ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2023 - Κυριακή 2 Ιούλη 2023
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ
Αποσπασματικοί έλεγχοι και ημίμετρα στους δήμους

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας στους δήμους επιβεβαίωσε η συνάντηση που είχε την Παρασκευή το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργο Τζιλιβάκη, ο οποίος ενημέρωσε για τα αποτελέσματα ελέγχων που έγιναν σε 12 δήμους της Αττικής, σε διάρκεια πέντε μηνών μέσα στο 2023, και τα οποία δείχνουν ότι επικρατούν ημίμετρα σε πολλούς από αυτούς.

Τα στοιχεία αφορούν τους δήμους Χαϊδαρίου, Αμαρουσίου, Πεντέλης, Βύρωνα, Παπάγου - Χολαργού, Μοσχάτου - Ταύρου, Νέας Σμύρνης, Βριλησσίων, Παιανίας, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Περιστερίου και Γλυφάδας. Ελεγχοι έχουν γίνει και σε άλλους δήμους, για τους οποίους θα γίνει ενημέρωση το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στους 12 δήμους, το διάστημα αυτό σημειώθηκαν 44 εργατικά «ατυχήματα», χωρίς να διευκρινιστεί η σοβαρότητά τους. Σε 8 δήμους είχαν εμβολιαστεί κάποιοι και όχι όλοι οι εργαζόμενοι, σε 7 δήμους κάποιοι εργαζόμενοι δεν είχαν ατομικούς ιατρικούς φακέλους, επίσης σε 7 δήμους δεν υπήρχε βεβαίωση καταλληλότητας σε κάποιους εργαζόμενους ως προς το αντικείμενο εργασίας τους, ενώ σε έναν δήμο δεν είχαν δοθεί καθόλου Μέτρα Ατομικής Προστασίας.

Σε 6 δήμους απορριμματοφόρα δεν διέθεταν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, ενώ σε 2 δήμους η συντήρηση των οχημάτων δεν ήταν επαρκής. Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι ένα καλαθοφόρο μηχάνημα δεν είχε πιστοποιητικό καταλληλότητας και άλλα 6 είχαν «εν μέρει». Τα παραπάνω στοιχεία, αποσπασματικά και λειψά σε σχέση με την πραγματικότητα, δίνουν μια εικόνα των συνθηκών εργασίας, που βάζουν καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποχαιρετά με θλίψη τον σ. Σπύρο Βουκελάτο

Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη τον σύντροφο Σπύρο Βουκελάτο, συνταξιούχο μεταλλεργάτη, που «έφυγε» το βράδυ της Πέμπτης από τη ζωή, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 74 ετών.

Οπως αναφέρει η ΤΕ, «ο σύντροφος Σπύρος εντάχθηκε στο Κόμμα στις αρχές της δεκαετίας του '80, για πάνω από 4 δεκαετίες πάλεψε με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση για την υπόθεση της εργατικής τάξης. Ακούραστος και πάντα με το χαμόγελο, ξεχώρισε μέσα στους αγώνες και κατοχυρώθηκε στους μεταλλεργάτες και εργάτες των εργοστασίων και των μηχανουργείων της Πάτρας, για τη σεμνότητα και το οξυμένο ταξικό του κριτήριο στην πάλη για την οργάνωση του λαού, τα συμφέροντα και το δίκιο των εργατών και του λαού. Αδιάλλακτος και ασυμβίβαστος με την εργοδοσία τόσο στην "Hellas Can" που δούλευε, όσο και ως πρωτοπόρος συνδικαλιστής και πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πάτρας "Η Ενωση".

Σε όλη την πορεία πιστός και σταθερός κομμουνιστής, πάλεψε καθαρά, υπερασπιζόμενος τις αρχές και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, ιδιαίτερα στην πάλη με τον οπορτουνισμό. Ηγήθηκε για την ενίσχυση του Κόμματος ως στέλεχός του, διετέλεσε μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής της Εργατικής Αχτίδας Πάτρας, μέλος της ΚΟΒ Μετάλλου και μέχρι το τέλος της ζωής του μέλος της ΚΟΒ Παραλίας - Βραχνέικων - Μεσσάτιδας.

Ηταν για πολλά χρόνια πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πάτρας και μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΜ, ενώ μετά τη συνταξιοδότησή του δραστηριοποιήθηκε στο συνταξιουχικό κίνημα και ήταν αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας. Δραστηριοποιήθηκε για χρόνια και στην Τοπική Διοίκηση, υπήρξε υποψήφιος δήμαρχος στον πρώην δήμο Παραλίας και δημοτικός σύμβουλος έως το 2014, ενώ την ίδια χρονιά εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Πατρέων.

Εμπνεόμαστε από το ήθος, την περήφανη και αγωνιστική στάση του συντρόφου μας. Η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και τα παιδιά του, αλλά και σε όλους τους οικείους του».

Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο του Σπύρου Βουκελάτου εξέφρασε και η δημοτική αρχή Πάτρας. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 1η Ιούλη, στις 5 μ.μ. στην Αγία Παρασκευή στο Μιντιλόγλι.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Παρουσίαση υποψηφίων στον δήμο Τυρνάβου

Οι πρώτοι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Τυρνάβου θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 2 Ιούλη, στις 9 μ.μ. στον χώρο του Αναψυκτηρίου Τυρνάβου. Θα μιλήσει ο Στέλιος Τσικριτσής, υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ξανά στους ιδιώτες 63 γραμμές

Σε διαγωνισμό για την εκ νέου παραχώρηση 63 γραμμών αστικών λεωφορείων της Αττικής σε ιδιωτικές επιχειρήσεις προχωρά ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ), αξιοποιώντας το πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει οι νόμοι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Η παραχώρηση αφορά χρονικό διάστημα από 5 έως 7,5 χρόνια.

Οι 63 γραμμές αποτελούν περίπου το 23% του συγκοινωνιακού έργου της «ΟΣΥ ΑΕ» (Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ, θυγατρική του ΟΑΣΑ) και είχαν παραχωρηθεί στα ΚΤΕΛ τον Οκτώβρη του 2020 με πρόσχημα την πανδημία. Η κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην αναγκαία ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών με σύγχρονα λεωφορεία και προσλήψεις προσωπικού με δικαιώματα, προκηρύσσει τώρα νέο διαγωνισμό, επιβεβαιώνοντας ότι η πανδημία χρησιμοποιήθηκε για τη μεγαλύτερη εμπλοκή των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις αστικές συγκοινωνίες.

Και αν η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ έκανε το 2020 την «πρεμιέρα» στην Αττική, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που είχε κάνει την πρόβα - τζενεράλε στη Θεσσαλονίκη, δίνοντας τον Ιούνη 2019 κομμάτι του έργου (6 γραμμές) σε ΚΤΕΛ της περιοχής.

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Την Κυριακή 2 Ιούλη στη Νάουσα

Την Κυριακή 2 Ιούλη στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας θα πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο αντάμωμα των επαναπατρισθέντων πολιτικών προσφύγων και των απογόνων τους. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια του αγώνα και της πολιτικής προσφυγιάς, από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ μαζί με την Ανθή Τατσιούλη. Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό. Λεωφορεία από τη Θεσσαλονίκη θα αναχωρήσουν στις 7.30 π.μ. από το Αγαλμα Βενιζέλου.

Συλλυπητήρια
  • Η ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης και η Τομεακή Επιτροπή Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στον σύντροφο Θωμά Κατσαρό για την πρόωρη απώλεια του γιου του, Θοδωρή. Επίσης εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην μητέρα του, στον αδερφό του, στους λοιπούς συγγενείς και οικείους του.
  • Η ΚΟΒ Αγίου Κηρύκου Ικαρίας του ΚΚΕ και φίλοι του Κόμματος εκφράζουν τα θερμότερα συλλυπητήρια στον σύντροφο Γιάννη Νιαπά και στην οικογένειά του για την απώλεια της μητέρας του, Αγγελικής.
Παράδειγμα που διαπαιδαγωγεί και εμπνέει

Ο σ. Αντώνης την Πέμπτη 22 Ιούνη προχώρησε σε μια σοβαρή εγχείρηση κατά την οποία του αφαιρέθηκε το ένα πόδι. Τρεις μέρες μετά, την Κυριακή 25 Ιούνη το μεσημέρι, ο σ. Αντώνης έφυγε από το νοσοκομείο και πήγε απευθείας στο εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει το Κόμμα μας. Ηθελε να μην είναι απών ούτε και από αυτήν τη μάχη για την ενίσχυση του Κόμματος. Η ΤΟ ΕΒΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, θέλοντας να αναδείξει τη στάση αυτή που εμπνέει και διαπαιδαγωγεί, συγκέντρωσε και προσφέρει στο ΚΚΕ το ποσό των 2.000 ευρώ. Η στάση του συντρόφου μας αποτελεί συστατικό στοιχείο της Ιστορίας και του χαρακτήρα του Κόμματός μας. Του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλούς αγώνες.

ΤΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επίσκεψη στις φυλακές της Αίγινας

Ενα ξεχωριστό «μάθημα» διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά της ΚΝΕ, με την επίσκεψη την Κυριακή 2 Ιούλη στην Αίγινα, στις φυλακές, όπου εκτελέστηκαν 17 κομμουνιστές και αγωνιστές που ήταν φυλακισμένοι στο κολαστήριο. Την ξενάγηση θα κάνει ο Στρατής Δουνιάς, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6988.069.521.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2ο σκακιστικό τουρνουά για την ειρήνη

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) σε συνεργασία με την Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση & Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) και τον Σκακιστικό Ομιλο «Ιωάννης Παπάφης» πραγματοποιούν το 2ο τουρνουά σκακιού για την ειρήνη, την Τετάρτη 5 Ιούλη, από τις 5.30 μ.μ., στο στρατόπεδο «Καρατάσου». Το τουρνουά πραγματοποιείται με τη στήριξη της Ενωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, τον Σκακιστικό Ομιλο Πολίχνης και την Ενωση Σκακιστών Καλαμαριάς.

Θα ακολουθήσει τελετή βράβευσης των νικητών στις 8 μ.μ. Παράλληλα θα τιμηθεί ο γιατρός Στ. Αράπογλου για τη συγκλονιστική προσπάθεια ανάδειξης των θηριωδιών των ναζί, με τη διάνυση 3.000 χλμ. κατά μήκος της χώρας, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται έως τις 5/7 στις 2 μ.μ., στον σύνδεσμο: https://forms.gle/2ZkWAWQx9qfsNxPM9. Πληροφορίες: Χρήστος Καραχρήστος, 6984.388.631 και Ελσα Αβραμίδου, 6942.718.342.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ