ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΜΣΤ
Ανοίγει τις πόρτες του στον Ιάννη Ξενάκη

Ο Ξενάκης στο Ηρώδειο, 1983, αρχείο ΚΣΥΜΕ, Ωδείο Αθηνών
Ο Ξενάκης στο Ηρώδειο, 1983, αρχείο ΚΣΥΜΕ, Ωδείο Αθηνών
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του στον Ιάννη Ξενάκη (1922-2001), από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ού αιώνα, που με το πολυεπίπεδο και ριζοσπαστικό έργο του χάραξε νέους δρόμους για τον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Σε συνεργασία με κορυφαίους μουσικούς θεσμούς από τις δύο πατρίδες του Ξενάκη, το Musee de la Musique-Philharmonie de Paris από την Γαλλία και το Ωδείο Αθηνών και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Ερευνας (ΚΣΥΜΕ) από την Ελλάδα, το ΕΜΣΤ διοργανώνει τη μεγαλύτερη εκθεσιακή παρουσίαση του Ιάννη Ξενάκη διεθνώς.

Τα εγκαίνια της Εκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 Ιούνη.

Στο ισόγειο του Μουσείου θα παρουσιαστεί η έκθεση «Ιάννης Ξενάκης: Ηχητικές Οδύσσειες», η πρώτη ολοκληρωμένη μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα για τον πρωτοπόρο συνθέτη, θεωρητικό της μουσικής, αρχιτέκτονα, μηχανικό, μαθηματικό και έναν από τους πιο προοδευτικούς και δημιουργικούς στοχαστές του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα. Κατά τη δεκαετία του 1950, ο Ξενάκης έσπασε τους κώδικες της σύγχρονης μουσικής και δημιούργησε ένα μουσικό είδος απολύτως δικό του. Το έργο του, ευρύτατα αναγνωρισμένο διεθνώς, δεν έχει μέχρι σήμερα παρουσιαστεί σε βάθος στην Ελλάδα. Ο Ξενάκης πρωτοστάτησε στη χρήση μαθηματικών μοντέλων στη μουσική, παραδείγματος χάρη της θεωρίας των παιγνίων. Υπήρξε - και είναι ακόμη σήμερα - μία από τις κορυφαίες επιρροές διεθνώς στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής μουσικής και της μουσικής σύνθεσης από υπολογιστή. Η έκθεση, χωρισμένη σε έξι ενότητες, παρουσιάζει πρωτότυπο υλικό από τα πολλαπλά στρώματα της ακατάβλητης δημιουργικότητας του Ιάννη Ξενάκη: Φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, απεικονιστικές παρτιτούρες, μακέτες και ανέκδοτο ακουστικό υλικό.

Επιμέλεια: Μάχη Ξενάκη, Thierry Maniguet, Kατερίνα Γρέγου.

Παράλληλα, παρουσιάζεται στον 3ο όροφο του Μουσείου μια νέα παραγωγή του ΕΜΣΤ, η έκθεση «Ο Ξενάκης και η Ελλάδα», σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών και το Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Ερευνας (ΚΣΥΜΕ) που ίδρυσε ο ίδιος ο Ιάννης Ξενάκης. Η έκθεση διερευνά τη σχέση του Ξενάκη με την Ελλάδα, από τα χρόνια στη Γαλλία μετά την καταδίκη του σε θάνατο έως την επιστροφή του στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια αυτοεξορίας και την καταξίωσή του.

Επιμέλεια: Σταμάτης Σχιζάκης και Στέλλα Κουρμπανά.

Συγχρόνως, το ΕΜΣΤ θα διοργανώσει μία σειρά από εκδηλώσεις, όπως προβολές και συναυλίες.

Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 7 Γενάρη 2024.

«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» σε περιοδεία

Ξεκίνησε η καλοκαιρινή περιοδεία για «Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον».

Στις αρχές του 20ού αιώνα, η δασκάλα Σέλμα Λάγκερλεφ γράφει για τα παιδιά το έργο που χρησιμοποιήθηκε και ως αναγνωστικό βιβλίο στα σχολεία της Σουηδίας. Ενα παραμύθι γεμάτο ποίηση και ομορφιά, αγάπη για τη φύση, χιούμορ και συγκίνηση.

Ο σκανδαλιάρης, ατίθασος και άτακτος Νιλς, μεταμορφωμένος σε νάνο από ένα ξωτικό, ταξιδεύει μαζί με τον Μάρτιν, τον λευκό χήνο του και ένα σμήνος από αγριόχηνες πάνω από βουνά και θάλασσες, πεδιάδες και λίμνες, δάση και ποτάμια, λιμάνια, χωριά και πολιτείες.

Σ' αυτό το ταξίδι ο Νιλς ανακαλύπτει τα μυστικά της φύσης, τη ζωή των ζώων και των πουλιών και μαθαίνει να τα αγαπά, να τα προστατεύει και να τα σέβεται μέσα από περιπέτειες και μοναδικές εικόνες.

Ταυτότητα της παράστασης: Κείμενο - Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αδάμης. Σκηνικά: Χριστίνα Παπαδημητρίου - Marc Britz. Επιμέλεια κοστουμιών: Δόμνα Ζαφειροπούλου - Μαγικές σβούρες. Κίνηση: Ελενα Γεροδήμου.

Η μουσική της παράστασης βασίζεται σε φολκλορικά λυρικά τραγούδια και Σκανδιναβούς συνθέτες, όπως ο Grieg, ο Sibelious και o Gade.

Παίζουν οι: Ανθή Χριστοθανοπούλου, Αρης Καλαβρός, Γιώργος Γκιόκας, Χαρά Νικολάου, Κατερίνα Περλιάνη, Τάσος Ράπτης.

Το πρόγραμμα της περιοδείας, έως τα μέσα Ιούλη, έχει ως εξής: 27/6 Βόλος, 28/6 Τρίκαλα, 29/6 Καστοριά, 30/6 Αγρίνιο, 4/7 Ρέθυμνο, 5/7 Ηράκλειο, 6/7 Χανιά, 9/7 Ρόδος, 11/7 Ηλιούπολη, 12/7 Κηποθέατρο Παπάγου, 14/7 Χαλκούτσι.

Πώληση εισιτηρίων: viva.gr

Πρεμιέρα για τη «Δωδέκατη Νύχτα» στο Βεάκειο

Από την ερχόμενη βδομάδα ξεκινά η καλοκαιρινή περιοδεία της «Δωδέκατης Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

Σήμερα Τρίτη θα παρουσιαστεί στο Βεάκειο στον Πειραιά και αύριο στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο στο Λαύριο. Για την επόμενη βδομάδα σταθμοί της περιοδείας είναι στη Μυτιλήνη στις 4 Ιούλη, στη Χίο στις 5 Ιούλη, στη Λήμνο στις 6 Ιούλη, στη Θάσο στις 7 Ιούλη και στην Κομοτηνή στις 9 Ιούλη.

Η «Δωδέκατη Νύχτα» είναι μία ξεκαρδιστική κωμωδία ανεκπλήρωτου έρωτα. Δύο δίδυμα αδέρφια κατορθώνουν να επιβιώσουν μετά από ένα ναυάγιο και αναγκάζονται να ζήσουν στην ίδια παράξενη χώρα, χωρίς να ξέρει ο ένας αν ο άλλος είναι ζωντανός. Οι διαρκείς παρεξηγήσεις, λόγω της απόλυτης ομοιότητας των δύο αδερφών, καθιστούν το διασκεδαστικό αυτό έργο μία από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες του Σαίξπηρ.

Ο θίασος αποτελείται από τους Γιώργο Κιμούλη, Σοφία Βογιατζάκη, Αννα Μονογιού, Λίλη Τσεζματζόγλου, Σταύρο Καραγιάννη, Χρήστο Μουστάκα, Αρη Τρουπάκη, Γιώργο Ζιόβα, Κώστα Κοράκη, Τζώρτζη Παπαδόπουλο, Γιώργο Τσουρουνάκη.

Τα σκηνικά είναι της Φαίης Παπαδοπούλου, τα κοστούμια της Μαρίας Νικολαΐδου, ο Θανάσης Ντέμκο έχει επιμεληθεί τους φωτισμούς. Τους στίχους και τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Διονύσης Τσακνής.

Εισιτήρια: viva.gr

Με τον «Ιππόλυτο» ανοίγει φέτος η Επίδαυρος

Το Εθνικό Θέατρο ανοίγει το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, που θα παρουσιαστεί στις 7 και 8 Ιουλίου σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, με έναν δυναμικό 26μελή θίασο ηθοποιών και μουσικών. Παίζουν οι Κόρα Καρβούνη, Γιάννης Τσορτέκης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Σκουλά, Ελενα Τοπαλίδου, Ορέστης Χαλκιάς και Διαμαντής Αδαμαντίδης.

Ο «Ιππόλυτος» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 1937, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη, με Ιππόλυτο τον Αλέξη Μινωτή και Φαίδρα την Κατίνα Παξινού. Το 1953 ανέβηκε ξανά από το Εθνικό Θέατρο, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, και πάλι σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, και το επόμενο καλοκαίρι στην Επίδαυρο, με Ιππόλυτο τον Αλέκο Αλεξανδράκη και Φαίδρα την Ελσα Βεργή, εγκαινιάζοντας άτυπα τον θεσμό των Επιδαυρίων, που την επόμενη χρονιά (1955) καθιερώθηκε επίσημα με την ίδια παράσταση.

Η υπόθεση: Ο Ιππόλυτος, νόθος γιος του Θησέα και πιστός οπαδός της Αρτεμης, απαξιώνει τον έρωτα και υβρίζει το γυναικείο φύλο. Η θεά του έρωτα, Αφροδίτη, θέλοντας να τον εκδικηθεί που δεν την σέβεται, οργανώνει ένα σχέδιο εξόντωσής του, εμπνέοντας σφοδρό έρωτα για εκείνον στην μητριά του, Φαίδρα.

«Ποιος άραγε ευθύνεται για την τραγωδία; μοιάζει να αναρωτιέται ο Ευριπίδης. Ο θεός ή ο άνθρωπος;», σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της παράστασης, ενώ η σκηνοθεσία «διερευνά με ακρίβεια και ευαισθησία όλα τα δίπολα, αναδεικνύοντας έτσι την πολυπλοκότητα των ψυχολογικών και ηθικών θεμάτων που θίγονται. Από τη μία η εγκράτεια κι από την άλλη ο πόθος, από τη μία το ιερό κι από την άλλη το βέβηλο, από τη μία η εκδίκηση και από την άλλη η θυσία, από τη μία ο λόγος από την άλλη η σιωπή».

Η παράσταση προτείνεται για θεατές άνω των 15 ετών.

Προπώληση εισιτηρίων: www.aefestival.gr, www.viva.gr.

Η «Σύγχρονη Εποχή» στο Φεστιβάλ Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» συμμετέχουν στο 42ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (Παραλία Λευκού Πύργου) στο περίπτερο 102. Η Εκθεση διαρκεί έως τις 9 Ιούλη και οι ώρες λειτουργίας θα είναι καθημερινά από τις 7 μ.μ. έως τις 11 μ.μ.

Στο πλαίσιο της παρουσίας της στην έκθεση βιβλίου, η «Σύγχρονη Εποχή» προγραμματίζει βιβλιοπαρουσίαση με τίτλο «η Ευρώπη των Επαναστάσεων» αύριο Τετάρτη 28 Ιούνη, στις 8 μ.μ., στη Νέα Παραλία (Αγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου). Θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις «Ο κόσμος της Αναγέννησης. Το προοίμιο του καπιταλισμού στην Ευρώπη», «Η Ευρώπη στο προσκήνιο. Η γέννηση του καπιταλισμού από τον 15ο έως το 17ο αιώνα» και «Η μεγάλη Γαλλική Επανάσταση».

Την παρουσίαση θα κάνουν ο Γιώργος Σαραντόπουλος, Δρ. Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, και ο Δημήτρης Κοιλάκος, Δρ. Ιστορίας και Φιλοσοφίας των Επιστημών και της Τεχνολογίας, μεταδιδακτορικός ερευνητής Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ