ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούλη 2023
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα!

«Συστάσεις» κάλυψης των ευθυνών της εργοδοσίας από την κυβέρνηση

Αμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων, μπροστά τις συνθήκες καύσωνα που θα επικρατήσουν στη χώρα τις επόμενες μέρες, απαιτεί από κράτος και εργοδοσία το ΠΑΜΕ και καλεί τα συνδικάτα να κινητοποιηθούν, να παρέμβουν και να πάρουν πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση. Στον αντίποδα της κυβερνητικής κοροϊδίας, που χθες παρουσίασε σαν «έκτακτα μέτρα» του υπουργείου Εργασίας κάτι «συστάσεις» και «οδηγίες», προκειμένου - όπως είπε ο Αδ. Γεωργιάδης - «οι εργαζόμενοι να είναι ασφαλείς, αλλά και οι επιχειρήσεις να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα», τα συνδικάτα απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, καλούν στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 μ. στο υπουργείο Εργασίας (βλ. σελ. 21).

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας περιορίζει τις «αυστηρές συστάσεις» προς την εργοδοσία (για μείωση ή/και παύση απασχόλησης) μόνο για τις ώρες θερμοκρασιακής αιχμής (12.00 - 17.00), «όπου αυτό κριθεί, κατά περίπτωση». Και, πάντα στη λογική της «ατομικής ευθύνης», καλεί το κοινό να κάνει καταγγελίες (!) στο 1555 ή στις κατά τόπους αρμόδιες Επιθεωρήσεις Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, που βέβαια είναι ρημαγμένες από τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών.

Ανάγκη η άμεση κινητοποίηση των συνδικάτων

«Ο παρατεταμένος καύσωνας που αναμένεται τις επόμενες μέρες στη χώρα επιβάλλει την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των συνδικάτων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων», απαντά το ΠΑΜΕ.

Και αναδεικνύει ότι «οι χώροι δουλειάς έχουν ήδη μετατραπεί, με ευθύνη της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων, σε κολαστήρια, με την εκτόξευση των εργατικών "ατυχημάτων" και των επαγγελματικών ασθενειών. Σε συνθήκες καύσωνα πολλαπλασιάζονται οι κίνδυνοι για τους εργαζόμενους, γιατί δίπλα στην εντατικοποίηση της δουλειάς και στα εξαντλητικά ωράρια, η θερμική καταπόνηση πολλαπλασιάζει τους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων, ιδιαίτερα για τις ευάλωτες κατηγορίες με χρόνια προβλήματα».

Το ΠΑΜΕ φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον θάνατο του εργαζόμενου στα Ναυπηγεία Ελευσίνας (βλ. σχετικό θέμα) και τονίζει:

«Μεταλλοβιομηχανίες, εργοτάξια, λιμάνια, αμπάρια γίνονται τις μέρες του καύσωνα καζάνια θανάτου. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές, υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου στους δήμους κ.λπ.). Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό, όπως συχνά - πυκνά ακούγεται στους χώρους δουλειάς.

Την ίδια ώρα που η μεγαλοεργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους να συνεχίζουν την εργασία τους σε συνθήκες καύσωνα, παίζοντας τη ζωή τους "κορόνα - γράμματα", οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν διαλύσει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, την Επιθεώρηση Εργασίας. Μετατρέποντάς την σε "Ανεξάρτητη Αρχή", πετάνε από πάνω τους το μπαλάκι της ευθύνης για τον έλεγχο της τήρησης από τους εργοδότες των μέτρων υγείας και ασφάλειας».

Γι' αυτό «οι εργαζόμενοι δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις. Μόνο με τη δική μας παρέμβαση μπορούμε να προστατέψουμε τις ζωές μας», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί «όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε άμεση κινητοποίηση για την προστασία των εργαζομένων, να πάρουν πρωτοβουλίες, να βγουν μπροστά, να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοτική ασυδοσία. Να απαιτήσουν και να επιβάλουν τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων».

Ειδικότερα, το ΠΑΜΕ απαιτεί για τις μέρες του καύσωνα:

  • Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου, ή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, ανάλογα με τη σχετική υγρασία (π.χ. Υ.Α. Δ7/Α/οικ.12050/2223/23-5-2011, Αρθ. 23 Παρ. 4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ.). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου, χωρίς καμία περικοπή.
  • Πλήρη αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ.). Πλήρη καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας - ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμό βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση, στους εργαζόμενους, πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων, κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο «να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθύνονται άμεσα στα σωματεία τους, στο ΠΑΜΕ, για κάθε παραβίαση από την εργοδοσία στη λήψη των μέτρων προστασίας της υγείας».

Παρέμβαση από την Ομοσπονδία Οικοδόμων

Να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων στον κλάδο των κατασκευών καλεί η Ομοσπονδία Οικοδόμων την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) αλλά και την εργοδοσία. Η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας απαιτούν από τα αρμόδια όργανα «να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς και να υποχρεώσουν τους εργοδότες στην εφαρμογή και την τήρησή τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για νέα εργοδοτικά εγκλήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας».

Ειδικότερα για τον κλάδο των κατασκευών η Ομοσπονδία απαιτεί:

- Αμεση διακοπή των εργασιών στους 38 βαθμούς, με καταβολή εξολοκλήρου του ημερομισθίου στους εργαζόμενους.

- Να εξασφαλιστούν στους εργαζόμενους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και, ανάλογα με την εκτίμηση άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο (υγρασία, είδος δουλειάς κ.ά.), οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36 βαθμοί).

- Ανάλογα με το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσων αφορούν υπαίθριους χώρους, ύψος και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (ασφαλτόστρωση, σκυροδέτηση, σοβατίσματα, εργασίες κατασκευής οδικών δικτύων, σιδέρωμα πλάκας κ.λπ.), οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.

- Οταν διακόπτονται οι εργασίες λόγω υψηλών θερμοκρασιών, εφόσον δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, αποδυτήρια, δροσερό νερό, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποχωρούν από τον χώρο δουλειάς.

- Σε κάθε περίπτωση, είναι προφανές ότι σε συνθήκες καύσωνα καμία εργασία δεν μπορεί να γίνεται τις μεσημεριανές ώρες και πέραν του πενθήμερου.

- Σε εργοστάσια κοπής και επεξεργασίας μαρμάρου, σε ξυλουργεία, άμεσα πρέπει να ελεγχθεί αν είναι επαρκές το σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού. Σε περίπτωση ανεπάρκειας πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες, μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.

- Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη της εργοδοσίας πρέπει να προστατευτούν από την έκθεσή τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.

- Σε μεγάλους χώρους δουλειάς (π.χ. Ελληνικό, Μετρό), με ευθύνη της εργοδοσίας πρέπει να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέσα (γιατρός Εργασίας, υλικοτεχνική υποδομή, κατάλληλο μέσο μεταφοράς στο νοσοκομείο κ.ά.) για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών θερμοπληξίας καθ' όλη τη διάρκεια του ωραρίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις διακοπής των εργασιών ή ακόμα και μη έναρξής τους, συνέπεια των καιρικών συνθηκών, της έλλειψης κατάλληλων μέτρων, το μεροκάματο και το ένσημο πρέπει να καταβάλλονται χωρίς καμία περικοπή.

Τέλος, καλεί το υπουργείο Εργασίας να πάρει άμεσα μέτρα και να εκδώσει υποχρεωτική εγκύκλιο για την εφαρμογή τους, και τα συνδικάτα του χώρου να βρεθούν στους χώρους δουλειάς για να επιβάλλουν μαζί με τους εργαζομένους τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα, την ασφάλεια των συνθηκών εργασίας.

Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι

Να απαγορευτεί άμεσα η διανομή με μηχανάκι, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας των εργαζομένων, απαιτεί μπροστά στον καύσωνα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων ν. Αττικής, καλώντας στη σημερινή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

«Να απαγορευτεί σε όλες τις επιχειρήσεις, τις μεγάλες αλυσίδες εστίασης, τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες να έχουν διαθέσιμη τη διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα σε αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες.

Δεν έχει ακόμα προλάβει να στεγνώσει το αίμα του συναδέλφου μετανάστη που έχασε τη ζωή του στο Νέο Ηράκλειο πριν λίγες μέρες, όπως επίσης των συναδέλφων που έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται.

Για να μη θρηνήσουμε λοιπόν για μια ακόμα φορά συναδέλφους μας από την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους, είναι άμεση ανάγκη να εκδοθεί οδηγία από το υπουργείο Εργασίας η οποία να απαγορεύει τη διανομή για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι έντονες καιρικές συνθήκες», τονίζει το Συνδικάτο.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ NEXI
Στάση εργασίας και συγκέντρωση σήμερα στο Κρυονέρι

Καμιά απόλυση, να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι στις ανάδοχες εταιρείες

Σε στάση εργασίας σήμερα Τρίτη από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από το κτίριο του Κρυονερίου στη 1 μ.μ. καλεί το σωματείο εργαζομένων «Nexi» (πρ. «First Data»), προκειμένου να «υποδεχτεί» τον επικεφαλής του ομίλου από την Ιταλία, που επισκέπτεται την εταιρεία.

Το Σωματείο σημειώνει πως «μετά και την άρνηση της διοίκησης της ΝΕΧΙ να διασφαλίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων κατά τη μεταφορά τους στις νέες εταιρείες, δεν έχουμε άλλη επιλογή από την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας. Ηδη έχουμε ζητήσει συνάντηση στο υπ. Εργασίας με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη (NEXI, TELECROFT, MELLON TECHNOLOGIES, ALPHA BANK) και έχουμε ζητήσει από την Επιθεώρηση Εργασίας να παρέμβει άμεσα για το ζήτημα» και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, μεταβαίνοντας με αυτοκίνητα και εταιρικά πούλμαν (αναχώρηση 12.30 από Αγ. Αντώνη και επιστροφή 14.35 από Κρυονέρι) στην κινητοποίηση, απαιτώντας:

-- Να μην γίνει καμία απόλυση - να μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις ανάδοχες εταιρείες εφόσον το επιθυμούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν τώρα μέσω της επιχειρησιακής σύμβασης που έχει υπογραφεί (μισθοί, χρόνια προϋπηρεσίας, ticket κ.λπ.).

-- Να αποσυρθεί το θέμα «αποζημίωση σε μορφή bonus». Από τη στιγμή που ένας εργαζόμενος θα μεταφερθεί σε άλλο εργοδότη, ο νέος εργοδότης θα αναλάβει και την ευθύνη της πλήρους αποζημίωσης σε περίπτωση μελλοντικής απόλυσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ