ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2023 - Κυριακή 18 Ιούνη 2023
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Με συσπείρωση και αποφασιστικότητα μέχρι την κάλπη για ένα δυνατό Σωματείο

Με 74 εργαζόμενους συμμετέχει στις αρχαιρεσίες το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας», δίνοντας απάντηση στις διαλυτικές προσπάθειες του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας
Τη μάχη για να αποτελέσουν οι εκλογές του επιχειρησιακού σωματείου της ΛΑΡΚΟ στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, την Πέμπτη 22 Ιούνη, έναν ακόμη σταθμό του μεγάλου αγώνα, δίνουν οι υποψήφιοι της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ», απευθύνοντας κάλεσμα στους συναδέλφους τους για μαζική συμμετοχή στην κάλπη και ανάδειξη ενός Διοικητικού Συμβουλίου που θα συνεχίσει να παλεύει αταλάντευτα και χωρίς πισωγυρίσματα για τη δουλειά, τα δικαιώματα και τη ζωή τους.

Ηδη, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, παίρνοντας στα χέρια τους την υπόθεση υπεράσπισης του Σωματείου τους από τα χτυπήματα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, έδειξαν την αποφασιστικότητά τους να διαφυλάξουν ό,τι έχουν κερδίσει μέχρι τώρα, μέσα από σκληρό αγώνα.

Μετά τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τη μαζική συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες για να ξεμπλοκάρει η λειτουργία του Σωματείου, οι εργαζόμενοι έκαναν ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα.

Ετσι, στις αρχαιρεσίες συμμετέχει σημαντικά ενισχυμένο, με περισσότερους υποψήφιους, το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας», που ανακοινώθηκε με την ανακήρυξη των συνδυασμών. Πρόκειται για το ψηφοδέλτιο που «γεννήθηκε» πριν δύο χρόνια μέσα στο καμίνι του αγώνα και στο οποίο συσπειρώνονται πρωτοπόροι αγωνιστές, εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ανακήρυξη υποψηφιοτήτων από την Εφορευτική Επιτροπή, στις εκλογές του Σωματείου της Πέμπτης 22 Ιούνη θα συμμετέχουν δύο ψηφοδέλτια:

Αυτό της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ» στο οποίο συμμετέχουν ως υποψήφιοι 74 εργαζόμενοι και αυτό κάποιας δήθεν «ανεξάρτητης κίνησης», στο οποίο συμμετέχουν μόλις δύο υποψήφιοι, προερχόμενοι από τη ΔΑΚΕ.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή

Την ανάγκη για μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Σωματείου τονίζει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, απερχόμενος πρόεδρος του Σωματείου και εκ νέου υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ».

«Η μεγάλη και αποφασιστική συσπείρωση στο Σωματείο, που εκφράστηκε όλες τις προηγούμενες μέρες, θα πρέπει να αποτυπωθεί και στην κάλπη, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων», ανέφερε ο Παναγιώτης Πολίτης και πρόσθεσε:

«Το ερώτημα σε αυτές τις εκλογές είναι ένα. Τι Σωματείο χρειαζόμαστε. Ενα σωματείο που θα είναι αταλάντευτος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων και θα δίνει τη μάχη με ενότητα και με προσήλωση για την προάσπισή τους, ή ένα Σωματείο που θα ψάχνει "ευκαιρίες" συναίνεσης στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που θα ψηφίζει κινητοποιήσεις αλλά θα απέχει από την οργάνωσή τους, που η πλειοψηφία της διοίκησης θα υπονομεύει τη λειτουργία του, που θα αποφεύγει ακόμη και την κριτική στην κυβέρνηση; Την απάντηση την δίνει η πείρα από τον αγώνα που δίνουμε σχεδόν τέσσερα χρόνια τώρα και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει, με κυριότερη ότι βρισκόμαστε ακόμη μέσα στην εργασία και τα σπίτια μας, κόντρα σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης και σε φωνές που εκβιαστικά ζητούσαν από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τις απολύσεις».

«Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή του αγώνα που δίνουμε και μπροστά στις εξελίξεις που έρχονται, δεν περισσεύει κανείς», τόνισε από την πλευρά του μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Καραστάθης, εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές του Σωματείου ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό «ΕΝΩΣΥ» και τώρα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Ενότητας Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ».

«Τέσσερα χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δίνουν έναν ανυποχώρητο αγώνα κόντρα σε κάθε είδους "τυράκια" που τους έταζαν, κόντρα σε κάθε απειλή που δέχτηκαν. Μάταια προσπάθησαν να πείσουν τους εργαζόμενους να κάθονται σπίτι τους και να πληρώνονται... Είμαστε εντός εργοστασίου και θα παραμείνουμε!

Τελευταίος στόχος ήταν η με κάθε τρόπο υπονόμευση και διάλυση του Σωματείου. Και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό», σημείωσε ο Γιάννης Καραστάθης, τονίζοντας παράλληλα ότι απέναντι στα χτυπήματα που δέχτηκε το Σωματείο «οι εργαζόμενοι για μία ακόμη φορά στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και βροντοφώναξαν ότι είναι εδώ, έτοιμοι όλοι μαζί να δώσουν τη μάχη στα δύσκολα που έρχονται. Είναι κοινή αντίληψη πλέον ότι αυτά που διεκδικούμε πρέπει να τα διεκδικήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι! Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με τη συσπείρωση του κόσμου προς αυτή την κατεύθυνση».

Προσδιόρισε επίσης ότι «πλέον, ακόμη και ο πιο δύσπιστος εργαζόμενος έχει καταλάβει ότι τίποτα δεν χαρίζεται! Ολα είναι αποτέλεσμα διεκδίκησης και αγώνα. Βρισκόμαστε ακόμα όρθιοι και εντός εργοστασίου και το χρωστάμε μόνο στον τιτάνιο αγώνα που δόθηκε από όλους μαζί τους εργαζόμενους. Ετσι θα πρέπει να συνεχίσουμε στα δύσκολα που έρχονται. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Αντίθετα τώρα αρχίζουν όλα!».


ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
Απαίτησαν να επιστρέφουν σώοι από το μεροκάματο

Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση για υποχρεωτικότητα της Σύμβασης και για μέτρα προστασίας

RIZOSPASTIS

Με απεργία την Παρασκευή 16 Ιούνη και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος απάντησαν στα απανωτά εργατικά «ατυχήματα», στο σακάτεμα, ακόμα και στον θάνατο συναδέλφων, με πιο πρόσφατο περιστατικό τη βουτιά που έκανε εργάτης με το κεφάλι από σκαλωσιά και ύψος 4 μέτρων την περασμένη Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο «ατύχημα» έγινε μόλις 20 μέρες μετά τον θάνατο εργάτη σε επισκευαζόμενο πλοίο που έγινε η αφορμή για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Κάτω από την πίεση αυτών των κινητοποιήσεων οι εργοδότες της Ζώνης είχαν αποδεχθεί να κηρυχθεί η ΣΣΕ υποχρεωτική, κάτι που ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει.

Η απεργία, που είχαν προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, ξεκίνησε με επιτυχία ενώ το αγωνιστικό ραντεβού είχε δοθεί στις 10 το πρωί στην Ομόνοια, όπου μαζί με τους απεργούς στη Ζώνη παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Με πορεία έως το υπουργείο Εργασίας διαδήλωσαν το σύνθημα που έγραφε το πανό του Συνδικάτου Μετάλλου: «Οχι άλλο αίμα στον βωμό του κέρδους. Οι ζωές μας έχουν αξία. Δεν είναι κόστος. Απεργούμε». Φθάνοντας στο υπουργείο έγραψαν στον τοίχο με κόκκινη μπογιά: «Οχι άλλο αίμα εργατών - Ν/Ε Ζώνη».

Στο υπουργείο έγινε συνάντηση με την υπηρεσιακή υπουργό, στην οποία η αντιπροσωπεία έθεσε τα ζητήματα της άμεσης λήψης μέτρων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία και να κηρυχθεί υποχρεωτική η Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία αφορά τη βελτίωση των όρων εργασίας, μεταξύ αυτών και όσων συμβάλλουν αποφασιστικά στην προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. «Είναι σημαντικό πράγμα να γίνει υποχρεωτική η Σύμβαση γιατί μέσα σε αυτή καθορίζονται το ωράριο εργασίας, οι συνθήκες εργασίας και τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται για κάθε εργασία. Δεν πάει άλλο. Δεν ανεχόμαστε να γίνουμε κρέας στις μηχανές των κερδών τους. Οι ζωές μας έχουν αξία και δεν τις παζαρεύουμε με την εργοδοσία», σημειώνουν τα Σωματεία.

Στην ενημέρωση που έκανε ο Σ. Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, ανέφερε ότι για άλλη μια φορά η ηγεσία του υπουργείου δεν δεσμεύθηκε ούτε για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας ούτε για την κήρυξη της ΣΣΕ ως υποχρεωτικής με το πρόσχημα ότι είναι υπηρεσιακή και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να μεταφέρει τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τις νέες εκλογές.

Το σύνθημα «Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», βγαλμένο από τη ζωή, είναι επί τάπητος κάθε μέρα, σημείωσε και πρόσθεσε ότι με το που αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση «θα πρέπει να μας βρει με κινητοποιήσεις απέναντί της διεκδικώντας τα αιτήματά μας να γίνουν πράξη», «γιατί καθημερινά βλέπουμε να έχουμε αύξηση "ατυχημάτων"». Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε την ανάγκη να ενημερωθεί άμεσα όλος ο κλάδος με προοπτική την κλιμάκωση του αγώνα το επόμενο διάστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ