ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2023
Σελ. /32
Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για κομμουνιστή βουλευτή στη Φθιώτιδα

Σε κλίμα αισιοδοξίας η εκδήλωση για τα 81 χρόνια από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα ενάντια στους ναζί κατακτητές στην Καλύβα του Στεφανή

RIZOSPASTIS

Μέσα σε κλίμα πίστης και αισιοδοξίας για ακόμη πιο δυνατό ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Ιούνη η εκδήλωση για την επέτειο των 81 χρόνων από το ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα ενάντια στους ναζί κατακτητές στην Καλύβα του Στεφανή, στη Σπερχειάδα, που διοργάνωσαν το Παράρτημα Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στην προτομή του Αρη Βελουχιώτη. Στεφάνι επίσης κατέθεσαν ο Νίκος Χαλιώτης, πρόεδρος του παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, και ο Βασίλης Γεωργίου, Γραμματέας του ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κ. Γιαννάκος, ανθυποπυραγός ε.α., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, οι υποψήφιοι βουλευτές Φθιώτιδας Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ, Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας, Χρ. Πάσουλας, Δ. Γεροκούδη, Θ. Αδάμ, δημοτικός σύμβουλος Λαμιέων και υποψήφιος δήμαρχος Λαμιέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Κ. Σκαρλάτος, δημοτικός σύμβουλος Μακρακώμης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Κ. Μπασδέκης

RIZOSPASTIS

Ο Κ. Μπασδέκης
Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Ηλίας Σχοινής, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Φθιώτιδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, εξήγησε πώς ξεκίνησε ο ένοπλος αγώνας ενάντια στους φασίστες ναζιστές κατακτητές στην Καλύβα του Στεφανή και τον καθοριστικό ρόλο του ΚΚΕ. Αναφέρθηκε στις διεργασίες για την έναρξη του ένοπλου αγώνα, που κορυφώθηκαν τον Μάη του 1942, όταν στην Καλύβα του Στεφανή, λίγο έξω από τη Σπερχειάδα Φθιώτιδας, σχηματίστηκε ο πρώτος πυρήνας της οργανωμένης ένοπλης αντίστασης, με πρωτεργάτες τους Θανάση Κλάρα (Αρη Βελουχιώτη), Φώτη Μαστροκώστα (Θάνο), Στέφανο Στεφανή, Νίκο Λέβα και Βασίλη Ξηροτρούλια.

Στην ομιλία του ο Κώστας Μπασδέκης αναφέρθηκε αρχικά στην προσπάθεια παραχάραξης και αναθεώρησης της Ιστορίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρωταρχικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή παίζει ο γνωστός καθηγητής Μαραντζίδης, ο οποίος ανέλαβε σύμβουλος επικοινωνίας πλέον του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ενώ συνεχίζοντας κάλεσε σε ενίσχυση του ΚΚΕ στις 25 Ιούνη, ώστε να δυναμώσει η φωνή του λαού και να διατηρηθεί η έδρα του Κόμματος στη Φθιώτιδα.

«Καμιά ψήφος, λοιπόν, δεν πρέπει να πάει χαμένη, να σκορπίσει "δεξιά" κι "αριστερά", αλλά να πέσει, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, μόνο στο ΚΚΕ!

Αυτό που μετράει στις 25 Ιούνη είναι πόσο δυνατό θα βγει το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που με συνέπεια, σταθερότητα και μαχητικότητα μπορεί να κάνει πραγματική μαχητική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ και τη στρατηγική που αυτή θα εφαρμόσει.

Το έχει αποδείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια από τη δράση του στη Βουλή και κυρίως το έχει αποδείξει μαζί με τον λαό και τη νεολαία στους δρόμους του αγώνα. Γι' αυτό τώρα το ΚΚΕ πρέπει να δυναμώσει ακόμη περισσότερο. Ακόμη και από εργαζόμενους που δεν έκαναν το βήμα και μπορούν να το κάνουν τώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαγγελία αποσπάσματος από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου με τίτλο: «Το υστερόγραφο της δόξας», από την Κατερίνα Τσέλιου, στέλεχος του ΚΚΕ.

Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης στην Καλύβα του Στεφανή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέφθηκε το νεκροταφείο Σπερχειάδας, όπου κατέθεσε λουλούδια στο κενοτάφιο αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από δυνάμεις του αστικού στρατού και παρακρατικούς, στο τέλος του 1949.

Θερμή υποδοχή στη Μακρακώμη

Νωρίτερα, το πρωί της Κυριακής και στο πλαίσιο της παρουσίας του στη δυτική Φθιώτιδα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφθηκε τη Μακρακώμη, όπου σε συνομιλίες του με κατοίκους κάλεσε σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΚΚΕ και διατήρηση της βουλευτικής έδρας στη Φθιώτιδα.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συνοδευόμενος από τους Κ. Μπασδέκη, Ανδρ. Μπαφούτσου, Χρ. Πάσουλα, Δ. Γεροκούδη, περπάτησε στην πλατεία της Μακρακώμης, με τους κατοίκους να υποδέχονται το κλιμάκιο του Κόμματος με ιδιαίτερη θέρμη.


Ο λαός χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση με δυνατό ΚΚΕ

Θερμή υποδοχή σε Λάρυμνα, Μαρτίνο και Μαλεσίνα, όπου βρέθηκε το Σάββατο ο Δ. Κουτσούμπας

Την ανάγκη να πάνε στην κάλπη και να ρίξουν το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, γιατί η δύναμή του θα κατατεθεί στους αγώνες για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, επεσήμανε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, στις συνομιλίες που είχε με κατοίκους της Λάρυμνας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του το περασμένο Σάββατο σε χωριά της Φθιώτιδας, όπου είναι και υποψήφιος.

Ο Δ. Κουτσούμπας συνοδευόταν από τον Παναγιώτη Πολίτη, μέλος της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Φθιώτιδας, την Ανδριάνα Μπαφούτσου, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας και υποψήφια βουλευτή, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, Γραμματέα της ΚΟΒ ΛΑΡΚΟ του Κόμματος, και τους δημοτικούς συμβούλους Λοκρών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Θωμά Καρατράντο και Γ. Λιγδή. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του είχε μια θερμή συζήτηση με τους θαμώνες καφενείου.

Με φόντο τη ΛΑΡΚΟ, μια επιχείρηση - έμβλημα της περιοχής, τόσο για τη σημασία της όσο και για τους αγώνες των εργαζομένων της προκειμένου να παραμείνει ανοιχτή με όλες τις θέσεις εργασίας, συνεχίζοντας να δίνει ζωή στην περιοχή, κόντρα στα σχέδια απαξίωσης και πώλησής της, που αυτήν τη στιγμή στέκει με τις καμινάδες της σβηστές, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Απέναντι σε μια από χέρι αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει στις 25 του Ιούνη στις κάλπες, ο ελληνικός λαός δεν χρειάζεται μια αντιπολίτευση "μούφα" όπως αυτή που κάνουν τα άλλα κόμματα, στηρίζοντας τις βασικές επιλογές της αντιλαϊκής κυβέρνησης, αλλά χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση, με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ και μέσα στη Βουλή και στους καθημερινούς αγώνες του λαού μας, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων».

Αμέσως μετά ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε το Μαρτίνο και στη συνέχεια τη Μαλεσίνα, όπου έγινε θερμά δεκτός από κατοίκους, οι οποίοι του ευχήθηκαν καλή επιτυχία στον αγώνα του Κόμματος μπροστά στη νέα εκλογική αναμέτρηση.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει να διεκδικεί τις γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις

RIZOSPASTIS

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Φθιώτιδας, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στην προτομή του Αρη Βελουχιώτη, που βρίσκεται έξω από την Καλύβα του Στεφανή.

Σε δήλωσή του, με φόντο το ιστορικό μνημείο της αντίστασης του λαού, ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις, αναφέροντας:

«Σήμερα, εδώ, από τη Σπερχειάδα, από την Καλύβα του Στεφανή, όπου ξεκίνησε ο ένοπλος λαϊκός αγώνας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει, αλλά θα μπει περισσότερο μπροστά από εδώ και πέρα για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων, των αποζημιώσεων, τόσο για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο όσο και για τις τεράστιες καταστροφές που υπέστη η πατρίδα μας, οι υποδομές της, τα εγκλήματα κατά της ανθρώπινης ζωής από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αλλά και τη λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Γι' αυτό χρειάζεται πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, για να είναι δυνατός ο ίδιος ο λαός».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ