ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Ιούλη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εμποδίζει την επάνοδο στην υπηρεσία συνδικαλιστή υποψήφιου με το ΚΚΕ

Επικαλείται προσχηματικά τη μη έκδοση ΦΕΚ, η οποία όμως δεν είναι υποχρεωτική βάσει του νόμου!

Την αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής Πειραιά, που λειτουργεί εκδικητικά και τιμωρητικά απέναντι σε όσους δεν πάνε «με τα νερά της», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών του δήμου.

Τελευταίο δείγμα ήταν ο αποκλεισμός του Β. Γκιτάκου, γραμματέα του Σωματείου, από τους πίνακες τοποθετήσεων υπαλλήλων του δήμου, 8 μέρες μετά την επιστροφή στην εργασία του, από την οποία είχε παραιτηθεί, όπως απαιτείται για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο (και στους ΟΤΑ), λόγω υποψηφιότητάς του στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές με το ΚΚΕ στην Α' Πειραιά.

Οπως του διαμήνυσε η αρμόδια υπηρεσία, δεν μπορεί να εργαστεί μέχρι να εκδοθεί ΦΕΚ επανόδου! Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, καθώς σύμφωνα με τον νόμο οι υποψήφιοι που δεν εξελέγησαν έχουν δικαίωμα για άμεση επάνοδο στην προηγούμενη θέση τους από τη στιγμή που υποβάλλουν τη σχετική αίτηση, κάτι που έπραξε ο Β. Γκιτάκος.

Η δημοτική αρχή προφανώς και γνωρίζει πως ο νόμος προβλέπει ότι «η επάνοδος συντελείται αυτοδικαίως, με μόνη την υποβολή σχετικής αίτησης από τον ενδιαφερόμενο στην υπηρεσία και στη θέση από την οποία είχε παραιτηθεί». Ωστόσο, σχεδόν 20 μέρες από την αίτησή του, καμία ενέργεια δεν έχει προχωρήσει για την επάνοδό του στην υπηρεσία του, γεγονός που επιφέρει μισθολογικές και ασφαλιστικές συνέπειες.

Το Σωματείο στην ανακοίνωσή του διερωτάται: «Μήπως φταίει το γεγονός ότι ο συνάδελφος έβαλε υποψηφιότητα με το ΚΚΕ (...) βρίσκεται καθημερινά στο πλάι των εργαζομένων και υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους; Προφανώς θεωρούν, ο δήμαρχος Πειραιά και η "αυλή" του, ότι λειτουργώντας τιμωρητικά και εκδικητικά, φτάνοντας μέχρι τον οικονομικό στραγγαλισμό, θα φιμώσουν τα σωματεία και οι αγωνιστές εργαζόμενοι θα καταστείλουν τη μαχητικότητά τους, "καταπίνοντας" αγόγγυστα την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό της δημοτικής αρχής, μαζί με την αντεργατική πολιτική της.

Δεν είναι όμως έτσι επειδή έτσι θέλουν, οι εργαζόμενοι με τον αγώνα και τη συσπείρωση στα συνδικάτα ούτε εκφοβιζόμαστε, ούτε τρομοκρατούμαστε. Οργανώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων που τη στηρίζουν, η οποία γεννά εκμετάλλευση και αδιέξοδα για τους εργαζόμενους και τον λαό».

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Αιγαίο

Η Κομματική Επιτροπή Αιγαίου του ΚΚΕ ανακοίνωσε χτες τους υποψήφιους περιφερειάρχες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υποψήφια περιφερειάρχης είναι η Αγλαΐα Κυρίτση, συνταξιούχος δημοσιογράφος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα από Ηπειρώτη πατέρα και Χιώτισσα μητέρα, αγωνιστές και οι δύο της Εθνικής Αντίστασης, οι οποίοι, ως πολιτικοί κρατούμενοι, πέρασαν χρόνια σε φυλακές και εξορίες. Από τα σχολικά χρόνια συμμετείχε στο μαθητικό κίνημα και αργότερα στο φοιτητικό μέσα από την «Πανσπουδαστική», όπου έγινε μέλος της ΚΝΕ.

Σπούδασε φιλόλογος και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία, όπου διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Φοιτητών Εξωτερικού.

Από το 1982 συμμετείχε ενεργά στην τοπική διοίκηση του δήμου Ζωγράφου και εξελέγη συνοικιακή σύμβουλος με την παράταξη του ΚΚΕ, ενώ παράλληλα δραστηριοποιήθηκε και στη δημοσιογραφία.

Εργάστηκε σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και ως τηλεοπτική ρεπόρτερ. Στην ΕΡΤ εργάστηκε ως αρχισυντάκτρια και παρουσιάστρια δελτίων ειδήσεων.

Ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση στον κλάδο των ΜΜΕ και το 2013 έδωσε πολύμηνο αγώνα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ και στις απολύσεις των δημοσιογράφων.

Το 2014 ήταν υποψήφια περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και εξελέγη περιφερειακή σύμβουλος. Το 2015 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο διαφώνησε και διαχώρισε τη θέση της από τις πρώτες κιόλας διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την τρόικα.

Στις περιφερειακές εκλογές του 2019 εξελέγη περιφερειακή σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στις βουλευτικές εκλογές του ίδιου χρόνου ήταν υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα της Β' Αθήνας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2023 ήταν υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ στη Χίο.

Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υποψήφιος είναι ο Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1986 και αποστρατεύτηκε το 2007.

Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων. Εχει ασχοληθεί με τη συγγραφή και έχει εκδώσει βιβλίο με τίτλο «Διατύπωση Πολιτικής για το Ανθρώπινο Δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων».

Εχει ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Βρετανικού Πανεπιστημίου «Nottingham Trent University», καθώς και μεταπτυχιακού τίτλου (Μsc) του Κέντρου Διπλωματικών και Στρατηγικών Μελετών του Πανεπιστημίου Παρισίων (CEDS).

Με την αποστρατεία του ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποχώρησε το 2012, διαφωνώντας με την αντιλαϊκή πολιτική του.

Από το 2018 συμπορεύεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Το 2019 ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, ενώ στις εκλογές του 2023 ήταν υποψήφιος βουλευτής στην περιφέρεια των Δωδεκανήσων.

Εκδηλώσεις για τις τοπικές εκλογές

Σήμερα Πέμπτη

-- Στις 8 μ.μ. οι ΚΟ Πετρούπολης στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης (Μπουμπουλίνας 59 & Διάκου Αθανασίου). Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Βαγγέλης Σίμος, υποψήφιος δήμαρχος Πετρούπολης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα παρουσιαστούν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

-- Στις 8 μ.μ. οι ΚΟ Αγίων Αναργύρων - Καματερού στον κινηματογράφο «Μαρία Ελενα» (Αγ. Παρασκευής 40). Θα μιλήσουν η Βιβή Δάγκα, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΚΚΕ, και ο Θοδωρής Σκολαρίκος, υποψήφιος δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα παρουσιαστούν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟ Ιλίου στην αίθουσα δημαρχείου Ιλίου. Θα μιλήσουν η Σπυρέτα Παναγή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Αττικής και Γραμματέας του Δυτικού Τομέα, και ο Νίκος Σταματόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

-- Στις 8 μ.μ. η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας, στο Νέο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, στην οδό Οθωνος 47, θα παρουσιάσει τους υποψήφιους δημάρχους με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους του νομού.

-- Στις 8.30 μ.μ. οι ΚΟ Ελασσόνας στον πεζόδρομο «Δραχμής» στην Ελασσόνα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αβρανάς, Γραμματέας της ΤΕ Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Ελασσόνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και θα παρουσιαστούν οι πρώτοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αύριο Παρασκευή

-- Στις 8 μ.μ. οι ΚΟ Δήμου Παύλου Μελά του ΚΚΕ, στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου στην Πολίχνη. Θα μιλήσει ο Μάριος Παλάντζας, υποψήφιος δήμαρχος της πόλης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα παρουσιαστούν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

-- Στις 8 μ.μ., η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ασπροπύργου, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ασπροπύργου (Αλέκου Παναγούλη 13). Θα μιλήσει ο Αλέξανδρος Τσοκάνης, υποψήφιος δήμαρχος Ασπροπύργου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Θα παρουσιαστούν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Σήμερα η παρουσίαση υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αθήνας

Τη Δευτέρα 17 Ιούλη για την Περιφέρεια Αττικής

Η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας του ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη, στις 20.00, στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Πειραιώς 100, Αμφιθέατρο του 9,84 «Μ. Εβερτ»), συγκέντρωση μπροστά στις επικείμενες τοπικές εκλογές με θέμα «Μαζί με τον λαό της Αθήνας στους αγώνες για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων».

Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, και θα παρουσιαστούν υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Αθήνας.

Επίσης, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ πραγματοποιεί αντίστοιχη εκδήλωση τη Δευτέρα 17 Ιούλη, ώρα 19.30, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50 - Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης»).

Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, και θα παρουσιαστούν υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Συσκέψεις Οργανώσεων του ΚΚΕ

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ. η ΤΟ Δικαιοσύνης Αττικής στο cafe - βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» (Μαυροκορδάτου 3). Θα μιλήσει ο Ανέστης Προυσανίδης, Γραμματέας της ΤΟ Δικαιοσύνης.

-- Στις 7.30 μ.μ. η ΚΟ Ιδιωτικής Εκπαίδευσης Αττικής στο μεζεδοπωλείο «Γράδο» (Πανδοσιάς 15 Λαμπρινή). Θα μιλήσει η Αιμιλία Τρουλλινού, μέλος του Τομεακού Γραφείου Εκπαιδευτικών.

-- Στις 8 μ.μ. η ΚΟ Εκπαιδευτικών Μεσογείων - Λαυρεωτικής στο cafe «Calma Coast» (Κεστέκογλου 9-11). Θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ