ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΑΠΕΡΓΗΣΑΝ ΧΤΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Σημαντικό βήμα στη μάχη για υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Δέσμευση από την εργοδοσία να καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο απέσπασαν οι απεργοί

Συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΦΕΕ

RIZOSPASTIS

Συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΦΕΕ
Μια ακόμα μεγάλη μάχη στον κλάδο του Φαρμάκου, που η κερδοφορία απογειώνεται χρόνο με τον χρόνο, έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι για να υπογραφεί επιτέλους κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων τους.

Υστερα από 13 χρόνια χωρίς υπογραφή ΣΣΕ, η Ομοσπονδία του κλάδου, που τους τελευταίους μήνες οργανώνει την πάλη μαζί με τα κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, διεκδικεί αιτήματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, όμως οι βιομήχανοι τα αρνούνται, αφού για τα κέρδη τους είναι «βαρίδι», π.χ. η σταθερότητα στα ωράρια, οι ουσιαστικές αυξήσεις κ.λπ.

Πιο συγκεκριμένα, και με τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση που απλώθηκε σε δεκάδες χώρους δουλειάς, με πολλούς απεργούς να κάνουν το βήμα για πρώτη φορά κόντρα στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις απειλές και την ανοιχτή προσπάθεια καταστολής και υπονόμευσης, οι εργαζόμενοι απαιτούν καταρχάς «να ξέρουμε πώς και πότε θα δουλεύουμε», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά.

Κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι ό,τι θυμίζει σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο για τη «διευθέτηση», όπως τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη για 7ήμερη - 40ωρη εργασία, τα σωματεία διεκδικούν 5ήμερο - 8ωρο.

Κόντρα στη μισθολογική «καθίζηση», αφού οι αμοιβές παραμένουν ουσιαστικά «παγωμένες» τα τελευταία χρόνια, και στις προκλητικές προτάσεις της εργοδοσίας για 5% πλέον του κατώτατου μισθού, οι εργαζόμενοι απαιτούν αύξησή του στα 950 ευρώ στον κλάδο.

RIZOSPASTIS

Κόντρα στην προσπάθεια της εργοδοσίας να κρατήσει τους εργαζόμενους ξεμοναχιασμένους και διασπασμένους για να είναι πιο ευάλωτοι, η Ομοσπονδία και τα σωματεία απαιτούν την ισότιμη μισθολογική και θεσμική μεταχείριση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση και μορφή εργασίας (π.χ. εργολαβικοί εργαζόμενοι).

Στη μάχη στα εργοστάσια από τα ξημερώματα

Από τα ξημερώματα χτες οι εργαζόμενοι βρέθηκαν σε θέσεις μάχης, με περιφρουρήσεις της απεργίας τους και παρεμβάσεις, σε μια σειρά από χώρους δουλειάς: Σε εργοστάσια, όπως σε «ΒΙΑΝΕΞ», «Ραφάρμ», «Demo», «Mπέρινγκερ», αλλά και σε αποθήκες όπως στην ΠΕΙΦΑΣΥΝ στον Πειραιά. Μάχες που έριξαν στο κενό τις επιθέσεις της εργοδοσίας, που ειδικά τις τελευταίες μέρες περιλάμβαναν απολύσεις συνδικαλιστών, ιδρυτικών μελών σωματείων, ακόμα και εγκύων, επειδή τόλμησαν να οργανωθούν. Αλλά και τα ...καλοπιάσματα, τα «είμαστε μια οικογένεια» που τσαμπουνάει η εργοδοσία στα μεγάλα εργοστάσια, συστήνοντας «υπομονή» και απορρίπτοντας τις πιο καίριες διεκδικήσεις των σωματείων.

«Δεν είμαστε μια οικογένεια με την εργοδοσία. Η φαρμακοβιομηχανία κερδοφορεί, οι ίδιοι διαφημίζουν την αύξηση τζίρου, εξαγωγών, όσα βγαίνουν από τις δικές μας πλάτες. Και τώρα η εργοδοσία έχει μπροστά της επενδύσεις 1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης που θέλουν να μοιραστούν όλοι οι όμιλοι, οι ίδιοι που μας λένε πάλι να κάνουμε υπομονή και να τη βγάλουμε με τα ψίχουλα», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Φάρμακο, Γιώτα Ταβουλάρη, στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στα γραφεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με τη συμμετοχή απεργών από πολλούς χώρους δουλειάς, ανάμεσά τους πολλοί που έκαναν πρώτη φορά το βήμα. Από την έδρα του ΣΦΕΕ κατήγγειλαν το περιστατικό άγριας επίθεσης στους απεργούς που συνέβη στη «ΒΙΑΝΕΞ» στο εργοστάσιο της Μεταμόρφωσης (βλ. θέμα δίπλα).

«Απαιτούμε τα αυτονόητα», υπογράμμισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Στ. Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής. Θύμισε ότι το 2023 οι εργοδότες του κλάδου, οι φαρμακοβιομήχανοι, ενώ κολυμπούν στα κέρδη, έχουν την απαίτηση να πάνε οι εργαζόμενοι με ακόμα πιο μειωμένες απαιτήσεις. «Το ωράριο να απελευθερωθεί, να μην ξέρουμε πότε θα δουλεύουμε, να μη γίνεται καμία συζήτηση για τις 3ετίες κι έχουν την απαίτηση από την Ομοσπονδία μας να συναινέσουμε σ' αυτήν την κατεύθυνση. Γνωρίζουμε όλοι ότι γίνονται επενδύσεις αυτήν την περίοδο από μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις, έχουν στηθεί στην ουρά για να πάρουν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δεν θα κάνουμε πίσω. Στείλαμε μήνυμα στον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στον χώρο της "ΒΙΑΝΕΞ". Κάναμε ξεκάθαρο ότι δεν θα υποχωρήσουμε και θα διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει».

Το ελπιδοφόρο γεγονός ότι στη «ΦΑΜΑΡ», ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια του κλάδου, για πρώτη φορά υπήρξε μαζική συμμετοχή στην απεργία, χαιρέτισε ο Κώστας Μίχας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «ΦΑΜΑΡ».

Ενώ ο Πελοπίδας Μελισσάρης, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Φαρμάκου Βοιωτίας, μετέφερε το απεργιακό κλίμα και από τη Βοιωτία, σε εργοστάσια όπως της «Anfarm» και της «Galenica».

«Δεν διαπραγματευόμαστε το 8ωρο», ξεκαθάρισε ο Τ. Χαραλαμπογιάννης, από το επιχειρησιακό Σωματείο της «Loreal», χαρακτηρίζοντας «εξευτελιστικές» τις προτάσεις της εργοδοσίας για αυξήσεις 1% και 2% στους μισθούς, όταν ο κατώτατος στον κλάδο είναι μικρότερος ακόμα και από το 2009.

Ο Μ. Γρίμμας, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στην ΠΕΙΦΑΣΥΝ, κατήγγειλε ότι «από το 2009 κλείνουν τα αυτιά τους στα αιτήματά μας. Στον συγκεκριμένο κλάδο είναι γνωστό σε όλους ότι έχουν υπερκέρδη, ιδιαίτερα τη διετία με την Covid ενώ μπουκώσανε στα κέρδη, αύξησαν το ωράριο εργασίας στις φαρμακαποθήκες, στα εργοστάσια. Μας έχουν πιει το αίμα». Μετέφερε την αισιοδοξία που πηγάζει από την ενίσχυση της οργάνωσης των εργαζομένων στα σωματεία και τη δράση που αναπτύσσεται στους χώρους δουλειάς. «Οσο κι αν νομίζουν ότι θα μας κουράσουν, εμείς θα είμαστε συνέχεια εδώ. Καθημερινά στους χώρους εργασίας θα κινητοποιούμαστε για να πάρουν τα αφεντικά το μήνυμα ότι χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά», ανέφερε.

Τη στήριξη του ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις στους αγώνες σε κάθε κλάδο, συνοικία, απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση, μετέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης.

Στον αγώνα των εργαζομένων στο Φάρμακο εκφράζεται η αλληλεγγύη από άλλους κλάδους, όπως τη μετέφερε ο Γ. Νιβορλής, από την ΠΟΕΕΠ και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στη «Μαλαματίνα», στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας στους συναδέλφους του για την πείρα από τον δικό τους μεγάλο αγώνα ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Δέσμευση για σχέδιο Σύμβασης από την εργοδοσία

Κατά τη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας της ΟΕΦΣΕΕ και σωματείων με τον εργοδοτικό σύνδεσμο ΣΦΕΕ, οι εργαζόμενοι απέσπασαν τη δέσμευση ότι την επόμενη βδομάδα θα έχουν στα χέρια τους το ολοκληρωμένο σχέδιο ΣΣΕ που προτείνει ο ΣΦΕΕ και το είχε ζητήσει η Ομοσπονδία από τις 9 Μάη. Ο ΣΦΕΕ επικαλέστηκε τη συνεδρίαση της άλλης εργοδοτικής οργάνωσης στον κλάδο (Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας), υποστηρίζοντας ότι αναμένει και τις δικές της προτάσεις, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση με την ΟΕΦΣΕΕ και σωματεία μεταξύ 17 - 24 Ιούλη.

«Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα. Η πρότασή τους θα συζητηθεί στους χώρους δουλειάς κι εκεί θα αξιολογηθεί με κριτήριο τη δική μας ζωή, τις δικές μας ανάγκες κι απαιτήσεις. Αφησαν κάποιες αιχμές που μας προβληματίζουν. Με τις κινητοποιήσεις μας, παρά τις δυσκολίες, πιέζονται όλο και περισσότερο», τόνισε η πρόεδρος της ΟΕΦΣΕΕ.

Σε όλη τη χώρα έφτασε το απεργιακό κύμα

Στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης κλαδικής απεργίας στο Φάρμακο, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε παρέμβαση στη φαρμακαποθήκη ΣΕΛΦΑΡ και το νεοσύστατο σωματείο της «Pfizer» στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Στα Γιάννενα, σε βήμα αποφασιστικής κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων στο Φάρμακο για την υπογραφή της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετατράπηκε η χτεσινή απεργία, με τουλάχιστον 50% αύξηση των απεργών συγκριτικά με την περσινή. Ηδη είχαν προηγηθεί δύο μαζικές συσκέψεις και ΓΣ του Σωματείου Φαρμακοϋπαλλήλων και Εργατοϋπαλλήλων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ηπείρου, όπου είχε καταγραφεί η αποφασιστικότητα δεκάδων φαρμακοϋπαλλήλων να κάνουν την απεργία δική τους υπόθεση.

Από τα ξημερώματα, απεργιακές φρουρές του σωματείου μαζί με συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, σε «Northfarm» και «ΠΑΝΙΦΑΡΜ», φαρμακαποθήκες της περιοχής, ενώ αυξημένη ήταν η συμμετοχή απεργών και στις υπόλοιπες. Πρόσθετα, ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα από το εργοστάσιο της φαρμακοβιομηχανίας «Help», όπου δεκάδες εργάτες έκαναν το βήμα συμμετοχής στην απεργία.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, όπου μίλησε ο Σπύρος Ματσάγγας, πρόεδρος του σωματείου, ταμίας του Εργατικού Κέντρου και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε και ο Νίκος Εξαρχος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και βουλευτής Ιωαννίνων του ΚΚΕ, που υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα ότι οι εργαζόμενοι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να αντιπαρατεθούν στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως δείχνουν τα παραδείγματα της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον κλάδο των Κατασκευών, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην COSCO, αλλά και η θετική κατάληξη του αγώνα των εργαζομένων των «Μarket Ιn» στα Γιάννενα με την επιστροφή στην εργασία των εργαζομένων μετά από έξι χρόνια περήφανου αγώνα.

Η απεργιακή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πλατιά σύσκεψη στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, όπου συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και ο τρόπος κλιμάκωσης του αγώνα.

Μπράβους έριξε η εργοδοσία ενάντια στην απεργία

Την εργοδοσία της «ΒΙΑΝΕΞ» καταγγέλλει η Ομοσπονδία εργαζομένων στο Φάρμακο, αφού χθες επιχείρησε - χωρίς επιτυχία - βίαιη επίθεση ενάντια στους απεργούς.

Πιο συγκεκριμένα, στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Μεταμόρφωση «επιστρατεύτηκε» απέναντι στους απεργούς το πούλμαν μεταφοράς προσωπικού, που ο οδηγός του παραλίγο να το ρίξει πάνω τους! Μάλιστα η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος, σε ρόλο μπράβου, επιτέθηκε στους απεργούς, προπηλακίζοντάς τους, βρίζοντας χυδαία και εξαπολύοντας αντικομμουνιστικό οχετό, όπως συμβαίνει συνήθως στις εργοδοτικές επιθέσεις.

«Η απεργία ενοχλεί την εργοδοσία», σημείωσε η Ομοσπονδία και την «πληροφόρησε» ότι «οι εργαζόμενοι δεν μασάμε, συνεχίζουμε...».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ