ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΚΑΡΑΒΙ
Νεκρός εργαζόμενος δύτης την ώρα της δουλειάς στο Λαύριο

Μόλις προχτές προειδοποιούσε το Συνδικάτο Μετάλλου για νέο θανατηφόρο «δυστύχημα» | Αμεση απάντηση με παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, νέα διαμαρτυρία σήμερα στο Λιμεναρχείο Λαυρίου

Από τη χτεσινή άμεση παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή άμεση παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας
Ενας ακόμα εργαζόμενος έχασε χτες τη ζωή του κατά τη διάρκεια εργασιών σε βαπόρι, πριν ακόμα προλάβει να στεγνώσει το μελάνι της προχτεσινής ανακοίνωσης του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών, με την οποία τόνιζαν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα «πριν θρηνήσουμε νέα θύματα στον βωμό του κέρδους των εργοδοτών».

Το νέο θύμα είναι 45χρονος δύτης, πατέρας δύο παιδιών, που δούλευε ως μέλος εργολαβικού συνεργείου στην επιθεώρηση του πλοίου M/V «Bulk Valor» της ναυτιλιακής εταιρείας «Seamar Management SA», με σημαία Παναμά, το οποίο βρίσκεται ελλιμενισμένο στον όρμο του Θορικού στο Λαύριο. Σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων εργαζομένων, έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε και τραυματίστηκε από την αναρρόφηση θαλασσινού νερού, που χρησιμοποιείται προκειμένου να ψύχονται μηχανήματα του πλοίου.

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα μεγαλώνει τη μακάβρια λίστα των νεκρών εργαζομένων και φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της έλλειψης μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς γενικώς και στη ναυπηγοεπισκευή ειδικότερα, της εντατικοποίησης της εργασίας.

Χαρακτηριστικά, στην προχτεσινή ανακοίνωσή τους τα δύο σωματεία κατήγγειλαν το γεγονός ότι 15 μέρες μετά το τελευταίο θανατηφόρο «ατύχημα» στη Ζώνη, και ενώ τις μέρες που ακολούθησαν καταγράφηκαν πέντε τραυματισμοί σε ισάριθμα «ατυχήματα», τα άμεσα μέτρα για τα οποία υποτίθεται ότι είχε δεσμευτεί το υπουργείο Εργασίας δεν έχουν γίνει πράξη. «Ούτε οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί, ούτε η υποχρεωτικότητα της ΣΣΕ έχει προχωρήσει», τονίζουν. «Ας μη νομίζουν πως η οργή μας έχει ξεφουσκώσει επειδή μας φούσκωσαν με λόγια», ξεκαθαρίζουν και προαναγγέλλουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αν δεν εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και δεν γίνει υποχρεωτική η Σύμβαση.

Παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας

Οι δραματικές προειδοποιήσεις των εργαζομένων, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν ξανά
Οι δραματικές προειδοποιήσεις των εργαζομένων, που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν ξανά
Στο νέο εργοδοτικό έγκλημα τα σωματεία αντέδρασαν άμεσα. Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έσπευσε στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του. Στην παρέμβαση συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων από άλλους κλάδους, τον Επισιτισμό - Τουρισμό, τους δήμους και την Περιφέρεια, την Υγεία, την Ενέργεια, τις Κατασκευές κ.λπ.

Μετά τη συνάντηση ο Ακης Αντωνίου, πρόεδρος του Παραρτήματος Πειραιά του Συνδικάτου Μετάλλου, θύμισε ότι στην προηγούμενη συνάντηση, μετά τις κινητοποιήσεις για το προηγούμενο θανατηφόρο στη Ζώνη, το υπουργείο είχε δεσμευτεί για ένταση των ελέγχων, λειτουργία της μεικτής επιτροπής σε διευρυμένο ωράριο - καθώς είναι γνωστό πως οι εργολάβοι ξέρουν ότι από το απόγευμα και μετά δεν γίνεται κανένας έλεγχος και η ασυδοσία χτυπάει «κόκκινο» - και κήρυξη της ΣΣΕ ως υποχρεωτικής (μεγάλο τμήμα της οποίας αφορά την εφαρμογή μέτρων για την υγεία και ασφάλεια). Ακόμα και από αυτές τις δεσμεύσεις, που από τότε τα σωματεία επισήμαιναν ότι «δεν μας καλύπτουν, αλλά είναι ένα θετικό βήμα», λίγα έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Χτες δε, στη νέα συνάντηση με την υπηρεσιακή υπουργό και τον διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, πήραν την απάντηση ότι πρέπει να περιμένουν να βγει η νέα κυβέρνηση και ότι δεν μπορούν να λύσουν τέτοια ζητήματα μια υπηρεσιακή υπουργός και ένας διοικητής.

«Εμείς λέμε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο να περιμένουμε. Βλέπουμε ότι καθημερινά αυτά που προβλέπουμε σαν μάντεις γίνονται, δηλαδή νέα θανατηφόρα, νέα σακατέματα στους χώρους δουλειάς. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι δεν γνωρίζει. Είναι υπεύθυνοι, δεν κάνουν κάτι», ανέφερε ο Α. Αντωνίου, ανακοινώνοντας ότι σε συνεδρίαση του Συνδικάτου θα καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Στο μεταξύ, μπορεί οι έλεγχοι σε χώρους δουλειάς να μη γίνονται ή να γίνονται υποτυπωδώς μετά τα εγκλήματα, όμως το κράτος και τα ΜΜΕ του συστήματος αποδείχθηκαν και χτες σε «πλήρη ετοιμότητα» να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους που διεκδικούν μέτρα υγείας και ασφάλειας. Ετσι, ενώ η αντιπροσωπεία των εργαζομένων βρισκόταν στο υπουργείο Εργασίας, κυκλοφόρησε «είδηση» στο ethnos.gr ότι «συνδικαλιστές επιτέθηκαν σε αστυνομικό και τον τραυμάτισαν στο χέρι»! Δίνοντας άμεση απάντηση, το Συνδικάτο Μετάλλου κατήγγειλε ότι πρόκειται για δημοσίευμα «βγαλμένο από την κοιλιά» του συντάκτη του και ότι πρόκειται για ψευδέστατη ανάρτηση. «Δεν σέβονται ούτε τον νεκρό συνάδελφό μας για να υπηρετήσουν την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης», σημείωσε το Συνδικάτο, απαιτώντας να κατέβει το αισχρό δημοσίευμα.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές

Τον θάνατο του εργαζόμενου καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.«Αλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα. Ακόμα ένας συνάδελφός μας δεν θα γυρίσει στην οικογένειά του», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

«Πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αφού καθημερινά θρηνούμε θύματα από την έλλειψη μέτρων ασφάλειας και την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, που έχουν επιβάλει η εργοδοσία και η κυβέρνηση. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές, γιατί δεν τήρησε τις υποσχέσεις της στο Συνδικάτο Μετάλλου για την εντατικοποίηση των μέτρων ασφάλειας και την κήρυξη ως υποχρεωτικής της ΣΣΕ, που περιέχει μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων», σχολιάζει.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί να εντατικοποιηθούν άμεσα οι έλεγχοι για την ασφάλεια των εργαζομένων και να κηρυχθεί υποχρεωτική η ΣΣΕ Ναυπηγοεπισκευαστικών Εργασιών, όπως είχε δεσμευτεί το υπουργείο.

Αμεσα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων απαίτησε και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με αφορμή το νέο δυστύχημα.

Σοβαρά ερωτήματα γύρω από την τήρηση των προβλεπόμενων για καταδυτικές εργασίες μέτρων ασφαλείας θέτει η ΠΕΜΕΝ και ζητά έγγραφη ενημέρωση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας «για τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την επιθεώρηση του πλοίου και οδήγησαν στον τραγικό θάνατο του δύτη».

Διαμαρτυρία σήμερα στο Λιμεναρχείο στο Λαύριο

Σήμερα Πέμπτη, στις 10 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Λιμεναρχείο στο λιμάνι του Λαυρίου. «Εργοδοσία και κράτος είναι υπόλογοι για τα εγκλήματα που γίνονται στους χώρους δουλειάς. Απαιτούμε να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους εμπλέκονται στο έγκλημα. Να αυστηροποιηθούν οι κανόνες ασφάλειας της εργασίας. Να αυξηθούν οι έλεγχοι σε όλους τους χώρους δουλειάς», τονίζει σε ανακοίνωσή του.


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΥΒΟΙΑΣ
Στο πλευρό των απολυμένων στα Ναυπηγεία Χαλκίδας

Την απόλυση δύο εργαζομένων από τα Ναυπηγεία Χαλκίδας καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, καλώντας τους εργαζόμενους να μην συμβιβαστούν με την εργασιακή ζούγκλα που επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς, με τη στήριξη του νομοθετικού πλαισίου που έχουν ψηφίσει όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, μετατρέποντας τέτοιους χώρους δουλειάς σε «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες».

«Οι πρόσφατες απολύσεις στα Ναυπηγεία Χαλκίδας, με τις οποίες πετάχτηκαν στον δρόμο με το "έτσι θέλω" δύο έμπειροι εργαζόμενοι χωρίς να υπάρχει στο παρελθόν κάποια παρατήρηση για τη δουλειά τους, αποδεικνύουν ότι οι λεγόμενες "αξιολογήσεις" που διενεργεί η εργοδοσία αποτελούν εργαλείο στα χέρια της για να "ξεμπερδεύει" με όποιον εργαζόμενο δεν της κάνει τα "χατίρια". Οι απολύσεις αυτές στα Ναυπηγεία Χαλκίδας είναι άλλη μια απόδειξη ότι μπροστά στα κέρδη τους οι εργοδότες δεν έχουν κανένα έλεος», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, σημειώνοντας παράλληλα ότι «σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούν και το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο που δίνει αέρα στα πανιά τους, έχοντας νομιμοποιήσει την εργασιακή ζούγκλα που βιώνουμε με αποκορύφωμα τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη της ΝΔ, που πάλεψε ενάντιά του το σύνολο της εργατικής τάξης».

Εκφράζει τη στήριξή του στους δύο απολυμένους, απαιτώντας την επαναπρόσληψή τους και σημειώνοντας ότι από κοινού σχεδιάζεται το κάθε βήμα.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτή την κατάσταση, σημειώνοντας ότι «οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Χαλκίδας παλεύουν με τα σίδερα κάτω από αντίξοες συνθήκες και με τη δουλειά τους παράγουν τεράστιο πλούτο. Η εντατικοποίηση της εργασίας με εξαντλητικά ωράρια για να "τελειώνει η δουλειά", με καθημερινά 10ωρα και 12ωρα, καταστρέφουν το κορμί και τις ζωές των εργαζομένων».

Τονίζει ότι «το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, με τον θάνατο ενός συναδέλφου και τον τραυματισμό άλλων δύο, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στη Ναυπηγική Βιομηχανία της χώρας μας», σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο γεγονός «καθώς η εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με το ξεχαρβάλωμα των ελεγκτικών μηχανισμών είναι οι παράγοντες που οδηγούν σε εργατικά "ατυχήματα" που έχουν σημειωθεί και στα Ναυπηγεία Χαλκίδας στο παρελθόν». Και προσθέτει:

«Η υπεράσπιση του δικαιώματός μας στη δουλειά, η διεκδίκηση ασφαλών συνθηκών εργασίας, ανθρώπινων ωραρίων και αξιοπρεπών μεροκάματων που θα φτάνουν για να ζήσουμε, μπορεί να γίνει μόνο με τον οργανωμένο αγώνα».


Ακυρώθηκε απόλυση μετά από παρέμβαση

Στο πόστο της επέστρεψε εργαζόμενη που απολύθηκε από επισιτιστική επιχείρηση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», μετά από την παρέμβαση του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΣΕΛΕΚΤ ΣΕΡΒΙΣ ΠΑΡΤΝΕΡ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ ΑΕ» νομού Αττικής. Η εργαζόμενη απολύθηκε την Τετάρτη 7 Ιούνη, επειδή «ζήτησε να φεύγει λίγο νωρίτερα», όπως καταγγέλλει το Σωματείο, «προκειμένου να προλαβαίνει τον τελευταίο προαστιακό και να μπορεί να πηγαίνει στο σπίτι της με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς». Τελικά, μετά την παρέμβαση του Σωματείου, η απόλυση ακυρώθηκε και η εργαζόμενη γύρισε την Τρίτη 13 Ιούνη στη δουλειά.

«Δυναμώνουμε το σωματείο μας για να μην περνάνε οι απολύσεις! Δυναμώνουμε το σωματείο μας για να κάνουμε διάλειμμα, να μη μας κόβουν τα ρεπό, να μη δουλεύουμε υπερωρίες! Δυναμώνουμε το σωματείο μας για να μη δουλεύει ένας εργαζόμενος εκεί που χρειάζονται 5!», τονίζει το Σωματείο στην ανακοίνωσή του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ