ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Αναζήτηση «ανοιχτών διαύλων» προς αποφυγή «λαθεμένων υπολογισμών και αντιπαραθέσεων»

Επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο τις επόμενες μέρες

Copyright 2022 The Associated

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε χτες και επίσημα τις επαφές που θα έχει τις επόμενες μέρες στο Πεκίνο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, ανακοινώνοντας ότι από 16 μέχρι 21 Ιούνη ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα βρεθεί σε Κίνα και Βρετανία.

«Στο Πεκίνο ο υπουργός Μπλίνκεν θα συναντήσει ανώτατους Κινέζους αξιωματούχους, με τους οποίους θα συζητήσει τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας για την υπεύθυνη διαχείριση της σχέσης ΗΠΑ - Κίνας. Θα θέσει επίσης διμερή ζητήματα ανησυχίας, παγκόσμια και περιφερειακά θέματα αλλά και την πιθανή συνεργασία σε κοινές προκλήσεις για τα δύο έθνη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Χτες, ο Μπλίνκεν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του, Τσιν Γκανγκ, εστιάζοντας - σύμφωνα με αμερικανική ανακοίνωση - στην ανάγκη για ανοιχτούς διαύλους «ώστε να αποφευχθούν λαθεμένοι υπολογισμοί και αντιπαραθέσεις».

Από κινεζικής πλευράς, ανακοινώθηκε ότι ο Τσιν δήλωσε πως «οι σινο-αμερικανικές σχέσεις αντιμετωπίζουν νέες δυσκολίες και προκλήσεις» και πως «είναι σαφές ποιος έχει την ευθύνη», ενώ ζήτησε οι ΗΠΑ «να σεβαστούν (σ.σ. τις ανησυχίες της Κίνας), να σταματήσουν να αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και να σταματήσουν, στο όνομα του ανταγωνισμού, να πλήττουν την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά συμφέροντα της Κίνας». Κατέληξε δε εκφράζοντας την ελπίδα ότι «οι ΗΠΑ θα εργασθούν με την Κίνα ώστε να διαχειρισθούν αποτελεσματικά τις διενέξεις, να προωθήσουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία με τρόπο ώστε να σταθεροποιηθούν οι σινο-αμερικανικές σχέσεις και να επανέλθουν στην οδό της υγιούς και κανονικής ανάπτυξης».

Προς ενισχυμένη συνεργασία ΝΑΤΟ και Νέα Ζηλανδία

Ολα αυτά την ώρα που εντείνονται σχέδια για να αναβαθμιστούν οι συμμαχίες του ΝΑΤΟ στον Ινδο-Ειρηνικό.

Η Νέα Ζηλανδία - όπως ανακοίνωσε η ΥΠΕΞ, Νανάια Μαχούτα - διαπραγματεύεται έναν νέο τύπο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, που πιθανόν θα καλύπτει περιοχές κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένων της «βασισμένης σε κανόνες διεθνούς τάξης», της «κλιματικής αλλαγής» και της «κυβερνοασφάλειας».

Η Μαχούτα αναφέρθηκε στα Ατομικά Προσαρμοσμένα Προγράμματα Συνεργασίας (ITPP) που προωθεί το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας: «Το ITPP μας θα καλύπτει τομείς μακροχρόνιου κοινού ενδιαφέροντος ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και το ΝΑΤΟ και πιθανές ευκαιρίες για συνεργασία στη διάρκεια της περιόδου επεξεργασίας του».

Η Νέα Ζηλανδία είναι εταίρος του ΝΑΤΟ από το 2012. Τον περασμένο Φλεβάρη είχε ανακοινωθεί πως οι δύο πλευρές ενισχύουν τις σχέσεις τους για να ανταποκριθούν σε «κοινές προκλήσεις για την ασφάλεια». Πριν από λίγες μέρες, ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός, Κρις Χίπκινς, επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία αλλά και ότι θα επισκεφθεί την Κίνα στα τέλη Ιούνη.

ΣΥΡΙΑ
Νέα ισραηλινή επιδρομή και περικοπή επισιτιστικής βοήθειας

Αεροπορική επιδρομή στα περίχωρα της Δαμασκού πραγματοποίησε χτες μετά τη 1 π.μ. ισραηλινό βομβαρδιστικό, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός Σύρου στρατιώτη. Κατά την επιδρομή η συριακή αεράμυνα αναχαίτισε κάποιους από τους ισραηλινούς πυραύλους.

Νωρίτερα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι θα πρέπει να σταματήσει τη βοήθεια σε τρόφιμα στο 50% των Σύρων προσφύγων και εκτοπισμένων, λόγω πρωτοφανούς μείωσης της χρηματοδότησης.

«Μια άνευ προηγουμένου χρηματοδοτική κρίση στη Συρία αναγκάζει το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα να διακόψει τη βασική επισιτιστική του βοήθεια προς 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους από τους συνολικά 5,5 εκατομμύρια», που στήριζε έως τώρα, ανέφερε το WFP σε ανακοίνωσή του. Η εξέλιξη ανακοινώθηκε ένα 24ωρο πριν από τη 7η Διάσκεψη της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το «μέλλον» της Συρίας και της περιοχής.

Λίγο αργότερα ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία, Γκ. Πέντερσεν, στο πλαίσιο μακράς διπλωματικής διαδικασίας για την εξεύρεση πολιτικής «λύσης» για τον πόλεμο στη Συρία.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε χτες ότι σε επιχειρήσεις του στρατού στη Βόρεια Συρία «εξουδετερώθηκαν» 41 Κούρδοι μαχητές που τους χαρακτήρισε «τρομοκράτες» του ΡΚΚ. Ανέφερε ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν drones σε περιοχές όπως το Ταλ Ριφάτ και η Μάνμπιτζ.

Τέλος, στην Αστάνα του Καζακστάν θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιούνη, η επόμενη σύνοδος των υφυπουργών Εξωτερικών Ρωσίας, Συρίας, Ιράν και Τουρκίας, σύμφωνα με δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπογκντάνοφ, στο πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ.

Η συνάντηση έπεται της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών τον περασμένο Μάη στη Μόσχα, στην πρώτη τέτοια σύνοδο από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011. Τον Απρίλη είχε πραγματοποιηθεί πάλι στη ρωσική πρωτεύουσα συνάντηση των υπουργών Αμυνας των τεσσάρων χωρών.

ΚΙΝΑ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Στα σκαριά συμφωνία «στρατηγικής σχέσης»

Στην ανάπτυξη «στρατηγικής σχέσης» ανάμεσα σε Παλαιστίνη και Κίνα συμφώνησαν χτες στο Πεκίνο ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ., Αμπάς, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζινπίνγκ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων «Wafa», συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Παλαιστινιακό και οι προσπάθειες που επιχειρούνται πολιτικά και διπλωματικά για τη διεθνή υποστήριξη του Κράτους της Παλαιστίνης, ώστε να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος ενημέρωσε τον Σι Τζινπίνγκ για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, ενώ επιβεβαίωσε τη στήριξη της Παλαιστινιακής Αρχής στην αρχή της μίας Κίνας, την ενεργή συμμετοχή της Παλαιστίνης στην πρωτοβουλία «Μία Ζώνη - Ενας Δρόμος», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κίνα θα συνεχίσει να παρέχει πολιτική και οικονομική στήριξη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού.

Σχέδιο 4.500 νέων κατοικιών για Εβραίους εποίκους στα Κατεχόμενα

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εγκρίνει μέσα στις επόμενες βδομάδες σχέδιο για την ανέγερση 4.500 νέων κατοικιών για Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

Σύμφωνα με την ισραηλινή κρατική ραδιοτηλεόραση ΚΑΝ, οι περισσότερες κατοικίες βρίσκονται στον εποικισμό «Γκιβάτ Ζέεβ» που είναι κοντά στην Ιερουσαλήμ και στους εποικισμούς «Ελκάνα», «Ρεβάβα» (βόρεια Δυτική Οχθη) και «Μά'αλε Αντουμίμ», «Κιργιάτ Αρμπα», «Μπεϊτάρ Ιλίτ».

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως της δημοσιότητας ένα 24ωρο αφότου οι ΗΠΑ ενημερώθηκαν από τις ισραηλινές αρχές για τα σχέδιά τους να ξεκινήσουν την ανέγερση χιλιάδων νέων κατοικιών εποίκων ως το τέλος Ιούνη. Η υποκριτική αντίδραση των ΗΠΑ καταγράφηκε σε δήλωση εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου που ανέφερε ότι η αύξηση των εποικισμών είναι «εμπόδιο στην ειρήνη και στην επίτευξη λύσης δύο κρατών».

Σε αυτό το φόντο έγινε χτες γνωστό ότι η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χτες με 413 ψήφους υπέρ και μόλις 13 κατά νομοσχέδιο για τη θέσπιση θέσης μόνιμου εκπροσώπου των ΗΠΑ που θα έχει ως βασικό στόχο την αύξηση των «συμφωνιών του Αβραάμ» που εξομαλύνουν τις σχέσεις του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες (δίχως επίλυση του Παλαιστινιακού).

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε, το Ισραήλ εξήγαγε το 2022 όπλα και αμυντικό εξοπλισμό αξίας - ρεκόρ 12,556 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων το 24% πήγε σε αραβικές χώρες με τις οποίες το Ισραήλ υπέγραψε το 2020 τις λεγόμενες «συμφωνίες του Αβραάμ». Τα drones αντιπροσώπευσαν το 25% των εξαγωγών και οι πύραυλοι, οι ρουκέτες ή τα συστήματα αεράμυνας το 19%.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Συνεχίζεται η αδυναμία εκλογής Προέδρου

Το Κοινοβούλιο του Λιβάνου απέτυχε για 12η φορά χτες να εκλέξει Πρόεδρο της χώρας, καθώς συνεχίζονται οι αντιθέσεις ανάμεσα στη «Χεζμπολάχ» και μικρότερα σιιτικά κόμματα με σουνιτικά συντηρητικά και μικρότερα κόμματα της χριστιανικής μειονότητας, στη σκιά της βαθιάς οικονομικής κρίσης που εξελίσσεται από το 2019.

Βάσει του αναχρονιστικού Συντάγματος της χώρας, που κατανέμει τα αξιώματα με βάση το θρήσκευμα, τη θέση του Προέδρου πρέπει να καταλάβει ένας Μαρωνίτης Χριστιανός.

Οι βουλευτές της υποστηριζόμενης από το Ιράν ένοπλης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της, στους οποίους περιλαμβάνεται το σιιτικό Κίνημα Αμάλ, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση για να εμποδίσουν την προσπάθεια των κύριων χριστιανικών κομμάτων να εκλέξουν τον αξιωματούχο του ΔΝΤ Τζιχάντ Αζούρ. Στο μεταξύ, ένας από τους κύριους Χριστιανούς συμμάχους της «Χεζμπολάχ», ο Τζιμπράν Μπασίλ, ευθυγραμμίζεται με την επιλογή να εκλεγεί ο Αζούρ, συντασσόμενος με χριστιανικές παρατάξεις που είναι αντίπαλες της «Χεζμπολάχ».

Ο Αζούρ, διευθυντής του ΔΝΤ, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και πρώην υπουργός Οικονομικών, κέρδισε την υποστήριξη 59 βουλευτών, σε σύνολο 128, στην αρχική ψηφοφορία, λιγότερους από τα δύο τρίτα που χρειαζόταν στον πρώτο γύρο. Ο Σουλεϊμάν Φραντζίε, ο οποίος υποστηρίζεται από τη «Χεζμπολάχ» και τους συμμάχους της, έλαβε 51 ψήφους. Στη συνέχεια η «Χεζμπολάχ» και οι σύμμαχοί της αποχώρησαν από το Κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαρτία των δύο τρίτων που απαιτείται για έναν δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, στον οποίο ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει με την υποστήριξη 65 βουλευτών.

Η θέση του Προέδρου του Λιβάνου είναι κενή από τον Οκτώβρη, οπότε έληξε η θητεία του Μισέλ Αούν, ο οποίος ήταν σύμμαχος της «Χεζμπολάχ».

Η «Χεζμπολάχ» υποστηρίζει τον χριστιανό σύμμαχό της Φραντζίε, φίλο του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, ο οποίος υποστηρίζει το δικαίωμα της «Χεζμπολάχ» να διαθέτει όπλα.

Ο σιίτης μουφτής του Λιβάνου, σεΐχης Α. Καμπαλάν, κλιμάκωσε την Κυριακή τις επικρίσεις εναντίον του Αζούρ χωρίς να τον κατονομάσει, κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τονίζοντας ότι «δεν θα επιτραπεί να υπάρξει ένας πρόεδρος με αμερικανική σφραγίδα».

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι συνδικάτων του δημόσιου τομέα προειδοποίησαν χτες πως το υπουργείο Οικονομίας πιθανώς να μην μπορέσει να καταβάλει τη μισθοδοσία του Ιούνη στους 300.000 δημόσιους υπαλλήλους, μετά τη σχετική ανακοίνωση του συγκεκριμένου υπουργείου την περασμένη Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με απεργίες και διαδηλώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ