ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
BASKET LEAGUE - ΤΕΛΙΚΟΙ
«Πράξη δεύτερη» για τους «αιώνιους» στο ΟΑΚΑ

Eurokinissi

Το νέο ραντεβού τους στον δρόμο για την κατάκτηση του τίτλου της Basket League δίνουν απόψε Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός (21.15 - ΕΡΤ3) στο ΟΑΚΑ, στον δεύτερο μεταξύ τους αγώνα για τη σειρά των τελικών. Με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται 1-0 στις νίκες, μετά την επικράτησή τους στον πρώτο τελικό στο ΣΕΦ, οι «πράσινοι» καλούνται να ισοφαρίσουν προκειμένου να διατηρήσουν ακέραιες τις ελπίδες τους για τίτλο. Θυμίζουμε ότι πρωταθλήτρια θα στεφθεί η ομάδα που θα κάνει τρεις νίκες και εφόσον χρειαστεί πέμπτος αγώνας θα γίνει στην έδρα του Ολυμπιακού, καθώς έχει το πλεονέκτημα ως 1ος της κανονικής περιόδου.

Με ανεβασμένη ψυχολογία

Στους γηπεδούχους του δεύτερου τελικού «πράσινους» η εμφάνιση στο πρώτο ματς, παρά την ήττα, έχει ανεβάσει αισθητά την αυτοπεποίθηση της ομάδας ενόψει της συνέχειας. Μάλιστα στο «τριφύλλι» θεωρούν πως η ομάδα στο ΣΕΦ, αν και θεωρητικά το αουτσάιντερ του ζευγαριού, έδειξε ότι είχε όλα τα φόντα να διεκδικήσει τον τίτλο και να κλείσει επιτυχημένα μια κατά τ' άλλα προβληματική χρονιά, ενώ παράλληλα η ΚΑΕ διαμαρτύρεται για τις διαιτητικές αποφάσεις των τελευταίων λεπτών του πρώτου αγώνα.

Στο αγωνιστικό μέρος, με όλους τους παίκτες στον Παναθηναϊκό διαθέσιμους (αφού και ο Γκουντάιτις ξεπέρασε την ίωση), επικρατεί αισιοδοξία ότι απόψε η ομάδα μπορεί να κάνει το 1-1, σπάζοντας έτσι το σε βάρος της 0-14 στους αγώνες των τελευταίων χρόνων απέναντι στον Ολυμπιακό (από τον Νοέμβρη του 2021), και να αναπτερώσει τις ελπίδες της για τίτλο, κάτι για το οποίο εμφανίστηκε αισιόδοξος και ο Χρήστος Σερέλης. Παράλληλα βέβαια ο τεχνικός του Παναθηναϊκού τόνισε την ανάγκη οι παίκτες του να δείξουν μεγαλύτερη συγκέντρωση, προκειμένου να αποφύγουν τα λάθη.

Ζητούμενο η καλύτερη εικόνα

Στην αντίπερα όχθη ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για τον δεύτερο τελικό με τον «αέρα» του 1-0 και της διεύρυνσης του νικηφόρου του σερί σε βάρος του Παναθηναϊκού. Επικρατεί ωστόσο αγωνία για το ζήτημα της συμμετοχής ή όχι του Κώστα Σλούκα, καθώς μέχρι χθες παρέμενε αμφίβολος, λόγω γαστρεντερίτιδας, καθώς και σκεπτικισμός για την εμφάνιση της ομάδας στον πρώτο τελικό, με τους «ερυθρόλευκους», παρότι στην αρχή φαινόταν ότι πήγαιναν για εύκολη νίκη, στο τέλος να κινδυνεύουν με ήττα από τους «αιώνιους» αντιπάλους τους.

Ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας έδειξε πεπεισμένος ότι θα είναι καλύτερη η εικόνα των παικτών του απόψε, αν και δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα αυτό που μετράει είναι οι νίκες. Τέλος, έθεσε ως ζητούμενο στον δεύτερο τελικό οι παίκτες του να έχουν καθαρό μυαλό στην επίθεση, ώστε να κάνουν καλύτερες επιλογές και να μη δώσουν δικαιώματα στον Παναθηναϊκό.

ΠΟΛΟ - FINA WORLD CUP
Στους ρυθμούς της τελικής φάσης

Την προετοιμασία τους ξεκίνησαν οι Εθνικές ανδρών και γυναικών

Στους ρυθμούς της τελικής φάσης του FINA World Cup στο πόλο κινούνται πλέον οι Εθνικές ομάδες των ανδρών και των γυναικών. Σημειώνεται ότι η τελική φάση της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ, το τουρνουά των ανδρών στο Λος Αντζελες (30 Ιούνη - 2 Ιούλη), και των γυναικών στο Λονγκ Μπιτς (23 - 25 Ιούνη). Πέραν του στόχου της διάκρισης στη διοργάνωση, η συμμετοχή των Εθνικών ομάδων λειτουργεί ως πρόβα τζενεράλε ενόψει του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Πόλο που θα διεξαχθεί στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας.

Για τη σημερινή έναρξη της προετοιμασίας της Εθνικής ανδρών στο κολυμβητήριο του Πειραιά ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Θοδωρής Βλάχος, κάλεσε 21 παίκτες, συγκεκριμένα τους: Γιάννη Φουντούλη, Ντίνο Γενηδουνιά, Αλέξανδρο Παπαναστασίου, Γιώργο Δερβίση, Μάνο Ζερδεβά, Νίκο Γκίλλα, Κώστα Γούβη, Στάθη Καλογερόπουλο, Παναγιώτη Τζωρτζάτο, Γιάννη Αλαφραγκή, Δημήτρη Νικολαΐδη, Αριστείδη Χαλυβόπουλο, Μανώλη Σολανάκη, Νίκο Γαρδίκα, Κώστα Λιμαράκη, Κώστα Γκιουβέτση, Νίκο Κοπελιάδη, Αγγελο Βλαχόπουλο, Δημήτρη Σκουμπάκη, Κώστα Κάκαρη, Στέλιο Αργυρόπουλο.

Στην αποστολή της Εθνικής γυναικών που ήδη έχει αναχωρήσει για τις ΗΠΑ προκειμένου να πραγματοποιήσει το στάδιο της προετοιμασίας, η ομοσπονδιακή τεχνικός, Αλεξία Καμμένου, συμπεριέλαβε 15 παίκτριες: Ιωάννα Σταματοπούλου, Χρυσούλα Διαμαντοπούλου, Βασιλική Πλευρίτου, Ελευθερία Πλευρίτου, Μαργαρίτα Πλευρίτου, Νικόλ Ελευθεριάδου, Ελενα Ξενάκη, Ιωάννα Χυδηριώτη, Μαρία Μυριοκεφαλιτάκη, Φωτεινή Τριχά, Χριστίνα Σιούτη, Ελένη Ελληνιάδη, Αθηνά Γιαννοπούλου, Ειρήνη Νίνου, Ελευθερία Φουντωτού.

ΔΙΕΘΝΗ
Συγκρούσεις οπαδών στην Πράγα

Σε πεδίο μάχης μεταξύ αντίπαλων οπαδών μετατράπηκε η Πράγα λίγες ώρες πριν από τον χτεσινοβραδινό τελικό του Conference League μεταξύ Φιορεντίνα και Γουέστ Χαμ. Ιταλοί και Αγγλοι οπαδοί αρκετές ώρες πριν από τον αγώνα συγκρούστηκαν σε διάφορα σημεία της τσέχικης πρωτεύουσας τόσο μεταξύ τους όσο και με δυνάμεις της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετοί τραυματισμοί, σοβαρές υλικές ζημιές αλλά και αρκετές συλλήψεις οπαδών. Στην Πράγα βρέθηκαν περίπου 20.000 οπαδοί της αγγλικής ομάδας, στην πλειοψηφία τους χωρίς εισιτήριο για τον αγώνα, ενώ εξίσου πολυπληθής ήταν η παρουσία Ιταλών οπαδών. Σημειώνεται ότι αυτός είναι ο δεύτερος τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης που στιγματίζεται από επεισόδια αφού πριν από μια βδομάδα έκτροπα είχαν συμβεί στη Βουδαπέστη, πριν από τον τελικό του Εuropa League μεταξύ Ρόμα και Σεβίλλης.

Ετοιμος για το «αντίο» στην Παρί ο Μέσι

Προς το κλείσιμο οδεύει ο διετής κύκλος της παρουσίας του Μέσι στην Παρί Σ.Ζ., με τη φημολογία για αποχώρησή του να εντείνεται τις τελευταίες μέρες. Αλλωστε, κάτι τέτοιο είχε αρχίσει να διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα και από τις τεταμένες σχέσεις του Μέσι με τους διοικούντες και τους οπαδούς του συλλόγου. Ως πιθανότερος νέος προορισμός του, για πολλούς ακόμα και σήμερα, καλύτερου παίκτη του κόσμου φαντάζει να είναι η Αλ Χιλάλ στη Σ. Αραβία και η Ιντερ Μαϊάμι. Η δεύτερη (ιδιοκτησίας του Αγγλου πρώην διεθνούς Ντ. Μπέκαμ) έχει εντείνει τις προσπάθειες για την απόκτηση του αρχηγού της Εθνικής Αργεντινής. Μάλιστα, κάποια χτεσινά σενάρια ήθελαν πλέον τη μεταγραφή ολοκληρωμένη και να απομένουν οι ανακοινώσεις. Την ίδια στιγμή, άλλα σενάρια φέρουν την πρώην ομάδα του Μέσι Μπαρτσελόνα να μελετάει την περίπτωση επιστροφής του μετά και την άρση στους οικονομικούς περιορισμούς (από τη Λα Λίγκα) στον σύλλογο που μέχρι πρότινος δεν επέτρεπαν μια τέτοια κίνηση.

ΒΟΛΕΪ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΥΠΕΛΛΑ
Οι ελληνικές συμμετοχές της νέας σεζόν

Μετά την εκπνοή της προθεσμίας, η Ομοσπονδία Βόλεϊ γνωστοποίησε τις ελληνικές συμμετοχές στα Κύπελλα Ευρώπης τη νέα σεζόν σε άνδρες και γυναίκες. Συνολικά θα συμμετάσχουν 10 ομάδες (5 ανδρών και 5 γυναικών).

Πιο συγκεκριμένα, στους άνδρες ο πρωταθλητής της Volleyleague, Ολυμπιακός, θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο δεύτερος του πρωταθλήματος και κυπελλούχος ΠΑΟΚ στο CEV Cup ενώ ο τρίτος της βαθμολογίας Παναθηναϊκός στο Challenge Cup. Για τη διοργάνωση του Challenge Cup δήλωσε συμμετοχή, σε περίπτωση κενής θέσης, η Κηφισιά.

Στις γυναίκες ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ θα αγωνιστούν στο αντίστοιχο Challenge Cup ενώ στην ίδια διοργάνωση σε περίπτωση κενής θέσης ενδιαφέρον συμμετοχής έχουν εκδηλώσει η Θέτις Βούλας, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ.

FIBA CHAMPIONS LEAGUE
Πρόθεση για συμμετοχή από τον Κολοσσό Ρόδου

Την τύχη του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις προτίθεται να δοκιμάσει τη νέα σεζόν ο Κολοσσός Ρόδου, με την ΚΑΕ να δηλώνει επίσημη πρόθεση για συμμετοχή της ομάδας στο FIBA Champions League. Οι Ροδίτες κατέλαβαν την 7η θέση στην Basket League τη φετινή σεζόν, μετά τον αποκλεισμό τους από τον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ, και βάσει κανονισμού στο BCL έχουν δικαίωμα συμμετοχής 3 ελληνικές ομάδες από τις πρώτες 6 θέσεις του πρωταθλήματος, ωστόσο το διαφαινόμενο ντόμινο στις ελληνικές συμμετοχές στη διοργάνωση δείχνει ότι μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στους σχεδιασμούς του Κολοσσού.

Κι αυτό γιατί πέραν των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, που μέχρι στιγμής τουλάχιστον η συμμετοχή τους στη διοργάνωση θεωρείται δεδομένη, η τρίτη ελληνική παρουσία, του Περιστερίου, όπως όλα δείχνουν βρίσκεται «στον αέρα». Αιτία, τα πλάνα των διοικούντων του Περιστερίου για «μετακόμιση» της ομάδας στο Εurocup της Euroleague, με στόχο τη μεγαλύτερη αγωνιστική διάρκεια συμμετοχής, καθώς η εν λόγω διοργάνωση έχει 18 αγώνες για κάθε ομάδα στην κύρια φάση της, έναντι μόλις 6 στο BCL.

ΤΕΝΙΣ - ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ
Αποκλείστηκε ο Τσιτσιπάς

Το εμπόδιο του εντυπωσιακού φέτος Ισπανού τενίστα Κάρλος Αλκαράθ (Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη) αποδείχθηκε ανυπέρβλητο για τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο οποίος αποκλείστηκε από τη συνέχεια του διεθνούς τουρνουά τένις Ρολάν Γκαρός, γνωρίζοντας ήττα με 3-0 σετ (6-2, 6-1, 7-6) από τον Αλκαράθ στα προημιτελικά. Ετσι ο Ισπανός τενίστας βρίσκεται για πρώτη φορά στην καριέρα του στην τετράδα του φημισμένου τουρνουά κατηγορίας Grand Slam, όπου θα αντιμετωπίσει τον σπουδαίο Σέρβο Νόβακ Τζόκοβιτς. Μάλιστα ο Αλκαράθ έγινε μόλις ο τέταρτος νεότερος σε ηλικία που προκρίνεται στα ημιτελικά του Ρολάν Γκαρός τα τελευταία 30 χρόνια.

Από την πλευρά του ο Τσιτσιπάς, σε μια αναμέτρηση που διήρκεσε λίγο πάνω από δύο ώρες, δεν κατάφερε να πιάσει σημαντική απόδοση, με αποτέλεσμα να δεχτεί αρκετή πίεση από τον αντίπαλό του στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Ο Ελληνας τενίστας προσπάθησε να αντιδράσει στο τρίτο σετ, ωστόσο ο νεαρός Ισπανός έδειξε χαρακτήρα στα κρίσιμα σημεία και επιβλήθηκε, παίρνοντας τη νίκη στον προημιτελικό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ