τη Βουλή, βάζοντας μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού, τελικά δεν το έκαναν. Τώρα να το τολμήσουν!

Γιατί στη νέα επίθεση που ετοιμάζει η ΝΔ με το νέο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, της «επενδυτικής βαθμίδας» κ.λπ., έχοντας τη στήριξη των συστημικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων «μίας χρήσης», που τέσσερα χρόνια ψήφιζαν μαζί μέτρα υπέρ της κερδοφορίας των λίγων και τον στραγγαλισμό εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, χρειαζόμαστε ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ, που είναι δύναμη για τον λαό και το κίνημα.

Το ΚΚΕ αποτελεί το μοναδικό αντίπαλο δέος, τη μοναδική μαχητική αντιπολίτευση, έτοιμη, όπως κάνει πάντα, να συγκρουστεί με την από χέρι αντεργατική και αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει και στις 25 Ιούνη, γιατί ούτε συναινεί, ούτε υπογράφει λευκές επιταγές, ούτε διπλώνει τις θέσεις του. Στέκεται αταλάντευτο, με αρχές, θέσεις και πρόγραμμα, δίπλα στα προβλήματα των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας, και είναι μπροστά σε όλους τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης ενάντια στο σάπιο καπιταλιστικό σύστημα της εκμετάλλευσης.

Να απορρίψουμε κάθε επιλογή του μικρότερου κακού, της αποχής ή του «μικρότερου» κόμματος «μίας χρήσης» ή «ειδικού σκοπού», που μόνο ψήφος αντίδρασης δεν είναι, αλλά και τη λογική της «ανάθεσης» που έντονα καλλιεργείται από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ. Η εμπειρία πολλών χρόνων μάς έχει αποδείξει ότι σωτήρες δεν υπάρχουν και αυτές οι επιλογές μάς οδήγησαν στα πολύ χειρότερα.

Με αφετηρία το ποσοστό των εκλογών της προηγούμενης Κυριακής, στις 25 Ιούνη με την ψήφο μας να ψηλώνουμε ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ και να κοντύνουμε όλους αυτούς που τόσα χρόνια μαυρίζουν τη ζωή μας και έχουν συμφωνήσει, από την επομένη κιόλας των εκλογών, την παραπέρα καταπίεση και εκμετάλλευση για να θησαυρίζουν οι λίγοι, θυσιάζοντας ακόμα και τις ζωές μας.


Του
Βασίλη ΓΚΙΤΑΚΟΥ*
*Ο Β. Γκιτάκος είναι υποψήφιος βουλευτής Α' Πειραιά και υποψήφιος δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ