ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούνη 2023
Σελ. /32
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΙΘΑΚΗ
Οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία, μεγάλοι οι κίνδυνοι για την υγεία του λαού

«Πάμε κι όπου βγει» η κυβερνητική πολιτική, δίνοντας χώρο στην επιχειρηματική δράση

Από αγωνιστική παρέμβαση σωματείων στην Κεφαλονιά για την Υγεία
Από αγωνιστική παρέμβαση σωματείων στην Κεφαλονιά για την Υγεία
Οργανογράμματα προσωπικού που δεν ανταποκρίνονται ούτε στοιχειωδώς στις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, ΕΚΑΒ που λειτουργεί οριακά, υγειονομικοί σε όλες τις δομές οι οποίοι καλούνται σχεδόν καθημερινά να υπερβάλουν εαυτούς για να τα βγάλουν πέρα, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και άλλα πολλά, που θέτουν σε κίνδυνο συνολικά τον λαό και την Υγεία του, συνθέτουν την κατάσταση στις δημόσιες δομές Υγείας σε Κεφαλονιά και Ιθάκη.

Στην Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, με μεγάλες και δύσκολες χιλιομετρικές αποστάσεις και σοβαρή άνοδο στην τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια, όπως και στην Ιθάκη, η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου, που «καλύπτει» ουσιαστικά και τα δύο νησιά, χτυπάει «κόκκινο», την ίδια ώρα που η επιχειρηματική δράση και στον τομέα της Υγείας γιγαντώνεται.

Με το... μισό του μόνιμου προσωπικού

Σύμφωνα και με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, Κώστα Τσιμάρα, ενώ ο Οργανισμός προβλέπει περίπου 50 μόνιμους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και 200 επιπλέον υγειονομικούς, καλύπτεται μόλις το 50% των συνολικών θέσεων σε μόνιμους και οι υπόλοιποι είναι επικουρικοί, με τη θητεία τους να λήγει στο τέλος του χρόνου.

«Είναι εμφανές ότι όχι μόνο δεν εξασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού, συνολικά στον χώρο, αντιθέτως τα προβλήματα μεγεθύνονται, αφού κρατούνται σε ομηρία όλοι οι επικουρικοί προκειμένου να ανανεωθούν ξανά οι συμβάσεις τους, να γίνουν επαναπροκηρύξεις και να καλυφθούν τα κενά», σημειώνει.

Από τους τέσσερις μόνιμους παθολόγους που θα έπρεπε να εργάζονται στο Νοσοκομείο καλύπτεται μόνο μία θέση με μόνιμο γιατρό, και για τις υπόλοιπες «επιστρατεύονται» ένας εξωτερικός με «μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών» (που πληρώνεται από τα «έσοδα» του Ιδρύματος) και ένας «μετακινούμενος» από το πρώην Κέντρο Υγείας Αργοστολίου, σήμερα ΕΦΚΑ.

Οριακή είναι η κατάσταση και με τους αναισθησιολόγους, αφού καλύπτονται μόλις οι δύο από τις τέσσερις προβλεπόμενες θέσεις. Μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούνταν «μετακινούμενος» γιατρός από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας!

«Από την προκήρυξη για την κάλυψη των μόλις οκτώ θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων που πρόσφατα προβλέφθηκε για το ΓΝ Αργοστολίου, ουσιαστικά καλύφθηκαν μόνο οι δύο», αναφέρει ο Κ. Τσιμάρας και προσθέτει: «Με την παρούσα κατάσταση, χωρίς να προβλέπεται η κάλυψη όλων των θέσεων και με κίνητρα στο προσωπικό να έρθει στα νησιά, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση. Δεν γίνεται να έρχεται κάποιος για δουλειά και να φορτώνεται συνεχείς εφημερίες».

Πρόκειται για τακτική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ., αναζητώντας άλλοθι για το ότι δεν προσλαμβάνεται όλο το απαραίτητο προσωπικό, την ώρα που οι ανάγκες είναι μεγάλες και ο ιδιωτικός τομέας γιγαντώνεται.

Γιγαντώνεται η επιχειρηματική δράση

Από το «κάδρο» των προβλημάτων δεν λείπει το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, δεύτερο τη τάξει νοσηλευτικό ίδρυμα στον νομό. Εκτός των ελλείψεων προσωπικού και των παραιτήσεων λόγω αυτής της κατάστασης, που το έχουν μετατρέψει ουσιαστικά σε Κέντρο Υγείας, εννιά χρόνια τώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι επισκευές που είναι απαραίτητες στο κτίριό του μετά τους σεισμούς του 2014, με ευθύνη διαδοχικά των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Επιπλέον, το ΚΥ Σάμης υπολειτουργεί, Αγροτικά Ιατρεία δεν λειτουργούν σχεδόν πουθενά (οι γιατροί καλούνται να καλύψουν κενά στο ΓΝ Αργοστολίου) και ολόκληρες περιοχές, όπως ο Πόρος (κύριο λιμάνι του νησιού) και το Φισκάρδο, κάνουν να δουν γιατρό ακόμα και έναν μήνα...

Την ίδια στιγμή, στην Ιθάκη λειτουργούν ένα ΚΥ στο Βαθύ επί 24ώρου βάσης καθημερινά και ένα Αγροτικό Ιατρείο ...όποτε υπάρχει διαθέσιμος γιατρός. Το ΚΥ στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στους αγροτικούς ιατρούς, διαθέτει μόνο έναν μόνιμο γενικό ιατρό, ο καρδιολόγος συνταξιοδοτείται και το Ακτινολογικό λειτουργεί μόνο για ορισμένα περιστατικά. Σε περίπτωση ανάγκης όποιος προλάβει φεύγει, το πιθανότερο για Πάτρα!

Αντίθετα με τις προτάσεις και διεκδικήσεις των υγειονομικών, του Εργατικού Κέντρου, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ αλλά και εργατικών σωματείων, που απαιτούν κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό και άμεση μετατροπή όλων των συμβάσεων των επικουρικών σε αορίστου χρόνου, οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ. μεγάλωσαν τα αδιέξοδα για το προσωπικό στον χώρο της Υγείας και τους κινδύνους για τον λαό, υλοποιώντας μέτρα περαιτέρω εμπορευματοποίησης.

Εκτός των γιατρών με «μπλοκάκι», που τα νοσοκομεία πρέπει να έχουν έσοδα για να τους πληρώσουν, εντείνοντας την επιχειρηματική λειτουργία τους, αλλά και τους τομείς που παραχωρούνται σε ιδιώτες, όπως η σίτιση και η καθαριότητα στο ΓΝ Αργοστολίου, παράλληλα γιγαντώνει και ο ιδιωτικός τομέας.

Μεγάλος ιδιωτικός όμιλος παροχών Υγείας, που δραστηριοποιείται και στην Κεφαλονιά, διαφημίζει την «πραμάτεια» του σε αξονικούς - μαγνητικούς τομογράφους, μαστογράφους κ.ά. που ο δημόσιος τομέας Υγείας «αδυνατεί» να προσφέρει. Για παράδειγμα ο αξονικός τομογράφος, λόγω βλαβών, τις περισσότερες μέρες του χρόνου δεν λειτουργεί στο ΓΝ Αργοστολίου, με τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν αδρά.

Αλλες φορές μπαίνουν και στην ταλαιπωρία μετακινήσεων εκτός νομού, σε άλλα νοσοκομεία, στις περισσότερες περιπτώσεις στην Πάτρα, επιβαρύνοντας και την εκεί κατάσταση.

EKAB σε έκτακτη ανάγκη και ιδιώτες «πανέτοιμοι» για μεγαλύτερα κέρδη

Εκεί που τα προβλήματα δείχνουν να ξεπερνάνε κάθε όριο είναι στο ΕΚΑΒ. Σε καθημερινή βάση, από το πρωί μέχρι το βράδυ εκτελούν βάρδια δύο ασθενοφόρα, που όμως τουλάχιστον δέκα μέρες τον μήνα - ή και περισσότερες - γίνονται ...ένα. Κι αυτό γιατί απαιτούνται συχνά διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία εκτός Κεφαλονιάς - Ιθάκης, ακόμα και για καρδιολογικές εξετάσεις, που δεν πραγματοποιούνται στα νησιά, απόρροια των συνολικών προβλημάτων που επικρατούν, με αποτέλεσμα για πάνω από μισή μέρα το ασθενοφόρο μαζί με το πλήρωμά του να ...ταξιδεύει.

«Αν τύχουν δύο περιστατικά μαζί είναι αδύνατο να τα καλύψουμε υπό τέτοιες συνθήκες πολλές μέρες τον μήνα. Εξάλλου, τα βράδια υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο για όλη την Κεφαλονιά», σημειώνει ο Κ. Τσιμάρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τουλάχιστον 10 προσλήψεις μόνιμων διασωστών που αυτήν τη στιγμή λείπουν από το Κέντρο και προειδοποιώντας ότι με τη δεδομένη κατάσταση ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα το καλοκαίρι, με την αύξηση της κίνησης, ενώ σταθερά προβληματίζουν οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Πριν από περίπου έναν μήνα, άλλωστε, σημειώθηκε περιστατικό με παιδί που τραυματίστηκε στο Ληξούρι και το ασθενοφόρο καθυστέρησε περίπου μία ώρα να φτάσει...

Αυτά ενώ επιχειρηματικός όμιλος διαφημίζει τη διαθεσιμότητά του σε ασθενοφόρα όλο το 24ωρο, με το αζημίωτο, παίρνοντας «αέρα στα πανιά» του από τη συνολική πολιτική των αστικών κομμάτων, που συμφωνούν στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

Στην Ιθάκη, δύο μόνιμοι οδηγοί και ένας συμβασιούχος βοηθός ασθενοφόρου καλούνται να εκτελούν βάρδιες επί 24ώρου βάσης με δύο οχήματα, χωρίς φυσικά να καλύπτονται οι ανάγκες.


Με το ΚΚΕ μπροστά, στην πάλη για τις αυξημένες ανάγκες

Δήλωση του Σπύρου Καμπίτση, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς - Ιθάκης και υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, το ΚΚΕ προτάσσει ολοκληρωμένο πλαίσιο διεκδικήσεων. Το Κόμμα στήριξε σταθερά τις διεκδικήσεις των υγειονομικών, απαίτησε μέτρα προστασίας του λαού, διεκδίκησε όλες τις αναγκαίες υποδομές και προσωπικό, αυτοτελώς ως Κομματική Οργάνωση, αλλά και με την πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο πλευρό των υγειονομικών, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, προτάσσοντας τα αιτήματά τους για κάλυψη όλων των αναγκών υγείας, βρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, συνδικάτα και συνδικαλιστές.

«Με Ερωτήσεις, Επερωτήσεις, περιοδείες, διαμαρτυρίες, συμβάλλει σταθερά να είναι το θέμα στην επικαιρότητα και να μην κρυφτεί κάτω από το χαλί που προσπαθούν να στρώσουν τα άλλα κόμματα», αναφέρει ο Σπύρος Καμπίτσης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στον νομό και πρόεδρος του ΕΚ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, προσθέτοντας:

«Οι δυνάμεις του ΚΚΕ που συμμετέχουν και δρουν στο εργατικό - λαϊκό κίνημα έχουν αναδείξει με δεκάδες πρωτοβουλίες όλα αυτά τα χρόνια, αταλάντευτα και σταθερά, όχι μόνο τους ενόχους για τη σημερινή κατάσταση, αλλά και τη λύση που μπορεί να υπάρξει. Γιατί δεν είναι ρεαλιστικό, το 2023, με καθημερινά άλματα στην επιστήμη και στην τεχνολογία, με χιλιάδες υγειονομικούς πολύπειρους και χιλιάδες άλλους νέους, να είναι ο λαός της Κεφαλονιάς έρμαιο της επιχειρηματικής δράσης και της υποχρηματοδότησης.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους υγειονομικούς αλλά και όλους τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγροτοκτηνοτρόφους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία των νησιών μας να κάνουν κριτήριο ψήφου τη στάση όλων των άλλων κομμάτων απέναντι στο ζήτημα της Υγείας και να το ενισχύσουν αποφασιστικά και στις κάλπες της 25ης του Ιούνη. Γιατί και την επομένη των εκλογών, όπως και την προηγούμενη, οι κομμουνιστές θα συνεχίσουν να πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα για: Καθολικές, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και προϋποθέσεις, άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών που στο πλάι των μόνιμων καταθέτουν εδώ και τρία χρόνια ψυχή και σώμα στην υπηρεσία της υγειονομικής φροντίδας του λαού μας, αλλά και συνολικά παροχές Υγείας στο ύψος των σημερινών αναγκών».

Ανάμεσα στα ζητήματα που προβάλλει το Κόμμα, είναι επίσης η άμεση ενίσχυση του ΕΚΑΒ, η λειτουργία ΜΕΘ και ψυχιατρικής κλινικής, αλλά και η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στο Μαντζαβινάτειο νοσηλευτικό ίδρυμα, με τον Σπύρο Καμπίτση να καλεί το βήμα που έγινε στις 21 Μάη να γίνει άλμα στις 25 Ιούνη, με ακόμη πιο δυνατό το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας:

«Απαιτείται ισχυρό ΚΚΕ και ισχυρός λαός για να μπορεί να ορθώσει ανάστημα, να αντιπαλέψει τις βάρβαρες αυτές πολιτικές και να αποσπάσει κατακτήσεις. Κατακτήσεις που θα μεταφραστούν σε βελτίωση της καθημερινότητάς του αλλά και σαν ένα μικρό βήμα προς την οριστική διέξοδο. Γιατί σε όλο και περισσότερους γίνεται ξεκάθαρο πλέον ότι ο μόνος φάρος που φωτίζει την ελπίδα μέσα στο σκοτάδι είναι το ΚΚΕ!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ