ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Ιούνη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Τέταρτος νεκρός εργάτης στη μάχη για το μεροκάματο τους τελευταίους μήνες

Το σημείο του «δυστυχήματος»
Το σημείο του «δυστυχήματος»
Μεγαλώνει διαρκώς ο κατάλογος με τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα», καθώς 58χρονος οικοδόμος στην Καβάλα έχασε τη ζωή του χτες, Πέμπτη, την ώρα της δουλειάς, ανεβάζοντας σε 4 τον σχετικό απολογισμό στην Καβάλα από τον Δεκέμβρη.

Ο 58χρονος, με καταγωγή από την Αλβανία, κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στο ακίνητο «Μπαλάνου» στην οδό 7ης Μεραρχίας, τραυματίστηκε θανάσιμα όταν το πόδι του εγκλωβίστηκε σε αναδευτήρα, αφού στο σημείο υπήρχε έλλειψη βασικών μέτρων ασφάλειας για τη λειτουργία των μηχανημάτων του έργου.

Στη συνέχεια διακομίστηκε στη Μονάδα Αναζωογόνησης των έκτακτων περιστατικών του Νοσοκομείου της Καβάλας, όπου έχασε τη μάχη για τη ζωή, ενώ τραυματίας είναι και ο πυροσβέστης που συμμετείχε στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.

Στο σημείο αλλά στη συνέχεια και στο Νοσοκομείο Καβάλας βρέθηκε αντιπροσωπεία του Σωματείου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας, με τα εργατικά σωματεία της πόλης να απαιτούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως το κατά πόσο υπήρχε επίβλεψη στον χώρο και εάν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Μάλιστα, με άμεση κινητοποίηση, τα σωματεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση χτες το απόγευμα στο σημείο, στην οποία συμμετείχαν γνωστοί και συνάδελφοι του 58χρονου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν το εργοδοτικό έγκλημα να συγκαλυφθεί και απαιτώντας να γίνουν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες από όλους τους αρμόδιους φορείς, όπως την Επιθεώρηση Εργασίας.

Αμεση απάντηση με κινητοποίηση από σωματεία της πόλης
Αμεση απάντηση με κινητοποίηση από σωματεία της πόλης
«Ο συνάδελφος ξεκίνησε το πρωί για το μεροκάματο αλλά τελικά το μεσημέρι δεν πήγε σπίτι», ανέφερε μιλώντας στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας, Αναγνώστης Καραμπατζάκης, μεταφέροντας την οργή των εργαζομένων. Οπως είπε, «ήρθαμε εδώ για να εκφράσουμε όχι μόνο τη θλίψη μας και τη συμπαράστασή μας στην οικογένεια αλλά και για να εκφράσουμε την οργή και την αγανάκτησή μας». Πρόσθεσε ότι η εργατική τάξη θρηνεί ανά δύο μέρες νεκρούς γιατί αποτελεί «κόστος» για τους εργοδότες η πλήρης στελέχωση των πόστων με το απαραίτητο εργατικό δυναμικό, αποτελεί κόστος η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας.

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Καβάλας, μέχρι το λιμάνι, με τους συγκεντρωμένους να κρατούν πανό με το σύνθημα που εδώ και μήνες με διάφορες αφορμές είναι στα χείλη χιλιάδων εργαζομένων: «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών». «Δεν ήταν ατυχία, ούτε η κακιά στιγμή, είναι το κέρδος πάνω απ' τη ζωή», «Αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές», ακούστηκε δυνατά μεταξύ άλλων στη διαδήλωση.

Αμέσως μετά την κινητοποίηση, αντιπροσωπεία του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας προχώρησε σε παρέμβαση στην Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, όπου ενημερώθηκε για τις διαδικασίες και επισήμανε τις ελλείψεις σε μέτρα προστασίας, όπως ανυπαρξία προστατευτικής σχάρας στον αναδευτήρα αλλά και το γεγονός ότι ο χώρος του εργοδοτικού εγκλήματος παραμένει αφύλακτος, ενώ δεν έχουν προχωρήσει έρευνες για τις συνθήκες εκεί.

Ο εργοδότης του νεκρού εργάτη συνελήφθη χτες και εις βάρος του ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με παρέμβαση εισαγγελέα.

ΚΚΕ: Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη καθημερινά με το αίμα τους

Στο σημείο που τραυματίστηκε θανάσιμα ο 58χρονος βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, με τον υποψήφιο βουλευτή του Κόμματος στην Καβάλα Γιάννη Γιαγκίδη, ο οποίος μαζί με την Βάσω Μπράτσου, επίσης υποψήφια βουλευτή Καβάλας, συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει καμιά μέριμνα από την αστυνομία για να διατηρηθούν οι συνθήκες του χώρου και των μηχανημάτων άθικτες, και εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος, απαιτώντας παράλληλα τη διερεύνηση όλων των αιτιών, την απόδοση ευθυνών, αλλά και να στηριχτεί με κάθε τρόπο η οικογένειά του.

«Εργοδοσία και κυβερνήσεις φέρουν εγκληματική ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση σε όλο και περισσότερους χώρους δουλειάς, για την απουσία κάθε ελέγχου, για τη διάλυση σε ό,τι είχε απομείνει από τους αντίστοιχους ελεγκτικούς μηχανισμούς», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει:

«Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την καπιταλιστική ανάπτυξη καθημερινά με το αίμα τους και στη συνέχεια τους την σερβίρουν και σαν προεκλογικό παραμύθι "επιτυχίας" οι εκάστοτε κυβερνήσεις, παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης, μεγάλοι επιχειρηματίες. Με την οργάνωση, τις διεκδικήσεις και τον αγώνα τους θα το κάνουν κουρελόχαρτο αυτό το παραμύθι και θα εκδικηθούν τους δολοφόνους τους».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Για ώρες αιμορραγούσε 6χρονος και περιπλανιόταν αναζητώντας αξονικό τομογράφο

Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία φέρνει ξανά στην επιφάνεια η «περιπέτεια» ενός 6χρονου παιδιού και της οικογένειάς του στη Θεσσαλονίκη, αφού που επί ώρες μεταφέρονταν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος αξονικός τομογράφος.

Το απόγευμα της Κυριακής το 6χρονο παιδί έπεσε από το πατίνι του, χτύπησε στο κεφάλι και άρχισε να αιμορραγεί από το αυτί. Αμεσα μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, όπου όμως ο αξονικός τομογράφος ήταν χαλασμένος. Οι γιατροί αποφάσισαν να τον στείλουν στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος», όπου, όπως έγινε αντιληπτό εκ των υστέρων, ο τομογράφος δεν έχει πρωτόκολλα για παιδιά κάτω των 10 ετών και οι γιατροί δεν πήραν την ευθύνη να κάνουν την εξέταση.

Το παιδί επέστρεψε στο Ιπποκράτειο, για να σταλεί σε συνέχεια σε ιδιωτική κλινική προκειμένου να υποβληθεί στην εξέταση. Και όλο αυτό το πηγαινέλα γινόταν με το παιδί να αιμορραγεί και να μεταφέρεται με ασθενοφόρο μιας ΜΚΟ!

Τελικά, το παιδί διαγνώσθηκε με κάκωση στο λιθοειδές οστό και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο, ευτυχώς χωρίς επιπλοκές.

Από προχτές, ο αξονικός τομογράφος του Ιπποκρατείου επαναλειτουργεί, όμως, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, είναι η δεύτερη φορά που χαλάει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο. Στο μεταξύ, υπάρχει στο νοσοκομείο ένας 2ος αξονικός τομογράφος που μεταφέρθηκε από το Κέντρο Υγείας Τούμπας, ο οποίος όμως εδώ και 3 - 4 μήνες δεν έχει μπει σε λειτουργία.

Και ενώ αυτά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας παριστάνει ότι ...δεν ξέρει τίποτα, και ζητά προκαταρκτική εξέταση για να αποδοθούν ευθύνες (!), σχετικά με το ποιος δεν μερίμνησε πού θα κάνουν αξονική παιδιά κάτω των 10 ετών. Κι αυτό ενώ ήξεραν ότι ο τομογράφος στο Ιπποκράτειο είναι χαλασμένος.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Μεσαιωνικές οι συνθήκες εργασίας στην καθαριότητα του αεροδρομίου

Την απαράδεκτη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του αεροδρομίου της Καλαμάτας φέρνει στην επιφάνεια το Συνδικάτο Εργαζομένων Ιδιωτικού Τομέα Μεσσηνίας, κάνοντας σχετικές καταγγελίες προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Επιθεώρηση Εργασίας.

Οπως τονίζει το σωματείο, εργαζόμενοι εργολαβικού συνεργείου που έχει αναλάβει την καθαριότητα του χώρου κάνουν λόγο για εργασιακό μεσαίωνα. Πιο συγκεκριμένα:

«Η εταιρεία έχει προσλάβει για την φετινή σεζόν μόλις 3 εργαζόμενες για όλες τις βάρδιες. Εργαζόμενες με 4ωρη και 5ωρη απασχόληση καλούνται να καθαρίσουν φέτος το καλοκαίρι τους χώρους της "πύλης εισόδου" του τουρισμού, της ατμομηχανής του τουριστικού θαύματος της ανάπτυξης της Μεσσηνίας και της Νότιας Πελοποννήσου!».

Αναδεικνύει επίσης την «εντατικοποίηση που χτυπάει κόκκινο», ενώ οι μισθοί κυμαίνονται μεταξύ 330 και 410 ευρώ. «Μιλούν από μόνοι τους και αποκαλύπτουν ότι τα κέρδη από τα "ρεκόρ τουριστικής κίνησης" δεν πάνε μαζί με καλύτερους μισθούς και δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Το θαύμα του τουρισμού στη Μεσσηνία αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη που μπορούν να βγουν όλοι, εργάτες και μονοπωλιακοί όμιλοι, κερδισμένοι!», αναφέρει το σωματείο.

Τονίζει ότι «οι εργαζόμενες όχι μόνο δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν, αφού οι βάρδιές τους δεν καλύπτουν τις ώρες λειτουργίας του αεροδρομίου αλλά και τα υλικά που τους παρέχονται από την εταιρεία και με τα οποία καλούνται να εκτελέσουν την εργασία τους είναι ελάχιστα και ανεπαρκή».

Το σωματείο απαιτεί την άμεση βελτίωση των συνθηκών εργασίας, που διαρκώς επιδεινώνονται όσο κορυφώνεται η τουριστική σεζόν, καθώς και να προσληφθεί ικανός αριθμός που να καλύπτει τις ανάγκες, να σταματήσει το αίσχος της μερικής απασχόλησης και να υπάρχει 8 ώρες δουλειά με ανάλογη αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη. Επίσης, ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
20 νεκροί και 29 διασωληνωμένοι

20 άνθρωποι με Covid-19 έχασαν τη ζωή τους το διάστημα 12 - 18 Ιούνη, ενώ 29 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μείωση, το ίδιο και ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία (225 ασθενείς) σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ