ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2023 - Κυριακή 11 Ιούνη 2023
Σελ. /40
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Κριτήριο ενίσχυσης του ΚΚΕ ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής

Κάθε μήνα, κάθε βδομάδα που περνά στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, προστίθενται νέα στοιχεία παραπέρα κλιμάκωσης, νέες επικίνδυνες πτυχές που φέρνουν ακόμα πιο κοντά το ενδεχόμενο μιας γενίκευσης της σφοδρής πολεμικής αναμέτρησης και μιας απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Οι περιβόητες «κόκκινες» γραμμές που κατά καιρούς επικαλούνταν το ευρωατλαντικό μπλοκ για την αποφυγή ενός τέτοιου ολέθριου για τους λαούς ενδεχομένου «σβήνουν» η μία μετά την άλλη, καθώς εντείνεται η σύγκρουση.

Βαρέα ΝΑΤΟικά όπλα βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή του μετώπου, καθώς ξεκινά η προαναγγελθείσα ουκρανική αντεπίθεση, ΝΑΤΟικοί πύραυλοι και drones μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιούνται ήδη από το Κίεβο, ενώ προχωρούν προπαρασκευαστικές διαδικασίες για την αποστολή σύγχρονων «δυτικών» μαχητικών αεροσκαφών. Αυξάνονται οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, ενώ ήδη Βρετανία και Γερμανία τοποθετούνται υπέρ της «νομιμοποίησης» τέτοιων χτυπημάτων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή.

Ενεργειακές και άλλες κρίσιμες πολιτικές υποδομές στοχοποιούνται με βομβαρδισμούς και σαμποτάζ και από τις δύο πλευρές - ανεξάρτητα από τις μεταξύ τους αλληλοκατηγορίες - με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς, όπως επιβεβαιώνει και η καταστροφή του φράγματος της Νόβα Καχόβκα στον Δνείπερο, ενός έργου τεράστιας σημασίας που οικοδομήθηκε την περίοδο που ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός μεγαλουργούσαν αδελφωμένοι στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ενωσης.

Ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διεργασίες για την παροχή «εγγυήσεων ασφαλείας» στο Κίεβο - άλλο ένα βήμα προς την απευθείας σύγκρουση - ενώ στο τραπέζι τίθεται ακόμα και το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων από ΝΑΤΟικά κράτη.

Η Ρωσία εγκαθιστά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί στη Γερμανία τη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση στην ιστορία του, ρωσικά και ΝΑΤΟικά αεροσκάφη εμπλέκονται όλο και συχνότερα σε αναχαιτίσεις και επικίνδυνα περιστατικά στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική.

Τα δε «απόνερα» της σύγκρουσης δεν μένουν μόνο στην ευρύτερη περιοχή (όπως π.χ. στη Μολδαβία, στη Γεωργία και αλλού), αλλά φτάνουν μέχρι τη γειτονιά μας. Η νέα ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, η αποστολή εκατοντάδων επιπλέον ΝΑΤΟικών στρατιωτών στη δύναμη KFOR της λυκοσυμμαχίας που εδρεύει μόνιμα στο Κόσοβο, είναι εξελίξεις άρρηκτα συνδεδεμένες με την ένταση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα και στα Βαλκάνια. Στο φόντο της πολεμικής αναμέτρησης στην Ουκρανία, επιβεβαιώνεται πως μια σπίθα είναι αρκετή για να φουντώσουν νέες επικίνδυνες πυρκαγιές για τους λαούς στην περιοχή μας.

Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ανταγωνισμών, με όλους τους πολλαπλούς κινδύνους, χώνονται όλο και πιο βαθιά ο λαός και η χώρα μας, μέσα από τη συμμετοχή σε ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ, στρατηγικές επιλογές για λογαριασμό της αναβάθμισης του ελληνικού κεφαλαίου, οι οποίες υπηρετούνται από όλες τις κυβερνήσεις και τα κόμματά του.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα έχει ήδη στείλει χιλιάδες τόνων πυρομαχικών και πολεμικού εξοπλισμού στο Κίεβο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται παζάρια για αποστολή ακόμα περισσότερων συστημάτων, όπως αρμάτων μάχης «Leopard», πυραύλων S-300 ή «Patriot» κ.ά.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε «κόμβο» - «ορμητήριο» τόσο για την αποστολή εξοπλισμών στο Κίεβο όσο και για τη συνολικότερη ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας, καθιστώντας τη χώρα μας «μαγνήτη» πιθανών επιθέσεων σε περίπτωση γενίκευσης της σύγκρουσης.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως και τα διάφορα «μικρά κόμματα» που προωθούνται ως αναχώματα της λαϊκής δυσαρέσκειας, αποφεύγουν όσο μπορούν να μιλήσουν γι' αυτά τα θέματα, ακριβώς γιατί στηρίζουν από κοινού τους ΝΑΤΟικούς στόχους και την εμπλοκή της Ελλάδας, διαφοροποιούνται μόνο ως προς τον τρόπο που μπορούν να εξασφαλιστούν περισσότερα «ανταλλάγματα» για την αστική τάξη.

Γι' αυτό όλοι μαζί στηρίζουν από κοινού τα πολεμικά ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου για αύξηση της αποστολής όπλων στο Κίεβο και για εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτικών σε βάσεις της ΕΕ.

Γι' αυτό έχουν συμφωνήσει στο να σπαρθεί όλη η χώρα με αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, στην αξιοποίηση λιμανιών και υποδομών για τους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Γι' αυτό εγκρίνουν τη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας. Γι' αυτό συμφωνούν στις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες για τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας, την ίδια ώρα που με τα «κοστολογημένα» προγράμματά τους εντείνουν την επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα.

Στα δε Βαλκάνια όλα τα αστικά κόμματα ταυτίζονται στη διεκδίκηση ρόλου «σημαιοφόρου» στην προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», σε ένα τέτοιο φόντο έχουν συμφωνήσει να περιπολούν ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα την τελευταία δεκαετία πάνω από Αλβανία, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο κ.ο.κ., στο πλαίσιο της λεγόμενης «Εξυπνης Αμυνας» του ΝΑΤΟ, της προετοιμασίας δηλαδή για μια γενικευμένη σύγκρουση με τη Μόσχα αλλά και την Κίνα.

Και την ίδια ώρα που ο λαός χρυσοπληρώνει με κάθε τρόπο τον «λογαριασμό» και τους κινδύνους της ευρωΝΑΤΟικής εμπλοκής, τα κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αφήσουν στην μπάντα τα προκλητικά προσχήματα περί «διεθνούς δικαίου» που συνοδεύουν την εμπλοκή, όταν θίγονται ακριβώς αυτά τα συμφέροντα: Η ελληνική κυβέρνηση, που έχει ψηφίσει όλα τα προηγούμενα πακέτα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έβαλε «πάγο» στο 11ο πακέτο, παζαρεύοντας την εξαίρεση των Ελλήνων εφοπλιστών που κάνουν χρυσές μπίζνες με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από τα λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας...

Σήμερα πρέπει να δυναμώσει η πάλη ενάντια σε όλα τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία στην Ουκρανία, στη συμμετοχή της χώρας μας.

Η ψήφος στο ΚΚΕ, το οποίο απαιτεί να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους επικίνδυνους σχεδιασμούς που αιματοκυλούν τους λαούς, να μη σταλούν ελληνικά όπλα και ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία, είναι η μόνη που θα κατατεθεί στην ενίσχυση της πάλης του λαού σε αυτήν την κατεύθυνση. Είναι η μόνη επιλογή που ενισχύει την προοπτική να αποδεσμευτεί η χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο μας.


Γ.

35η ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Από τις 16 Ιουνίου στο Πασαλιμάνι

Η Εκθεση Βιβλίου Πειραιά ξεκινάει για 35η φορά και προσκαλεί το κοινό να «...πάρει το μετρό για Πειραιά»! Η Εκθεση θα διαρκέσει από τις 16 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, στο Πασαλιμάνι, με ωράριο λειτουργίας 19.00 - 23.00.

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» θα συμμετάσχουν και φέτος στο περίπτερο 42. Στο περίπτερο της «Σύγχρονης Εποχής» θα υπάρχουν οι νέες εκδόσεις της, δεκάδες τίτλοι έργων των Μαρξ - Ενγκελς - Λένιν, βιβλία Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Πολιτικής με τις νέες επεξεργασίες του Κόμματος για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα. Τέλος, δεν θα λείπουν τα βιβλία για τους μικρούς μας φίλους.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

-- Τους 18 αγωνιστές κρατούμενους που εκτελέστηκαν στις 17 Απρίλη του 1944 στο Πασχάλι Χρισσού της Φωκίδας από τους ναζί κατακτητές θα τιμήσουν την Κυριακή 11 Ιούνη, στις 11 π.μ., το Παράρτημα Αμφισσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους από τους φασίστες και ναζί κατακτητές στο Κούρνοβο Μακρακώμης και στα Αμπέλια Ομβριακής διοργανώνουν την Κυριακή 11 Ιουνίου, στις 10.30 π.μ., στο μνημείο στο Κούρνοβο, το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Χαιρετισμός από τον Χρ. Νιάνιο, εκ μέρους του παραρτήματος Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και ομιλία από την Δήμητρα Γεροκούδη, υποψήφια βουλευτή Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Στη συνέχεια θα γίνει μετάβαση στους τόπους εκτέλεσης στα Μεταλλεία Δομοκού και στα Αμπέλια Ομβριακής.

Κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις

Σάββατο 10 Ιούνη

- Στις 8.30 μ.μ., στο λιμάνι της Μύρινας, στη Λήμνο. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Τρίτη 13 Ιούνη

- Στις 7.30 μ.μ., στην Ξάνθη, στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Νίκαιας και οι ΚΟ Κορυδαλλού, στην πλατεία Ελευθερίας, στον Κορυδαλλό. Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης.

Πέμπτη 15 Ιούνη

- Στις 8 μ.μ., στον Λιμένα Θάσου, στο καφέ «Πλάτανος». Θα μιλήσει ο Διονύσης Κλάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

- Στις 8.30 μ.μ., στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Αγίου Τίτου. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παρασκευή 16 Ιούνη

- Στις 8 μ.μ., στην παραλία της Καβάλας (έναντι ΚΤΕΛ). Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή 18 Ιούνη

- Στις 8 μ.μ., στα Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

Τρίτη 20 Ιούνη

- Στις 8 μ.μ., στο εκλογικό κέντρο του Κόμματος στη Δράμα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ