ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απεργούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί στην Αγγλία

Ασφυκτική η κατάσταση στα σχολεία της χώρας

Από τη χθεσινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών στη Βρετανία
Από τη χθεσινή κινητοποίηση εκπαιδευτικών στη Βρετανία
Σε απεργία κατέβηκαν προχθές και συνεχίζουν σήμερα οι εκπαιδευτικοί στην Αγγλία, διεκδικώντας υψηλότερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με αναβάθμιση των σχολείων. Σύμφωνα με την Εθνική Εκπαιδευτική Ενωση στην Αγγλία, την πρώτη μέρα της απεργίας «επηρεάστηκαν» περίπου τα μισά από τα 23.000 κρατικά σχολεία της χώρας, με πολλά να μένουν κλειστά και άλλα να περιορίζουν το ωράριο λειτουργίας τους.

Η σημερινή θα είναι η 8η φετινή απεργία των εκπαιδευτικών στην Αγγλία. Τα μέλη και των τεσσάρων συνδικάτων στην Αγγλία - του NEU, του NASUWT, της Εθνικής Ενωσης Διευθυντών Καθηγητών και της Ενωσης Ηγετών Σχολείων και Κολεγίων - βρίσκονται σε διαδικασίες ψηφοφορίας για ενδεχόμενη απεργία από τον Σεπτέμβρη.

Η υπουργός Παιδείας Τζίλιαν Κίγκαν κατηγόρησε τους απεργούς εκπαιδευτικούς ότι με τις απεργίες τους «υπονομεύουν την ανάκαμψη των παιδιών» από την πανδημία COVID-19, ενώ το υπουργείο κατά την ίδια τα κατάφερε «πολύ καλά», εξασφαλίζοντας επιπλέον χρηματοδότηση για σχολεία από το υπουργείο Οικονομικών.

Αλλά και ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, αρνήθηκε να δεσμευτεί για αύξηση μισθών κατά 6,5% που διεκδικούν οι εκπαιδευτικοί, ενώ δεν υποστήριξε ούτε τα δωρεάν σχολικά γεύματα για όλους τους μαθητές Δημοτικού, καθώς παραμένει στη λεγόμενη «σκληρή δημοσιονομική θέση» για το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.

«Τα χρήματα είναι ένας μεγάλος παράγοντας, δεν θα το αποφύγω. Αν έρθουμε στην εξουσία θα κληρονομήσουμε μια κατεστραμμένη οικονομία, κατεστραμμένες δημόσιες υπηρεσίες, και πρέπει να έχουμε σαφείς κανόνες για το τι δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά», είπε σε συνέντευξη στο BBC Radio.

Η Εθνική Εκπαιδευτική Ενωση ζητά επίσης μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις δραστηριότητες των διακοπών για παιδιά οικογενειών που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, καθώς και το πρόγραμμα διατροφής στα σχολεία.

Η τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού από το υπουργείο Παιδείας (DfE) διαπίστωσε ότι 40.000 δάσκαλοι παραιτήθηκαν από τα κρατικά σχολεία πέρυσι - σχεδόν το 9% του εκπαιδευτικού εργατικού δυναμικού, ο υψηλότερος αριθμός από τότε που άρχισε να δημοσιεύει τα στοιχεία το 2011 - ενώ άλλοι 4.000 συνταξιοδοτήθηκαν.

Πολλοί από αυτούς ανέφεραν ως κύρια παράπονα τις απαράδεκτες και αυξανόμενες απαιτήσεις από τους δασκάλους, το άγχος σχετικά με τις επιθεωρήσεις του Ofsted («αξιολόγηση»), τις πολλές ώρες εργασίας και τις χαμηλές αμοιβές, επισημαίνοντας επίσης τα πολυάριθμα τμήματα, τις ελλείψεις σε παράλληλη στήριξη παιδιών με διαγνώσεις και την υποβάθμιση των μαθημάτων.

Αγρότες διαδήλωσαν στη Μαδρίτη

Στην Ισπανία, αγρότες κατέβασαν τα τρακτέρ τους στους δρόμους της Μαδρίτης την Τετάρτη, διεκδικώντας από την κυβέρνηση περισσότερη στήριξη, λόγω της ξηρασίας που μαστίζει τη χώρα από το 2022. Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ενώσεων Αγροτών και Κτηνοτρόφων και συμμετείχαν σε αυτήν αγρότες και κτηνοτρόφοι από την Ανδαλουσία, την Καταλονία, την Καστίλη και Λεόν, την Καστίλη - Λα Μάντσα, τη Βαλένθια, την Κανταβρία, την Εξτρεμαδούρα και τη Μαδρίτη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΛΕΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Σε πρώτο πλάνο οι διμερείς «διαφορές και ανησυχίες»

Στο Πεκίνο έφτασε χτες η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, όπου θα έχει τετραήμερες επίσημες επαφές.

Πριν ξεκινήσει το ταξίδι της, συνάντησε στην Ουάσιγκτον τον Κινέζο πρέσβη Σιε Φενγκ, με τον οποίο «αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ και πολυμερή και διμερή οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Σύμφωνα με την κινεζική πρεσβεία, ο Σιε υποστήριξε ότι «μια υγιής και σταθερή διμερής σχέση θα λειτουργεί προς όφελος και των δύο χωρών», εκφράζοντας την ελπίδα η αμερικανική πλευρά «να απομακρύνει εμπόδια και να διαχειριστεί τις διαφωνίες με συγκεκριμένες ενέργειες» ώστε «να ενισχυθεί ο διάλογος και να διεξαχθεί συνεργασία με καλή πίστη, με στόχο να σταθεροποιηθεί η διμερής σχέση και να επιστρέψει σε σωστή τροχιά». Ακόμα, ο πρέσβης «ήγειρε τις βασικές ανησυχίες της Κίνας για θέματα που αφορούν την οικονομία και το εμπόριο και ζήτησε η αμερικανική πλευρά να τις λάβει σοβαρά υπόψιν και να λάβει μέτρα για την αντιμετώπισή τους».

Από τη μεριά του, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως «η ειλικρινής και παραγωγική συζήτηση υποστήριξε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και την υπεύθυνη διαχείριση της διμερούς σχέσης». Η Γέλεν ήγειρε κι εκείνη φυσικά «θέματα ανησυχίας» ενώ ακόμα «σημείωσε τη σημασία που έχει οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες (του πλανήτη) να εργαστούν από κοινού για τις παγκόσμιες προκλήσεις, περιλαμβανομένων μακροοικονομικών και χρηματοπιστωτικών ζητημάτων».

Η επίσκεψη Γέλεν ξεκίνησε ενώ την κόντρα των δύο πλευρών επιβεβαίωσαν και οι νέες ανακοινώσεις της Κίνας, περί ελέγχου εξαγωγών και ειδικής άδειας που από 1η Αυγούστου θα πρέπει να εκδίδεται, για όσες κινεζικές εταιρείες εξάγουν γάλλιο και γερμάνιο, δύο κρίσιμα μέταλλα για τη βιομηχανία των ημιαγωγών. Είχαν προηγηθεί περιοριστικά μέτρα από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους κατά της πρόσβασης του Πεκίνου σε κρίσιμες τεχνολογίες ημιαγωγών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Κυριακή φτάνει στην Κίνα ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντα Μανασέχ Σογκαβάρε, για σειρά επαφών μέχρι και τις 15 του μήνα. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια το Πεκίνο εστίασε στην αναβάθμιση της συνεργασίας του με τις Νήσους, μεταξύ άλλων και στον στρατιωτικό τομέα, με ειδική συνθήκη που προβλέπει λειτουργία υποδομών σε περιοχή των Νήσων την οποία πολλοί έσπευσαν να εμφανίσουν ως στρατιωτική βάση της Κίνας στην καρδιά του Ειρηνικού.

Τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού δέχονται την τελευταία διετία «επίθεση φιλίας» και διάφορες προτάσεις τόσο από την Κίνα όσο και από τις ΗΠΑ, για τη διεύρυνση σχέσεων τόσο στην «άμυνα» όσο και στην οικονομία, με δεδομένο το ενδιαφέρον που γεννά η γεωγραφική τους θέση.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Δέκα Ινδοί καταδικάστηκαν στην ινδική πολιτεία Τζάρκαντ (σε κάθειρξη δέκα ετών) για το λιντσάρισμα μουσουλμάνου, που πέθανε αφού τον είχαν πρώτα κατηγορήσει για βιασμό, βασανίσει αλλά και αναγκάσει να φωνάξει ινδουιστικά συνθήματα. Το θύμα βασανίστηκε επί δώδεκα ώρες και η αστυνομία τον συνέλαβε με την κατηγορία του βιασμού, ενώ βρισκόταν σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν διακομίστηκε σε νοσοκομείο παρά μέρες αργότερα και τελικά υπέκυψε στα τραύματά του. Η αστυνομία συνέλαβε 12 ινδουιστές μόνο μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Τουλάχιστον 24 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σκοτώθηκαν μετά από διαρροή αερίου κοντά σε παραγκούπολη 40 χλμ. ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και την πυροσβεστική, στο σημείο βρέθηκε δοχείο με υδροξείδιο του νατρίου, ένα ιδιαίτερα τοξικό αέριο που εκτιμάται πως προκάλεσε δηλητηρίαση.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενα κοριτσάκι έχασε τη ζωή του και αρκετά τραυματίστηκαν όταν αυτοκίνητο συγκρούστηκε στο κτίριο ιδιωτικού δημοτικού σχολείου θηλέων στο Γουίμπλεντον, στο νότιο Λονδίνο. Μια γυναίκα έχει συλληφθεί ως ύποπτη πρόκλησης θανάτου από επικίνδυνη οδήγηση, σύμφωνα με την αστυνομία, που ανέφερε ότι το συμβάν δεν αντιμετωπίζεται ως τρομοκρατικό.

ΙΣΡΑΗΛ
Βομβαρδισμός σε περιοχή του νότιου Λιβάνου

Περιοχή του νότιου Λιβάνου έπληξαν χτες οι ισραηλινές Ενοπλες Δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για «απάντηση» σε εκτόξευση ρουκέτας κατά του ισραηλινού εδάφους η οποία είχε προηγηθεί.

Σχετική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι από τη λιβανέζικη πλευρά εκτοξεύτηκε βλήμα όλμου.

Είχε προηγηθεί καταγγελία της ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» ενάντια στην απόφαση των ισραηλινών αρχών να κατασκευάσουν τοίχο γύρω από το χωριό Γαζάρ, μαζί με κάλεσμα σε αντίδραση «για να αποτραπεί η εδραίωση της κατοχής». Το συγκεκριμένο χωριό ουσιαστικά έχει χωριστεί στα δύο με την «μπλε γραμμή» που χάραξε ο ΟΗΕ το 2000, αφότου ο ισραηλινός στρατός αποχώρησε από τον Λίβανο (οι δύο πλευρές τυπικά παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση). Με αυτήν, το βόρειο τμήμα του χωριού έμεινε στον Λίβανο, ενώ το νότιο τμήμα ανήκει στο τμήμα των Υψιπέδων του Γκολάν που παραμένει υπό ισραηλινή κατοχή.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές της βδομάδας οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στη Δυτική Οχθη και ισοπέδωσαν μεγάλο μέρος της Τζενίν και του προσφυγικού καταυλισμού που βρίσκεται στην είσοδό της, προκαλώντας τον θάνατο 12 Παλαιστινίων και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, από τους οποίους πολλοί ακόμα χαροπαλεύουν. Αραβικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες χαρακτηριστικά πλάνα από την κατάσταση που αντίκρισαν όσοι Παλαιστίνιοι άρχισαν να γυρνάνε σπίτια τους, με γκρεμισμένους τοίχους, ξηλωμένα καλώδια, κατεστραμμένα έπιπλα και ηλεκτρικά είδη κ.λπ.

Αθώωσαν τον φονιά αυτιστικού Παλαιστίνιου

Σε αυτές τις συνθήκες έγινε γνωστό χτες ότι ισραηλινό δικαστήριο αθώωσε έναν αστυνομικό που πυροβόλησε και σκότωσε το 2020 τον 32χρονο Ιγιάντ αλ Χαλάκ, έναν αυτιστικό Παλαιστίνιο που εργαζόταν ως εθελοντής σε σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το δικαστήριο έκρινε ότι ο αστυνομικός έκανε λανθασμένη εκτίμηση για την ιδιότητα του θύματος ως «μαχητή», αλλά αθώωσε τον κατηγορούμενο υποστηρίζοντας ότι «η στρατιωτικοποιημένη δράση χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή ένταση - μια αίσθηση αβεβαιότητας που περιβάλλει κάθε επιχείρηση όταν το ένα γεγονός ακολουθεί το επόμενο». Με άλλα λόγια, ούτε λίγο ούτε πολύ αναγόρευσε τα μέλη των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων σε εργαζόμενους που δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες...

ΓΑΛΛΙΑ - «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ»
Ετοιμη για «αποφάσεις μεγάλης εμβέλειας» η κυβέρνηση

«Η τάξη αποκαταστάθηκε», δήλωσε χτες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας ικανοποίηση για την άγρια καταστολή στην οποία επιδόθηκαν οι δυνάμεις ασφαλείας για την «αντιμετώπιση» των διαμαρτυριών μετά τη δολοφονία 17χρονου διανομέα από αστυνομικά πυρά, επειδή «αρνήθηκε να συμμορφωθεί» σε τροχαίο έλεγχο. Προειδοποιώντας δε με ενίσχυση των μέτρων καταστολής, είπε ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» και ανήγγειλε «αποφάσεις μεγάλης εμβέλειας τις επόμενες βδομάδες».

Η δε πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δήλωσε κι αυτή πως «η κατάσταση έχει επανέλθει λίγο πολύ στο φυσιολογικό», αλλά και ότι «παραμένουμε, φυσικά, σε εξαιρετική επαγρύπνηση, μειώνοντας πολύ σταδιακά τα μέτρα ασφαλείας». Δήλωσε ακόμα «αποφασισμένη να μην υπάρξει καμία ατιμωρησία για τους δράστες αυτής της βίας».

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εντείνει τα μέτρα αυταρχισμού αναδεικνύει και η νέα δικαστική μεταρρύθμιση, της οποίας η έγκριση ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν διατάξεις που δίνουν στην αστυνομία το περιθώριο να χρησιμοποιεί κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ κ.τ.λ. για την παρακολούθηση ατόμων που θεωρούνται απλά και μόνο «ύποπτα» για αδικήματα, των οποίων η τέλεση επισύρει ποινές από πέντε χρόνια και πάνω.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ