ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις και κοροϊδία περί ... «συνεργατών»

Νέα συγκέντρωση την Τετάρτη 12 Ιούλη στα γραφεία μεγάλης εταιρείας

Τα συνθήματα «Πάρτε πίσω την απόλυση», «Είμαστε εργαζόμενοι και όχι συνεργάτες - τέρμα η κοροϊδία, τέρμα οι απάτες» ήχησαν δυνατά αυτήν τη βδομάδα έξω από τον Σύνδεσμο Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδας (ΣΔΕΕ) και από τη δικηγορική εταιρεία «ΣΙΟΥΦΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», η οποία προχώρησε στην απόλυση μισθωτού δικηγόρου, μέλους του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων, με συνδικαλιστική δράση. Μια απόλυση που προκλητικά η εργοδοσία βάφτισε «λύση συνεργασίας», για να μη δώσει ούτε καν αποζημίωση!

Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, που εμφανίζει τον δικηγόρο ως «συνεργάτη» και θωρακίζει τη σχέση ομηρίας (το «μπλοκάκι»), που επιτρέπει την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση των μισθωτών δικηγόρων αφού τους αφήνει χωρίς κανένα συγκροτημένο εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα, δεν δημιουργήθηκε σε κενό αέρος. Εχει διαμορφωθεί και ενισχύεται από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, με τη συνεχή στήριξη της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ώστε να φουσκώνουν με κέρδη τα ταμεία των δικηγορικών εταιρειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία «ΣΙΟΥΦΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ» είναι από τις πιο ισχυρές εταιρείες στον κλάδο, με τρία παραρτήματα στην Ελλάδα και άλλα τρία στο εξωτερικό, μέλος του ΣΔΕΕ. Μεταξύ άλλων, στο πελατολόγιο της εταιρείας «φιγουράρουν» τα «κοράκια» των τραπεζών, funds, μεγαλοεπενδυτές και καταγράφει τεράστιους τζίρους με την εκμετάλλευση εκατοντάδων μισθωτών δικηγόρων και άλλων εργαζομένων.

Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν είναι η εξαίρεση. Ολες οι δικηγορικές εταιρείες και τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία αξιοποιούν στο έπακρο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν συνδιαμορφώσει ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ (με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, τον νόμο Χατζηδάκη κ.ο.κ.), τις ενισχύσεις που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία εργασιακών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για τους μισθωτούς και ασκούμενους δικηγόρους.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο ίδιος ο ΣΔΕΕ είναι αποκαλυπτικά για την αυξανόμενη κερδοφορία του κλάδου παροχής νομικών υπηρεσιών, αφού για το διάστημα 2015 - 2021: α) Τα ακαθάριστα έσοδα των δικηγορικών εταιρειών για το 2021 υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, β) ο αριθμός των δικηγορικών εταιρειών αυξήθηκε κατά 75,2% αυτό το διάστημα και γ) το μέρος των ακαθάριστων εσόδων που προέρχεται από τις δραστηριότητες των εταιρειών από 38,5% για το 2015, εκτινάχθηκε στο 66,1% το 2021!

Από την πρώτη στιγμή της απόλυσης το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων ανέλαβε δράση, ανέδειξε τη διαχωριστική γραμμή «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Συνεδρίασε το ΔΣ, με παρουσία του απολυμένου συναδέλφου και κάλεσε κάθε εργαζόμενο να είναι στο πλευρό του, να γίνει η μάχη της επαναπρόσληψης υπόθεση κάθε μέλους του Σωματείου. Το Σωματείο κάλεσε τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου της Δικαιοσύνης, αλλά και τον Φοιτητικό Σύλλογο Νομικής να εκφράσουν με ψηφίσματά τους τη στήριξη του αγώνα, όπως και έγινε, αναδεικνύοντας τη δύναμη της οργάνωσης, της αλληλεγγύης και της ενότητας των εργαζομένων.

Πραγματοποιήθηκαν μέσα σε μία βδομάδα δύο πολύ μαζικές κινητοποιήσεις στην εταιρεία και στον ΣΔΕΕ από το σωματείο, το ΕΚ Αθήνας και το ΕΚ Πειραιά, σωματεία του χώρου της Δικαιοσύνης και άλλους φορείς. Με μαχητικότητα και αγωνιστική διάθεση απάντησαν στην προσπάθεια της εταιρείας να τρομοκρατήσει, αφού «υποδέχτηκε» το σωματείο, τους εργαζόμενους και τον απολυμένο με την παρουσία περιπολικού και αστυνομικών δυνάμεων.

Το σωματείο, μετρώντας τέσσερα χρόνια από την ίδρυσή του, δίνει έναν σημαντικό αγώνα απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο, που στηρίζεται από τις κυβερνήσεις και το κράτος. Ομως, ήδη, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι πυκνώνουν τις γραμμές του και συμμετέχουν στη ζωή και στη δράση του. Είναι δεκάδες οι ηλεκτρονικές επιστολές εργαζομένων σε δικηγορικές εταιρείες προς το σωματείο, που καταγγέλλουν παρόμοια φαινόμενα και εκφράζουν τη στήριξη και τη συμπαράστασή τους στον συνάδελφο.

Η συνέχεια, που αποφασίστηκε από το ΔΣ, θα δοθεί με καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, αναφορά στους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά και νέα συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας την Τετάρτη 12/7 και ώρα 7 μ.μ.

Ερευνες για το αν η ασπαρτάμη και η αλόη μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο

Διαρροές από μελέτες του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC), που υπάγεται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για την ένταξη ή μη κάποιων ουσιών στη λίστα με τις «πιθανώς καρκινογόνες για τον άνθρωπο» ουσίες, την ονομαζόμενη ομάδα 2Β, βλέπουν το τελευταίο διάστημα το φως της δημοσιότητας.

Οπως έχει γίνει γνωστό, στις 14 Ιούλη θα ανακοινωθεί και επίσημα αν η ασπαρτάμη (Ε-951) έχει καρκινογόνες επιπτώσεις. Πρόκειται για γλυκαντικό που χρησιμοποιείται ευρέως στη διατροφική βιομηχανία και ειδικά σε προϊόντα διαίτης. Χτες ακόμα δημοσιοποιήθηκε ότι εξετάζεται και η αλόη βέρα, μετά από έρευνα σε πειραματόζωα, συγκεκριμένα σε αρουραίους, που διαπίστωσε ότι εκείνοι των οποίων το πόσιμο νερό ήταν ενισχυμένο με ένα εκχύλισμα αλόης είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο παχέος εντέρου.

Για την αλόη τοξικές βλαπτικές ουσίες έχει αποδειχτεί ότι υπάρχουν στην πράσινη φλούδα, ενώ η εσωτερική κολλώδης ουσία (τζελ) έχει αποδειχτεί ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες σε δερματικές παθήσεις, λοιμώξεις, μυκητιάσεις, δυσκοιλιότητα. Σύμφωνα με δήλωση της Χρύσας Σαρδέλη, αναπληρώτριας καθηγήτριας Κλινικής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, στην ΕΡΤ, «η πράσινη φλούδα της αλόης είναι γνωστό ότι περιέχει ανθρακινόνες που είναι ήδη καταχωρημένες στην κατηγορία των πιθανών καρκινογόνων. Δεν πρέπει ούτε να βράζουμε ούτε να πολτοποιούμε αλλά ούτε και να ακουμπάμε επάνω μας τη φλούδα της αλόης. Αλλά τα προϊόντα με ζελέ αλόης δεν μας ανησυχούν, καθώς η επάλειψη εξωτερικά δεν ενέχει κίνδυνο». Συμπλήρωσε ωστόσο ότι στην πόσιμη αλόη «πολλές φορές για να αυξηθεί το κέρδος ή ακόμη και από άγνοια χρησιμοποιούνται τοξικά μέρη του φυτού. Δυστυχώς τα συμπληρώματα δεν δοκιμάζονται κλινικά όπως τα φάρμακα κι επομένως δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι μαζί με το ζελέ της αλόης δεν περιέχεται και χυμός από τη φλούδα».

Σημείωσε για την ασπαρτάμη ότι τον κίνδυνο προκαλούν κάποιοι μεταβολίτες της και τόνισε ότι το τεχνητό γλυκαντικό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από εγκύους, παιδιά και παχύσαρκους, ανθρώπους με προδιάθεση για καρκίνο, ωστόσο έκανε αναφορά στους κινδύνους από τη μακροχρόνια κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων της ουσίας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το Σάββατο 8 Ιούλη η θεατρική παράσταση «Η τρελή του Σαγιώ»

Στις 9 μ.μ. στη Νίκαια από τη Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ

Την θεατρική παράσταση «Η τρελή του Σαγιώ», ένα κλασικό αριστούργημα του Ζαν Ζιρωντού, θα παρακολουθήσουν τα μέλη της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) το Σάββατο 8 Ιούλη, στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας (Κύπρους & Προύσσης, Νίκαια).

Η ΟΓΕ καλεί σε συμμετοχή στην παράσταση, την οποία έχει επιμεληθεί η Θεατρική Ομάδα του ΠΑΜΕ.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Μία προφυλάκιση, δύο ελεύθεροι υπό όρους

Δέκα πρόσωπα απολογήθηκαν χτες για το κύκλωμα trafficking, με τους εννέα να μένουν ελεύθεροι και μία 71χρονη γυναίκα να προφυλακίζεται. Πρόκειται για την αποκαλούμενη «Μαρίνα», γνωστή από την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό ως ιδιοκτήτρια οίκου ανοχής όπου ο Ηλ. Μίχος εξέδιδε την ανήλικη. Η κατηγορουμένη αρνήθηκε τη συμμετοχή της και δήλωσε νόμιμη ιδιοκτήτρια πέντε οίκων ανοχής. Τις κατηγορίες αρνήθηκαν και οι υπόλοιποι εννέα κατηγορούμενοι, σε δύο εκ των οποίων επιβλήθηκαν οι όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης μία φορά τον μήνα σε ΑΤ και της καταβολής χρηματικής εγγύησης 3.000 ευρώ.

Σήμερα απολογείται ο τελευταίος από τους 22 συλληφθέντες και σύντροφος της 71χρονης, που προφυλακίστηκε. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι 2 από τους πρώτους 11 κατηγορούμενους, συγκεκριμένα ο φερόμενος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης - ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι είναι νόμιμος ιδιοκτήτης 13 οίκων ανοχής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - και η σύζυγός του. Ελεύθεροι, με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο ΑΤ της περιοχής τους, αφέθηκαν τρεις ακόμα κατηγορούμενοι, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους. Κανείς δεν αποδέχτηκε τις κατηγορίες.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε το Σαββατοκύριακο. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα, εκ των οποίων οι 11 θεωρούνται μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, ενώ οι υπόλοιποι εργάζονταν ως προσωπικό στους 13 οίκους ανοχής. Παράλληλα διασώθηκαν 51 γυναίκες, από τις οποίες 48 υπήκοοι Κολομβίας, δύο Βενεζουέλας και μία Αλβανίας, στις οποίες παρασχέθηκαν αρωγή και προστασία. Χαρακτηριστική είναι η κακομεταχείριση των θυμάτων από τα μέλη του κυκλώματος, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι τους φέρονταν με ιδιαίτερη σκληρότητα ακόμα και όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, ενώ προέβαιναν και σε απειλές σε βάρος τους, τους αφαιρούσαν τα διαβατήρια, τις υπέβαλλαν σε εξευτελισμούς και σε πρόστιμα 100 ευρώ όταν δεν εκδίδονταν.

Ακινητοποίηση τρένου στην Κατερίνη

Χωρίς τέλος είναι η ταλαιπωρία των επιβατών του σιδηρόδρομου. Πέρα από τα συχνά περιστατικά βλαβών, λόγω των ελλείψεων ολοκληρωμένης συντήρησης που καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, χθες το απόγευμα ακινητοποιήθηκε και τρένο, από κλαδιά που έπεσαν στην γραμμή. Το περιστατικό συνέβη στην αμαξοστοιχία 12591, με 58 επιβάτες, στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Λάρισα, στο ύψος της Κατερίνης.

Αιτία φαίνεται ότι ήταν ο σπασμένος υαλοπίνακας στην καμπίνα μηχανοδήγησης και η βλάβη στον παντογράφο, λόγω των κλαδιών που τον χτύπησαν. Οι επιβάτες του τρένου ταλαιπωρήθηκαν και από την εταιρεία «Hellenic Train» ανακοινώθηκε ότι θα συνέχιζαν το ταξίδι τους με λεωφορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ