ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΣΥΡΙΖΑ
«Υπουργείο αντιπολίτευσης» πιστό στην καπιταλιστική ανάπτυξη και τις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις

Eurokinissi

Στα «γεμάτα» και για τη νέα θητεία του στο «υπουργείο αντιπολίτευσης» ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Σ. Φάμελλο, στην ομιλία του να «τάζει» στην κυβέρνηση «αντιπολίτευση» πιστή στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και στις ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις - αντιπολίτευση δηλαδή βγαλμένη από τα πιο τρελά της όνειρα.

«Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που θα μειώνει τα βάρη και θα ενισχύει την αναπτυξιακή στρατηγική», ήταν η ακροτελεύτια πρότασή του, που συμπύκνωσε το περιεχόμενο ολόκληρης της ομιλίας του και αναπαρήγαγε την κοροϊδία της «δίκαιης ανάπτυξης» η οποία θα προάγει ταυτόχρονα τα κέρδη του κεφαλαίου και τη λαϊκή ευημερία!

Από τον πρόλογο ακόμα, ο Σ. Φάμελλος προϊδέασε για τη στάση του κόμματός του και στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο, παρομοίως με την προηγούμενη, κατά την οποία στήριξε τα μισά νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Επιχείρησε να «ξεπλύνει» τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπιζόμενος τα αντιλαϊκά της πεπραγμένα και προσωπικά τον Αλ. Τσίπρα, για τον οποίο υποστήριξε ότι «ήταν ο πρωθυπουργός που έβγαλε την Ελλάδα από το τούνελ της χρεοκοπίας και της επιτροπείας» και ότι «αξιοποίησε το "όχι" του λαού για να ανατρέψει την πρόταση των δανειστών» ...και να φέρει το τρίτο μνημόνιο. Επίσης ότι ρύθμισε το χρέος, άφησε απόθεμα, εξασφάλισε φτηνότερο κόστος δανεισμού και όλα αυτά, όπως είχε το θράσος να προσθέσει, «με την κοινωνία όρθια» - την κοινωνία που τσάκισε με φοροληστεία, αντεργατικά μέτρα, πλειστηριασμούς, για να βγει όρθιο το κεφάλαιο.

Εξ ου και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, που έρχεται με γνωστή βαριά αντιλαϊκή ατζέντα, ο Σ. Φάμελλος της πρόσαψε ...ασυνέπεια, γιατί δεν έλυσε προβλήματα όπως είχε υποσχεθεί! Γιατί δεν αναφέρθηκε στην προστασία της πρώτης κατοικίας, την οποία η ΝΔ, σε συνέχεια της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, έχει παραδώσει στα κοράκια, για απομάκρυνση από το ...ευρωπαϊκό κεκτημένο, που τσακίζει τους λαούς σε όλη την ΕΕ, για «ελλιπείς επιδόσεις» σε ό,τι αφορά το επενδυτικό περιβάλλον, με κριτική ότι δεν υπάρχει «σχεδιασμός ανάπτυξης», ούτε καν «σχεδιασμός για την Ενέργεια και το κλίμα, που είναι η βάση της μετάβασης», καθώς και «μπρος - πίσω στην απολιγνιτοποίηση»!

Φυσικά, επανακατέθεσε τα διαπιστευτήρια του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, εγκωμιάζοντας την «ιστορική» όπως είπε Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία «ευτυχώς σήμερα τιμά» η κυβέρνηση της ΝΔ, και όλες τις άλλες συμφωνίες που συνομολόγησε η κυβέρνησή τους και μετέτρεψαν τη χώρα σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Η Συμφωνία των Πρεσπών έκανε την Ελλάδα «πιο ισχυρή στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια», όπως ισχυρίστηκε, και «εξασφάλισε την επιστροφή της ΕΕ στα Βαλκάνια, εκεί που διεκδικούσαν άλλες δυνάμεις χώρο».

Αλλωστε, μίλησε για «τήρηση των δεσμεύσεων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ» για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για «νέα δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί» στα Ελληνοτουρκικά και για «διάλογο που στηρίζουμε ενεργά», με ...κόκκινη γραμμή την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, καθώς επίσης για την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων αλλά «με αμοιβαία επωφελείς όρους», δηλαδή με μερικά παραπάνω ανταλλάγματα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Τέλος, αναφορικά με το Προσφυγικό, ο Σ. Φάμελλος «έβγαλε λάδι» την πολιτική της καταστολής από την ΕΕ, εστιάζοντας στην πάταξη των διακινητών, στην προστασία των συνόρων και των επιστροφών αλλά και στη σύναψη «δίκαιης συμφωνίας μετανάστευσης και ασύλου», κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων.

«ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ»
«Λαγοί» για μεγαλύτερη αντιλαϊκή πυγμή

Στο πετσί του ρόλου μιας πιο «σοβαρής» εθνικιστικής παράταξης, που θα αποτελέσει έναν αποτελεσματικό «λαγό» για μια σειρά αντιλαϊκά μέτρα, κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών», Βασίλη Στίγκα. Αρνήθηκε ότι το κόμμα του αποτελεί συνέχεια του φασιστικού μορφώματος του καταδικασμένου και φυλακισμένου νεοναζί Κασιδιάρη, τον οποίο ευχαριστεί από την πρώτη μέρα εκλογής του στη Βουλή. Και επισήμανε πως οι «Σπαρτιάτες» αντιπροσωπεύουν μια νέα πατριωτική παράταξη μέσα στα «συνταγματικά πλαίσια», με πίστη στη δημοκρατία και στο «πνεύμα του ευγενούς εθνικισμού».

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του κόμματός του, επιβεβαίωσε τη διαθεσιμότητά του να αποτελέσει εμπροσθοφυλακή για μέτρα που βρίσκονται στην ατζέντα του κεφαλαίου, κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα πανεπιστήμια ως «κέντρα ανομίας», αναπαράγοντας τη γνωστή ρητορική της καταστολής για την ένταση της επιχειρηματικής δράσης.

Αλλες «προτεραιότητες» των «Σπαρτιατών», που ξεπατικώνουν γνωστές διατυπώσεις των κομμάτων του κεφαλαίου, είναι η «υγιής επιχειρηματικότητα, ο εκσυγχρονισμός του κράτους», αλλά και η «ανάδειξη των αρίστων».

Αντίστοιχα στάθηκε στην ανάγκη για απελάσεις «παράνομων μεταναστών», οι οποίες περιέχονται έτσι κι αλλιώς στις συμφωνίες της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, όπως και την «πιο σαφή» διάκριση οικονομικών μεταναστών και προσφύγων, που επίσης υιοθετεί η ΕΕ. Μάλιστα, σε σχέση με την ΕΕ τάχθηκε υπέρ μιας «Ενωμένης Ευρώπης αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού», σε συνέχεια αντίστοιχων τοποθετήσεών του σε πρόσφατη συνέντευξη, όπου ξεκαθάριζε ότι «είμαστε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και παραπονιόταν για παραβίαση της «αλληλεγγύης» που, όπως ισχυρίζεται, προέβλεπε η ...Συνθήκη του Μαάστριχτ.

Κατά τ' άλλα, αισθητή ήταν η γενικολογία στα «εθνικά θέματα», όπως και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, χωρίς μιλιά βέβαια για το «δόγμα» της ΝΑΤΟικής συνοχής που διαπερνά τις κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου.

Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
«Αντιπολίτευση» με συγκλίσεις με το «καλημέρα»

Για «στιβαρή, υπεύθυνη, αξιόπιστη αντιπολίτευση» από το ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης. Δίνοντας από την πρώτη στιγμή δείγμα τού τι ακριβώς αντιπολίτευση θα είναι αυτή, προχώρησε σε ένα αναμάσημα συνθημάτων, που κινούνται στην ίδια στρατηγική ρότα με εκείνη που κινείται η κυβέρνηση. Να κάνουμε την Ελλάδα «ενεργειακό κόμβο για πράσινη Ενέργεια», η «δημοσιονομική πειθαρχία να μη γίνει συνώνυμο της λιτότητας», «πυξίδα η ισχυρή Ελλάδα σε μια αυτοδύναμη Ευρώπη», «ρωμαλέα μεταρρύθμιση οικονομίας, κράτους και θεσμών» ώστε «να μειωθούν οι ανισότητες»...

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ακόμα και στα επιμέρους, που επιχείρησε να εμφανιστεί ότι «αντιπαρατίθεται» με την κυβέρνηση, έδειξε ότι η «ισχυρή αντιπολίτευση» θα είναι τέτοια που θα αφήνει στο απυρόβλητο τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής. Οι όποιες διαφοροποιήσεις περιορίζονται π.χ. στο ότι η ΝΔ μιλάει για επιτελικό κράτος με «χιλιάδες μετακλητούς», που σημαίνει «ρουσφέτια», ή ότι η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους «κολλητούς», ενώ το ΠΑΣΟΚ «στηρίζουμε τον στόχο της ταχύτερης επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας, όμως να αφορά το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας».

Χωρίς να διαφοροποιείται από την εμπορευματοποιημένη λειτουργία του συστήματος Υγείας, μίλησε για «αναγέννηση του ΕΣΥ» και προανήγγειλε Επίκαιρη Επερώτηση για το ΕΚΑΒ. Ξεκαθάρισε ότι τα «εθνικά θέματα» αποτελούν πεδίο συναινέσεων, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αυτό το απέδειξε και την περασμένη τετραετία, καθώς «στηρίξαμε όλες τις συμφωνίες» για τα εξοπλιστικά.

Εκανε κριτική στη ΝΔ σε ό,τι αφορά την πανεπιστημιακή αστυνομία, λέγοντας ότι «προσλήψεις έγιναν αλλά αυτή δεν υπάρχει». Τόνισε ότι «προφανώς θέλουμε αξιολόγηση στους εκπαιδευτικούς και στην Εκπαίδευση, αλλά όχι από μετακλητούς υπαλλήλους και τους κολλητούς των υπουργών σας. Αυτό δεν είναι αξιολόγηση, δεν είναι αξιοκρατία. Εμείς στηρίζουμε την πραγματική, γνήσια αξιολόγηση». Για το άρθρο 16, αφού τον κάλεσε και ο Κυρ. Μητσοτάκης να βρούνε μαζί τους απαραίτητους 180 βουλευτές για την αναθεώρησή του, ο Ν. Ανδρουλάκης μίλησε για «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», ωστόσο διευκρίνισε ότι «δεν είμαστε αρνητικοί στην ουσιαστική ρύθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης με γνώμονα την αυτονομία και ουσιαστικά στάνταρ», παραπέμποντας τη συζήτηση στην «ποιότητα» των ιδιωτικών πανεπιστημίων, να μην είναι «απλά μια ταμπέλα». Ο,τι λένε και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, όταν επικαλούνται το Κολούμπια και το Χάρβαρντ, αντίστοιχα.

«ΝΙΚΗ»
Εποικοδομητική ... βουτιά στο σκοτάδι

Με το προκάλυμμα του «δημογραφικού προβλήματος» ξεκίνησε η βουτιά στο σκοτάδι από τον Δημήτρη Νατσιό, πρόεδρο του κόμματος «Νίκη». Ενδεικτικά ακούστηκαν τα περί «δικαιωμάτων του αγέννητου παιδιού», που αποτελούν το προκάλυμμα για την επίθεση στο δικαίωμα της άμβλωσης. Υπερασπίστηκε επίσης το κλείσιμο της γυναίκας στο σπίτι, αφού, όπως είπε, πρέπει να θεσπιστούν κίνητρα και διευκολύνσεις ώστε η μάνα να έχει αποκλειστικό ρόλο την ανατροφή των παιδιών μέχρι τα τρία χρόνια. Στον τομέα της Παιδείας αντίστοιχα υπερασπίστηκε την χριστιανορθόδοξη αγωγή.

Ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του δεν είναι ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων «υπό την προϋπόθεση ότι θα προάγουν τα ελληνικά γράμματα, την ελληνική έρευνα και τον ελληνικό πολιτισμό». Προφανώς δεν ξέχασε να αναφερθεί στους «λαθρομετανάστες», αναφέροντας μάλιστα τους ξεριζωμένους ως «έποικους». Για τα κυριαρχικά δικαιώματα ανέφερε ότι δεν πρέπει να παραχωρηθεί ούτε σπιθαμή, εστιάζοντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, έξω από το κάδρο ΕΕ και ΝΑΤΟ και τις διευθετήσεις που προωθούν, ενώ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία καταφέρθηκε ενάντια στην αποστολή όπλων από την κυβέρνηση.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
Κάλεσμα στη ΝΔ να στηρίξει «πραγματικά» τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ως δήθεν «αντισυστημικό» και «πραγματική αντιπολίτευση» εμφάνισε το κόμμα του ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, ζητώντας ...τα ρέστα από τη ΝΔ επειδή δεν εφάρμοσε όλο το αντιλαϊκό της πρόγραμμα στη προηγούμενη θητεία της, όπως είναι η «πραγματική στήριξη» των επενδύσεων, ενώ αναρωτήθηκε «πού είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία;», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «ούτε αυτό δεν μπόρεσε να κάνει».

Συνεχίζοντας την κριτική από την πλευρά των επιχειρηματικών συμφερόντων και επιβεβαιώνοντας ότι θα βάλει πλάτη στην επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, συνολικά του λαού, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ...«σοβιετία», με αφορμή τα όσα είχε αναφέρει προηγουμένως ο πρωθυπουργός για τις υποτιθέμενες «αυξήσεις» στον κατώτατο μισθό, και ρώτησε: «Θα επιβάλετε στον ιδιώτη επιχειρηματία τι μισθό θα δώσει;».

Ειδική αναφορά έκανε στον Τουρισμό, όχι βέβαια για να καταγγείλει την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων αλλά για να προτείνει να δοθούν τους ιδιώτες ακόμα και μνημεία για «αναπαλαίωση και εκμετάλλευση». Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα την αξιοποίηση μνημείου στην πόλη Ελμπασάν στην Αλβανία, σχολιάζοντας πως «δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει τουρισμός», για να προτείνει συνολική «αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου» και στήριξη της «μεταποίησης», της εξόρυξης υδρογονανθράκων και ό,τι άλλο θέλουν οι «μεγάλοι».

Ο ...«αντισυστημικός» Βελόπουλος επιτέθηκε σε ΜΜΕ για «δολοφονία χαρακτήρων», επειδή τον εμφάνισαν να είναι αντίθετος στην αγορά των φρεγατών «Belharra» και των πολεμικών αεροπλάνων «Rafale» - εξοπλιστικών προγραμμάτων που φέρουν τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών - ενώ, όπως είπε, ήταν «δικές του προτάσεις».

Και, βέβαια, δεν παρέλειψε ούτε αυτήν τη φορά να ρίξει το εθνικιστικό του δηλητήριο εναντίον προσφύγων και μεταναστών.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
Από κοινού πρωτοβουλίες ... με την κυβέρνηση

Πόσο χρήσιμο συμπλήρωμα του συστήματος και της χειραγώγησης σε βάρος του λαού είναι το κόμμα της έδειξε με το «καλημέρα» η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Παρέθεσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός (μείωση μισθών, ανεργία, έλλειψη φοιτητικής στέγης κ.λπ.), χωρίς να βγάλει άχνα για το ποιος ευθύνεται, λες και έχουν πέσει από τον ουρανό, και αβαντάροντας την κυβέρνηση την κάλεσε να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους.

Ξέπλυνε πλήρως τον ρόλο του κοινοβουλίου και των αρνητικών συσχετισμών που επικρατούν συνολικά σε βάρος του λαού, λέγοντας ότι θα «δώσει μάχη» για ένα «κοινοβούλιο αναβαθμισμένο και ανεξάρτητο», «που δεν θα είναι φερέφωνο της κυβέρνησης», που «θα νομοθετεί με πρόγραμμα και σχέδιο», προφανώς το τσάκισμα του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ