ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2023 - Κυριακή 28 Μάη 2023
Σελ. /40
ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια για να ρίξουμε ξανά στην κάλπη κατακόκκινη ψήφο!

Η κυβέρνηση τους στέρησε επί της ουσίας το εκλογικό δικαίωμα, απορρίπτοντας την τροπολογία του ΚΚΕ, αλλά αυτοί δεν το βάζουν κάτω!

Με δρόμο μετ' εμποδίων μοιάζει η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος για τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, σε ξενοδοχειακές, επισιτιστικές και άλλες επιχειρήσεις στις τουριστικές περιοχές και κυρίως στα νησιά της χώρας.

Τα εμπόδια και οι δυσκολίες που συναντούν οι εργαζόμενοι για να φτάσουν στην κάλπη αποτελούν, δίπλα στη ζοφερή καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν, πρόσθετους λόγους για να ενισχύσουν το ΚΚΕ: Πρόκειται για εργαζόμενους σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης, με ατελείωτα ωράρια, χωρίς ρεπό, για να πανηγυρίζουν η εκάστοτε κυβέρνηση και οι μεγαλοεπιχειρηματίες για το «τουριστικό θαύμα», τα ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και εσόδων.

Πρόκειται για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και το προσωπικό στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, που βιώνουν την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων και τις κραυγαλέες ελλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών, που μπορεί να μη διαθέτουν ούτε έναν υπάλληλο στα νησιά όπου δουλεύουν.

Πρόκειται γι' αυτούς που η θηλιά της ακρίβειας τους οδηγεί σε ασφυξία, με δεδομένο ότι το κόστος διαβίωσης στις τουριστικές περιοχές είναι υπέρογκο και ροκανίζει το εισόδημα που πασχίζουν μακριά από το σπίτι τους να βγάλουν.

Η κυβέρνηση όμως όχι μόνο δεν πήρε κανένα μέτρο για να διευκολύνει τη συμμετοχή τους στις εκλογές, αλλά απέρριψε και την τροπολογία του ΚΚΕ να μπορούν αυτοί οι εργαζόμενοι να ψηφίσουν στον τόπο εργασίας τους. Στην πραγματικότητα, καταδίκασε πολλούς απ' αυτούς να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Θυμίζουμε ότι με την τροπολογία που είχε έγκαιρα καταθέσει το ΚΚΕ ζητούσε «οι εποχικοί εργαζόμενοι, όπως ενδεικτικά στον τουριστικό, επισιτιστικό και κλάδο υγειονομικού ενδιαφέροντος, για οποιοδήποτε διάστημα εντός της τουριστικής περιόδου από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, που λόγω της εργασίας τους διαμένουν προσωρινά σε άλλη εκλογική περιφέρεια από εκείνη στους εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι, να ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου όπου εργάζονται, τους συνδυασμούς και υποψηφίους της εκλογικής περιφέρειας στην οποία υπάγεται το εκλογικό αυτό τμήμα».

Αδιαπραγμάτευτη η ψήφος

Ο Δημήτρης, εποχικός εργαζόμενος στη Σαντορίνη, με μακρόχρονη εμπειρία στον κλάδο και συνδικαλιστική δράση, περιμένει να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία των εκλογών προκειμένου να κλείσει το εισιτήριό του, να επιστρέψει στην Αθήνα για να στηρίξει με την ψήφο του το ΚΚΕ και να γυρίσει το ταχύτερο δυνατόν πίσω στο πόστο του.

«Αυτήν τη στιγμή το πιο φτηνό αεροπορικό εισιτήριο κοστίζει 120 ευρώ», σημειώνει και προσθέτει πως είναι βέβαιο ότι η τιμή θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο μέχρι να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία.

Παρ' όλα αυτά, είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει στις μεγάλες δυσκολίες και να ρίξει στην κάλπη «κόκκινο» ψηφοδέλτιο, συμβάλλοντας στην εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ. Εξάλλου, η πείρα από τη συνδικαλιστική δράση και τη διεκδίκηση μιας σειράς αιτημάτων το κάνει ξεκάθαρο: Οι εργαζόμενοι και οι αγώνες τους μπορούν να είναι ενισχυμένοι την επόμενη μέρα με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, μαχητική αντιπολίτευση στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση και σύμμαχο στην πάλη του λαού.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στη Σαντορίνη είναι εποχικοί, που έρχονται για να δουλέψουν σεζόν από μια σειρά περιοχές της χώρας. Ομως το νησί συνδέεται μόνο με τον Πειραιά και την Αθήνα. Ετσι, αν κάποιος χρειάζεται να φτάσει σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας, το ταξίδι γίνεται πραγματική ...Οδύσσεια.

Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το κόστος: Το ακτοπλοϊκό εισιτήριο κοστίζει 58,5 ευρώ για δρομολόγιο το οποίο διαρκεί 8 ώρες. Προκειμένου να γλιτώσει χρόνο και να πάρει ένα πιο γρήγορο πλοίο, ένας εργαζόμενος θα κληθεί να πληρώσει 80 ευρώ.

«Το κόστος είναι απαγορευτικό», σχολιάζει, καθώς σε αυτό προστίθενται και τουλάχιστον δύο μεροκάματα που θα χάσει ο εργαζόμενος για να ταξιδέψει και να ψηφίσει... Ολα αυτά ενώ το κόστος ζωής στο νησί είναι ασήκωτο, η στέγαση αποτελεί μόνιμο πρόβλημα και η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά λίτρο.

Να κάνουν ακόμα περισσότεροι το βήμα!

Ο Δημήτρης καλεί κι άλλους εποχικούς εργαζόμενους να κάνουν το βήμα. Να αναμετρηθούν με τις δυσκολίες και τα πρόσθετα εμπόδια που έβαλε η κυβέρνηση, να ταξιδέψουν στον τόπο κατοικίας τους και να ψηφίσουν το ΚΚΕ.

Στη συζήτησή μας ανατρέχει μάλιστα και σε μια σειρά λόγους που έχουν οι εποχικοί να στηρίξουν το ΚΚΕ και να δυναμώσουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους. Οι συνθήκες δουλειάς είναι σίγουρα ένας από τους λόγους αυτούς: Η εντατικοποίηση είναι μεγάλη, τα ωράρια αγγίζουν ήδη σήμερα το 12ωρο, ενώ με την κορύφωση της τουριστικής κίνησης θα «τεντωθούν» ακόμα και στις 14 ώρες!

«Είμαστε 5.000 λιγότεροι εργαζόμενοι σε σύγκριση με το 2019», αναφέρει. Μάλιστα, εν μέσω της σεζόν καταγράφονται παραιτήσεις εργαζομένων, που φτάνουν στο νησί, πιάνουν δουλειά και πολύ σύντομα διαπιστώνουν ότι οι όροι της συμφωνίας με την οποία έχουν κληθεί να δουλέψουν δεν τηρούνται.

Τον Αύγουστο του 2022, θυμίζει, το κλαδικό Συνδικάτο είχε καταφέρει να υπογράψει τοπική Συλλογική Σύμβαση με σημαντικές κατακτήσεις όσον αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας για το προσωπικό στα επισιτιστικά αλλά και στα εμπορικά καταστήματα του νησιού. Η Σύμβαση αυτή βρίσκεται σε ισχύ, ωστόσο ο έλεγχος της εφαρμογής της είναι ιδιαίτερα δύσκολος σε συνθήκες απουσίας των απαραίτητων μηχανισμών.

Στο σημείο αυτό ο Δημήτρης υπενθυμίζει ότι στη Σαντορίνη από το 2013 δεν λειτουργεί γραφείο της Επιθεώρησης Εργασίας, ενώ υπάλληλοι που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι αρμόδιοι για να ελέγξουν εκατοντάδες χώρους δουλειάς σε διαφορετικά νησιά, που την περίοδο αυτή κατακλύζονται από εποχικό προσωπικό.


Κάνε τώρα το βήμα, αδελφέ μου

Ακουσέ με, αδελφέ μου, εργάτη, υπάλληλε, άνεργε, συνταξιούχε, αγρότη, βιοτέχνη, επαγγελματία, έμπορε, μαθητή, σπουδαστή, επιστήμονα, καλλιτέχνη που στις περασμένες εκλογές ψήφισες τη ΝΔ και μπορεί να σκέφτεσαι να κάνεις το ίδιο και στις ερχόμενες. Τι σχέση μπορεί να έχεις εσύ με ένα τέτοιο κόμμα; Εκφράζει αυτό τις δικές σου αγωνίες για το σήμερα, τα δικά σου όνειρα για το αύριο; Εσύ αγωνιάς αν θα έχεις μεροκάματο, σοδειά, εισόδημα επιβίωσης, μόρφωση, πολιτισμό κι αυτό το κόμμα σού προφέρει ανεργία και χαμοδουλειά, φτώχεια και αμορφωσιά. Εσύ ονειρεύεσαι μια καλύτερη ζωή, με αξιοπρέπεια και δημιουργία κι αυτό το κόμμα σού ζητάει να είσαι γονατιστός και ζήτουλας. Εσύ θέλεις να πάρεις και να προσφέρεις αγάπη, συντροφικότητα και συνεργασία κι αυτό το κόμμα σε καλεί ν' ανταγωνίζεσαι τον συνάνθρωπό σου παντού και πάντα κι αν χρειαστεί «να πατάς επί πτωμάτων» προκειμένου να ανέβεις ψηλά.

«Αλλιώς μου τα λέει ο Μητσοτάκης», θα μου πεις. «Εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας και υπόσχεται κι άλλες δουλειές, καλύτερους μισθούς, αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού». Και τον πιστεύεις; Δεν τους έμαθες τόσα χρόνια όλους αυτούς τους πολιτικάντηδες; Ψέματα σου λένε. Αυτοί δεν ενδιαφέρονται για σένα. Αλλοι είναι οι φίλοι τους για τους οποίους νοιάζονται. Κι εσύ ο ίδιος έχεις σκεφτεί κι έχεις πει πολλές φορές ότι «όλες οι κυβερνήσεις μόνο για τους πλούσιους νοιάζονται κι όχι για μας τους φτωχούς». Αν είναι έτσι - που έτσι αποδείχτηκε ότι είναι - τότε γιατί εσύ ο φτωχός τους ψηφίζεις;

Θα μου πεις «όλοι το ίδιο είναι, δεν έχω διαφορετική επιλογή». Ναι, πράγματι, το ίδιο είναι όλοι όσοι στέκονται απέναντί σου και δεν υπάρχει διαφορά για σένα αν ψηφίσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ ή άλλα κόμματα που βρίσκονται στην ίδια μεριά, μαζί με τους πλούσιους, κόντρα στους φτωχούς. Εχεις, όμως, άλλη επιλογή. Αναζήτησέ την. Υπάρχει ένα πραγματικά διαφορετικό κόμμα που βρίσκεται στην άλλη μεριά. Μαζί σου κι όχι απέναντί σου. Κι αυτό το κόμμα είναι το ΚΚΕ.

Ξέρω ότι πολλοί από σας δεν σκεφτήκατε ποτέ να ψηφίσετε το ΚΚΕ. Αλλοι γιατί είστε ακόμα κάτω από την επίδραση της τρομερής αντικομμουνιστικής προπαγάνδας που αναπτύχθηκε στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, της μετεμφυλιακής εποχής και της επτάχρονης στρατιωτικής δικτατορίας, η οποία συνεχίστηκε, πιο ραφιναρισμένα, στη διάρκεια της λεγόμενης μεταπολίτευσης και πήρε μαζικές διαστάσεις με την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Κι άλλοι επειδή πιστέψατε το σύγχρονο μεγάλο παραμύθι ότι «μπορεί να είναι καλά αυτά που λέει το ΚΚΕ, αλλά δεν γίνονται σήμερα». Είναι παραμύθι γιατί όλα αυτά που λέει το ΚΚΕ έγιναν πράξη επί 70 και πλέον χρόνια στις χώρες του σοσιαλισμού και είναι σίγουρο ότι θα ξαναγίνουν επειδή αποτελούν ιστορική αναγκαιότητα.

Σκέψου, όμως, αδελφέ μου. Γιατί να μην ψηφίσεις εσύ ΚΚΕ; Αν είσαι εργάτης, θυμήσου, ποιοι ήταν μαζί σου όταν σου κόβανε το μεροκάματο ή έκλεινε η επιχείρηση όπου δούλευες και κινδύνευες να χάσεις τη δουλειά σου και να λείψει το ψωμί της οικογένειας; Δεν ήταν οι κομμουνιστές συνδικαλιστές; Αν είσαι αγρότης, ποιον είχες δίπλα σου στα μπλόκα; Είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις ξεχάσει τα παλιά με τον Μπούτα και τον Πατάκη, αλλά και σήμερα ξέρεις πως μόνο στους κομμουνιστές αγροτοσυνδικαλιστές μπορείς να στηρίζεσαι. Τους κομμουνιστές είχες κοντά σου σε κάθε δίκαιο αγώνα που έδωσες για το ψωμί, το δίκιο και την πρόοδο αν είσαι βιοτέχνης, επαγγελματίας και έμπορος, μαθητής και φοιτητής, συνταξιούχος.

Οι κομμουνιστές θα είναι μαζί σου και δίπλα σου κι αύριο, στους νέους αγώνες που θα χρειαστεί να δώσεις. Γιατί μην έχεις καμιά αυταπάτη. Τα πράγματα θα πάνε προς το χειρότερο με τη νέα κυβέρνηση που θα σχηματίσει το κόμμα που ψηφίζεις. Θα έρθουν νέα μνημόνια, νέα βαριά αντιλαϊκά μέτρα. Θα κινδυνέψουν κι άλλες κατακτήσεις σου, κι άλλα δικαιώματά σου. Ποιος θα οργανώσει την αντίσταση σ' αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική; Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση; Οχι, βεβαίως, καθώς αυτά τα κόμματα κινούνται στον ίδιο «ντορό» με τη ΝΔ, όπως αποδείχτηκε και όταν βρέθηκαν στην κυβέρνηση και όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Το μόνο κόμμα που θέλει και μπορεί να οργανώσει αυτήν τη λαϊκή αντίσταση και να λειτουργήσει ως μια πραγματική αντιπολίτευση στη Βουλή, είναι το ΚΚΕ.

Εσένα, αδελφέ μου, τίποτα δεν σε χωρίζει από τους κομμουνιστές. Αντίθετα, όλα σε ενώνουν μαζί τους. Κι εσύ, όπως εμείς, θέλεις την πρόοδο του ανθρώπου κι όχι τη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση της κοινωνίας. Δεν θέλεις ο ένας άνθρωπος να εκμεταλλεύεται τον άλλο, αλλά όλοι μαζί να παλεύουν για το κοινό καλό. Κι εσύ, όπως εμείς, ριγείς στο άκουσμα του λυγμού του Καζαντζίδη για τα βάσανα της φτώχειας και της ξενιτιάς, σφίγγεις τη γροθιά σου ακούγοντας τα τραγούδια της αντίστασης του Μίκη. Και είμαι σίγουρος ότι μέσα σου εκτιμάς τους αγώνες, τη δημιουργία και τη συνεπή στάση ζωής κομμουνιστών όπως ο Γληνός και ο Βάρναλης, ο Κατράκης και ο Καζάκος, ο Χαρίλαος Φλωράκης κι άλλοι πολλοί. «Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε, αδελφέ μου, για να ξεχωρίσουμε από τον κόσμο, εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο», όπως έγραφε ο μεγάλος κομμουνιστής ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος, δίνοντας την πιο λιτή και συνάμα πιο περιεκτική περιγραφή τού τι είναι και τι θέλει ένας κομμουνιστής.

Μπορείς, λοιπόν, αδελφέ μου, τώρα να κάνεις το βήμα προς την άλλη κατεύθυνση ψηφίζοντας το ΚΚΕ. Και να 'σαι σίγουρος ότι μόνο έτσι η ψήφος σου θα πιάσει τόπο...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ