ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επανέρχονται σενάρια για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Πρίστινα
  • Ακυρώθηκε χτες προγραμματισμένη συνάντηση Κούρτι - Ράμα
  • Το Βελιγράδι συνέλαβε Κοσοβάρους αστυνομικούς που κατηγόρησε για σχέδια «αποσταθεροποίησης»

Τη βαρύτητα που αποδίδει η Δύση στην αντιμετώπιση παραγόντων που περιπλέκουν κι άλλο την ευρωατλαντική πορεία των Δυτικών Βαλκανίων αναδεικνύουν τα σενάρια που επανέρχονται για επιβολή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες στην Πρίστινα, την οποία κατηγορούν ως βασική υπεύθυνη για τη συνεχιζόμενη ένταση στο βόρειο Κόσοβο.

Μια σειρά από ΜΜΕ (π.χ. «Euractiv») επικαλούνταν και χτες νέες πληροφορίες από «υψηλά ιστάμενες διπλωματικές πηγές» της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες η Πρίστινα θα μπορούσε σύντομα να αντιμετωπίσει ευρωατλαντικές κυρώσεις.

Σημειωτέον, χτες, ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, ακύρωσε συνάντηση που είχε προγραμματίσει με τον πρωθυπουργό του προτεκτοράτου του Κοσόβου, Αλμπιν Κούρτι, επικαλούμενος τα επικείμενα μέτρα της ΕΕ. Ο Ράμα είχε ζητήσει ειδική συνάντηση με τον Κούρτι και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας του Κοσόβου αλλά μετά δήλωσε ότι εξαιτίας της «ολοένα και μεγαλύτερης επιδείνωσης των σχέσεων του Κοσόβου με το σύνολο της ευρωατλαντικής κοινότητας, η συνάντηση αυτή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με την προβλεπόμενη μορφή». Πρόσθεσε δε - σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - μετά από συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, ότι οι ενέργειες του Κοσόβου «πυροδότησαν το σχέδιο κυρώσεων» κατά της Πρίστινας.

Σύμφωνα με εσωτερικό διπλωματικό σημείωμα που φέρεται να διέρρευσε ευρωπαϊκή πηγή, στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνονται το «πάγωμα» ευρωπαϊκών κονδυλίων, η αναστολή της διαδικασίας απελευθέρωσης της βίζας και των διαδικασιών ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς. Ακόμα, η τήρηση παθητικής στάσης των Ευρωπαίων στην εκστρατεία της Σερβίας για τη μη αναγνώριση του Κοσόβου, η μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και άλλων στο Κόσοβο, ακόμα και μεμονωμένες κυρώσεις κατά Κοσοβάρων ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Στο μεταξύ, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, συναντήθηκε χτες στο Βελιγράδι με εκπροσώπους του λεγόμενου «Κουιντέτου» (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), δηλώνοντας μετά: «Αποφάσισα να μην πω την παραμικρή λέξη - ούτε μία - για τη συνάντηση (...) Νομίζω ότι αυτό είναι το καλύτερο για όλους...».

Σημειωτέον, ο Βούτσιτς συνάντησε και τον διοικητή της ΝΑΤΟικής δύναμης KFOR που εδρεύει μόνιμα στο Κόσοβο, Ανχελο Μίκελε Ριστούτσια, κάνοντας λόγο για «δίκαιη συζήτηση».

Στη σερβική πρωτεύουσα βρέθηκαν χτες επίσης μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με φόντο και τις πρόσφατες δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου για την περιοχή, Γκ. Εσκομπάρ, ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει αναβάθμιση των σχέσεων με το Βελιγράδι, σε όλους τους τομείς.

Συνελήφθησαν τρεις Κοσοβάροι αστυνομικοί

Στο μεταξύ, η αντιτρομοκρατική μονάδα της σερβικής αστυνομίας ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών μελών των Ειδικών Δυνάμεων της αστυνομίας του Κοσόβου, αφού - σύμφωνα με το Βελιγράδι - πέρασαν τη γραμμή που διαχωρίζει τις δύο πλευρές.

Σε ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι «οι Κοσοβάροι αστυνομικοί είχαν εισβάλει βαθιά στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας, όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν», ενώ έφεραν πλήρη εξάρτυση και οπλισμό. Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι «με την ταχεία αντίδραση της σερβικής αστυνομίας αποτράπηκε επιτυχώς απόπειρα της αστυνομίας του Κοσόβου να εισβάλει στο έδαφος της κεντρικής Σερβίας για να πραγματοποιήσει ενέργειες οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις παραμέτρους, αποτελούν τρομοκρατική δράση. Στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση και η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας της Σερβίας».

Υπενθυμίζεται ότι προχτές η κοσοβάρικη αστυνομία συνέλαβε στη βόρεια Μιτρόβιτσα έναν Σέρβο πολίτη που κατηγορείται για την ένταση στην πόλη Ζβέτσαν του βόρειου Κοσόβου στα τέλη Μάη.

Από το Λονδίνο, όπου είχε επίσημες επαφές, η Σέρβα πρωθυπουργός, Αννα Μπρνάμπιτς, κατηγόρησε τον Κούρτι για προσπάθεια να προκληθεί νέος γύρος έντασης, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε δέσμευση απέναντι σε συμφωνίες, π.χ. για τη δημιουργία της Ενωσης Σερβικών Δήμων και Κοινοτήτων, που αποτελεί βασικό «αγκάθι» για τους όρους συνέχισης των παζαριών.

Ο δε επικεφαλής του Γραφείου για το Κόσοβο - Μετόχια της σερβικής κυβέρνησης, Π. Πέτκοβιτς, αναρωτήθηκε «πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε αποκλιμάκωση όταν ο Κούρτι αντιτίθεται στη διεθνή κοινότητα με αυτόν τον τρόπο;». Μίλησε για επαφές μεταξύ σερβικής ηγεσίας και ΕΕ που συνεχίστηκαν και χτες, προκειμένου οι Ευρωπαίοι «να εκλογικεύσουν τον Κούρτι για να σταματήσει τις ενέργειες που αποσκοπούν στον διωγμό των Σέρβων από το Κόσοβο και τα Μετόχια» και πρόσθεσε ότι «καλούμε την KFOR να αντιδράσει και να παρέμβει άμεσα για την απομάκρυνση των κοσοβάρικων Ειδικών Δυνάμεων» από το βόρειο Κόσοβο.

ΙΡΑΝ
Περιοδεία Ραϊσί στη Λατινική Αμερική

Για «κοινή αίσθηση για δικαιοσύνη και ανεξαρτησία» που μοιράζονται Ιράν και Νικαράγουα, πέρα από τις αμερικανικές κυρώσεις, έκανε λόγο χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Ε. Ραϊσί, φθάνοντας στην πρωτεύουσα της λατινοαμερικάνικης χώρας, Μανάγκουα.

Στη συνάντηση με τον ομόλογό του, Ντανιέλ Ορτέγκα, ο Ραϊσί ανέφερε ότι «οι Δυτικοί και κυρίως οι Αμερικανοί θα πρέπει να σέβονται τις κυβερνήσεις που στηρίζονται στην ψήφο των λαών, κάνουν όμως το αντίθετο». Χαρακτήρισε τις σχέσεις Νικαράγουας - Ιράν «στρατηγικές», εκφράζοντας ενδιαφέρον περαιτέρω ανάπτυξης ειδικά σε τομείς όπως οι επιστήμες και η τεχνολογία.

Η λατινοαμερικανική περιοδεία του Ραϊσί ξεκίνησε στην αρχή της βδομάδας από τη Βενεζουέλα, όπου υπέγραψε 19 συμφωνίες συνεργασίας.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Ιρανός Πρόεδρος και ο Βενεζουελανός ομόλογός του, Ν. Μαδούρο, υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη διεύρυνση της συνεργασίας στην πετροχημική βιομηχανία και άλλα κοινά αναπτυξιακά σχέδια.

«Αποφασίσαμε να αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία», δήλωσε ο Ραϊσί μετά τη συνάντηση με τον Μαδούρο, προσθέτοντας ότι ο στόχος της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας είναι να αυξηθεί ο όγκος των συναλλαγών στα 10 δισ. δολάρια, από 3 δισ. δολάρια που είναι σήμερα «και μετά το επόμενο βήμα είναι να ανέβει στα 20 δισ. δολάρια».

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας, η συμφωνία για την πετροχημική βιομηχανία έχει στόχο, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση βλαβών που παρουσιάζονται σε διυλιστήρια της Βενεζουέλας, η οποία έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα αργού πετρελαίου στον κόσμο αλλά πασχίζει να παράξει προϊόντα διύλισης όπως η βενζίνη και το ντίζελ με αποτέλεσμα ελλείψεις στα πρατήρια καυσίμων.

Πέρσι, Ιράν και Βενεζουέλα είχαν υπογράψει 20ετή συμφωνία συνεργασίας σε τομείς όπως η Ενέργεια, η άμυνα κ.ά.

Επόμενος και τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Ιρανού Προέδρου είναι η Κούβα.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ολοκλήρωση στα παζάρια για συμφωνία με τη Mercosur επιδιώκει η ΕΕ

Ζητήματα όπως η εξασφάλιση της πρόσβασης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε μία «ομαλή και σταθερή» αλυσίδα ανεφοδιασμού και σε πρώτες ύλες απαραίτητες για την ηλεκτροκίνηση και άλλες τεχνολογίες αιχμής, όπως το λίθιο, βρίσκονται στο επίκεντρο της περιοδείας που πραγματοποιεί στη Λατινική Αμερική η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ξεκινώντας την περιοδεία από τη Βραζιλία, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Λούλα ντα Σίλβα, εκφράζοντας το ενδιαφέρον των Βρυξελλών για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και οριστικοποίησης της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Mercosur (Κοινή Αγορά του Νότου).

Η φον ντερ Λάιεν μετέβη προχτές στην Αργεντινή, όπου συνάντησε τον Πρόεδρο Α. Φερνάντες, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως «επαφίεται σε εμάς και στην Ευρώπη να άρουμε τα εμπόδια» για μία ισορροπημένη συμφωνία ΕΕ - Mercosur. Η πρόεδρος της Κομισιόν υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Αργεντινή για πρώτες ύλες (όπως το λίθιο), προβλέποντας πως η ζήτηση ειδικά για το λίθιο στην ΕΕ «θα 12πλασιαστεί έως το 2030».

Χτες η φον ντερ Λάιεν μετέβη στη Χιλή, συναντώντας τον Πρόεδρο της χώρας, Γκ Μπόριτς. Οι δύο τους συμφώνησαν να προωθήσουν τη στενότερη συνεργασία ΕΕ - Χιλής με στόχο τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η Πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε ξανά έμφαση στην ανάγκη οριστικοποίησης της συμφωνίας ΕΕ - Mercosur και στην ανάγκη των ευρωπαϊκών μονοπωλίων για πρόσβαση σε «κρίσιμες πρώτες ύλες». Ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες για συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που θα εξασφαλίζει «βιώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες πρώτων υλών».

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας της προέδρου της Κομισιόν είναι το Μεξικό, ενώ ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

ΙΕΑ: Εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) προέβλεψε χτες ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα κορυφωθεί «πριν από το τέλος της δεκαετίας», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσιοποίησε.

«Η μετάβαση προς μια οικονομία καθαρής ενέργειας επιταχύνεται, με μια κορύφωση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να είναι ορατή πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα, η ενεργειακή απόδοση και άλλες τεχνολογίες εξελίσσονται», δήλωσε ο επικεφαλής του Οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ σε ανακοίνωση.

Στην έκθεση του 2023 για το πετρέλαιο, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται, αν και η αύξησή της «αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά έως το 2028».

Σύμφωνα με τις νέες μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τα επόμενα πέντε χρόνια, «η χρήση πετρελαίου ως καυσίμου για τις μεταφορές αναμένεται να μειωθεί» μετά το 2026. Αλλά αυτή η πτωτική πορεία αναμένεται να επιβραδυνθεί από την «έντονη» ζήτηση για πετροχημικά προϊόντα και την ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης στις αναδυόμενες οικονομίες που θα «υπερ-αντισταθμίσουν» τη συρρίκνωση της ζήτησης στις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Προχτές, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) αναθεώρησε περαιτέρω την πρόβλεψή του σχετικά με την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα για το 2023, με δεδομένη την «καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση της κινεζικής οικονομίας», παρότι διατήρησε σταθερές τις φετινές προβλέψεις για τη συνολική ζήτηση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αναφαίρετο δικαίωμα του κουβανικού λαού να καθορίζει το μέλλον του χωρίς ξένες παρεμβάσεις

Παρέμβαση στη συζήτηση για τη «Συμφωνία πολιτικού διαλόγου και συνεργασίας ΕΕ - Κούβας» πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε τα εξής:

«Η Κούβα έχει κατοχυρώσει σημαντικά δικαιώματα για τον λαό της στη δημόσια, δωρεάν Παιδεία, στην προστασία των εργαζομένων. Δαπανά για την αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία το 24% του προϋπολογισμού της. Ετσι μπόρεσε να αντιπαλέψει την πανδημία, να συνδράμει με αποστολές γιατρών δεκάδες λαούς του κόσμου.

Οι ΗΠΑ, από το 1961 με τον δολοφονικό αποκλεισμό και τα 245 απαράδεκτα μέτρα που έχουν προκαλέσει ζημιές πάνω από 140 δισ. δολάρια, αλλά και η ΕΕ, που συκοφαντεί την Κούβα για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιδιώκει να επωφεληθεί από τον αποκλεισμό ώστε να προωθήσει τους στόχους του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, έχουν διακηρυγμένο στόχο να υπονομεύσουν τις κατακτήσεις του κουβανικού λαού.

Οσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για τα δικαιώματα, τις ανάγκες του κουβανικού λαού, πρέπει σήμερα να απαιτήσουν την άμεση άρση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός, την κατάργηση όλων των κυρώσεων που υποσκάπτουν τα δικαιώματα του κουβανικού λαού και τις κατακτήσεις της Επανάστασης, που στερούν την πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Να αναγνωρίσουν το αναφαίρετο δικαίωμα του κουβανικού λαού να καθορίζει το μέλλον του χωρίς ξένες επεμβάσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ