ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην επέλαση των «πράσινων» αρπακτικών

Από πρόσφατη κινητοποίηση φορέων στην Καλαμιά Κοζάνης
Από πρόσφατη κινητοποίηση φορέων στην Καλαμιά Κοζάνης
Συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην «πράσινη» λαίλαπα που απειλεί το περιβάλλον της περιοχής, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αποφάσισαν φορείς και σωματεία της Δυτικής Μακεδονίας μέσα από μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο δημαρχείο της Σιάτιστας Κοζάνης. Ανακοίνωσαν την πραγματοποίηση μεγάλης συναυλίας το επόμενο διάστημα, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, την πραγματοποίηση εκδήλωσης με ειδικούς επιστήμονες στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ παράλληλα θα εξελίσσεται και αυτοτελές πρόγραμμα δράσης από τους φορείς.

Η χθεσινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Σιάτιστας Ενάντια στα Αιολικά. Οι φορείς της περιοχής λένε ΟΧΙ στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις περιοχές Καλαμιάς, Γαλατινής, Βατερού, Ξινού Νερού, ΟΧΙ στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Μπούρινο, στο Βέρμιο, στο Ασκιο.

Ως μια πρώτη μεγάλη νίκη για τους κατοίκους της Καλαμιάς Κοζάνης και για όλους όσοι παλεύουν ενάντια στην «πράσινη» επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων, ανακοινώθηκε η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης. Το δικαστήριο αποφάσισε διατήρηση της προσωρινής διαταγής για απαγόρευση κάθε εργασίας εγκατάστασης των φωτοβολταϊκών σταθμών της «British Petroleum» στην Καλαμιά Κοζάνης, μέχρι την τελική έκδοση απόφασης τους επόμενους μήνες.

Εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Σιάτιστας εισηγητικά μίλησε ο Μιχάλης Καραμπατζιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνέπειες της πολιτικής της «πράσινης ανάπτυξης», την καταστροφή του περιβάλλοντος, των βοσκότοπων, των δασών, την ανεργία και την ερήμωση. Παρουσιάζοντας την πείρα από τον αγώνα του λαού της περιοχής, σημείωσε: «Πριν από πολλά χρόνια είχαμε τις πρώτες αντιδράσεις ενάντια στην κατασκευή αιολικού στο Μπούρινο. Ο λαός της Σιάτιστας νίκησε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής αιολικών στην Ευρώπη, αλλά και την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που μιλούσε για "πράσινη ανάπτυξη". Εχουμε ξανά δύναμη, όρεξη και διάθεση να σταματήσουμε την εταιρεία "Velocity", σ' αυτήν τη δεύτερη απόπειρα να πατήσουν στο Μπούρινο.

Αξιοποιούμε τη θετική εμπειρία της Γαλατινής, τη δράση της Επιτροπής Αγώνα, τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα, τη στήριξη όλου του χωριού με ένα μεγάλο ΟΧΙ, τη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε στο χωριό. Εχουμε 1.120 υπογραφές κατοίκων. Εχουμε ακόμα τη συμμετοχή των κτηνοτρόφων, των αγροτών, των επαγγελματιών της Γαλατινής.

Μα πιο πολύ τη μεγάλη νίκη της Καλαμιάς, την εικόνα να τα μαζεύουν και να φεύγουν υλικά, πάνελ, τις νταλίκες να φορτώνουν και να αποχωρούν ηττημένοι. Εχουμε την προσωρινή διαταγή παύσης των εργασιών και σήμερα, για δεύτερη φορά, αυτό κι αν είναι νίκη! Παρά την αστυνομική βία, την άγρια επίθεση και τους ξυλοδαρμούς, τις συλλήψεις, βγήκαμε ενωμένοι και νικητές - και έχουμε ανάγκη από μικρές και μεγάλες νίκες.

Ακολουθεί το Βατερό, που βάζει φρένο στην ανάπτυξη μεγάλου φωτοβολταϊκού στον ζωτικό χώρο του χωριού. Οι κάτοικοι οργανώθηκαν, συγκρότησαν Επιτροπή Αγώνα με οργάνωση, συντονισμό, αλληλεγγύη. Εχουμε και εδώ 500 και πάνω υπογραφές. Παράλληλα γίνονται ασφαλιστικά μέτρα - προσφυγές και στο ΣτΕ. Σημαντική και μεγάλη δράση έχουμε στην περιοχή της Εορδαίας, από την κίνηση "Εορδαία SOS", για να σταματήσουμε την καταστροφή του Ασκίου και του Βερμίου, μαζί με το "Βέρμιο SOS". Εχουμε τη νίκη στο Νυμφαίο, τις κινήσεις στο Ξινό Νερό και στο Λέχοβο, άρχισε να οργανώνεται η Καστοριά, στο Γέρμα, στον Γράμμο, στον Αλιάκμονα και στις Αρένες, για την προστασία των νερών από την πρόθεση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση μέσω της πρόθεσης για λειτουργία υδροηλεκτρικών. Να γιατί προκύπτει η ανάγκη να τους σταματήσουμε.

Ολα τα παραπάνω δείχνουν τον δρόμο για οργάνωση, αλληλεγγύη, μαχητικότητα, αποφασιστικότητα του λαού, δείχνει ότι μπορούμε να καθυστερήσουμε σχεδιασμούς, να οργανωθούμε καλύτερα, να τους νικήσουμε, παρά το αρνητικό κλίμα, τη δύναμη της εξουσίας και των οργάνων της».

Ο λαός και οι φορείς της περιοχής παλεύουν έτσι ώστε:

-- Να εκπονηθεί συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τα υπάρχοντα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, από δημόσιο φορέα, και για την ολοκληρωμένη αποτύπωση των συνεπειών στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων.

-- Να υποχρεωθούν οι εταιρείες να αποσύρουν τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά με τις βάσεις τους, μετά το πέρας της λειτουργίας τους.

-- Να παραμείνουν σε λειτουργία οι ΑΗΣ Μελίτης 1, Πτολεμαΐδα 5 και η μονάδα του Αγίου Δημητρίου, με τις απαραίτητες περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις και μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους.

-- Να υπάρξουν σημαντική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του «πράσινου» και των υπόλοιπων τελών, καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες.

-- Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες σε βάρος των συλληφθέντων στην κινητοποίηση της Καλαμιάς.

Νέα πύρινα μέτωπα

Νέα πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν χτες σε τρεις περιοχές της χώρας, όπου φαίνεται ότι οι ισχυροί άνεμοι αξιοποιήθηκαν για να γίνουν στάχτη σημεία που είχαν γλιτώσει από προηγούμενες καταστροφές. Χαρακτηριστική περίπτωση η φωτιά σε δασική έκταση ανάμεσα σε Μαλακάσα και Κάλαμο Ωρωπού στο βουνό Μαύρη Ωρα, που ξέσπασε κοντά σε λατομείο, πριν τις 2 το μεσημέρι και κατευθυνόταν προς το Πολυδένδρι. Μέτα από πολύωρη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων (κινητοποιήθηκαν 87 πυροσβέστες, 22 οχήματα, 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 4 ελικόπτερα, 4 αεροσκάφη και εθελοντές πυροσβέστες) στις 6 το απόγευμα η φωτιά είχε περιοριστεί. Είχε επίσης γίνει διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Μαλακάσας - Μαρκοπούλου από το ύψος της διασταύρωσής της με τη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας και στην οδό Αγίας Κυριακής από το ύψος του γηπέδου Πολυδενδρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Πυρκαγιά ξέσπασε επίσης λίγο πριν τη 1 μ.μ. σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Αετοράχη, στη Βουπρασία του δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης Ηλείας. Η φωτιά πήρε διαστάσεις και για την κατάσβεσή της επιχείρησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τα Λεχαινά και παραπλήσιες υπηρεσίες, με 24 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ επενέβη και ένα ελικόπτερο. Αγρότες με τα μηχανήματά τους καθάριζαν, επιπλέον, παρακείμενα χωράφια, προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί και τελικά τέθηκε υπό έλεγχο μερικές ώρες αργότερα, καίγοντας περίπου 20 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

Φωτιά ξέσπασε και το μεσημέρι στο δάσος που βρίσκεται πάνω από την κοινότητα Αντισσας στη Λέσβο, ανησυχώντας τους κατοίκους, που ρίχτηκαν στη μάχη μαζί με τους πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη και τελικά την κατέσβησαν.

Τέλος, στις 7 το απόγευμα ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση στο χωριό Μηλάκι του δήμου Κύμης - Αλιβερίου στην Εύβοια, κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Στο σημείο έδωσαν μάχη με τις φλόγες 55 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 17 οχήματα.

ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΗ ΚΑΜΠΑΝΟΥ
Ενοχή για αυτουργία στους 7 και για συνέργεια στους 5 κατηγορούμενους

Την ενοχή και των 12 κατηγορούμενων οπαδών του ΠΑΟΚ για τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού αποφάσισε το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Εκρινε ομόφωνα ένοχους τους 7 ως αυτουργούς και τους 5 ως συνεργούς. Το δικαστήριο μετέτρεψε τη βασική κατηγορία της από κοινού ανθρωποκτονίας με δόλο σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, δέχτηκε δηλαδή ότι οι 12 δεν επιδίωξαν το εγκληματικό αποτέλεσμα των πράξεών τους αλλά αποδέχτηκαν το παραγόμενο αποτέλεσμά τους.

Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου, με την πρόταση της εισαγγελέα επί των ελαφρυντικών. Την απόφαση για τα ελαφρυντικά θα ακολουθήσει η απόφαση για τις ποινές.

Στο σύνολό τους οι δικηγόροι χθες αιτήθηκαν προς το δικαστήριο τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και του σύννομου βίου, ενώ κατά περίπτωση αυτά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς.

Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι 7 άμεσα εμπλεκόμενοι και οι 5 που κατηγορούνται για συνέργεια περιλαμβάνουν και την παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, καθώς και την παραβίαση του αθλητικού νόμου για συμπλοκή με τη μορφή επίθεσης.

Μετά την εκφώνηση της απόφασης και κατά την ολιγόλεπτη διακοπή της διαδικασίας συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν τους 12 καταδικασθέντες, φωνάζοντάς τους «Δολοφόνοι» και ζητώντας την καταδίκη τους σε ισόβια κάθειρξη. Αποδοκιμασίες υπήρξαν και προς συγγενικά πρόσωπα των 12, κατά την αποχώρησή τους από το Δικαστικό Μέγαρο.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Αλλη μια προφυλάκιση

Προφυλακίστηκε χτες και ο τελευταίος από τους 22 συλληφθέντες του κυκλώματος σωματεμπορίας με θύματα 51 γυναίκες από τη Λατινική Αμερική. Ενώπιον της ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση απολογήθηκε ένας 57χρονος. Μετά την απολογία του για κατηγορίες που αφορούν τη δράση οργανωμένης ομάδας για εμπόριο ανθρώπων, ο κατηγορούμενος κρίθηκε προφυλακιστέος. Ο κατηγορούμενος σύμφωνα με πληροφορίες επικαλέστηκε αντίστοιχα επιχειρήματα με την κατηγορούμενη και ήδη προφυλακισμένη «Μαρίνα», περί της νόμιμης λειτουργίας πέντε οίκων ανοχής, που εκμίσθωνε η «Μαρίνα» στο κέντρο της Αθήνας. Με την χτεσινή απολογία έκλεισε ο κύκλος των απολογιών των 22 συλληφθέντων για το κύκλωμα. Για την υπόθεση προφυλακίστηκαν τέσσερις κατηγορούμενοι: Η «Μαρίνα» και ο 57χρονος καθώς και ένα ζευγάρι που διατηρεί οίκους ανοχής στη Θεσσαλονίκη.

ΗΛΕΙΑ
Γυναίκα αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει όταν της έκοψαν το ρεύμα

Δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο για τη μεταφορά της στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας!

Ενα ακόμη σοβαρότατο περιστατικό, για το πού οδηγεί η διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική των έως και σήμερα κυβερνήσεων, σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στην Ηλεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα στοιχεία έγιναν γνωστά από την περιοχή, 55χρονη από τα Σαβάλια της Αμαλιάδας, όταν διαπίστωσε ότι πιθανόν ιδιωτικό συνεργείο που παίρνει εργολαβίες από τον ΔΕΔΔΗΕ της έκοψε το ρεύμα για οφειλές, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, καταναλώνοντας μέσα στην απελπισία και τη στενοχώρια της χάπια, όπως ανέφεραν και τοπικά ΜΜΕ.

Η γυναίκα έγινε αντιληπτή όταν σωριάστηκε έξω από το σπίτι της, από τους γείτονές της, που κάλεσαν την αστυνομία και ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ, με το τηλεφωνικό κέντρο του τελευταίου να απαντά πως δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο! Αποτέλεσμα ήταν η 55χρονη να μεταφερθεί με περιπολικό στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου, όπως αναφέρουν τα έως και αυτή την ώρα γνωστά στοιχεία, νοσηλεύεται, ευτυχώς, εκτός κινδύνου.

Μετά από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, του σωματείου Εργαζομένων ΕΔΟΠ ΔΕΗ και άλλων πρωτοβάθμιων εργατικών συνδικάτων, επανασυνδέθηκε το ρεύμα στο σπίτι της 55χρονης.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα στην Πάτρα έκοψαν το ρεύμα σε χήρα γυναίκα με τέσσερα παιδιά, για οφειλή περίπου 700 ευρώ, με την επανασύνδεση να πραγματοποιείται με τη συνδρομή και βοήθεια των γειτόνων της!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ