ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Ιούλη 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΗ «ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ» ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Τώρα και ... σερβιτόροι - δύτες, μετά τους εγκαυματίες στα ψυγεία με τα κρέατα

Κολυμπώντας πάνε τις παραγγελίες σε μεγάλο beach bar της Ρόδου

Ο σερβιτόρος - κολυμβητής παραδίδει την παραγγελία
Ο σερβιτόρος - κολυμβητής παραδίδει την παραγγελία
Κάθε δυο μέρες και ένα ακόμα ...θαύμα μέσα στο θαύμα της «βαριάς βιομηχανίας» του Τουρισμού, με την εφευρετικότητα της εργοδοσίας να μη γνωρίζει «ταβάνι» για το ξεζούμισμα των εργαζομένων, και με το προσωπικό να βουλιάζει όλο και περισσότερο στις συνθήκες γαλέρας που κυριαρχούν στον κλάδο. Το νέο επεισόδιο έρχεται από beach bar στην Καλλιθέα Ρόδου το οποίο έγινε γνωστό, το περασμένο Σάββατο, από τις εξοργιστικές εικόνες με σερβιτόρο να προσπαθεί να φτάσει σε ξαπλώστρες που βρίσκονται μέσα στη θάλασσα, προκειμένου να παραδώσει τον δίσκο με την παραγγελία. Το νερό φτάνει μέχρι λίγο κάτω από τον λαιμό του εργαζόμενου, ενώ ο δίσκος κατευθύνεται σε λουόμενους που ξαπλώνουν πάνω σε αυτοσχέδιες ξύλινες πλατφόρμες, τις οποίες προφανώς ο ιδιοκτήτης του μπαρ έχει τοποθετήσει στο νερό ως «ατραξιόν» για την πελατεία του, περνώντας την ασυδοσία σε άλλο επίπεδο. Οπως αποκαλύπτεται άλλωστε από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν μετά το περιστατικό, χρόνια τώρα σερβιτόροι εξωθούνται να εξυπηρετούν πελάτες βουτώντας στη θάλασσα, ενώ η συγκεκριμένη επιχείρηση χαρακτηρίζεται «υπότροπη», αφού της έχουν επιβληθεί πρόστιμα για παρόμοιες κατασκευές μέσα στο νερό.

«Ολα καλώς» από την κυβέρνηση

Με έντονες αντιδράσεις να εκδηλώνονται από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησαν οι ντροπιαστικές εικόνες του σερβιτόρου - δύτη, καθώς για μια ακόμα φορά έμενε «γυμνός» ο «βασιλιάς» της ναυαρχίδας της κερδοφορίας στη χώρα μας, παρέμβαση έκανε μέσω διαδικτύου ο υπουργός Εργασίας Αδ. Γεωργιάδης, ανακοινώνοντας ότι «θα υπάρξουν οι αναγκαίοι έλεγχοι», εννοώντας παρεμβάσεις από την ξεδοντιασμένη Επιθεώρηση Εργασίας. «Ελεγχοι» που βέβαια δεν έδειξαν τίποτα το «μεμπτό», αφού όπως είπε ο υπουργός δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις με βάση την κείμενη νομοθεσία. Μια νομοθεσία κομμένη και ραμμένη από τις κυβερνήσεις στα μέτρα της εργοδοσίας, με αποτέλεσμα μεροκάματα και μισθούς πείνας στην Εστίαση που οδηγούν το προσωπικό να κάνει «οικειοθελώς» ό,τι μπορεί και δεν μπορεί προκειμένου να συμπληρώσει το εισόδημά του, αλλά και τους ελέγχους από τους επιθεωρητές Εργασίας να σπανίζουν, αφού το προσωπικό είναι ανύπαρκτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ρόδο, με τα εκατοντάδες ξενοδοχεία και τις χιλιάδες προσωπικού, υπάρχουν μόλις 3 επιθεωρητές, οι οποίοι έχουν στην ευθύνη τους κι άλλα νησιά.

Στο μεταξύ, την προσπάθεια να κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για τις εξευτελιστικές εικόνες συνέχισε το πρωί της Δευτέρας και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης.

«Η τήρηση της νομοθεσίας είναι αδιαπραγμάτευτη», ξεκαθάρισε, δίνοντας με νόημα «πράσινο φως» στην εργοδοσία να συνεχίσει στον ίδιο ντορό, αφού όλα τελικά ήταν ...σύννομα και σε αυτό το περιστατικό.

«Στη Ρόδο των 120.000 κατοίκων με τα πάνω από 550 ξενοδοχεία και τους εκατοντάδες ακόμα χώρους δουλειάς υπάρχουν 3 επιθεωρητές, που μεταξύ άλλων έχουν στην ευθύνη τους και άλλα νησιά!», καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ.

«Ελεύθεροι» οι σερβιτόροι να δουλεύουν κολυμπώντας

Αλλωστε, η ίδια η εργοδοσία επικαλείται προκλητικά την ...«ελευθερία» του προσωπικού να δουλεύει κολυμπώντας, γιατί όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος παίρνουν «υψηλά tips», ενώ για τον συγκεκριμένο εργαζόμενο έφτασε να πει ότι το νερό έφτανε στον λαιμό του ...γιατί είναι κοντός! Παρόμοιοι ισχυρισμοί αναπαράγονται και σε κείμενο που κυκλοφόρησε και παρουσιάζεται κι αυτό σαν - «ελεύθερη» πάντα - «ανακοίνωση» των εργαζομένων της συγκεκριμένης επιχείρησης. Την ίδια ώρα, μόνο πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί η ανακοίνωση ότι επιβλήθηκε πρόστιμο για παράνομη κατάληψη θαλάσσιου χώρου για τις πλωτές εξέδρες, καθώς πρόκειται για μια κατάσταση που είναι γενικευμένη σε όλο το νησί. Σημειωτέον, για το περιστατικό κατέθεσαν υλικό στον εισαγγελέα οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ παραγγέλθηκε η πραγματοποίηση προκαταρκτικής εξέτασης.

Για ένα κομμάτι ψωμί δεν φτάνει μόνο η δουλειά...

Κινητοποίηση έξω από το beach bar «Santa Marina», όπου καταγράφηκαν οι παραπάνω εικόνες ντροπής, πραγματοποίησαν, δίνοντας άμεση απάντηση, οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου.

«Για ένα κομμάτι ψωμί δεν φτάνει μόνο η δουλειά... Χρειάζεται οργάνωση και αγώνας!» έγραφε μία από τις πικέτες της ΔΑΣ, καλώντας σε πάλη ενάντια στις αθλιότητες της σύγχρονης σκλαβιάς.

Στη διαμαρτυρία παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ρόδο και του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΕ, που εξέφρασαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.

Οπως ανέδειξε η ΔΑΣ, το συγκεκριμένο περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που για τους εργαζόμενους του κλάδου αποτελούν καθημερινότητα και «σε τέτοιες άθλιες συνθήκες χτίζεται η πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη του κλάδου, που συνέχεια πανηγυρίζουν γι' αυτήν αφεντικά και κυβερνήσεις».

Απαντώντας δε στην υποκρισία της κυβέρνησης και στα «άμεσα αντανακλαστικά» του υπουργού Εργασίας, η ΔΑΣ σημειώνει: «Δεν γνωρίζει άραγε ο υπουργός ότι χρόνια τώρα η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη και καλείται να ελέγξει τις συνθήκες που εργάζονται δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στη Ρόδο με επιθεωρητές που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού;

Δεν γνωρίζει ότι με τους νόμους που έχουν ψηφίσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις έχουν διαμορφώσει μια κανονική ζούγκλα στους τόπους δουλειάς;

Φυσικά τα γνωρίζει, όπως τα γνώριζαν όλες οι κυβερνήσεις!

Το ίδιο υποκριτικό είναι και το ξαφνικό ενδιαφέρον για τη ...νομιμότητα των κατασκευών μέσα στη θάλασσα! Εχει βουίξει ο τόπος για τις αυθαίρετες θηριώδεις κατασκευές που γέμισαν τις παραλίες του νησιού, και του συγκεκριμένου επιχειρηματία και άλλων που κανείς τους δεν ακουμπάει. Αντίθετα, γίνονται σε αυτά ακριβώς τα μπαρ δεξιώσεις επισήμων!

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τον εξευτελισμό της εργατικής τάξης.

Ο μόνος δρόμος για ζωή και δουλειά με αξιοπρέπεια είναι ο οργανωμένος αγώνας, η διεκδίκηση».

Η «κανονικότητα» της γαλέρας

Μπορεί το συγκεκριμένο περιστατικό να παρουσιάζεται σαν μια «ακραία» περίπτωση εργοδοτικής ασυδοσίας, όμως είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες βδομάδες κάθε είδηση που έρχεται από τον κλάδο του Τουρισμού έχει να κάνει με τις συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης που επικρατούν και οι οποίες αποτελούν «κανονικότητα», ως την άλλη όψη της τεράστιας κερδοφορίας των ομίλων.

Σε έναν κλάδο όπου επικρατούν πάνω από 14 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις - πολυεργαλεία για να ξεζουμίζει η εργοδοσία τους εργαζόμενους, όπου θερίζουν τα «ατυχήματα» και οι επαγγελματικές ασθένειες και όπου τα μεροκάματα είναι σχεδόν στάσιμα εδώ και μια δεκαετία, τέτοιες εικόνες επιβεβαιώνουν ότι δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα.

Πρόκειται για εργαζόμενους σεζόν, που ξεκινούν τον Απρίλη και δουλεύουν σερί μέχρι τον Οκτώβρη, ξεχνώντας ρεπό και άδειες. Που δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να αρρωστήσουν, ενώ αν τύχει καμιά αναποδιά, είτε πρέπει να δουλεύουν ασθενείς είτε να βρουν αντικαταστάτες για να μη χάσουν τη δουλειά τους, κάτι που θα σήμαινε ότι τον χειμώνα τούς περιμένει η εξαθλίωση.

Μόνο το τελευταίο διάστημα, λοιπόν, είχαμε και τον μαθητευόμενο εργαζόμενο μάγειρα σε μεγάλο ξενοδοχείο της Κρήτης ο οποίος τσουρουφλίστηκε στην κουζίνα με καυτό λάδι. Εκεί λοιπόν, επειδή ο εργαζόμενος δούλευε ανασφάλιστος, και προκειμένου η εργοδοσία να κουκουλώσει το «ατύχημα», δεν του επέτρεψε να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, αλλά έφερε δικό της γιατρό να τον εξετάσει και μέχρι να γίνει αυτό, τον έκλεισε στο δωμάτιο όπου συντηρούνται τα νωπά κρέατα. Και αυτό το περιστατικό έγινε γνωστό από σωματεία και συνδικαλιστές, που πραγματοποίησαν κινητοποίηση, και μόνο τότε ενεργοποιήθηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, που σύμφωνα με την κυβέρνηση επέβαλε πρόστιμο στην επιχείρηση.

Παρόμοιες καταγγελίες που ξεσήκωσαν έντονες αντιδράσεις είχαν γίνει και για τους μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης, που απαιτούσαν από τους εργαζόμενους να υπογράφουν «ποινικές ρήτρες» ότι σε περίπτωση παραίτησής τους θα έπρεπε να καταβάλουν στον εργοδότη 5.000 ευρώ ως αποζημίωση! Ενας στυγνός εκβιασμός για να αναγκάζονται οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας, όπως οι παραπάνω, χωρίς να έχουν καν το δικαίωμα να αποχωρήσουν. Σε άλλο κλάδο, σχετικό πάντα με τον Τουρισμό, όπως στα μεγάλα αεροδρόμια που εξυπηρετούν εκατομμύρια επισκέπτες, μια χούφτα εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν όλη τη δουλειά σε συνθήκες τεράστιας εντατικοποίησης, με σοβαρούς κινδύνους μεγάλων «ατυχημάτων». Μάλιστα η εργοδοσία δεν κατοχυρώνει ούτε αυτονόητα δικαιώματα, π.χ. στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν καν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στον ειδικό χώρο του αεροδρομίου και αναγκάζονταν να καταναλώνουν ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους είτε στα «παρκόμετρα» είτε στα πρόστιμα της τροχαίας. Ακόμα και γι' αυτό χρειάστηκε η αγωνιστική κινητοποίηση του προσωπικού και το ζήτημα λύθηκε κάτω από την αποφασιστική πίεσή τους.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, με τους ναυτεργάτες στην ακτοπλοΐα να αναγκάζονται να μεταφέρουν εκατομμύρια επιβάτες στα νησιά με πλοία - σαπάκια, με μειωμένο προσωπικό, με εξαντλητικά δρομολόγια - καθημερινές «Οδύσσειες» και ωράρια που τους διαλύουν.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το «τουριστικό θαύμα» στηρίζεται στη στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων

Σε σχόλιό του για τα σοκαριστικά περιστατικά με εργαζόμενους στον Τουρισμό το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Τα δύο σοκαριστικά περιστατικά με εργαζόμενους στον Τουρισμό σε Ρόδο και Χανιά, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι μόνο μια "σταγόνα στον ωκεανό" της στυγνής εκμετάλλευσης των εργαζομένων, πάνω στην οποία στηρίζεται το περίφημο "τουριστικό θαύμα". Γι' αυτό και οι ευαισθησίες του υπουργού Εργασίας, μετά την κατακραυγή, δεν πείθουν κανέναν, από τη στιγμή που διατηρείται κι ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο θωράκισης της εργοδοτικής ασυδοσίας.

Διέξοδος υπάρχει στον οργανωμένο αγώνα και τη σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, όπως απέδειξε και η πρόσφατη νίκη του πολύχρονου αγώνα των εργαζομένων στα "Market in"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ