ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΘΥΜΑ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
Νεκρός διανομέας σε τροχαίο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Αμεση αντίδραση από τα σωματεία που απαιτούν μέτρα υγείας και ασφάλειας

Από τη μοτοπορεία που οργανώθηκε μόλις μαθεύτηκε ο θάνατος του εργαζόμενου
Από τη μοτοπορεία που οργανώθηκε μόλις μαθεύτηκε ο θάνατος του εργαζόμενου
Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το μεσημέρι ένας 55χρονος διανομέας ανταλλακτικών αυτοκινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αφού ενεπλάκη σε τροχαίο, σε ένα από τα δρομολόγια του τρόμου για να βγει το μεροκάματο.

Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες, ο 55χρονος περίπου στις 15.50, στην οδό Τσιμισκή, στο ύψος της Αγίας Σοφίας, βρέθηκε κάτω από τις ρόδες ενός λεωφορείου της Πολεμικής Αεροπορίας αφού πρώτα το δίκυκλο της δουλειάς που οδηγούσε χτυπήθηκε από άλλο όχημα. Ο οδηγός του οχήματος που φέρεται να χτύπησε το δίκυκλο του διανομέα εγκατέλειψε το σημείο, ενώ οι ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη το δυστύχημα διερευνώνται από την Τροχαία.

Για ένα ακόμα τραγικό έγκλημα κάνουν λόγο σε κοινή τους ανακοίνωση το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, τονίζοντας ότι για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο πως η μάχη για το μεροκάματο έχει απολογισμό νεκρούς και τραυματισμένους εργάτες.

Προσθέτουν ότι τέτοια τραγικά γεγονότα είναι αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης μέτρων προστασίας και ασφάλειας, της πίεσης για γρήγορη εξυπηρέτηση, της εντατικοποίησης και των εξαντλητικών ωραρίων, «που φέρνουν καθημερινά τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με την εξουθένωση, μεγαλώνοντας κι άλλο τους κινδύνους.

Τα μέτρα προστασίας διαρκώς πετσοκόβονται αφού η υγεία και η ασφάλεια "κοστίζουν" για την εργοδοσία, οι έλεγχοι από το κράτος είναι ανύπαρκτοι, οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) υποβαθμίζονται, ενώ τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν».

Τα σωματεία εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του αδικοχαμένου διανομέα και απαιτούν την άμεση διερεύνηση και τη διαλεύκανση των αιτιών που οδήγησαν σ' αυτό το τραγικό εργατικό «δυστύχημα».

Παράλληλα, τονίζουν ότι η συσπείρωση στα σωματεία και η οργάνωση της πάλης για διεκδικήσεις αποτελούν μονόδρομο στον εργασιακό μεσαίωνα και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές επιχειρήσεις. «Διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για να δουλεύουμε με ασφάλεια, με αξιοπρεπείς μισθούς και με όλες τις απαραίτητες παροχές, για να επιστρέφουμε σπίτι μας μετά το τέλος της βάρδιας», αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

Κινητοποίηση την Πέμπτη στο ΕΚ Θεσσαλονίκης

Στο σημείο όπου ο διανομέας έχασε τη ζωή του συγκεντρώθηκαν λίγο αργότερα συνάδελφοί του, μέλη του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, του ΣΕΤΕΠΕ, του Σωματείου Εργαζομένων «e-food» ν. Θεσσαλονίκης και του Σωματείου Αυτοαπασχολούμενων Διανομέων Θεσσαλονίκης (ΣΑΔΘ) και απόθεσαν λίγα λουλούδια, ενώ πραγματοποίησαν και μοτοπορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία ολοκληρώθηκε μπροστά στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το ΣΕΤΕΠΕ και το Σωματείο Εργαζομένων «e-food» ν. Θεσσαλονίκης καλούν σε νέα κινητοποίηση την Πέμπτη στη 1 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, απαιτώντας μέτρα προστασίας για όλους τους διανομείς με αξιοπρεπείς μισθούς και όλες τις απαραίτητες παροχές, ώστε να μπει φρένο στον κατάλογο με τους σακατεμένους και νεκρούς διανομείς, που διαρκώς μεγαλώνει, στον βωμό της κερδοφορίας των εργοδοτών.

Κάηκε από λάδι νεαρός υπάλληλος ξενοδοχείου που εργαζόταν ανασφάλιστος

Σε ένα ακόμα εργατικό «ατύχημα», αυτήν τη φορά στη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού, με εγκαύματα β' βαθμού νοσηλεύεται 22χρονος υπάλληλος ξενοδοχείου που κάηκε με λάδι την ώρα της δουλειάς στην Κρήτη, στις 20 Ιούνη. Πρόκειται για νέο εργαζόμενο που φέτος τελείωσε τη σχολή και εργαζόταν ως βοηθός μάγειρα σε ξενοδοχείο στα Μάλια του δήμου Χερσονήσου, από τις 10 Ιούνη μέχρι και το απόγευμα της Τρίτης 20 Ιούνη, οπότε σημειώθηκε το εργατικό «ατύχημα».

Η μητέρα του ανέφερε στο «Cretalive» ότι «το παιδί δεν έχει ακόμα την απαραίτητη εμπειρία και δούλευε ανασφάλιστος όλο αυτό το διάστημα δίχως εμείς να το γνωρίζουμε».

Η ίδια τονίζει επίσης ότι «το παιδί μου ούρλιαζε "καίγομαι, πονάω" και η αντίδρασή τους ήταν να τον μεταφέρουν σε δωμάτιο με κλιματισμό». «Κατόπιν έφεραν δικό τους γιατρό, ο οποίος είδε απλά τα εγκαύματα και σύστησε μία αλοιφή την οποία πήγε και πήρε εργαζόμενος από το φαρμακείο. Εν τω μεταξύ στη δουλειά τού είπαν να πάρει δύο μέρες ρεπό και μετά να επιστρέψει στο ξενοδοχείο. Δεν βρέθηκε ένας άνθρωπος να μας ενημερώσει», λέει η μητέρα.

Μετά από έναν «Γολγοθά» η οικογένεια κατάφερε να φτάσει στο ξενοδοχείο και από εκεί να μεταφέρει τον νεαρό εργαζόμενο στο Νοσοκομείο Σητείας, όπου, όπως τονίζει η μητέρα, «χειρουργός έδωσε στο παιδί τρία πακέτα αλοιφές (αντιβίωση, κορτιζόνη και αναπλαστική) καθώς και ειδικό σαπούνι να πλένει τα εγκαύματα». Το περασμένο Σάββατο ο 22χρονος πονούσε φριχτά με αποτέλεσμα να μεταφερθεί ξανά στο νοσοκομείο, όπου του έκαναν ενδοφλέβιες παυσίπονες ενέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 28 Μάη, η ΔΑΣ στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νoμού Ηρακλείου προειδοποιούσε για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. «Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι δηλώνουν πως φέτος θα σπάσουν κάθε ρεκόρ σε αφίξεις και πληρότητες. Ακόμα κι έτσι η δίψα τους για κέρδος δεν υπολογίζει τίποτα, ούτε τους μισθούς των εργαζομένων ούτε τις σκληρές συνθήκες ούτε την αξιοπρέπειά τους. Ηδη από τον Μάρτη συναντήσαμε φαινόμενα απληρωσιάς, ανασφάλιστης - μαύρης εργασίας, εξοντωτικούς ρυθμούς με 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό και ξεκούραση, αλλά και εργατικά "ατυχήματα"», σημείωνε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ - ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
Αμεση παρέμβαση για την επανασύνδεση κομμένου ρεύματος σε πολύτεκνη οικογένεια

Στον αγώνα για την υπεράσπιση του λαού από την πολιτική που τον τσακίζει μπαίνουν χωρίς να δώσουν την παραμικρή «πίστωση χρόνου» στην κυβέρνηση της ΝΔ εργατικά σωματεία και φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, σωματεία και φορείς της Νέας Ιωνίας και των Αγίων Αναργύρων, με την άμεση κινητοποίησή τους, πέτυχαν την επανασύνδεση ρεύματος σε σπίτι οικογένειας με 4 παιδιά, στέλνοντας αποφασιστικό μήνυμα πάλης απέναντι στα ακόμα χειρότερα που θα επιχειρηθούν για τον λαό από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στη ΔΕΗ Αγίων Αναργύρων, από όπου όμως τους παρέπεμψαν στον ΔΕΔΔΗΕ. Ακολούθησε νέα κινητοποίηση στα γραφεία στη Μεταμόρφωση, όπου αντιπροσωπεία των σωματείων και των μαζικών φορέων συναντήθηκε με τους υπεύθυνους, απαίτησε και κατάφερε την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στο σπίτι της πολύτεκνης οικογένειας. Να σημειωθεί ότι οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν την παρουσία της Αστυνομίας στον ΔΕΔΔΗΕ και απαίτησαν την άμεση αποχώρησή της.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Β. Παρασκευόπουλος, εκπρόσωποι Συνταξιουχικών Σωματείων, Συλλόγων Γυναικών, από τον Σύλλογο Γονέων Παιδικών Σταθμών Νέας Ιωνίας, από το Παράρτημα Βορειοδυτικής Αθήνας της Ενωσης Λογιστών και οι δημοτικοί σύμβουλοι «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Θ. Σκολαρίκος και Νέας Ιωνίας, Π. Τσουκαλάς.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την εμπορευματοποίηση της Ενέργειας και τη στρατηγική της «πράσινης ανάπτυξης», που με ζήλο υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και αποτελεί κοινό πρόγραμμα και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας σε ενεργειακή φτώχεια τα λαϊκά νοικοκυριά. Αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά ότι «μόνο ο λαός σώζει τον λαό».

«ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΕΣ»
«Η τρελή του Σαγιό» συνεχίζει το «ταξίδι» της

Παραστάσεις από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ μέσα στον Ιούλη

Παραστάσεις του έργου «Η τρελή του Σαγιό» οργανώνει η Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ «Θέατρο από εργάτες για εργάτες» μέσα στον Ιούλη. Η πρεμιέρα του έργου είχε γίνει στα τέλη Απρίλη, στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ενώ το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τα συνδικάτα, τα Εργατικά Κέντρα, τους συλλόγους και τους φορείς να αξιοποιήσουν την παράσταση για τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες τους.

Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί οι εξής παραστάσεις:

-- Το Σάββατο 1η Ιούλη στο υπαίθριο θέατρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60, σχολικό συγκρότημα Γκράβας).

-- Το Σάββατο 8 Ιούλη στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρου και Προύσης). Η παράσταση οργανώνεται και στηρίζεται από την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

-- Τη Δευτέρα 10 Ιούλη στο ανοιχτό θέατρο Χαϊδαρίου (Πάρκο Ιστορικής Μνήμης).

-- Το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Ιούλη, σε θέατρα της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας.

«Η υπόθεση του έργου, αν και χιουμοριστική, μοιάζει εντελώς σημερινή. Αναφέρεται στην ονειροπόλα και εκκεντρική Ορελί, που περιφέρεται στην περιοχή του Σαγιό και βλέπει τον κόσμο με τα δικά της μάτια: Ευτυχισμένο και όμορφο. Μέχρι που κάποιοι αδίστακτοι επενδυτές αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν το υπέδαφος του Παρισιού για να πλουτίσουν από το πετρέλαιο», αναφέρει το ΠΑΜΕ για την υπόθεση του έργου. Η Ορελί στέκεται απέναντί τους και τους πολεμάει, με συμμάχους τις εξίσου εκκεντρικές, ιδιόρρυθμες, «τρελούτσικες» φίλες της, τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους της γειτονιάς, και «καταφέρνουν να στήσουν στους κερδοσκόπους μια παγίδα που θα τους οδηγήσει στην καταστροφή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ