ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2023
Σελ. /24
ΑΤΤΙΚΗ
Ακόμη πιο δυνατά θα εκπέμπει τον μαχητικό αγωνιστικό παλμό

Ξανά στην 3η θέση το ΚΚΕ με ακόμη πιο αυξημένα ποσοστά και 41.000 παραπάνω ψήφους από το 2019

Ξανά 3η δύναμη αναδείχθηκε στην Αττική το ΚΚΕ αυξάνοντας περαιτέρω τα ποσοστά του, φτάνοντας διψήφια νούμερα στη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών συνοικιών. Συνολικά στον πολυπληθέστερο νομό της χώρας το ΚΚΕ άγγιξε το 10% παίρνοντας 41.191 ψήφους περισσότερες από το 2019.

Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε από το μεγαλύτερο αστικό κέντρο να εκπέμπει ακόμη πιο δυνατά ο μαχητικός παλμός τα επόμενα χρόνια, η αντιλαϊκή επίθεση να βρίσκει «τοίχο», αυτόν της 100% λαϊκής μαχητικής αντιπολίτευσης μέσα και έξω από τη Βουλή.

Βήμα που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν αναπάντεχο αφού έχουν προηγηθεί πολλά μικρότερα και μεγαλύτερα μέσω της δράσης του Κόμματος και της ΚΝΕ, της πρωτοπόρας στάσης των κομμουνιστών και κομμουνιστριών για κάθε πρόβλημα που αντιμετώπισαν οι χιλιάδες λαϊκές οικογένειες στην Αττική, των σημαντικών αγώνων που ξέσπασαν τα προηγούμενα χρόνια σε χώρους και κλάδους δουλειάς, σε δήμους και γειτονιές, στις κινητοποιήσεις της νέας γενιάς.

Εξάλλου, εδώ διαδραματίστηκαν οι περισσότερες στιγμές κατά τις οποίες ο λαός πήρε ανάσα και κουράγιο την προηγούμενη τετραετία. Οι εμβληματικοί αγώνες στην COSCO, στην «e-food», στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στον κλάδο των οικοδόμων και αλλού. Το παλλαϊκό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, όπου η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της Αττικής συναντήθηκαν με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, των Πετρελαίων Καβάλας και άλλους εργαζόμενους φωνάζοντας «Είμαστε ψυχή από την ψυχή σας». Οι εικόνες που ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο από τη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στις αρχές της πανδημίας, οι συγκεντρώσεις για τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου που τσαλάκωσαν τις απαγορεύσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οι κινητοποιήσεις φοιτητών και φοιτητριών στις πύλες των πανεπιστημίων για να μην πατήσει το πόδι της η πανεπιστημιακή αστυνομία. Οι δεκάδες αποτροπές πλειστηριασμών και εξώσεων μαζί με τα κύματα αλληλεγγύης σε όσους κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους από τα «κοράκια» των τραπεζών. Και βέβαια, πρόσφατα, οι μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και απεργίες για να μην ξεχαστεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών.


Το αυξημένο κύρος του ΚΚΕ και η εμπιστοσύνη που εμπνέει στις λαϊκές δυνάμεις εξάλλου καταγράφονται εδώ και καιρό με διάφορους τρόπους, από τη συγκλονιστική συμμετοχή σε πολλές από τις εκδηλώσεις που οργάνωσε η ΚΟ Αττικής, όπως βέβαια και στο κεντρικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή». Από τους χιλιάδες που στις αρχαιρεσίες σωματείων, συνδικάτων και μαζικών φορέων έχουν επιλέξει τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, αναδεικνύοντας τις ταξικές δυνάμεις πρώτη δύναμη στα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά και Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Από την ανάδειξη της «Πανσπουδαστικής» σε πρώτη δύναμη στα 7 από τα 9 πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αττικής.

Επομένως, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το ΚΚΕ κατέλαβε την τρίτη θέση στις 7 από τις 8 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες κατανέμεται ο νομός, έπιασε διψήφια ποσοστά στις μισές και τα αύξησε παντού.

Πιο συγκεκριμένα, στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, με ενσωμάτωση σχεδόν 100% (99,83%), το ΚΚΕ καταγράφει τα εξής:

Α' Αθηνών 8,90% (από 6,37% τον Ιούνη του 2019) και 19.513 ψήφους.

Β1 Βόρειου Τομέα 8,98% (από 6,19%) και 28.916 ψήφους.

Β2 Δυτικού Τομέα 12,14% (από 8,65%) και 25.033 ψήφους.

Β3 Νότιου Τομέα 10,17% (από 7,14%) και 35.680 ψήφους.

Α' Πειραιά 8,03% (από 5,51%) και 7.500 ψήφους.

Β' Πειραιά 11,49% (από 8,02%) και 15.706 ψήφους.

Β' Δυτικής Αττικής 10,11% (από 5,93%) και 7.190 ψήφους.

Στην περιφέρεια Α' Ανατολικής Αττικής το ΚΚΕ αυξάνει επίσης το ποσοστό του στο 7,19% (από 4,97%) με 16.080 ψήφους και κατατάσσεται στην 4η θέση.

Το ΚΚΕ κατάφερε να εκλέξει 10 βουλευτές προερχόμενους από τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής (από 6 στις εκλογές του 2019), και συγκεκριμένα από δύο βουλευτές στις περιφέρειες Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών και Δυτικού Τομέα Αθηνών και από έναν βουλευτή σε Α' Αθηνών, Α' Πειραιώς, Β' Πειραιώς, Α' Ανατολικής Αττικής.

Με καραμπόλα της τελευταίας στιγμής και λόγω του καλπονοθευτικού νόμου που κλέβει έδρες για το πρώτο κόμμα δεν εξέλεξε στην εκλογική περιφέρεια Δυτικής Αττικής παρότι ξεπέρασε το 10%, ενώ μάλιστα στον δήμο Ασπροπύργου βρέθηκε στη 2η θέση με 19,53%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ