ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2023 - Κυριακή 2 Ιούλη 2023
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Μεγάλη δασική πυρκαγιά στους Μυτιληνιούς

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Παρασκευής σε δάσος στη Σάμο, στην περιοχή του οικισμού Μυτιληνιοί. Οπως έγινε γνωστό, η πυρκαγιά μαινόταν σε δύσβατη περιοχή κοντά στο χωριό.

Για την κατάσβεσή της επιχειρησηαν 51 πυροσβέστες με 14 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του Σώματος εκ των οποίων και του αερομεταφερόμενου πεζοπόρου τμήματος των Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ), drones, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη ενώ συνέδραμαν και εθελοντικές ομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά, που ήταν ενεργή σε δύο σημεία και «έγλειψε» σπίτια και αποθήκες, εκδηλώθηκε στις παρυφές των Μυτιληνιών και λόγω των ανέμων έως και 5 Μποφόρ που έπνεαν στην περιοχή εξαπλώθηκε, με αποτέλεσμα να κατακαίει δασική έκταση και καλλιέργειες σε δύσβατη περιοχή. Να σημειωθεί ότι η φωτιά οριοθετήθηκε μετά από πολύωρη μάχη με τις φλόγες που τις πυροσβεστικές δυνάμεις συνέδραμαν και κάτοικοι του χωριού, με αγροτικά μηχανήματα και λάστιχα.

Συσκέψεις επί χάρτου

Την ίδια ώρα, καθώς τελειώνει ο δεύτερος μήνας της αντιπυρικής περιόδου, όπως κάθε χρόνο οι κυβερνητικοί παράγοντες διαλαλούν την «ετοιμότητα της κρατικής μηχανής», επικαλούνται την «ατομική ευθύνη των πολιτών» και αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, φταίνε οι ...συνήθεις ύποπτοι - ο «στρατηγός άνεμος» και η «κλιματική αλλαγή». Σε σχετική σύσκεψη την Παρασκευή με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλιας, επικαλούμενος και την «κλιματική κρίση», ζήτησε να βοηθήσουν όλοι «σε ένα ομαδικό πνεύμα, μια εθνική προσπάθεια για να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τα δάση μας, φυσικά, αλλά και τις περιουσίες των ανθρώπων». Οσο όμως συνεχίζονται η υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος - επίσημα οι κενές θέσεις, με βάση τα αναχρονιστικά οργανογράμματα, είναι 4.547 και το 85% των οχημάτων είναι πάνω από 10ετίας - και η έλλειψη ουσιαστικών προληπτικών παρεμβάσεων για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, οι κυβερνητικές συσκέψεις και οι σχεδιασμοί επί χάρτου δεν πρόκειται να επιφέρουν καμία ουσιαστική βελτίωση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σε τροχιά κινητοποιήσεων οι φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας

Διεκδικούν την πλήρη χρηματοδότηση της πρακτικής τους | Στο πλευρό των φοιτητών το ΚΚΕ

Σε κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο, έχουν προχωρήσει από την Τετάρτη οι φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού με έδρα την Καρδίτσα, διεκδικώντας την πλήρη χρηματοδότηση της πρακτικής τους, που αποτελεί μέρος του προγράμματος σπουδών τους και χωρίς αυτή δεν μπορούν να πάρουν το πτυχίο τους.

Αφορμή για την κινητοποίηση αποτέλεσε η ανακοίνωση της νέας Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι το ποσό που μπορεί να εξασφαλίσει είναι 15.000 ευρώ και όχι 85.000 ευρώ που είναι το πραγματικό κοστολόγιο και καλύπτει τις ανάγκες σίτισης, στέγασης και μετακίνησης για τους φοιτητές του τρίτου και τέταρτου έτους.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι με τη μειωμένη χρηματοδότηση, οι πρακτικές θα πραγματοποιηθούν βεβιασμένα (με μειωμένες μέρες και μαθήματα), λανθασμένα (όχι σε δάση λόγω αδυναμίας μετακίνησης αλλά στην Καρδίτσα) και εις βάρος των φοιτητών.

Στην ανακοίνωσή του ο Φοιτητικός Σύλλογος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού καταγγέλλει τη χρόνια υποχρηματοδότηση με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και διεκδικεί πλήρη χρηματοδότηση των πρακτικών. Την κινητοποίηση στηρίζουν με αποφάσεις τους και άλλοι φοιτητικοί σύλλογοι.

Στο πλευρό των φοιτητών το ΚΚΕ

Από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των φοιτητών βρέθηκαν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Παράλληλα, σε εκδήλωση με θέμα την υποχρηματοδότηση των σχολών, που διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, μίλησε ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ.

Ο Βασίλης Μεταξάς μετέφερε για άλλη μια φορά τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των φοιτητών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική που υποτάσσει την Ανώτατη Εκπαίδευση στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων οδηγεί στην υποβάθμιση των σχολών σε "Β κατηγορίας" τμήματα για την απόκτηση δεξιοτήτων με βάση τις εφήμερες ανάγκες της αγοράς. Στη βάση αυτή θεωρούνται "κόστος" οι σπουδές και "κέρδος" ό,τι συμφέρει τα μονοπώλια. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και των κατευθύνσεων της ΕΕ, έχει προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια με συγκεκριμένα μέτρα την επιχειρηματική δράση που αντιμετωπίζει τη γνώση σαν εμπόρευμα και τους φοιτητές σαν πελάτες. Οι αγώνες χρειάζεται να στοχεύουν, λοιπόν, την πολιτική αυτή και για τον λόγο αυτό ο αγώνας σας χρειάζεται να συνεχιστεί. Στον αγώνα αυτό, το ΚΚΕ θα είναι πάντα δίπλα στους φοιτητές των λαϊκών οικογενειών και τις ανάγκες τους».

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι δύο γενικοί διευθυντές του ΟΣΕ

Στο πλαίσιο της διερεύνησης του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη με 57 νεκρούς, προσήλθαν την Παρασκευή στον εφέτη ανακριτή που διερευνά την υπόθεση δύο στελέχη του ΟΣΕ, ο πρώην γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του ΟΣΕ και ο πρώην γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου του Οργανισμού, τα οποία ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν.

Συνολικά, πέντε στελέχη του ΟΣΕ βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ερευνών και αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που αφορούν στη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων διά παραλείψεως.

Νωρίτερα στον εφέτη ανακριτή προσήλθε ο δικηγόρος και πατέρας της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου, που έχασε τη ζωή της στο δυστύχημα των Τεμπών, Αντώνης Ψαρόπουλος, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των ερευνών. Ζήτησε εξηγήσεις για την απουσία από το πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων του πορίσματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και απαίτησε περαιτέρω διευκρινίσεις επί των χημικών αναλύσεων.

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες μέρες ξεκίνησαν να καταθέτουν στον εφέτη ανακριτή επιβάτες της μοιραίας αμαξοστοιχίας που διασώθηκαν μετά το δυστύχημα. Συνολικά αναμένεται να καταθέσουν 16 επιβάτες.

Ταυτόχρονα, στα χέρια του ειδικού εφέτη ανακριτή βρίσκεται το 250 σελίδων πόρισμα των δικαστικών εμπειρογνωμόνων, στο οποίο περιλαμβάνονται συνομιλίες και άλλο υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη μέχρι τώρα πορεία των ερευνών, αλλά και στις εκατοντάδες σελίδες των πορισμάτων, τόσο των εμπειρογνωμόνων όσο και σε αυτό της επιτροπής που συνέστησε η κυβέρνηση της ΝΔ, αποσιωπούνται εντελώς οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών και μετά από αυτό παραμένουν εδώ, προαναγγέλλοντας τα επόμενα.

Ετσι η όλη διαδικασία κινείται στη γνωστή τακτική του περιορισμού των ευθυνών σε άτομα - υπαλλήλους, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική της «απελευθέρωσης», της ιδιωτικοποίησης, της υποβάθμισης των σύγχρονων μέσων ασφαλείας στα τρένα που θεωρούνται κόστος για την κερδοφορία των καπιταλιστών, πολιτική που υπηρέτησαν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, και θυσιάζει τη ζωή του λαού για τα κέρδη των ομίλων.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από μια σειρά περιστατικά που σημειώθηκαν στον σιδηρόδρομο τις προηγούμενες μέρες αλλά και πρόσφατες καταγγελίες των εργαζομένων στον κλάδο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΚΟ «ΚΙΒΩΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
Με περιοριστικούς όρους ο ιδρυτής της

Την Παρασκευή ενώπιον της 22ης Τακτικής Ανακρίτριας απολογήθηκε ο ιερέας Αντώνης Παπανικολάου, ιδρυτής της προβεβλημένης ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», με βραβεύσεις από το αστικό κράτος και «τηλεμαραθώνιους», που κατηγορείται για το κακούργημα της ασέλγειας σε βάρος δύο νεαρών αγοριών 19 και 15 ετών, που φιλοξενούνταν στην δομή. Ο ιερέας μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Του επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ μια φορά το μήνα αλλά και η καταβολή εγγύησης ύψους 10.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι στην πολύκροτη υπόθεση, η έρευνα της οποίας ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 2022, κατηγορούμενοι είναι και επτά υπάλληλοι της ΜΚΟ για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Η δίωξη του ιερέα αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκων σε ασέλγεια κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022, και βαρύνεται επίσης με το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε όσες πράξεις καταλογίζονται στους εργαζόμενους - συγκατηγορούμενούς του. Ακόμα γίνεται και έρευνα για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα που αφορά τα οικονομικά πεπραγμένα της ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, η δίωξη του έγινε για «με κατασκευασμένες κατηγορίες όσων εποφθαλμιούν το έργο της Κιβωτού», ενώ καταλόγισε στον 19χρονο, ότι «έκανε την καταγγελία στο πλαίσιο της παραβατικής συμπεριφοράς του».

Ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της ανάκρισης είχε προτείνει περίπου είκοσι μάρτυρες για να υποστηρίξει τη θέση του, που κατέθεσαν τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στο γραφείο της ανακρίτριας βρέθηκαν και άλλοι φιλοξενούμενοι της δομής που υποστήριξαν ότι «ο 19χρονος τους προσέγγισε ζητώντας τους να καταγγείλουν τον πατέρα Αντώνιο».

Κινητοποίηση στον Φορέα Διαχείρισης του πάρκου «Aντ. Τρίτσης»

Την Παρασκευή το πρωί έγινε κινητοποίηση κατοίκων της περιοχής στα γραφεία της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης του πάρκου «Aντ. Τρίτσης», ενάντια στην προγραμματισμένη για τις 10 π.μ. διαδικασία αποσφράγισης προσφορών για πλειοδοτικό διαγωνισμό εμπορικής εκμετάλλευσης χώρου εντός του πάρκου. Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη αναδόχου για την εκμίσθωση υπαίθριου χώρου για παιδικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και πώληση σνακ και αναψυκτικών. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Νίκος Σταματόπουλος και Θοδωρής Σκολαρίκος, υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού αντίστοιχα. Σε κοινή τους δήλωση σημείωσαν:

«Στηρίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων ενάντια στην εκμίσθωση χώρου εντός του πάρκου που συνιστά μια ακόμα ενέργεια στην κατεύθυνση εμπορευματοποίησής του. Ζητάμε να μην προχωρήσει η διαδικασία αποσφράγισης των προσφορών. Το Πάρκο Τρίτση δεν έχει ανάγκη από εμπορικές δραστηριότητες. Εχει ανάγκη από επαρκή και σταθερή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και στελέχωση με προσωπικό. Οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" στους δήμους Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για πάρκο ανοιχτό στον λαό και κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ